Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Melegítés elemről
 
Témaindító: gyulank, idő: Júl 24, 2010
Témakörök:
Lapozás: OK   3 / 3
(#) maestro válasza proba hozzászólására (») Júl 28, 2010 /
 
Ha jól tudom a halogén izzókban a bennük lévő jód-bróm gőz miatt a wolfram sokkal magasabb hőmérsékleten képes izzani mint egy hagyományos villanykörtében, ezáltal meg gondolom több hőt is bocsájt ki.
Valahogy úgy működik, hogy az elpárolgott wolfram reakcióba lép a halogén elemmel, aminek hatására az elpárolgott wolfram visszaépül a szálba. (a nagyobb hőmérsékletű helyre, ahonnan elpárolgott)--> hosszabb élettartam, nagyobb hőmérséklet, jobb hatásfok.

Ha pl. megfogsz egy 15W-os villanykörtét, meg egy ugyanolyan teljesítményű halogén izzót (amit nem szabad fogdosni), akkor szerintem a halogén izzót hamarabb elfogod engedni. De még akkor is ha csak 10W-os lenne a halogén. Most mondhatjátok, hogy a villanykörtének általában nagyobb a búrája ezáltal jobban szigetel, de attól függetlenül még a halogénben magasabb a hőmérséklet.

De ha megnézel a boltokban egy 28W-os halogént, meg egy 40W-os villanykörtét, akkor azt hiszem még a lux/lumen értékek is egyezni fognak.
(#) maestro válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Júl 28, 2010 /
 
Jó, de ha nagyobb a fényáram, akkor hova tűnik az a + nem tudom hány száz fok (Wr hőmérséklet emelés) ami miatt nagyobb a fényáram? Csak forróbnak kell lenni a búrának is, mivel a Wr is melegebb.
pl. 10W-os körte izzik 1800 fokon, a 10W-os halogénnek ha meg nagyobb a fénye, akkor izzania kell vagy 2000 fokon. Hogy lenne kisebb a hő?
Persze az is érthető amit te írsz.
Nem az én topic-om remélem nem nekem szántad a többi mondatot.
(#) pucuka válasza maestro hozzászólására (») Júl 28, 2010 / 4
 
Jó, akkor fogalmazzunk inkább így: a bevezetett teljesítmény nem 1, (mint a közönséges izzólámpánál) hanem 8 - 10 % -a fény, a többi a hő. (lehet, hogy a hatásfok nem pontos, de nagyjából így van)
A fényáram szempontjából jelentős javulás, mert ugye leginkább világításra szeretnénk használni.
(#) bgsf válasza maestro hozzászólására (») Júl 29, 2010 /
 
Kisebb hő úgy keletkezik a halogénnál hogy kisebb az izzószál! Igy a kisugárzott hő is kevesebb ugyanolyan fényáram mellett. Mivel a felvett teljesítmény kevesebb mint a hagyományos izzónál, de a LUX/LUMEN érték ugyan az, ebből adódik a kevesebb hőkibocsátás.

Amúgy, hogy csak egy új kérdést vessek fel..... Mi lenne ha hűtené egy ponton a folyadékot. Igaz az áramlás fordított lenne, de akkor is áramlik a folyadék. Már 2-3 fok különbségél is elég szépen! Egy Peltier modullal megoldható akár PWM szabályozással is és mivel csak 2-3 fok különbség kell ez jól tartható. Viszont mivel ez a cella ha jól tudom egyik oldalon hűt a másik oldalon fűt, ezért nagyméretű hűtőbordán lehetne tárolni az elfűtött teljesítményt hőszigetelt kamrában és ha az elfűtött energia már eléggé felfűtötte a bordát akkor a meleget lehetne átadni a folyadéknak. Ettől az áramlás megfordulna. Megvilágításnak meg ajánlom az RGB LED-et, úgy változtatná a szinét amilyen hőmérsékletű a folyadék.
(#) proba válasza bgsf hozzászólására (») Júl 30, 2010 /
 
Ha hűtöd akkor a tetejét kell hűteni,ezért nem igazán váltogatható a hűtés fűtés,mert a hideg folyadék nem tud még lentebb menni.
(#) Stewe válasza bgsf hozzászólására (») Júl 30, 2010 /
 
A peltier elemnek valóban lehetne létjogosultsága, ha ugyanaz a modul hűthetne fölül, ami fűt alul...
A hőenergia cirkuláltatása nem tudom mennyi energiát emészt fel a hőbevitelhez képest, de itt nehézkes használni: "nem fog a macska egyszerre künn s benn egeret". ).
(#) gyulank hozzászólása Jan 9, 2011 1 /
 
Nem tudom, hogy a lezárt témákhoz lehet-e később írni, de muszáj lezárnom, mert új témát akarok nyitni. Mivel csak ezért zárom le, csak füllentek, hogy elfogadom megoldásnak.
(#) SzervízMacska válasza gyulank hozzászólására (») Jan 9, 2011 /
 
Úgy látom, lehet... Egyéni, szubjektív véleményem szerint kereshetnél az újabb kérdésedhez egy már meglévő témában helyet, hiszen volt mostanában épp elég "épületes" témanyitásod. Még nem nyitottam témát, mégis kaptam segítséget, ha kellett.

Füllenteni meg nem szép dolog még akkor sem, ha egyúttal meg is gyónod.
(#) gyulank válasza SzervízMacska hozzászólására (») Jan 9, 2011 /
 
Hmm, már tudom, hogy így is hozzá lehet szólni a témához. A füllentésre pedig rá voltam kényszerítve.
De nem akarom becsapni azokat, akiket esetleg érdekel a téma, és úgy lépnek ide, hogy azt hiszik, ez megoldott téma. Az "épületes"-t hogy érted?
(#) SzervízMacska válasza gyulank hozzászólására (») Jan 9, 2011 1 /
 
Például, mint ez is itt... Látom, azóta nyitottál még egy teljesen felesleges, újabb forrasztási témát is.
Következő: »»   3 / 3
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem