Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Li-Po - Li-ion akkumulátor és töltője
 
Témaindító: yokesz, idő: Máj 30, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   322 / 323
(#) passenger78 válasza img hozzászólására (») Aug 26, 2024 /
 
Kösz az infot. Hasznosak ezek a funkciók. Ami nekem nagyon hiányzik, hogy a maximális kisütési áramot nem nagyon lehet ezekkel a házi töltőkkel kimutattatni. Arra van esetleg valami algoritmus, amivel ki lehet következtetni? Mondjuk egy adott kapacitású akksit merítesz mondjuk 500mA-el, majd 1A-el, majd 1.5A-el, amennyi lépésközt a műszer tud, mindegyiknél felírni, hogy mennyi ideig tartott, aztán valahogy extrapolálni az eredményt? Vagy ez így nagy hülyeség?
(#) img válasza passenger78 hozzászólására (») Aug 26, 2024 /
 
A kisütő áram a fele a töltő áramnak. Lehet vele matekozni, kb. 5%-on belül van a szórása.
(#) passenger78 válasza img hozzászólására (») Aug 26, 2024 /
 
Akkor lehet, hogy félreérthető voltam. Itt van mondjuk ez a Samsung 25R-es cella: 25R
Ebben van egy ilyen paraméter, hogy "Max. continuous discharge", erre az a mondásuk, hogy 20A. Ezt fordítom én úgy, hogy maximális folyamatos kisütési áram. Na ezt lenne jó tudni, mert nem mindegy, hogy egy kupac használt cella már csak zseblámpának jó, vagy esetleg meg lehet még vele hajtani valami kézi szerszámot is. Meg hát ugye a BMS méretezésénél sem mindegy (..., hogy abblól hány amperes kell, mert ha alul lövöd, akkor bekapcsol rajta a túláram védelem, ha meg túl, akkor meg feleslegesen nagy teljesítményű BMS-t használsz).
Erre vonatkozott a kérdés, hogy ezt lehet -e valahogy mérni/becsülni.
(#) img válasza passenger78 hozzászólására (») Aug 26, 2024 /
 
Azt a cella belső ellenállásából lehetne következtetni, amit vagy tud pontosan mérni a töltő vagy nem (a Lii 500 például sokszor nagyon mellé lövi). Vagy labortáppal is meghatározható, ha nincs más.
(#) Villanymozdony hozzászólása Aug 27, 2024 /
 
Sziasztok Ez az akkumulátor létezik ilyen áron, vagy átverés? Valaki vett már aliról Lifepo4 akkut?
(#) Régi motoros válasza Villanymozdony hozzászólására (») Aug 27, 2024 / 1
 
Az üzlet 2024 július 26.-án indult az ali szerint. Tehát semmi visszaigazolás semmi vélemény nincs még róla. Ötféle kiszerelést árul, de konkrét méretadatok nincsenek, legalább is egy kalap alá vette az egészet.

Innentől kezdve tehát lehet indítási szuper akció, vagy átverés is. Ezt eldönteni lehetetlen.
de ha gondolod lentebb tekerve megnézheted az üzlet többi termékét, vagy cseveghetsz az eladóval, keresztkérdéseket feltéve, adatlapot kérni stb, aztán dönts belátásod szerint.

Ui.: Nálam alap szabály, hogy 0%-os üzletből nem rendelek "drágább" terméket soha.
Természetesen be lehet próbálkozni 1db-os próbatétellel, aztán dönteni, hogy a kapott termék valóban megfelel e a leírtaknak, és rendelni még, vagy inkább keresni megbízhatóbb üzletet.
A hozzászólás módosítva: Aug 27, 2024
(#) bitmixer válasza img hozzászólására (») Aug 27, 2024 / 1
 
Nekem is az a tapasztalatom, hogy a Liitokala bizonytalanul méri a cellák belső ellenállását... amíg ezt a trükköt be nem veted: amikor már bent van a cella, és mondjuk mutatott 40-50 milliohmot, egy csavarhúzó hegyével elhúzom tőle a rugós negatív érintkezőt, és hirtelen elengedem, hogy durván csapódjon neki újra a cellának. Hókusz-pókusz, a jó cellák ilyenkor _stabilan_ lemennek 12-15 milliohmra. Próbáljátok ki!
(#) vargham válasza Villanymozdony hozzászólására (») Aug 27, 2024 / 1
 
Konkrétan ezt nem ismerem.
Aliról eddig csak kíváncsiságból vettem két kisebb pakkot. Egyik sem tudta a hirdetett kapacitást, és mindkettő rövid időn belül elpusztult. Például 10 Ah-nak hirdetett pakk 2 Ah-t tudott az első 10 feltöltésig, utána pedig hirtelen csökkenni kezdett a kapacitás, és nagyobb áramot sem tudott már leadni. Próbálkoztam még egyszer, akkor is hasonlóan jártam.
Azóta akkumulátort csak megbízható, európai kereskedőtől veszek. Drágább, de eddig sosem volt problémám.
(#) img válasza bitmixer hozzászólására (») Aug 27, 2024 /
 
Jó ötlet. Esetleg ugyanezt a hatást válthatja ki, ha megtekergeted benne a cellákat (hengeresen), mert akkor az oxidálódott réteg elvékonyodásával összekopnak az érintkezőik.
A hozzászólás módosítva: Aug 27, 2024
(#) Villanymozdony válasza Régi motoros hozzászólására (») Aug 27, 2024 /
 
Köszi a választ!
Írtam nekik, kértem adatlapot, kíváncsi leszek mit válaszolnak. A 0%-os üzlet valóban nem túl meggyőző.
(#) helektro válasza Villanymozdony hozzászólására (») Aug 27, 2024 /
 
Annyira nem kirívóan olcsó.
Azt írja 'Grade A' cella, tehát elvileg I. osztályú cella.
Itt 4db 100Ah cella 135$. Kapható, a paramétereket biztosan tudó 12V (4cella) 100Ah-s szerelt akksi 100A BMS-el, töltésvezérlővel dobozolva 210-220$-ért.
Ő szokott ilyeneket tesztelni, de ha a youtube-on beírod, hogy 'LiFePO4', akkor egy csomó magyar tesztvideót is találsz: Mikrosilver
A hozzászólás módosítva: Aug 27, 2024
(#) 444Tibi válasza Villanymozdony hozzászólására (») Aug 28, 2024 /
 
Ebben biztosan nem csalódsz csak ez nem az az árkategória.
Ilyenből építettem megrendelésre és garantáltan tudja ami rá van írva.
Csak... ez nem kétforintos beruházás.
Tele net a csalódott vevőkkel a túlolcsó és hamisított, grade-A cellának hirdetett és homokkal kiöntött cellákról.
Sajnos ez lutri.
(#) NGY válasza uniman hozzászólására (») Aug 29, 2024 / 8
 
A felajánlások témában kaptam elvis fórumtárstól egy hibás Bosch Athlet 32,4 V (BBH73275) akkumulátoros porszívót, melyet sikerült visszahozni az életbe. A javítás röviden összefoglalva alább, uniman kérésére - hátha más is belefut hasonló esetbe.


Hibajelenség: nem működik a porszívó (csak az első led villog), töltést nem veszi fel (LED-ek nem világítanak).

A beépített 9 db 18650-es cella feszültsége 3,9 V körül, egyet kivéve, ami csak kb. 3,6 V - kilóg a sorból.

Az elektronikát egy ATmega328PB vezérli, a teszteléshez egy USBASP ISP modult használtam, AVRDUDESS szoftverrel.

Szerencsére az ISP vonalakat a TQFP tok környezetében tesztpontokra kivezették, ide lehet forrasztani a vezetékeket.

Mivel az AVR 3,3 V tápfeszültsége a porszívó kikapcsolása után kb. 20 másodperccel megszűnik, az írás/olvasáshoz be kell kötni a programozóról a V+ jelet, akkor is, ha egyébként az akkucellák csatlakoztatva vannak. (A V+ jel kicsit távolabb az AVR-től, de szintén megtalálható egy tesztponton.)

Azzal kezdtem, hogy lementettem a FLASH és EEPROM tartalmakat. A FLASH nem változott a teszek során, ezért azt nem kell bántani, csak az EEPROM-ban kell kicsit "matatni".

A tiltást a 01c8 és 01c9 címen lévő két bájton tárolja. Ezek értékét kell nullára átírni, azzal a tiltás megszűnik, újból indítható a porszívó, a három LED mutatja az akkucsomag töltöttségi állapotát. A töltést is felveszi a készülék, a három LED sorban kigyullad, és ezt ismétli.

De: néhány perc töltés után mind kialszik, és megáll a töltés. Valószínűleg az a gyengébb akku nem tetszik a BMS-nek, jelzi is ezt az AVR-nek. Ezután újra az eredeti hibajelenség: nem indul, nem tölt, és az EEPROM-ba ismét bekerül a tiltás. Törlés újból, "megjavul", porszívó indul.

Ennek alapján a tiltás sikeres feloldása "csak részeredmény", a hibás cellát is cserélni kell - de legalább kiderült, hogy a készülék alapvetően üzemképes, javítható, nem csak egy újabb elektronikai hulladék (vagyis de, az, több okból is - de ez már egy másik téma).
(#) NGY válasza NGY hozzászólására (») Aug 29, 2024 / 1
 
Lemaradt:
(#) Ge Lee válasza Villanymozdony hozzászólására (») Aug 29, 2024 / 1
 
Nagyon vigyázni kell az afféle rendelésekkel mert a zöme átverés, sok külföldi fórumon lehet olvasni csalódott ügyfelekről akik a pénzüket sem kapták vissza. Plusz ha rendszerben gondolkodsz, azaz többet szeretnél belőle venni és azokat sorba kötni, akkor még eu-s cégektől történő vásárlás esetén is jönni fog az újabb csalódás, ugyanis még ott sem válogatják a cellákat, szóval még egy drága BMS-sel is kompromisszumos lesz a használatuk.
(#) majkimester válasza NGY hozzászólására (») Aug 29, 2024 /
 
Szép munka, köszi, hogy megosztottad. Azért bennem felmerül a kérdés, ha le van tiltva és cseréled az akkukat akkor is marad-e a tiltás, vagy mindenképpen kell az EEPROM írása is.
(#) uniman válasza NGY hozzászólására (») Aug 29, 2024 /
 
Szia! Nagyon szépen köszönöm a leírást. Valami hasonlóról olvastam külföldi weboldalakon, ahonnan több epromtartalmakat le is töltöttem. Sajnos a programozást nem tudom megoldani, 2 db elektronika van nálam (+ van 1 db egy tagtársunknál)...
(#) NGY válasza majkimester hozzászólására (») Aug 29, 2024 / 1
 
Attól tartok az egyszer beíródott tiltás végleges, pusztán az akkupakk cseréjével nem fog törlődni automatikusan.

Több helyen olvastam erről a neten, (pl. itt is), sajnos ez a gyártó(k) szándéka, hogy egyszerű átcellázással ne legyen javítható a készülék.

Hogy emögött üzleti érdek van-e (vegye csak meg a felhasználó jó drágán és csakis tőlük a cserealkatrészt illetve generáljon bizniszt a szervízcégeknek), vagy jószándékú biztonsági megfontolás (hibás lítiumos akkuk tűzveszélyesek lehetnek), azt nem tudom.

Csak sejtem, és szomorúnak tartom, hogy a sok-sok hasonlóan elhalálozott készülék, benne a részben még jó akkupakkal, az amúgy hibátlan, nem is kicsi elektronikával, meg a temérdek műanyag alkatrésszel gazdaságos javíthatóság hiányában megy a szemétre, jobb esetben a veszélyes hulladék lerakóba. (Aztán hogy ebből mennyi lesz végül szelektíven újrahasznosítva, és mennyi növeli a globális szemét mennyiségét, az jó kérdés.)

Ami azért is aggályos, mert hiába tiltja le a gyártó az elektronikát "biztonsági megfontolásból", ha a kidobott eszköz benne az akkuval "ismeretlen helyre távozik", azzal épp a biztonságot nem érték el (magyarul: "adtak egy pofont a sz@rnak).
(#) proli007 válasza NGY hozzászólására (») Aug 29, 2024 / 4
 
Hello! Épp a minap jártam hasonlóan. Van egy "levetett" LUX fűnyíróm. Észtevettem az utolsó nyírásnál, hogy mint ha hamarabb állt le, mint szokott. Nem tettem fel a töltőre, hanem gondoltam megnézem mennyi van még benne. A cellák között nem találtam durva különbséget, gondoltam, hátha az "általános gyengeségben szenved az akksi".
Rátettem egy "kapacitásmérő" műszert és egy 2000W-os bojler betétet terhelésnek. A betét, kb 27 ohm, így a 36V-ból kb. 1.4A árammal terhelte. Addig merítette, míg lekapcsolt a BMS. A műszer 25Wh mutatott. Töltésnél kb. 93Wh szokott bemenni, mikor a motor leáll..
Rátettem a töltőre és szépen fel is töltötte. De ez után nem volt kimeneti feszültség. Látszólag minden ép benne, a Fet-ek is, csak épp nem kap nyitást a Fet.
A panelen van egy három pólusú csati, amit nem tudom hogy mire való és nincs használatban. A BMS-ben valami százlábú van, de nem látom a két panel között, mi is az. Nagyszerű, eddig volt egy használható akksim és gépem. Most áthidaltam a Fet-eket egy 4A-es PTC biztivel, így van kimeneti fez, csak épp figyelés nincs. Azóta nem próbáltam, fogalmam sincs hogy a motor mekkora áramot vett/vesz fel.

Én törvénybe hoznám, hogy nem gyárthatnak direkt javíthatatlan vacakokat. Mert részemről a környezetvédelem ott kezdődik, hogy nem gyártunk szemetet! Fel kellene már ébredni!
(#) Villanymozdony válasza Ge Lee hozzászólására (») Aug 29, 2024 /
 
Ha nincs válogatva, miért lesz rosszabb? A BMS elvileg ki tudja egyenlíteni, ha jól tudom. Vagy akkora az eltérés ugyanazon a típuson belül is a gyártási szórás miatt?

Egyelőre elhalasztom a tárolós projektet egyébként.
(#) Ge Lee válasza Villanymozdony hozzászólására (») Aug 29, 2024 / 1
 
Azért, mert elég nagy különbségek lehetnek cella és cella között. Nekem mondjuk lion van, a válogatott cellák század volton belül vannak, a nem válogatottak meg 2 tizedre, emiatt soha nem tudom feltölteni azt a pakkot, azaz olyan, mintha egy jóval kisebb kapacitású pakkom lenne.
A BMS akkor tudná kiegyenlíteni ha a cellák a szekrényben pihennének, de ugye nem ott pihennek hanem töltve-merítve vannak, elég ha csak 1 cella tér el jóval a többitől, napi ciklusban (már ha napelemről van szó) vagyis nappal feltöltöd másnapra lemeríted nem tud akkora árammal balanszolni a BMS ami elég lenne. Mondjuk tud a BMS-ed 1A balanszot a töltő áram meg 60A, sosem fogja kibalanszolni. Nyilván ha más a felhasználás és ráérsz napokig tölteni akkor annyi idő már elég lesz neki.
A linkelt kínai vásárlásoknál olvastam olyan eseteket, hogy a cellák között akadt olyan is, ami a többi cella kapacitásának csak a negyedét tudta és hasonlók.
(#) 444Tibi válasza Villanymozdony hozzászólására (») Aug 29, 2024 / 1
 
Előttem teljesen jól leírták, annyit tennék hozzá hogy ha 1 darab cella 30-40%-al már eltér, mert máshogy öregedett stb, akkor maga az egész pakk már csak 60 vagy alatti %-ot tud.
Miért?
pl. meríted lefelé. A rossz cella eléri a 3 vagy 2,7 vagy akárhány voltot amire a bms ugrik és szakít.
A többi még ugye csak 40%-on van, de már tilt, azaz a pakk kikapcsol.
Felfelé ugyanez, a rossz cella is töltődik pl. 3 amperrel mint a többi, és eléri a 4,2 voltot. Itt aszondod hohó, a balanszer. Igen, ami pl. 0,1-0,2 amperrel képes balanszolni. mivel nem erre tervezték, hanem arra hogy az egyforma, 1-2% eltérésű cellákat kibalanszolja.
Vagyis bármit csinál a balanszer, kéne neki 2-3 óra hogy elvégezze a dolgát.
De nincs neki 5 másodperce se mert a rossz cella felszalad 4,25-4,3 voltra, a bms ismét tilt, szakítja a töltést.

Ezek a kütyük azért vannak überbiztosságosra tevezve, akár még az árán is hogy a komplett berendezés így kuka, mivel egyik gyártó se akar 50-100 millás kártérítést kifizetni egy felgyulladt ház után.

Mivel ugye mit csinál a szegény tulajdonos, kiveszi a pakkot, átviszi a szomszédba a KisPistinek aki a pakkot megbikázza, sufnituning minden védelmet nélkülöző gyorstőltőkkel próbálja életre kelteni. Majd Te hazaviszed, beteszed a gépbe és az agyongyötört, túlmerített-túltöltött, kémiailag labilis cellák tűzijátékot csinálnak a papírkosár és a függöny mellett.
Ezért vannak ezek az egyáltalán nem felesleges túlbiztosítások. Senki nem akar felrobbant akkuk után pereskedni, inkább menjen a kukába az eszköz.
(#) vargham válasza 444Tibi hozzászólására (») Aug 30, 2024 /
 
Az érthető, hogy nem akarnak pereskedést.
Szervizben, korrekt módon elvégzett cella csere után viszont lehessen nullázni. És akkor nem kuka az eszköz.
(#) 444Tibi válasza vargham hozzászólására (») Aug 30, 2024 / 4
 
Igen csak itt jön be a gyártó sara vastagon, az alkatrészek ára 10-100 szoros így, + a vállalhatatlan rezsi óradíjak.
Mivel egy ilyen gyári szervizes mutatvány a gép árának 50-70%-a azaz gazdasági totálkár.

És ez van az élet minden területén, már nincs javítás csak max. fődarabcsere. vagy készülék csere.
Állítólag az EU küzd emiatt hogy reális áron javíthatóak legyenek a készülékek, pl. egy 100ezres mosogatógéphez ne 80ezer legyen a szivattyúegység amit a szerviz 20ezerért cserélne ki.
És eljutottunk pl. Ghánába ahová civilizáció konténerhajó számra viszi az elektronikai szemetét, de Európa tiszta...

Ott a Yutubon a videó, amber egy asszem 3 éves Hyundai autóval telibeverte a saját garázs falát mert bénázott.
A teljes gyári javítás az újonnan 5 millás autón 1,9milla, bár a kocsinak semmi baja azon kívül hogy a lökhárító széttört.
DE ebben van a radar lidar hőmérő lézer anyámtyúkja és koccanáskor előírás ezeket is cserélni + a gyári hitelesítések és beállítás.
Szerinted...? Épeszű világban élünk?
(#) vargham válasza 444Tibi hozzászólására (») Aug 30, 2024 / 1
 
Idézet:
„Szerinted...? Épeszű világban élünk?”

Termékfejlesztéssel foglalkozom. Látom, hol lehet centeket fogni. De ez már másik topikba tartozik.
(#) takacs4444 hozzászólása Aug 31, 2024 /
 
Sziasztok! Van 2 db fűnyíró akkumulátorom(képeken). A güde akkumulátorral nem indul el a fűnyíró, töltő sem kezdi el tölteni. Eddig jó volt, a csatlakozóknál megmértem a feszültséget 25 v. A ryobi akkumulátorral pár percig működik a fűnyíró majd leáll, a töltő azt el is kezdi tölteni, szerintem cella hibás. Mi lehet a hiba? Valaki foglalkozik javítással, cella cserével?
(#) uniman válasza takacs4444 hozzászólására (») Aug 31, 2024 /
 
A fűnyírót elfelejtetted megnevezni...ez hiba.
(#) takacs4444 válasza uniman hozzászólására (») Aug 31, 2024 /
 
Fűnyírók típusai:
(#) erbe válasza takacs4444 hozzászólására (») Aug 31, 2024 /
 
Jellemző. Ryobi - 2012. IMI fűnyíróm legnagyobb baja, hogy már nem lehet hozzá fűgyűjtőt kapni. Igaz, egyszer újratekerték (akkor még nem volt az enyém), majd kétszer csapágyaztam. Időnként kést kell élezni, cserélni. Különben köszöni, jól van. 30+. Sokat használom (nem ezen a nyáron ).
(#) uniman válasza takacs4444 hozzászólására (») Szept 1, 2024 /
 
Szóval 2 féle fűnyíród van, és mindegyikhez van hozzávaló akku...
Az akkucella (blokkok) feszültségét meg kell mérni...a gyengélkedő egység kicserélése nem lesz elég. Bizonyára az elektronikákat is meg kéne "bűvölni"...tucatnyi cég van a neten (is), amelyek ilyenek felújításával figlalkoznak.
Következő: »»   322 / 323
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem