Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Modulrendszerű, grafikus PIC programozás
Lapozás: OK   117 / 177
(#) Panhard válasza HA5AWS hozzászólására (») Feb 19, 2012 /

Van olyan lehetőség, hogy a programban használt összes változót kilistázza, és jelzi a szabad bitjeit. Windows menüpont-->used variable

variable.jpg

(#) HA5AWS válasza Panhard hozzászólására (») Feb 19, 2012 /

Szia!
Köszönöm ezt megtaláltam, gondoltam hátha a portokhoz is készít valami log félét. Sajnos mint kiderült csak papírcomputer marad.
Üdv: Gábor
(#) Szammer válasza HA5AWS hozzászólására (») Feb 20, 2012 /

Szia!
Én a grafikus programfelületen szoktam kommentezni a ki és bemeneteket, mert ha pl. pár hónap műlva elő kell vennem a progit, már gőzöm sincs, miért úgy oldottam meg, ahogy. A papír meg elvész.
(#) aderka hozzászólása Feb 24, 2012 /

Üdv!
Mitől lehet az, hogy első indításkor nem indul el a PIC-ben a program?
MCLR 10k-n keresztül fenn van tápon, 8MHz-es kvarcot használok HS oszcillátor beállítással, és 33pF-os kondikkal. Egyáltalán ez program hiba, vagy tervezési?

üdv: Dávid
(#) dcsabi válasza aderka hozzászólására (») Feb 26, 2012 /

A 33pF-ot cseréld 22pF-ra. Az 5V táp Ok? megfelelően "szűrt". A PIC-be tegyél egy egyszerű progit, amit esetleg a Parsic-al írsz. Aztán marad a PIC és a Quartz, ezeket is kicserélheted...
(#) Szammer hozzászólása Feb 27, 2012 /

Sziasztok!
Olyan gondom van, hogy UART-on keresztül be kell olvasnom egy max 16 bites kódot (mindíg fix), és ha jó engedélyezen kell egy kimenetet. Megköszönném a lehetséges ötleteket?
Üdv:
Zsolt
(#) kaqkk válasza aderka hozzászólására (») Feb 27, 2012 /

Üdv Mit jelent az hogy "az első indításkor "?A második indításkor már indul ? Lehet hogy a program indításakor nullázni kéne a változókat (vagy alap értékre állítani)
(#) dcsabi válasza Szammer hozzászólására (») Feb 27, 2012 /

Példa (gyári)... hasonlót használtam már, működik. Keress vissza a topic elejére: Hőfok05 és triac-5 file-okat ezek egymással cím szerint kommunikálnak.(kb 4 példányban 5-6 éve napi 24 órában múködik) Te, a címnél és a kapcsolódó változóknál 16 bites adatokkal dolgozz. Arra figyelj, hogy az adott adat (Pl: CIM_HI) felső byte-ja is használatba kerüljön.

EMPF.PIC

(#) Szammer válasza dcsabi hozzászólására (») Feb 29, 2012 /

Köszönöm Csabi, megnézem.
(#) aderka válasza kaqkk hozzászólására (») Feb 29, 2012 /

Üdv!
Első indításkor, mindenféle karakter van az LCD kijelzőn. Második indításkor szépen elindul a program. Tudomásom szerint a 8MHz-es kvarc más HS oszcillátorok közé tartozik, ahol is a 33pF-os kondikat szokták használni. Mellesleg pedig, évek óta így használom az áramköreimet, és eddig egyikkel sem volt ez a probléma. Kvarcot egyébként már cseréltem. Kipróbálom majd egy egyszerű progival is, megy-e ha azzal sem akkor valószínű a PIC-el lesz valami gond. Ha úgy megy akkor program.
(#) kaqkk válasza aderka hozzászólására (») Feb 29, 2012 /

Akkor a kijelző init-tel lehet baj .Én a program elején
mindíg csinálok egy pár másodpercig látható feliratot ,
aztán törlöm és jöhet a "munka"
(#) aderka válasza kaqkk hozzászólására (») Feb 29, 2012 /

Én is csináltam, egy üdvözlő üzenetet.. Utána indul a program. Gondolod, próbáljam meg egy másik kijelzővel is?
(#) vilmosd válasza aderka hozzászólására (») Feb 29, 2012 /

A LCD_init elott bekapcsolaskor illik egy kesleltetest betenni, a LCD kontroller lassan indul be. Olyan 50-100 mS elegendo. Az adatlap szerint ez 15 mS, de klf gyartok klonjai nem teljesen azonosak az eredetivel.
(#) Szammer válasza dcsabi hozzászólására (») Márc 1, 2012 /

Szia!
Mégegyszer köszi.
Egy dolog kivételével, teljesen értem.
Ha jól értelmezem:
Az UART-nál, a beállított változók sorrendjében történik az átvitel?
Tehát a gyári proginál, először a cím, aztán az adat 1, aztán az adat 2 (természetesen a Hi-vel együtt)?
Én átraktam 16 bitesre a beállításokat, így akkor 3*16 bit megy át?
Illetve, jelen esetben, ha rövidebb az adás, akkor leállítja a vételt?
Bocsánat, ha butaságot kérdeztem.
(#) dcsabi válasza Szammer hozzászólására (») Márc 1, 2012 /

Szívesen... Pontosan úgy... A mellélet szerint a UDATA modulnál át kell tenni az átvitelre(vagy vételre) szánt változókat a jobb oldalra. A változók darabszámának meg kell egyezni az adás és vétel oldalon, továbbá a sebességnek is. Az Rs-check.exe progi sokat segíthet a próbáknál. (Pc-hez szinteket illeszteni, MAX232...)Többször is feltettem kered meg.
(#) Szammer válasza dcsabi hozzászólására (») Márc 1, 2012 /

Köszönöm Csabi.
A sebesség, meg az illesztések, az ok, már sokszor használtam Max232-t.
A változók darabszáma is ok, a HI biteket is úgy csináltam, ahogy a jpeg-ben betetted.
Bocsi, ha értetlen lennék, de a változók hossza akkor nem érdekes?
Pl. ha a címbit, 2 digit, akkor csak annyit visz át, és átugrik a következő változóra, vagy a 0-kat is átviszi?
Elnézést, megvan az RS-CHECK, tudom, kipróbálhatnám, de most egy másik projektet forrasztok ezerrel, mert lejár a határidőm, és ez az UART-os a következőhöz kell, de próbálok párhuzamosan gondolkodni.
(#) Szammer válasza Szammer hozzászólására (») Márc 1, 2012 /

Illetve, még egy kérdés:
Ha nem másik PIC-től fogadom az adatokat, hanem külső soros eszköztől, akkor mi a helyzet?
Ha nem foglalkoztál ilyen dologgal, akkor nincs más hátra, mint előre, elő kell szednem a teszt panelt, és a vétel eredményét kiíratnom LCD-re.

Pl.: így

soros_be.PIC

Ja meg egy "Y" kábellel PC-is meg kell néznem, hogy egyeznek-e az adatok.

MX1 és MX2-nél nem szedtem le a feliratot, bocs.
(#) dcsabi válasza Szammer hozzászólására (») Márc 1, 2012 /

Vagy az LCD-s verzió, vagy az RS-check. Az utóbbival gyorsabban lehet változtatni, variálni, ha éppen nem passzol valami...Az adatnak mindegy mi az értéke, akár nulla is lehet.
(#) Szammer válasza dcsabi hozzászólására (») Márc 2, 2012 /

Szia!
Köszi, szerintem hétvégén, már lesz időm foglalkozni a dologgal.
(#) Szammer válasza Szammer hozzászólására (») Márc 18, 2012 /

Hát sajnos eddig nem jutottam el a próbáig, de jelzek, ha van eredmény.
(#) Szammer hozzászólása Márc 18, 2012 /

Mivan srácok, meghalt a fórum?
Mindenkinek, minden megy?
Mert akkor volt értelme az egésznek.
Vagy annyira nem ok. a Parsic, hogy nincs értelme?
Nekem nagyon bejött.
(#) HA5AWS válasza Szammer hozzászólására (») Márc 18, 2012 /

Szia!
Szerintem is a legjobb progi amivel játszottam. Nem kell túlzott igényeket várni tőle, de amikor ember-gép kapcsolat kell akkor a legjobb összeköttetés. Vezérlésekre a/d mérésekre kiváló. Ha valaki modellezik és szeretné egy kis vizuális élménnyel feldobni, pár perc alatt megírja rá a programot. Mostanában egy mp3 lejátszót próbálok úgy vezérelni, hogy adott sorszámra a megfelelő számot játssza le. Még agyalni kell rajta hogyan állítsam alaphelyzetbe, de kezd alakulni. Egy kicsit újrahasznosítás szaga van a dolognak, mert egy Nokia 5510 lenne a lejátszó. Analóg kapcsolókkal vagy dil relékkel gondoltam a gombokat helyettesíteni, a többi már program kérdése. Adott üzemmódokhoz mondana szöveget.
Szóval jó játék, csak ne pusztuljanak ki a boltokból a programozandó chip-ek.
(#) pjg válasza Szammer hozzászólására (») Márc 18, 2012 /

Hol találok róla bármi magyar nyelvű leírást?
(#) HA5AWS válasza pjg hozzászólására (») Márc 18, 2012 /

Szia!
A legtöbbet itt ebben a fórumban!
(#) pjg válasza HA5AWS hozzászólására (») Márc 18, 2012 /

Köszi. Akkor végig olvasom.
(#) HA5AWS válasza pjg hozzászólására (») Márc 18, 2012 /

Szia!
Aki nálam bénább a programozásnál, az festi magát. Ezzel a progival sikerült már több hasznos kütyüt összerakni. Élvezet vele a munka. Én is a topikban fellelhető példákon tanultam a dolgokat, amit meg nem értettem azt itt megkérdeztem. Ha a szimulációs részben működik a program akkor beégetve 99%-ban jó lesz. A mai napig nem értem a pic nyelvét (.asm) de grafikusan el tudom képzelni mit miért csinál. Biztos hatékonyabban lehetne használni a pic-et assembler programozással, de még nem sikerült senkit rávenni, hogy pár dolgot tisztázzunk, mit miért hogyan kell beállítani. Ezeket a dolgokat itt a program végzi, és ez nekem jó. Jó szórakozást a programhoz!
(#) Szammer hozzászólása Márc 19, 2012 /

Hát köszönöm srácok, akkor mégsem halt meg.
Egyébként ugyanazt gondolom, mint HA5AWS
Mindíg lesznek kezdők, akakinek egy ilyen progi óriási segítség, aztán egy-két sikeres dolog után, tán bele mernek vagni az "igazi" PIC programozásba (nekem, már ez nem fog menni, így maradok ennél).
Ja és külön köszönet dcsabinak, mert Ő tette legtöbbet ezért a fórumért.
Következő: »»   117 / 177
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem