Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Műhelyünk felszerelése, szerszámai
Téma, a műhelyünkben előforduló készülékek, anyagok, szerszámok, eszközök bemutatására, kitárgyalására.
Te azt hiszed, hogy az elado látott már ennyiféle csatlakozot stb? Jobb esetben eleg tesz egy végtelen listát és ott keresheted mi micsoda.
Sziasztok!
Milyen műszert ajánlanátok nyákban lévő kondenzátorok kapacitás és ESR mérésére, kiforrasztás nélkül? Most egyenlőre még kiforrasztom a kondikat és alkatrész teszterrel mérem őket, de jó lenne egy olyan műszer, amivel ezt könnyebbé lehetne tenni.
Tervbe van véve hogy építek majd, a Kanyaroszkóp, mOhm mérő már megvan, Macsketométer is, sajnos az Elektrolit kompenzátor beelőzte a sorban. Ha ki tudod várni, lesz leírás (amúgy meg van már jópár nagyon jó itt a fórumon (is)).
Nem értem pontosan mit jelentenek ezek a mérési metodikák, de a "beforrasztva-mérés" az nem a műszer miatt problémás, hanem az áramkör miatt. Azt tételezem fel, hogy a környező áramköri elemek akár jelentősen befolyásolhatnák a mérési eredményt (hiszen minden elemnek az a dolga hogy befolyásoljon valamit). Tehát panelben nem lehet értelmesen mérni, esetleg csak saccolgatni (ami esetenként bőven elég).
Nekem is van ilyen 8000 az egyhez szett, régebben kellett az alaplapi USB csatlakozókhoz átrakosgatni az érintkezőket, ISO csatlakozóhoz...mire lett egy ilyen, addigra már nem kell.
Most szükségem volna valamilyen elektromosan vezető "kenőcsre" (zír, gél, stb), olyan mint a vezető ragasztó, csak sose keményedjen meg. Valaki ismer/használt ilyesmit, ami bevált neki a gyakorlatban?
Százpólusú érintkezőpárban valahol érintkezési gond van...ezeket kéne egyenként "megkenni".
Ha én egyszer neki állok csinálni valamit, akkor az alapelvek a következők:
- Ütésálló, macska alakú dobozolás. - Rövid fixen bekökötött mérőzsinór, tüskével. - Analóg műszer, szakadásban végkitérés (amit tartósan bír). - Bemeneten két bika ellenpárhuzamos dióda és egy kicsi (értéke meggondolandó) ellenállás (akár feltöltött elkóra is rá lehessen nézni). - Minimum száz kHz mérőfrekvencia legfeljebb pár száz mV, hogy ne nyisson meg semmi félvezetőt (pontos értékek megfontolandók). Röviden ennyi. A beépítéssel történő méréssel kapcsolatban pedig, hogy nehezen tudom elképzelni azt a felállást, hogy beépítve egy elkó kiszáradt, kiforrasztva meg tökéletes. Idézet: „hogy beépítve egy elkó kiszáradt, kiforrasztva meg tökéletes.” Volt rá példa. Legalábbis majdnem. Szenvedtem is miatta egy darabig. Kapacitásban ~80%-ot tudott kiforrasztás után, csak az ESR volt gyanús. De az se volt szörnyű. Ahogy kihűlt, kimutatta a foga fehérjét.
Talán érdemes lenne megfontolni, hogy mérni akarsz odafigyeléssel, vagy inkább egy túlzott biztonságot hajszolsz, ami elrontja a mérést (magam sem tudom melyik ajtón mennék be ha göntenem kellene).
Mertem remélni, hogy kapok segítséget...de sajnos a még "gugli" sem mutatja a "tutit"...
Ragasztó az van dögivel...meg a CX-80-at tolja a google, meg néhány ismeretlen terméket. De nekem nem érintkezés tisztító/javító kell, hanem olyan trutyi, ami vezeti az áramot. A hozzászólás módosítva: Jan 24, 2024
Ezt használom évek óta megelégedéssel. Ez ugyan nem mér kapacitást de nincs is rá szükség, mert az ESR érték az ami árulkodó ha elkóról van szó. Ami ez alapján rossz azt kidobom, ami meg csak gyanús azt kiforrasztás után ha akarod lehet tovább méricskélni, arra nekem van egy DER EE DE-5000-em.
Mennyire kell vezetnie? Nem emlékszem, de talán vannak olyan grafit spray-k amik nem száradnak meg teljesen. Ami biztos, van ez a TS 570 nevű forrasztó krém, ebbe ha beledugsz két alkatrészlábat egymástól 3-4mm-re akkor olyan 25-40kΩ közti értéket mutat a multiméter, meg is szívtam már vele mert nyákon maradt és ott is vezetett. Ami nem biztos, hogy okoz-e az érintkezőn később bármiféle korróziót.
Kontakt spray.
Én úgy szoktam, hogy ne spricceljem tele a csatlakozókat, hogy egy fültisztító pálcika fejét átitatom vele, és azzal kenem át egyenként a kontaktusokat. Persze, ha elfér. Ha szűkebb a hely, akkor finoman a csövecskéjével.
Az áramok nem ismertek...de ha nem indul az autó (mert abban van a csati), sprayezés után jó 2-3 hétig . Ezt kéne kiváltani hosszantartó hatású megoldással. Én valami zsírféleségre gondoltam, hogy az hosszabb ideig lenne hatásos. Egy ismerősömnek próbálok segíteni, amíg a probléma meg nem oldódik
Gondolom a tüskéken semmi nem látszik... Lehet valamelyik hüvely kitágult, kellene egy ilyen átmérőjű drótot/tűt/spirálfúró(befogó része) keresni, és egyesével végig zongorázni a hüvelyeken mennyire szorosak.
Már átnézte régebben egy szerelő, néhány hüvelyt cserélt a lengődugóban (horribilis díjért), de megint előjött a probléma. Később cserélve lesz talán az egész, ha találnak hozzá ilyen új csatit félméteres vezetékköteggel. De az is sok meló...
Köszönöm,nézem őket. Neked van valamelyik? Ha igen,jók a tapasztalaid?
Köszi, úgy látom nem nagy cucc össze dobni. Műszerem még akad, viszont szkóp híján a jelalakokat nem tudom leellenőrizni.
Végül is tényleg nem gond ha csak ESR-t mér, a másik műszerrel is jártam már úgy hogy jó kapacitás értéket mutatott,viszont az ESR-je több tíz ohm volt. A hozzászólás módosítva: Jan 24, 2024
Szerintem "púpos kondenzátor vadászatnál" tök mindegy, hogy 0.13 vagy 0.3, ameddig nem harminc...
Ugyanakkor sokat panaszkodnak arra, hogy elpukkant az szent kondimérőm, mert rámértem a pufferre, és vehetek újat... Én már láttam olyan készüléket is, ahol nem kondenzátor volt hibás.
Ez az ESR mérő leírás engem is érdekelne.
Egy valamire való ESR mérő 80-100mV-al mér, ez a feszültség nem nyitja ki az áramkörben levő félvezetőket, nem szólnak bele a mérésbe a környezetében lévő alkatrészek sem, mert az elkó impedanciája sokkal alacsonyabb. Itt most nem párhuzamosan kapcsolt elkókra gondolok. Ha jól emlékszem 100kHz-en mér, ahol elhanyagolható a kapacitiv reaktancia az elektrolit ellenállásához képest. Évek óta használom napi szinten a műszert és biztosan mondhatom, hogy tökéletesen lehet beforrasztott kondenzátorok ESR értékét mérni, ráadásul magyar gyártmány.
Amit linkeltem, az MESR-100 pont ilyen, én is azt használom.
Én nem említettem olyat (remélem), hogy "kondenzátor", és olyat sem hogy "ESR". Globálisan a "mérés" volt a célpont. És egyértelműen utaltam rá, hogy némi tapasztalattal lehet panelben lévő alkatrészeket is méregetni, csak tudni kell értelmezni a kapott eredményeket.
Nippur az alkójának a nickneve: Bővebben: Link
Bob Parker az egyik megalkotója...de rengetegen "klónozzák". A hozzászólás módosítva: Jan 25, 2024
"ESR mérő volt a téma és én erre írtam: "Tehát panelben nem lehet értelmesen mérni, esetleg csak saccolgatni (ami esetenként bőven elég). "
|
Bejelentkezés
Hirdetés |