Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » MIG/MAG/Co2 hegesztő készülékek házilag
Lapozás: OK   33 / 276
(#) dobo válasza Freedomocska hozzászólására (») Nov 29, 2010 /
 
Kilágyítottad előtte a huzalt?
Mert nekem is van 13x1.5-ös profilhuzalom azt sehogy sem tudtuk tekerni csak lágyítás után .
(#) (Felhasználó 5823) válasza dobo hozzászólására (») Nov 29, 2010 /
 
Üdv!

Mivel ez zománc szigetelésű nem lágyítottuk, hanem rávertük, a zománc kibírja (tapasztalat) a tekercselősök sem bírtak vele, így lett az enyém, épp 29,5 menetet adott ki! Ja ez kb.3 éve volt azóta is kifogástalanul működik! Szerintem ezek valami kínai drótok és túl sok bennük ami nem réz ezért ilyen marha kemény! Amikor ide adták (próba tekercselés után) inkább drótkerítésre mint zománcozott rézhuzalra emlékeztetett, úgy kellett összedrótozni! Valami röhej, hogy miket gyártanak!

Leiszt Jani
(#) Freedomocska válasza mpisti hozzászólására (») Nov 29, 2010 /
 
Csak próba tekercselés volt .. 20+10 menet 5x2-es fazon huzallal . De van még bőven anyagom és csak vagy fél kilónyit veszítettem de szeretek variálgatni . Jobb lesz úgy ha a sarkakat erősen leköszörülöm és amikor tekerem fel rá majd a papírt közzé még teszek egyre vékonyabb trafó lemezeket , hogy jobban megközelítse a kör alakot . Természetesen lakkozom majd. A legnagyobb problémám , hogy nagyon kevés időm van rá . A trafó szekundere 5mm-es kör keresztmetszetű réz drót és a három tekercs csillagba kötve így akkor azt is vehetem duplájába azaz cca. 40 mm2 . Sajnos nincs meg az adattáblája a transzformátornak így nem tudom pontosan hány A-es . A fojtót viszont az 5x2-es fazon huzallal három egymáson lévő réteggel akarom tekercselni ...majd ... talán hétvégén .
(#) Freedomocska válasza (Felhasználó 5823) hozzászólására (») Nov 29, 2010 /
 
Az asszonynak más dolga van . Ez jó minőségű rézdrót nem is túlzott vastag és nem akarom kalapálni sem ... inkább egyszerűbb a kör közeli alak . Szeretném a saját "szám íze" szerint megcsinálni mivel rengeteg cuccom van hozzá .... csak hát mint írtam ... időm egyre kevesebb . Viszont nagyon kitartó vagyok .
(#) jóbi81 válasza dobo hozzászólására (») Nov 29, 2010 /
 
üdv. pont ezt akartam csinálni ujra tekerni de lehet hogy elviszem inkább egy tekercselős- höz. az a baj hogy mire szétszedem nem marad belőle semmi mert ugy be van itatva gyantával vagy valami olyannal
(#) dobo válasza jóbi81 hozzászólására (») Nov 29, 2010 /
 
Akkor az sajnos azt jelenti új huzalt kell rá tekerni mert a gyanta az eltávolithatatlan.
Ma sok időm volt és a leendő ipari co gépem trafóját méricskéltem
A hálózat jellemzői 230 V Max 25 A
De ha lehet ne verje le a kismegszakítót.
A trafó meglepően erős 3.2-es pálcával hegesztettem a mérés alatt minden tartományban
A vasmag láncszem kialakítású keresztmetszete 105x50mm .
Primer huzal átmérő 2 mm.
Szekunder huzal átmérő 2 db 10-mm2 huzal párhuzamosan.
Menetszámok ismeretlenek.

A mérésből azt a konzekvenciát vontam le hogy a primerre kell raknom még 4-5-megcsapolást mert a mostaniakat használva leverné az automatát a 3-as 4-es fokozatban .
Valamint a folytóra is lesz 3 megcsapolás .

A szekunder pvc szigetelésü huzalt letekerem mert sok helyet foglal helyette 3x7-es fazonhuzallal tekerem meg úgy hogy csinálok 1 csapolást akutöltőnek 1 csapolás co üzemhez 1 csapolás mma üzemhez .

fokozatok.doc
    
(#) mpisti válasza dobo hozzászólására (») Nov 29, 2010 /
 
Ha a szigetelés megsérül letekerésnél, én simán leégetem róla a régi szigetelést, ha már leégetem,akkor egyúttal a huzalt ki is lágyítom,aztán újra szigetelem 5mm széles TESA szalaggal. Majd kap egy réteg akrillakkot. Feltekerés után pedig megkapja az impregnáló lakkot,nyilván kétkomponensű fajtát.
(#) dobo válasza mpisti hozzászólására (») Nov 29, 2010 /
 
5 mm-es szalag?
Nem 25 mm-es sárga festőszalag ?
(#) mpisti válasza dobo hozzászólására (») Nov 29, 2010 /
 
"Nem 25 mm-es sárga festőszalag?" Nem . 5mm-es TESA. A 25mm-es a kezdő sor saroktöréseinél megreped. Az 5mm-es meg csak megcsúszik kissé,mivel átlapoltan tekerem fel.
(#) dobo válasza mpisti hozzászólására (») Nov 29, 2010 /
 
Oké így már értem de akkor ez iszonyú időigényes munka mig kb 6 métert megcsinálsz
(#) mpisti válasza dobo hozzászólására (») Nov 29, 2010 /
 
Hát nem is kézzel csinálom. Építettem egy célgépet erre a célra,bár most darabokban van mert át akarom alakítani kissé.
(#) nemmegy válasza mpisti hozzászólására (») Dec 5, 2010 /
 
Szép napot István!
Keveset voltam itthon az elmúlt hetekben,de lesz időm az ünnepek alatt foglalkozni a géppel.Szeretném átalakítani a masinát a lehető legjobbra,amit kibír a gyári alap.Teszek fel képeket az azonosítás érdekében.Ha megtennéd,kérlek írd meg,mit lehet tenni és persze,hogyan.Mint írtam ,eddig 0 ft az ára és jó lehetőség a tanulásra.Érdekelne az elektronikus szabájzás,az elektromos gázszelep és minden más,ami a hobbi gép felső határához közelítené ezt a gépcsodát.Kigyűjtöttem egy csomó infót,rajzot,leírást,de kezdő vagyok.NEMMEGY!
Üdv és köszönöm!
Kristóf
(#) mpisti válasza nemmegy hozzászólására (») Dec 5, 2010 / 1
 
Ha jól gondolom,akkor ebben a gépben a főtrafó áramát triac kapcsolja be.
Az első dolog,amit meg kell tenni,a triac kiváltása. Ezt úgy kell csinálni,hogy a triac kimenetével kell vezérelni egy mágneskapcsolót,ami a főtrafót kapcsolgatja. A triac kiváltása miatt bizonyára néhányan felhúzzák a szemöldöküket, de hidd el,lényegesen jobb eredményeket fog a géped produkálni mágneskapcsolóval,mint triac-kal.
A második dolog: Az egyenirányító után tegyél be egy 41000µF 50V-os kondit, és jó vastag(legalább 10mm2)vezetékkel kösd be az egyenirányító + és - kapcsaira.
A 3.dolog: az előtolás tápfeszültségének leválasztása a hegesztőáramkörről. Egy 230V/24V-os kb.50-60VA-es trafót kell beépítened, utánakötni egy 5A-es graetz hídat,és az egyenáramot polaritáshelyesen bevezetni a szabályzó kártyára.
4.dolog: 230V-os mágnesszelep beépítése. Ennek vezérlésére a főtrafót működtető mágneskapcsoló egyik érintkezője megfelel.
5.dolog:a fixen bekötött kábelt kidobni,ha nem tartalmaz vezérlővezetéket.Két féle verzió létezik:egy szálas és kétszálas vezérlővezetékes kivitel. A kétvezetékes a nyerő, ha a tiéd ilyen,akkor nem kell kábelt cserélni,csak a markolatban levő gázszelepet kell kibelezni ,hogy a gáz folyamatosan tudjon áramlani.Az egyszálassal az a baj,hogy a másik szál maga az áramvezető. Így nem lehet függetleníteni a vezérlő áramkört a hegesztőáramtól,ez pedig elsődleges követelmény. Azt feltétlenül nézd meg,hogy a munkakábel a pozitív póluson van -e,mert már találkoztam olyan géppel,ahol a negatív volt a munkakábel. A negatív munkakábel pólus csak porbeles huzalhoz jó.
Az utolsó a fojtó behangolása,de ezt csak azután csináld,hogy ha minden más átalakítási műveletet elvégeztél előtte, és minden jól működik. Erre vonatkozólag majd később kapsz instrukciót.
(#) dobo válasza nemmegy hozzászólására (») Dec 5, 2010 /
 
Ha hiszed ha nem ez a gép belül ugyan az az ipari hulladék mint az enyém volt (günde márkájú)
Mire elkészülsz nem sok hely fog benne maradni erre készülj és spórolj a hellyel.
(#) nemmegy válasza mpisti hozzászólására (») Dec 5, 2010 /
 
Üdv!
Eszerint az elektronikus áramerősség szabájzás nem szükséges a jobb eredményhez?Az előtolásnak már megcsináltam a külön trafót+ a hidat,szépen dolgozik.Egy szál megy a kapcsolóra a pisztolyban és egy (a pozitív) a gázszelep réztömbjére.Ez akkor két szál a munkakábelben.?Jövő vasárnap lesz kondi és kevés idő akkor akartam az új trafó helyét véglegesíteni,de olvasva dobo írását,nem teszem,csak majd mikor minden meg lesz,nehogy a fele a gépen kívülre kerüljön!
Ha mágneskapcsolót teszek,a fokozatok ugyanúgy a mostani kapcsolón keresztül kapnak áramot?Láttam itt valahol egy képet,amin ez elégett.Na mindegy.Atrafó és a folytó nem volt sehova sem kötve,azt már én bogarásztam ki a kapcsolónál látszik is a rögtönzött jelölések sora.Gondolom ez is valami gyárudvari selejt lehetett,szinte darabokban.Kösz a gyors választ,ha elakadok írok.Mindenek előtt dobok fel egy képet a mostani panelről,nehogy kinyírjak valamit,ha nekiesek!
Kristóf
(#) dobo válasza nemmegy hozzászólására (») Dec 5, 2010 /
 
nézegettem a vezérlőpaneled forpontjait és hasonló mint az enyém lehet van benne gyárilag egy 3x3x4 cm-es relé a penelra forrasztva én azzal kapcsolom a nagyobb mágneskapcsolómat.
De nemsokára megépítem bele az mpisti által felrakott vezérlőt pár 100 forintot megér szerintem és sokkal többet fog tudni a gép.
(#) mpisti válasza nemmegy hozzászólására (») Dec 5, 2010 /
 
Kb. 1 hónapja alakítottam át ennek a gépnek a 130A-es változatát. Ha nem dobáltam el a skicceket,akkor előkeresem,és összerajzolom úgy,hogy számodra használható legyen. Annyit viszont elmondanék, én a tolásszabályzó kártyát is kicseréltem azért,hogy a mágneskapcsolónak tudjak adni némi kikapcsolás késleltetést. Ez azért fontos,hogy a huzal nem maradjon benne a varratban az előtolás kikapcsolódása után.
A mágneskapcsoló beépítése nem változtatja meg a fokozatváltás módját. Az elektronikus (fokozatnélküli)feszültségszabályozásról lebeszélnélek,mert nem fogja azt az eredményt hozni,mint amit elvárnál .A fojtónak az egyenirányító után kell kötve lennie,sorba az egyenirányító negatív kivezetése és a testkábel közé.
(#) nemmegy válasza dobo hozzászólására (») Dec 11, 2010 /
 
Hello!
Feltettem a panelról két képet.Rajta van a relé,amit említettél.Várom,hogy mpisti találja meg a rajzokat,azután meglátom,mit teszek.Ha meglennének neked a rajzok és feltennéd,akkor Istvánnak sem kellene keresni.Én meg előbb látnám mi van a "fiókban",mi nincs! Köszi neked is a válaszokat,minden tapasztalat hasznos!
Kristóf!
(#) dobo válasza nemmegy hozzászólására (») Dec 11, 2010 /
 
Na mostmár biztos hogy ugyanaz a panel van a tiédben is mint az enyémben.
Sajnos rajzom nincs mert fejből dolgoztam de megpróbálom visszarajzolni.
(#) nemmegy válasza mpisti hozzászólására (») Dec 11, 2010 /
 
Üdv István!
Elektronikus szabájzó leginkább azért érdekelt,hogy megtudjam miként kell megtervezni és elkészíteni.Most megfogadom a tanácsot,nem bonyolítom,ha nincs tőle jobb eredmény,mint a mostani.Tanulni még később is tudok.A fojtót jól sikerült bekötnöm és a többi vezeték is elvileg a helyén van,bár még nem hegesztett egyetlen percet sem,én érzem,"fog ez menni neki"!Egy hsz.-el feljebb vannak a képek,ez van benn,de várok a rajzokra,meg a jó ötletekre.Addíg is köszi mindent.
Kristóf
(#) nemmegy válasza dobo hozzászólására (») Dec 11, 2010 /
 
Ez igazán gyors volt.Ha meg tudnád tenni,azt megköszönném,meg minden mást,ami eszedbe jut és emeli ennek a csodás gépnek a szinvonalát.
(#) dobo válasza nemmegy hozzászólására (») Dec 11, 2010 /
 
Tegnap hegesztettem kipufogót a tesómnak és meglepődtem milyen jól haználható a szerkezet
Szóval hidd el ég és föld a különbség megéri azt a kis kötözgetést.
Lehet csak estére lesz rajz mert a scannerem szarakszik.
(#) nemmegy válasza dobo hozzászólására (») Dec 11, 2010 /
 
Az este is jó,meg a holnap is.Nem sürgős,nem hegeszteni,hanem építeni és tanulni szeretnék.Köszi!
(#) dobo válasza nemmegy hozzászólására (») Dec 11, 2010 /
 
Szia sikerült leskiccelnem de kicsit elszúrtam ezért íriok hozzá pár sort.
A vezérlőpanelbe kicsít belecsúsztam a grace-val.
Na de ez nem olyan nagy baj.
A kistrafó legyen legalább 60VA-es 230/24 voltos.
A grace pedig 3-5 amperos típus.
A grace kimenetét kösd arra a két vezetékre amit levágtál a hegesztő egyenirányítójáról.(polarításra figyelj)
A vezérlőpanelre most neked rámegy3 vastag vezeték saruzva .
Ezekből az eggyik közvetlenül a trafó tekercselő huzal varniscsőbe huzva .
A fő mágneskapcsolóba ezt én közvetlenül bekötöttem.
Vigyázz könnyen törik mert alu.

Sok sikert tanulni nagyon jól lehet ez tipikus sz.r-ból várat projekt
(#) dobo válasza dobo hozzászólására (») Dec 11, 2010 /
 
Feldobok pár képet a sajátomról is.
Én még egy kicsit a ventillátort is eltoltam a trafó felé hogy jobban hütse.
A diódahíd hőjét mértem és nem melegedett nagyon legnagyobb fokozaton sem .
A pisztoly ajzatában lévő 2 vezérlőszálat a régi pisztoly 2 szálára kötöd.
Az előtolómotort változatlanul kötöd a panelra .
2szál táp 2 szál pisztoly 2 szál tolómotor.
A három vastag vezeték (eredeti kapcsolás)
1 szál jön (nulla) a főkapcsolótól a hőkapcsolón át a panelen lévő mágneskapcsolóra,1 szál a trafó huzalja varniscsőben megint a mágneskapcsolóra.
És a 3.szál az pedig azt hiszem a tulterhelésjelzőn át jön a főkapcsolótól ezen kaphat áramot a kistrafó a vezérlőpanelen ha jól sejtem.
(#) nemmegy válasza dobo hozzászólására (») Dec 12, 2010 /
 
Hát ez tényleg olyan,mint az enyém! Lehet,hogy rokonok a cégvezetők,ahol készültek?
Köszi a segítséget,a munkakábelt nem cserélem,mert nincs mire.Ha tudok majd veszek hozzá később.Most egy hét szünet,azután kezdem az átalakítást.
Üdv+kösz! Majd beszámolok az eredményről,persze csak siker esetén.
Kristóf
(#) dobo válasza nemmegy hozzászólására (») Dec 12, 2010 /
 
Oké ha elakadsz valahol szólj és segítek.
(#) mex válasza dobo hozzászólására (») Dec 12, 2010 /
 
Csak egy kérdés: milyen értékű az elkó és hány voltos a Te készülékedben?
(#) dobo válasza mex hozzászólására (») Dec 12, 2010 /
 
41000 mikró 50 voltos de kipróbáltam a duplájával is és úgy mégjobb volt.
Csak a másik kondi kell egy nagyobb gépbe.
(#) nyekk hozzászólása Dec 23, 2010 /
 
Üdv
Érdekelne egy bevált előtolás szabályzó rajza ,az előtoló motor 24V-os .
Kösz!
Következő: »»   33 / 276
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem