Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Multiméter - miért, milyet?
Lapozás: OK   34 / 127
(#) blackdog válasza 5914 hozzászólására (») Okt 26, 2012 /
 
Továbbra sem árultad el, hogy ohmikus vagy induktív fogyasztót szeretnél mérni. cosFI max 1 lehet több nem. Ha induktív a fogyasztó akkor kb 0,4-0,9 között bármi ez minőség függő. És akkor még a hömérsékletek befolyásáról nem is beszéltem.
Amúgy az a 2% pontosság hidd el jó, ha 5%. És kérdés milyen mérési viszonyok között. De mindent félre téve a lakatfogó az áramfelvétel meghatározására/mérése hivatott nem a teljesítmény mérésére. Erre ott a teljesítménymérő.
(#) 5914 hozzászólása Okt 26, 2012 /
 
Nekem ez az Ωikus vagy induktív fogyasztó magas ... A számítógépem , a monitort , a tv-t és egyéb háztartási eszközöket akarom végigmérni , hogy használat közben mekkora a fogyasztásuk ... Az olcsó fogyasztásmérőkről nem sok jót olvastam .
(#) mate_x válasza 5914 hozzászólására (») Okt 26, 2012 /
 
Szia!
Pedig jobban jársz, ha fogyasztásmérőt használsz. Az a cos fít is képes érzékelni. Csak áramerősség méréssel és feszültség méréssel nem lehet megmondani egy eszköz teljesítményét. Kellene egy cos fí mérő is. Nekem is van ilyen olcsó fogyasztásmérőm és szerintem hasznos kis eszköz.
(#) 5914 hozzászólása Okt 26, 2012 /
 
És milyet érdemes megvenni , ami jó , és nem túl drága ?
(#) mate_x válasza 5914 hozzászólására (») Okt 26, 2012 /
 
Ha jól emlékszem én a lidl-ben vettem, utolsó darabként 1000 Ft volt
(#) _vl_ válasza mate_x hozzászólására (») Okt 26, 2012 /
 
Szerintem meg ha nem "True RMS" a mérőd, akkor pont annyit ér, mint ez a lakatfogó (semmit). Én 10-15 rugó alatt még nem láttam True RMS mérőt...
(#) joetaylor válasza _vl_ hozzászólására (») Okt 27, 2012 /
 
Én 15 "rugó" alatt még normális használt multimétert sem láttam
(#) vzoole válasza joetaylor hozzászólására (») Okt 27, 2012 /
 
Én igen...
Múltkorában volt fent egy szinte új Fluke 73 III 15.000Ft-ért. Azóta is bánom, hogy nem csaptam le rá. (Harmadlagos multiméternek jó lett volna )

Én kezdőknek is valami ilyesmit ajánlanék, de sajnos ritkák itthon. Ebay-en már bővebben lehet szemezgetni. Egy ilyen vételhez képest pénzkidobás egy 10.00Ft-os Metex, Uni-T, stb.
(#) joetaylor válasza 5914 hozzászólására (») Okt 27, 2012 /
 
Megnéztem a műszer adatlapját és ott az alábbi pontosság szerepel: AAC ±(2.5% +5). Azt nem írja, hogy a +5 az micsoda így lehet, hogy nem is digit hanem amper De ha mégis digit akkor a 0,3 mért érték lehet -0,3 és +0,9 közt bármi. Ilyen értékek mellett merő optimizmus Blackdog kolléga 5% becslése Ez a pontossági kategória amikor a műszer mutat valamit mi meg vagy elhisszük vagy sem.
(#) joetaylor válasza vzoole hozzászólására (») Okt 27, 2012 /
 
Én nagyon szeretem a Fluke és a HP (Agilent) multimétereket. Nagyon sokkal volt már tapasztalatom és az a legjobb bennük, hogy a specifikációban leírt pontosságnál nagyságrendekkel jobbak. A legutóbb 12 darab Fluke 111 műszert vizsgáltam meg (nagyon ráértem a munkahelyemen) mindegyik öregebb volt 10 évesnél és egyik sem volt soha kalibrálva. Ezek voltak anno a legolcsóbb Fluke multiméterek.
A gyárilag megadott DCV 0,7% +2 digit pontosság a való életben nem haladta meg a +-0,25 százalékot. Mind az áramerősség mérés és az ellenállás mérés is bőven túlteljesítették a specifikációban megadottakat.
A hozzászólás módosítva: Okt 27, 2012
(#) vzoole válasza joetaylor hozzászólására (») Okt 27, 2012 /
 
Nagyon egyezik az izlésünk ... nekem pont egy Fluke és egy (HP)Agilent van itthon (na meg 2db régi Leader, ha több mindent kell mérni egyszerre).
Örülök a tapasztalatodnak, mert nincs lehetőségem kipróbálni a pontosságukat.

De ami a pontosságánál is nagyobb előny, a megbízhatóság, tehát amit kijelez a műszer, az a valós érték. Már párszor rászedtek az "olcsó" multiméterek és olyan hibát kerestem, ami nem is volt.
(#) mate_x válasza _vl_ hozzászólására (») Okt 27, 2012 /
 
Én ilyesmire gondoltam: Bővebben: Link
Szerintem arra jó, hogy megnézzük kb mennyit fogyaszt a számítógép vagy a TV.
(#) _vl_ válasza mate_x hozzászólására (») Okt 27, 2012 /
 
Tökéletesen alkalmatlan rá. Kidobott pénz minden forint, amit kiadsz érte...
(#) mate_x válasza _vl_ hozzászólására (») Okt 28, 2012 /
 
Megnéztem a leírásában: A mért teljesítmény pontossága a mért érték +-3%-a +-1 W. Ezek szerint ez nem igaz?
A hozzászólás módosítva: Okt 28, 2012
(#) _vl_ válasza mate_x hozzászólására (») Okt 28, 2012 /
 
Lehet, hogy igaz, de jó eséllyel az az adat, amit ilyen pontossággal megmér, az nem az a teljesítményadat lesz, amire kiváncsi vagy.
Továbbra is mondom, hogy olyan mérőtől várjál megfelelő eredményt, aminél a leírásban szerepel a "True RMS" fogalom. Ha egy gyártó veszi a fáradságot (és költséget), és beleépíti a mérőjébe azokat az alkatrészeket, amik egy ilyen méréshez szükségesek, akkor nem szokott habozni, hogy ezt a tudatosítsa is a vásárlóiban. Ergó ha nincs odaírva, akkor tuti nem így mér a mérő. Márpedig akkor egy sima kapcsolóüzemű tápos készülékről garantáltan butaságot fog mondani.
(#) blackdog válasza _vl_ hozzászólására (») Okt 28, 2012 /
 
Nem feltétlen értek veled egyet.
A kérdés inkább az az, hogy a mért teljesítmény az micsoda. Csak hasznos vagy van benne egy kis meddő is van cakk-pakk megkapod a látszólagost.
Amúgy egy kapcsolóüzemű táp inkább látszik kifelé ohmikus fogyasztónak. Én azt mondom inkább motorok mérésénél lehet pontatlan a ketyere. Pl.: hűtőszekrény, porszívó, mosógép, mosogatógép stb...
A hozzászólás módosítva: Okt 28, 2012
(#) _vl_ válasza blackdog hozzászólására (») Okt 28, 2012 /
 
Idézet:
„Csak hasznos vagy van benne egy kis meddő is van cakk-pakk megkapod a látszólagost.”

Vagy megkapod a feszültség és az áram csúcsértékeinek szorzatát, ami nem színuszos fogyasztó esetén sem a valós, sem a látszólagos teljesítménnyel nem fog egybeesni, mivel nem a valódi jelforma integrálásával képezi az eredményt, hanem a csúcsértékből "tippel" a mérő, feltételezve a színuszos áramot. Ha így mér, akkor az pont a motoroknál lesz pontosabb, és a kapcsolóüzemű cuccoknál meg nem.
(#) robi-k hozzászólása Okt 29, 2012 /
 
Sziasztok!

Tanácsot szeretnék kérni: megelégeltem az occsó kínai műszereket, és valami komolyabb - True RMS mérésre is alkalmas - műszer megvásárlásán gondolkodom.
Ez idáig 3 típust választottam ki, ami kb. belefér a 40.000 Ft korlátba:
1. Egy új Voltcraft VC-940 tip. mérőműszer, kb. 34000 Ft,
2. Vagy egy V&A Instrument VA-38 tip. műszer, kb. 40.000 Ft http://www.mastech.com.cn/html/en/products-va38.htm
3 Vagy esetleg egy V&A Instrument VA-55 tip. műszer, kb. 28.000 Ft
http://www.mastech.com.cn/html/en/products-va55.htm

Mindhárom műszert az eBay-en venném.

Melyiket választanátok, vagy a fenti három készülék helyett mit ajánlanátok?
A hozzászólás módosítva: Okt 29, 2012
(#) blackdog válasza robi-k hozzászólására (») Okt 29, 2012 /
 
Nekem az első van ill. annak a "kis" testvére VC920. Ipari és hobbi célra egyaránt használom hidegben-melegben. Elégedett vagyok vele.
(#) robi-k válasza blackdog hozzászólására (») Okt 29, 2012 /
 
Köszönöm! És adnak hozzá szoftvert, amivel lehet megjeleníteni az adatokat PC-n grafikusan, fel lehet dolgozni őket, stb?
(#) blackdog válasza robi-k hozzászólására (») Okt 29, 2012 /
 
Igen adnak. A VC940 annyival tud többet, hogy 1000 vagy 10000 (nem emlékszem pontosan) mérést tud rörzíteni és adnak hozzá teljesítménymérő adaptert is.
Én amúgy nem a gyári szoftvert használom hanem a DMM Lab-ot. Saját magam tudok itt mérőszoftvert készíteni az igényeimnek megfelelően.
(#) koczka válasza blackdog hozzászólására (») Okt 29, 2012 /
 
Én is most most tervezem egy komolyabb multiméter vásárlását.
Elsőnek a VC960 ami megtetszett de tudva azt hogy a volt voltcraft csak átcímkéz kicsit átunna néztem és rájöttem hogy valószínűleg a UNI-T 71D ként gyártja. Ha jól tudom ez a UNI-T legjobb hordozható multimétere.
Szerintetek van-e ennél jobb multiméter ami logolni is tud?
(#) robi-k válasza koczka hozzászólására (») Okt 29, 2012 /
 
Van még UNI-T 71E típus is.
(#) koczka válasza robi-k hozzászólására (») Okt 29, 2012 /
 
Valóban de az csak 100at tud logolni szemben a 9999-el és csak teljesítményméréssel tud többet.
(#) robi-k hozzászólása Okt 30, 2012 /
 
Megvettem a Voltcraft VC940-st, remélem beválik
Ha logolnom kell(esz), akkor meg összekötöm a laptoppal és folyamatos adatkapcsolattal mentem magán a laptopon a bejövő adatokat, így elég a saját 10 db tárhelye.
(#) draco31 hozzászólása Nov 3, 2012 /
 
Hello!
Nekem egy ilyen alsókategóriás multiméterem van. Nem volt hozzá magyar használati, ezért nem nagyon tudom, hogy miket tud. Jelenleg leginkább elemek mérésére használom, és érdekelne, hogy tudok-e vele ellenállást mérni, pl. egy kondenzátorét, hogy az jó-e vagy sem.
Bővebben: Link
(#) pucuka válasza draco31 hozzászólására (») Nov 3, 2012 /
 
Ahhoz, hogy megtanuljál mérni, arra ez is jó, sőt még többre is. Az előlapján láthatod mit tud mérni, különösebb kezelési utasítás nem szükséges hozzá, az előlapi információk elég egyértelműek. Tud mérni egyenáramot, és feszültséget, váltó feszültséget, ellenállást, a méréshatárok a kapcsoló állásának megfelelően, diódát, és tranzisztor erősítési tényezőjét. Az összetartozó értékek különböző színnel bekeretezve. Kondenzátort igazából mérni nem tud, de ellenállásmérés tartományban nagyobb kapacitásokat tudsz ellenőrizni, mert a feltöltődésnek megfelelően az ellenállása növekszik.
Arra azért figyelj, hogy mérés megkezdésekor a műszer mindíg a legnagyobb méréshatárban legyen, és innen kezdj lefelé, váltogatni. Így a túlterhelést megelőzheted.
(#) Hodinka válasza draco31 hozzászólására (») Nov 3, 2012 /
 
Idézet:
„...érdekelne, hogy tudok-e vele ellenállást mérni, pl. egy kondenzátorét, hogy az jó-e vagy sem.”

Szia!
Egy kondenzátornak nincs Ohmos ellenállása,ha erre célzol.Pontosabban van,a dielektrikum szivárgási ellenállása,ami e téren elhanyagolható,mivel ez több száz Mohm nagyságrendekben mérhető.De ami téged illet,az alábbi multiméterrel 200Ohm-tól,2000kOhm-ig (azaz 2Mohm-ig) tudsz Ohmos ellenállást mérni.
(#) xtal válasza koczka hozzászólására (») Nov 4, 2012 /
 
"Szerintetek van-e ennél jobb multiméter ami logolni is tud?"

A Uni-T cuccainal szinte CSAK jobbak vannak
Gossen-Metrawatt METRAhit 30M
Fluke 187
Persze nyilvan nem abban az arkategoriaban.
A hozzászólás módosítva: Nov 4, 2012
(#) koczka válasza xtal hozzászólására (») Nov 4, 2012 /
 
Valóban METRAhit 30M az egy figyelemreméltó műszer.
De közel 8x annyiba kerül mint a uni-t, és én általában ár érték arányt nézek.
A fluke számomra olyan mint az iphone tényleg szép és jó csak túl van árazva sokszorosan.
Következő: »»   34 / 127
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem