Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Melegítés elemről
 
Témaindító: gyulank, idő: Júl 24, 2010
Témakörök:
Lapozás: OK   2 / 3
(#) proba válasza gyulank hozzászólására (») Júl 26, 2010 /
 
Melegítés helyett lassú ventilátor -esetleg ki/be kapcsolgatva (duplafalú cső középen a lebegő szalagok a két henger között meg a lötyi ,esetleg alján tetején egy egy csonk amin keresztül egy szivattyúval keringeted )..A fényérzékelőt meg úgy rakod a henger oldalára ,hogy ne lássa a ledeket csak a környező fényt.
(#) gyulank válasza proba hozzászólására (») Júl 26, 2010 /
 
Ha lehet arra szeretnék megoldást, amit leírtam...

Ha nem melegszik, és nem melegítem, akkor minek ventillátor?

Ez egy már kész dolog, szóval, ha akarnám sem nagyon tudnék a löttyös részén változtatni, de nem is akarok, mert a hő miatt össze-vissza áramlik, ha keringetem, akkor viszont iránycélzottan kering.

Sokkal bonyolultabb lenne, és drágább szerintem, és nem tudom mekkora a szívattyú, de semmiképp nem akarok ilyen megoldást, mert nem akarom hallani egyáltalán, nem akarom keringetni, alapból olyan amilyen olyan alakú üveg amilyen, ezt nem is akarom birizgálni, mint mondtam hermetikusan le van zárva, szóval ugyanazon az elven akarom működtetni, ahogy eddig működött.

Ahogy leírtam, már, hogy mit szeretnék, már csak 1 kapcsolási rajz kell, és javaslatok olcsó, könnyen beszerezhető de működő érzékelőkkel, és ellenállás, vagy fűtőszál, mert gondolom, az ellenállás nem direkt olyan anyagból van, hogy melegedjen, vagyis lehet, hogy hamar oxidálódna.

És esetleg, bár ez már nem elektronika, de a hőszigetelésre is adhattok ötleteket.
(#) szbalint25 hozzászólása Júl 26, 2010 /
 
Ha azt akarod, hogy jól is nézzen ki és hogy takarékos is legyen, tegyél bele egy elektroncsövet és csinálj hozzá egy invertert ami a csövet fűti
(#) gyulank válasza szbalint25 hozzászólására (») Júl 26, 2010 /
 
Milyen átalakítót? Miért fűtsem a csövet? Az átalakító hogy fűti a csövet? A csőben alapból van erre legalább 2 láb általában. Ez nagyon kevés fényt adna, meg szerintem kevés hőt is, na meg nincs sok hely sem neki.
Mivel lenne az energiatakarékosabb?

De már nem ötletek kellenek, hanem megoldás.

Vagy azt akartad mondani, hogy az ellenállás helyett 1 elektroncső fűtését használjam?

Ez miért lenne takarékosabb? De ha takarékosabb, akkor is kéne kapcsolási rajz az egészhez. Ez csak annyit változtatna, hogy az ellenállás helyére lenne bekötve.
(#) Stewe válasza gyulank hozzászólására (») Júl 26, 2010 /
 
Azt is tisztázni kell, hogy mit értesz energiatakarékosság alatt.

Bekapcsoláskor a hőáramlás fogja mozgásban tartani a folyadékot, semmi más. Az ehhez szükséges teljesítmény adott, a termodinamikai egyensúly másik oldala ugyanis (a folyadék fajhője, viszkozitása, edény hővesztesége) nem változtatható. A villamos energia hővé alakításának gazdaságosabb módját nemigen használhatod mint a fűtőszál, ha nagyon muszáj, akkor a fényként távozó 1%-ot spórolhatod meg, de akkor minek ez az egész? Ugye?

Ha nem lenne lezárva az edény, akkor egy aljára dobott rézgyűrűt indukciósan táplálva lehetne forgatni a folyadékot, így az izzó oldalirányban kisugárzott hőjét megspórolhatod.
(#) gyulank válasza Stewe hozzászólására (») Júl 26, 2010 /
 
Vasárnap 13:31-kori hozzászólásomig gondolom nem mentél vissza. Attól, mert jelenleg 5W-os izzó van benne, és folyamatosan melegít, bőven keletkezik felesleges hő, ami nem szükséges a folyadék áramlásának fenntartásához, felesleges hő, és felesleges fogyasztás.

Fűtőszálat lehet venni? Drága? Van olyan, amit használhatok levegőn is? Gondolom van, hisz kenyérpirító, hajszárító ilyesmikkel fűt, sőt vannak elemes fólia hegesztők is.

Leírtam, mit akarok megcsinálni, csak kapcsolási rajzot szeretnék hozzá.
(#) Stewe válasza gyulank hozzászólására (») Júl 26, 2010 /
 
Én pedig azt írtam, hogy az 5W hő kell, ha fejre állunk is, különben lelassul, vagy megáll az áramlás. A kisugárzott hő pedig olyan kicsi, hogy nem éri meg a fáradtságot.
(#) SzervízMacska válasza gyulank hozzászólására (») Júl 26, 2010 /
 
Agyon bonyolítod a dolgot. Tegyél bele kisebb izzót, aminek hője még éppen megforgatja a löttyöt. Ha emellett megoldható a készülékház belső hőszigetelése, még kevesebb hő is elég lehet. Ez persze még mindig a témanyitásra válasz. Végigolvastam, tudom, hogy azóta már nőttek az igényeid. Az eredeti kérdés az energiatakarékosság volt, azóta fényérzékelő és hőfokszabályzó is említve lett általad, és a világítás, fűtés külön választása. Gondolom, pár nap múlva a mozgásérzékelés, távirányítás is a kritériumok között fog szerepelni... Csak azt nem értem, ezt a rengeteg okos funkciót hová szeretnéd tenni, ha nincsen benne hely?
(#) szbalint25 válasza gyulank hozzászólására (») Júl 26, 2010 /
 
A legegyszerubb megoldás ha veszel egy teherautó akksit, ami 24V és legalább 150Ah-s, rovidre zárod egy vezetékkel így fény is van meg hő is.
(#) gyulank válasza SzervízMacska hozzászólására (») Júl 26, 2010 /
 
Nem. Nincs több igény. Sötétben bekapcsol, ha elér egy hőmérsékletet, akkor a fűtés kikapcsol, ha lehűl annyira, hogy már nem keringeti, a fent lévő fóliák, még jönnek lefelé, de akkor már bekapcsol a fűtés is újra, szóval mozgásban marad. Itt a lényeg nem a lötty mozgása, hanem a fólia daraboké. 3 külön rész, persze 1 lapon is lehet az más kérdés.

1. fűtés 2. világítás 3. ki/be kapcsolási elektronika
[A fényérzékelő kapcsolja az egész áramkört LED-el, és fűtéssel, a hőérzékelő viszont csak a fűtést szabályozná]

És ha lehet, úgy kéne, hogy pár percenként ellenőrizze, a fényt. Szóval míg a hőérzékelő, mivel a hő gyorsabban változik, mint a napszakok, folyamatosan működne, a fényérzékelőn, ami az egész működését vezérli, csak pár percenként menne áram, és így ha esetleg csak fényvisszaverődés miatt kapcsolna ki, nem fog, mert kisebb a valószínűsége, hogy pont abban a pillanatban tükröződik rá, amikor az érzékelő aktív. Viszont, ha folyamatosan aktív, akkor lehet, hogy össze-vissza, az egész ki-be kapcsolna. Ezért akarom így.
(#) gyulank válasza SzervízMacska hozzászólására (») Júl 26, 2010 /
 
Ja, és annyi hely van, mert szerintem ez mind amit leírtam együtt kisebb helyet foglal, mint pl. 1 elektroncső.
(#) szbalint25 hozzászólása Júl 26, 2010 /
 
Nemazért kedves gyulank, de ez a topic valahogy off...
(#) gyulank válasza szbalint25 hozzászólására (») Júl 26, 2010 /
 
Nem azért, de amiatt, hogy te nem tudsz ilyen kapcsolási rajzot összeállítani, nem hal meg bennem a remény rengeteg más emberrel szemben, hogy közülük valaki képes rá.
(#) Stewe válasza gyulank hozzászólására (») Júl 26, 2010 / 1
 
Nem érted, hogy neked nem új kapcsolási rajz kell, hanem egy másik fizika? Ha valami hővel működik, akkor ezt be kel fektetni. Akár gyertyát teszel alá, akár PWM-mel vezérelt szivargyújtó betéttel fűtöd, akár 20 db, CD íróból származó infravörös lézerrel melegíted. Ha elektromosan akarod megcsinálni, akkor az az 5W kelleni fog, ezt nem lehet megúszni.
(#) Pizzu hozzászólása Júl 26, 2010 /
 
nem olvastam végig...
ha esetleg nem jöttek meg volna elő ezzel: napelem és akku
effektív ha véletlen megunod meghibásodik vagy bármi egyéb lenne akkor másra is tudod használni
(#) gyulank válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Júl 26, 2010 /
 
Nem tudom, mi lenne a legjobb. Gondolom, itt az áramon van a hangsúly, nem a feszültségen, szóval olyan elem kell, ami tovább bírja, de nem olyan drága.

9V-os nem hinném, h sokáig bírja. Lapos LM túl nagy, gombLM hamar lemerülne sztem, ezért marad a ceruza, mert az talán jobban bírná, kérdés, hogy mennyi 3, vagy 4. És valószínűleg hálózatról működne többet, de nem árt, ha áramszünet idején is működik.

Azt viszont még mindig nem tudom, hogy hogy oldjam meg a pár percenkénti ellenőrzést, és hogy a hálózati feszültséget hogy alakítsam át legjobban veszteségmentesen. Fesz osztóval, vagy trafóval?
(#) Stewe válasza gyulank hozzászólására (») Júl 27, 2010 /
 
Még egyszer utoljára leírom: nem az áramon, és nem a feszültségen van a hangsúly, hanem az áramon és a teljesítményen! vagy is a villamos teljesítményen. Hogy tovább menjek ennek az időbeni eloszlásán is sok minden múlik. Apró félpercenkénti hőbevitellel hiába ijesztgeted a folyadékot, az nem fog mozgásban maradni. Könyörgöm írd már meg, hogy a felhasznált energia melyik részét akarod megspórolni!
(#) gyulank válasza Stewe hozzászólására (») Júl 27, 2010 /
 
Azt tudom, hogy 20 másodperc múlva elindul, és akkor még nem érzem melegnek az alját sem, csak langyosnak, de ha pl 20 percig menne, biztos sokkal melegebb, forró lenne az egész, vagyis nem kell annyi hő neki, mint amennyit így kap, mert annak a töredékén is működik.

És mivel nem tudom megmondani az ellenállásnak, hogy ennyi meg annyi °C-on fűtsön, nagyobb hőt ne adjon le, ezért 1-2°C-al túlfűtöm, és ha leesik a hőmérséklet annyira amin már nem működik, újra bekapcsol.

Ennek a gyakorisága függ a környezet hőmérsékletétől, mert a lötty falának teljes felülete az alján kívül szabadon van.

Függ a szigeteléstől, mert az üveg alja alatti rész 1 vékony műanyag dobozban van.

Függ a doboz légterétől, mert azt is fel kell melegíteni, mer az van közvetlenül ott, és az veszi el a hőt.

Ha pl. 18°C van a szobában, és nagy légtér van a dobozban, és kis fűtőfelület, és nincs szigetelés, akkor a fűtés valószínűleg sokkal gyakrabban kapcsolna be,

mint 25°C-on kis légtérrel a dobozban, a kis légtérhez viszonylag nagy fűtőfelülettettel, jól hőszigetelt dobozban.
(#) Stewe válasza gyulank hozzászólására (») Júl 27, 2010 /
 
Ahogy mondod... igazad van, csak a következtetéseket nem vonod le. A folyadék körforgását az működteti, hogy a fűtés helyéről elszállítja a hőenergiát, és ott vagy hővezetéssel leadja, vagy kisugározza. Te mondtad, hogy az edényen belül nem akarsz változtatni, tehát egyvalamit segíthetsz, a lámpa alsó részét leszigeteled, hogy ott ne legyen hőveszteség. A hőszabályozással lehet, hogy elérsz apró megtakarítást, de a szabályozás árához képest elhanyagolható, és valóban nem több 1-2% nál.
(#) gyulank válasza Stewe hozzászólására (») Júl 27, 2010 /
 
Nem tudom, hány százalékot takarítanék meg, mindenesetre 1 óra működéssel kéne számolni.

Ha pl. 2 percenként kapcsolna, 2 percenként fűtene 2 percig, akkor már csak fele annyi ideig fűtene, mintha folyamatosan megy. A teljesítményt a fűtés eszi, gondolom, nem a LED-ek, szóval így már csak többet takarítana meg 1-2 %-nál.

Ha nem érzem melegnek, gondolom, 36°C körüli meleg elég, de legyen 40°C. 25°C-os szobahőmérsékleten 25°C-on van alapból a lötty. És ha sikerül leszigetelnem, hogy a hő nagy része az üveg aljába vezetődjön, ne máshová, ez 2 percig szerintem simán tartja a hőt, sőt akár tovább is.
(#) Stewe válasza gyulank hozzászólására (») Júl 27, 2010 /
 
De a folyadék nem azért mozog, mert meleg, hanem mert az alja melegebb... ha nem folyamatos a fűtés, akkor nem folyamatos a mozgás. Ez ennyire egyszerű!
(#) gyulank válasza Stewe hozzászólására (») Júl 27, 2010 /
 
De pont azért nem kell annyi hőt adni neki, hogy felmelegedjen az egész folyadék, csak annyit, hogy az alja melegebb legyen. Ha folyamatosan fűt, akkor feleslegesen túlmelegíti a folyadékot, meg mindent, és minél jobban felmelegíti a folyadékot, annál több meleg kell az aljára. Mert ha felmelegszik pl. 50°C-ra, akkor már több energiát kell belefektetni, hogy melegebb legyen az alja, mintha 20-25°C-os, mert a környezete kb. 25°C-al alacsonyabb. Persze, ha már felmelegedett, nem kell neki annyi energia, mintha hideg lenne, de egyetértünk abban, hogy felesleges felmelegíteni.

De ha így nézzük, akkor talán előnyösebb lenne, ha a külső, és az üveg alja közti hőmérséklettől függene, hogy mikor fűt, vagyis mihelyt az üveg aljának hőmérséklete megegyezik a külső hőmérséklettel, bekapcsol. Így nem melegíti túl, és a folyamatra figyel.

Mert a mozgás abból jön össze, hogy a levegő hűti a folyadékot, alul viszont melegítjük azt. Emiatt csak azt nem kell hagyni, hogy a hőmérséklet-különbség kiegyenlítődjön. És ez a különbség fennmarad amíg az alja melegebb akár csak 1-2 °C-al. Ehhez viszont nem kell folyamatosan melegíteni.
(#) erbe válasza gyulank hozzászólására (») Júl 27, 2010 /
 
A tartály alá szorítasz kis alu lemezzel egy Luxeon LED-et. 3 db AA Ni-MH akkuról meg tudod hajtani 1 ellenállással vagy áramgenerátorral. Alatta kitömöd az üreget hőszigeteléssel. Az 1 W körüli teljesítmény a közvetlen hőátadás miatt elég lesz a fűtésre, a LED fénye meg még talán több is, mint az 5 W-os égőé. Az akkuk kapacitásától függően 6-7 órát kibír. Elemre ne bízz ilyesmit, mert a gatyád rámegy.
(#) Stewe válasza gyulank hozzászólására (») Júl 27, 2010 /
 
Megint elfelejted, hogy nem hővezetésről van szó, hanem hőáramlásról. Az alul felmelegített cucc azonnal felemelkedik, és a hőmérséklet különbség nagyon gyorsan kiegyenlítődik.
(#) gyulank válasza Stewe hozzászólására (») Júl 28, 2010 /
 
Az ebből a szempontból teljesen mindegy, részletkérdés, de jó is, hogy így van, mert így mégkevesebb hő kell neki.
Lényeg, hogy alul melegebbnek kell lennie.

Az üveg aljának a hőmérséklete az alatta lévő cucctól függ. 1-2 °C különbséget szerintem fenn lehet tartani, mert ha jól le van szigetelve, nem szökik a hő, akkor csak az üveg aljának adódik át a hőenergia.

Az alul lévő fűtőelem, és meleg levegő tartja az üveg alján a meleget attól függetlenül, hogy az üveg másik oldalán ha úgy vesszük a hőmérséklet nem változik.

Mert ha azonnal felmegy a meleg folyadék, és a helyére olyan megy, mint amit felmelegített, akkor ott végülis változatlan.

Aztán ami felment azt lehűti a környezet levegője.

Épp ezért elég az a kicsit melegebb, mert az alján lévő folyadék mindig szobahőmérsékletű lesz.
(#) maestro válasza gyulank hozzászólására (») Júl 28, 2010 /
 
Szerintem cseréld le az izzót benne halogén izzóra. Az valamivel kevesebbet fogyaszt ugyanolyan fényerőnél (kb. 30%), és még szerintem több hőt is termel, meg az élettartama is nagyobb.
(#) Stewe válasza gyulank hozzászólására (») Júl 28, 2010 /
 
Gondolod te!
Az edény falának van hővezetési ellenállása, ezért a folyadéknak elég melegnek kell lennie, hogy legyen számottevő hőleadás, az alul lévőnek pedig sokkal melegebbnek, hogy csökkenjen a sűrűsége, és a fölső hidegebb anyag súlyánál fogva kiszorítsa. De utoljára mondom, itt kevés a duma, ez fizika. Az alsó rész szigetelésén kívül semmit sem tehetsz, a fűtőteljesítmény csökkentésével jelentős eredményt nem fogsz elérni, mert leáll a mozgás, vagy az a kis megtakarítás is drága lesz.
(#) Stewe válasza maestro hozzászólására (») Júl 28, 2010 /
 
A több hő nem jó, éppen spórolni akar az energiával.
(#) proba válasza maestro hozzászólására (») Júl 28, 2010 /
 
Egy kérdés azért foglalkoztat .Az izzónak miféle kimenő teljesítménye van még a hőn meg a fényen kívül? Ha a halogén több hőt termel,meg több fényt bocsájt ki ugyanakkora felvett teljesítményből ,akkor az izzónál hová tűnik a különbség? Illetve ha külön elő tudok állítani ugyanakkora hőt, meg fényerőt kevesebb energiával ,akkor az izzóval kapcsolatos elképzeléseim igen csak hiányosak.
(#) maestro válasza Stewe hozzászólására (») Júl 28, 2010 /
 
Azt tudom, hogy spórolni akar, de azért írtam, mert szerintem egy 2W-os halogén izzó felérne egy 5W-os normál izzóval. És ugyanazt a hatást érné el vele.
De ezt az 5W-ot csak később olvastam, és nem hiszem, hogy létezne ilyen kis teljesítményű halogén izzó. (én még csak 10W-osat láttam).
Egyébként meg hülyeség az egész. 5W?? Mit akar még ezen spórolni? Nekünk is volt régen ilyen kütyü, de abba nem 5W-os izzó volt, hanem vagy 25W!, de az sem kizárt, hogy egy 40-es körte volt benne.
Ha 1 évig napi 24 órában üzemelne, akkor 1800Ft-ba sem kerülne az 1 évi üzemeltetés. De neki szerintem elég lenne vagy napi 4 órát üzemeltetni. Vagy alvás közben is menne?
Az elemek is többe kerülnének, vagy a ceruza aksik feltöltése is!
Az alkonyat kapcsoló az egy jó megoldásnak tűnik, de ha felkapcsolod a szobában a lámpát, akkor kikapcsol az egész.
De ha nagyon spórolni akar, akkor tényleg tegyen bele 1 vagy 2db 1W-os power LED-et. Ami persze többe is kerülhet mint az 1 évi üzemeltetés az 5W-os égőről! És lehet, hogy közel sem lesz olyan jó a fénye, mint a hagyományos izzónak.

Vagy esetleg valami sötét kocsmában, bárban használná?

Inkább a villanytűzhelyen, meg ezeken kell spórolni! Vagy a házban cserélje le a hagyományos izzókat halogén izzókra.
Következő: »»   2 / 3
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem