Fórum témák
» Több friss téma |
Nem bírtam rájönni
Esetleg beleintegrálnád abba amelyiket én csatoltam? Próbáltam mindenképp, de nem akart úgy működni..
Szia
Nem tölem kérdezted de próbáld meg ezt
Köszi, de ez most megint mi?
Én vagyok a nagyon h.lye vagy nem értitek hogy pontosan mit akarok? Nézzétek meg a csatolmányt újra, kicsit még jobban érthetőbben elmagyaráztam benne, hogy mit is akarok. Ha tudtok segíteni, akkor ott folytassátok benne a vonalat természetesen közbe rápakolva minden finomságot, hogy végeredményül azt csinálja amit kell. Köszönöm. 2 órája szórakozom már vele, arra rájöttem, hogy lophatom el a legnagyobb értéket, de akkor pedig már nem akar resetelni a számláló és az baj.
Már bocs de mitöl lenne 5-öl nagyobb ha az IF1-nél az 5-öt adtad meg a B-nél?Az enyémnél ez állitható
Jaj, bocsi hogy azt nem írtam le, hogy ez csak egy példa direkt erre létrehozva.
Ebbe tényleg a legnagyobb szám 5 marad de a dolog megoldását kimásolva egy teljesen más projektbe szeretném felhasználni, amibe a legnagyobb szám állandóan változik.
Szia!
Most nem érek rá, de, módosítottam egy LCD-vel. A dolgog lényege: -a számlálód számol ameddig akarod (direkt nem tettem be resetelést). -amikor a BV1-re adsz bemeneő jelet, kiír az LCD-re. -a számlálód, akár tovább is számolhat, csak akkor fog átíródni az LCD, ha megint adsz a BV1-nek egy bemenőjelet. Nem ezt akarod? Ha nem, akkor nem értem az igényt, próbáld meg a konkrét feladatot obban leírni. Üdv: Zsolt
Köszi, most már értem, hogy hogy gondoltad.
De ez így még most sem jó nekem. Kicsit változtattam rajta van az A GOMB. Ha azt megnyomom akkor azt szeretném, hogy az abban a pillanatban lévő számot kiírja előbb a kijelzőre majd rá 2ms-re resetelje ki a számlálót. Azért tettem oda egy mono flop, delay-t de amint látom az nem úgy működik, hogy késlelteti a beírt ms értékkel a jelet. Pedig olyan lenne a legjobb. Mert ha összekötöm simán a resetet és a kiíró gombot akkor nem írja ki mert nem érkezik hanem kireseteli és a 0-át írja ki . Nem lehet nekem 2 nyomógomb egyik a resetre másik a kiírásra, mert a projectbe amibe felszeretném használni, 1x 3456-as értéknél resetelődik máskor pedig 13-as értéknél máskor pedig máshol... És azokat a számokat szeretném lelopni valahogy mielőtt megkapják a resetet. Ezért gondolom azt, hogy nem lehetne-e valahogy késleltetni a resetelő jelet, hogy előbb a lelopás modulra mennyen és aztán a resetre.
Váó!
Millió kösz! Erre volt szükségem!
Használd sikerrel, örülök, hogy segíthettem.
Lenne még egy a számotokra talán egyszerű, de számomra még nehéz megoldani valóm
Legyetek szívesek segítsetek, ha tudtok és akartok. A csatolt fájlban természetesen újra a Parsicban megnyitandó PIC fájl található. Ha azt megnyitjátok látni, hogy van baloldalt két változtatható érték, jobboldalt pedig egy kijelző. Na már most közé kellene a modulokból egy olyan dolgot összefabrikálni, hogy a következőt kapjuk eredményül. A jobb oldalon található kijelzőn mindig az az érték szerepeljen amelyik utoljára megváltozott a két érték közül. Példa: -ADC1: 5-ös érték -ADC2: 2-es érték -A kijelzőn 0-ás érték mivel még nem változott semmi, de a legelején lehet rajta felőlem bármi. -ADC1 értéke 5-ről megváltozik 38-ra. -Abban a pillanatban a kijelzőn kiíródik a 38-as szám. -ADC2 értéke 2-ről megváltozik 7-re. -Abban a pillanatban a kijelzőn a kiírt 38-as szám átváltozik 7-es számra. -ADC2 értéke 7-ről megváltozik 1-re. -Abban a pillanatban a kijelzőn a kiírt 7-es szám átváltozik 1-es számra. Megjegyzés: 1. Ez a kozze.PIC csak egy példa direkt erre létrehozva. 2. Ahol én ennek a megoldását majd felszeretném használni, ott nem ADCx lesz a két változó érték, hanem simán egy vonalon jön(egyik érték egy vonalon másik érték egy másik vonalon) majd egy állandóan jelenlévő szám ami változó időközönként megváltozik. Köszönöm.
Hello!
Ha igaz, erre gondoltál.. üdv! proli007
Nagyon szépen köszönöm!
Egyébként egy sebességmérős km/h projekt. De nem ám a parsicban megszokott jel/sec x xy =km/h alapján. Hanem két jel közti eltelt időből van kiszámolva, hogy mennyi a km/h. Persze parsic ezt nem bírná el, ezért meg kellett kicsit spekulálni. 10 jel közötti eltelt időt mérem és abból van kiszámolva. Muszáj 10 jelenként, hogy pontos legyen 100 feletti sebességnél is mivel mocira készül és csak 1 mágnes lesz. Csakhogy így kis sebességnél már nagy a frissítési idő így megspekuláltam azzal, hogy 5. jeltől a következő 5. jelig is méri az időt, így már 5 kerékfordulásonként frissíti a kijelzést. Ez azt jelenti, hogy ha elindulok a mocival: -10km/h-nál 3 sec a frissítési gyakoriság. -30-nál már 1 sec -60-nál 0,5 sec -120-nál 0,25 sec -240-nél már 8x frissít másodpercenként. Na jó, kicsit elszaladt alattam a ló, mivel a mocim nem megy 120 felett. A program egyébként még nincs kész ezért nem raktam fel, de ha valaki mégis belenézne feltehetem. Fizikailag meg még semmi nincs meg
Hali.
Na újra segítségre lenne szükségem. Ismét egy rém egyszerű dolgot nem tudok megoldani. Hogy mit is pontosan az a "csak_akkor.PIC" fálban megtalálható. Előre is köszönöm. Felteszem azért a km/h projectet is ha belenéznétek, de még nincs kész, kb 95%-os.
Hello!
" Mennyibe kerül egy csepp benzin? - Az semmibe! - Akkor csepegtesse tele a tankot legyen szíves!" üdv! proli007
Köszi szépen!
Lassan tényleg ti fogátok összerakni az egész sebességmérő órát százalékonként Jó, hogy van kire számítani, ha elakadok. Számíthattok rám bármiben, amiben jómagam tudok segíteni Esetleg valakinek aki segített nekem, nem kell neki Be...d-ra meghívó?
Javasolnék azért valamit mielőtt készre építed az egészet.
Rakd össze a készüléket akár próba nyákon. Tedd fel a motorra és próbáld ki álló helyen, hogy a kerék a levegőben van. Hasonlítsd össze egy gyári órával, hogy melyik mit mér.
A program még nincs kész, benne vannak az lcd kijelzők is és a timerek is amiket majd törlök és még egyéb finomság.
Valamint a timereket is még be kellesz lőni. Ha ezt felrakom motorra, egy nyomógomb lesz és azzal befogom tudni állítani a pontosságot. Ez az egész csupán 3 szegmens kijelzőre lesz. 4 módot tud mutatni a szegmensen. 1.Üzemmód: az alap km/h -nyomógomb tart 2 sec és átugrik a 2.-ra 2.Üzemmód: km/h kalibrálására szolgáló szám 0-100-ig - itt ha nyomdogálom a gombot, úgy számol fel egyesével. -ha túl megyek semmi gond, mivel ha tartom 1 sec-ig átvált visszafelé egyesével üzemmódba -ha beállítottam számításaim szerint kb 50 körülire akkor újra tartom a gombot és átvált a 3. üzemmódra. 3.Üzemmód: a megtett távolságot mutatja km-ben 4.Üzemmód: 100-355-ig változtatható a szám oda vissza, mert itt kell beállítani a kerék kerületét cm-ben. Ha újra tartom 2 sec-ig akkor kezdődik előről az 1.Üzemmódról. A kerék kerületét természetesen lemérem és beállítom. A km/h órát pedig gps szerint fogom belőni, majd megyek 100-al és ha 96-ot mutat akkor a 2.Üzemmódba növelem a számot azt hiszem kb 8-al. A beállított értékek a gomb 5sec nyomva tartás után lementődnek majd eprom-ba. A megtett távolság pedig természetesen a PIC áramelvétele előtt lefog szintén mentődni eprom-ba. Kipróbálni még nem tudom, mert a motron kívül és a PIC programján kívül még nincs meg semmi Kb 3 hét múlva fogom elkezdeni ezt megépíteni.
Ez nagyon bonyolult.
Nem lenne egyszerűbb egy 4soros 20 karakteres LCD + 4 gomb. fel le és balra jobbra. Fel-le gomba a számlálókart tudod állítani. Jobbra balra pedig kiválasztod mit állítson be. 4 sorban pedig minden belefér. Sebesség Kerék kerület Össz km Napi Km Bár lehet több oldalast kijelzést is csinálni ahol oldalanként beállítasz mindet és a főkijelzőn meg amit menet közben látni akarsz. Mivel a ledet semmivel nem bonyolultabb megvezérelni mint az LCD-t, de az LCD-n sokkal több mindent ki lehet íratni. De amúgy nem erre gondoltam, hogy tedd először próbanyákon a vasra és úgy próbáld. A parsic késik minél több a benne lévő program. Így jártam anno a fordulatszám mérővel. nagyon jó volt, működött, csak késett, és nem lehetett kompenzálni, mert minél nagyobb volt a fordulat annál többet késett.
A sok különböző időzítéstől nagyon pontatlan lesz a cuccos ! Próbáld meg egy időzítővel (mondjuk 2ms)
megoldani az időalapot (ahová hosszabb időzítés kell oda számlálóval oszd le ) Én valamikor csináltam órát parsicban , az lcd meghajtás beépített időzítései végett hetente 3-4 percet késett ...
Ez mindenképp szegmensen lesz, mert a motron nincs hely egy bazi lcd-nek
Az eredeti műszerfal is rajta van. A felé kissé jobbra egy jó helyre lesz betéve egy Voltmérő xy,z karakterrel természetesen szegmens kijelzőn ami kék színű. Na most párhuzamosan csak a másik oldalára bal oldalra a műszerfal felé menne ez ugyanúgy 3 karakteres kék szegmenskijelzővel. Természetesen a műszerfal háttérvilágítása is kék Ez így jól fog mutatni azért. Na de van nekem egy barátom, jdani néven itt a fórumon, Ő csinált kb 1 éve a motorjára olyan 4x16-os LCD-vel. Ő fog ennek az elkészítésében is segíteni. Fel is dobok egy képet, hogy hogy nézett az ki. A kép nem photoshop hanem eredeti, én csináltam miközben ő vitt motron én hátulról átkaroltam és katt
Amúgy egy másik megoldás a sebesség mérésre.
Nekem így fog működni simsonon. Fel "tixózva" már próbáltam és jó. Van egy tárcsafék szerű gyűrű lézervágva amiben 18 mágnes van. Ez fel van rakva a küllőkre mint egy tárcsafék. Központosan. Ezek a mágnesek hall jeladókat kapcsolnak. 2db van felrakva úgy hogy mindig csak ez egyik van mágnes közelben. Így 36 jel jön be egy körbefordulás alatt. Vagyis a m/s-ból amit a kerék kerület ad, nem kell 3.6al felszorozni, hogy km/h kapjak. 100ms alatt megszámolom a bejövő jeleket, mivel nem 3.6 hanem 36 jel jön be így nem kell szorozni 10el hogy sec legyen a mérték egység mert már az. Mivel a kerület méterben van megadva így m/s lenne a mérték egység. De nem kell felszorozni 3.6al mert pont 36 jel jön be egy fordulat alatt így km/h amit egyből kapok. Így nem kell mérnem két jel közti időt. Elvileg a parsic tud mérni 100ms on belül.
Szóval akkor 1 timer legyen az enyémben és azt megszámolva counterrel használjam mindenhol máshol ahol kell?
Megszámoltam és 4 timer lenne benne. 2ms-os, 1 másodperces 2 és 5. Az már úgy sok? Na épp ez az, hogy én nem akarok 36 mágnest a kerékre csak egyet Bár úgy tényleg jóval egyszerűbb lenne parsicban
Így van... abból loptam talán még anno parsicban készülő fordulatszám mérő időalapját.
Egy számláló frissítette az LCD-t és a fordulatszám mérőt. Meg vezérelte volna a multiplexes ledsort. Meg ugyan ezen az elven működő sebesség mérő is.
Ha csak egy van akkor mindenképpen időt kell mérned.
csak ne felejtsd el, hogy a kijelzésed attól függ milyen gyorsan fordul közbe a kerék. Amúgy nem 36 csak 18. és két jeladó. vagy 3 jeladó és 12 mágnes. De ez program függő. Az első próbáknál 4 mágnes volt és a program szorozta fel, csak akkor nagy volt a sebesség léptékezése a számítások miatt.
Igen tudom, hogy kerékforgás függő.
Pontosan 5 kerékfordulásonként fogja frissíteni a kijelzést, tehát a következő szerint: -10km/h-nál 3 sec a frissítési gyakoriság. -30-nál már 1 sec -60-nál 0,5 sec -120-nál 0,25 sec 10-nél ugye soknak tűnhet na de motorral se 10-el haladunk.. 30-nál pedig már egészen használható. Egyébként nekem is természetesen hall szenzor lesz
Sziasztok!
Ha két darab LM75 hőmérő ic-t (I2C)akarok lekérdezni egy Pic-el azt hogy kell csinálni? Azt gondolom hogy más címre kell rakni őket de ilyenkor hogy kell az INC modulokat használni? Ha valaki mutatna egy példát azt megköszönném.
Most nincs készen ilyen panelom, ezért nem is tudom kipróbálni. egy darab LM75 olvásással már azt hiszem foglalkoztunk...Az Lm75-t beállítod a megfelelő címre, mindkettőt különbözőreaz A0,A1,A2 lábak logikai szintjével. A programban majd ezeket használod. Gondolom eddig érthető. Az meg lehetne egyszerűbben is, de most a meglévő modulok átollózásával magyarázom. Az I2C-s INC modulban különböző nevű változókat kell használni a kiolvasott adatokhoz. (szenzoronként) Ezekból tehát kettő kell. A Parsicban különböző feltételnek kell indítani mindkét LM75-t és a hozzá tartozó INC modulokat. PL.. M0.0 illetve M1.0...stb A "megduplázott" Inc moduloknál a hozzá tartozó I2C szolga címet kell írni. Az I2C kezelő rutinból elképzelhető, hogy egy is elég(?)
Kiegészítem magam: Most hirtelen nem találom itt, azt hiszem, hogy a PCF8583 olvasási moduljai lettek átalakítva. A nagyobb terjedelműt azt duplázni kell, amire nem biztos, hogy duplázás szükséges az a "kisebb" terjedelmű és a start, stop, olvasás, írás, ACK kezelés van benne...
Szia! Már raktam fel erről példát itt.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |