Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Muzeális készülékek-alkatrészek restaurálása
Lapozás: OK   171 / 579
(#) küzmös Gergely válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Aug 17, 2011 /

Vessetek meg,de egy pár hónapja emeltem ki egy kukából.. AC230V 50Hz.. DC12V/100mA.. és müködik.. a tranyós rádióm 9V-os..

P1080253.JPG

(#) Janó bácsi hozzászólása Aug 17, 2011 /

Helló mindenkinek. Nemrég lettem kész vele, pihenésképpen bemutatom. Ezt a népszupert a nejem vette észre a vásárba, mondván hogy ilyen volt otthon nekik is a szüleinél kislánykorában. Nosza megvettem, csináljuk meg ezt is nosztalgiából. Nem volt túl rossz állapotban a korához képest (1946-os) inkább csak a dobozt kellett lemarni, meg lakkozni. Az üveget sikerült elég jól megtisztítani (Hatvanasjocó módszerével) a két elkó, meg pár csatoló , hidegitő kondi, meg egy ellenállás cseréjével szépen megindult, csak az állomásokat kellett helyre hangolni. Sokkal többet nem érdemes beszélni róla, a képeken minden látszik. Üdv.
(#) Janó bácsi válasza Janó bácsi hozzászólására (») Aug 17, 2011 /

Még képek
(#) zolika60 válasza Janó bácsi hozzászólására (») Aug 17, 2011 /

Szép lett. Nem hiába dolgoztál.
(#) goso válasza Janó bácsi hozzászólására (») Aug 18, 2011 /

Gyönyörű!Gratula!
(#) MaTe193 hozzászólása Aug 22, 2011 /

Üdvözletem!
A kérdésem az lenne, hogy AZ21-es csövet milyen diódával (diódákkal) lenne célszerű helyettesíteni? Nyilván törekszem a korhű megoldásokra, viszont ez egy iskolai tápegységbe kell, ahol nem tartom célszerűnek elektroncső használatát (beszerezhetőség okán). Apropó, szeptember-október környékén rakok fel képeket a tápegységről.
Köszönettel: Máté.
(#) bmajor válasza MaTe193 hozzászólására (») Aug 22, 2011 /

Hello!

2 db 1N4007? Vagy a terhelő áramnak megfelelő bármilyen szilíciumdiódával, hogyha nem szükséges az elektroncső... A fűtőtekercset, ami ugye egyben a katód kivezetése is, nem kell bekötni... Szerintem.
(#) Janó bácsi válasza MaTe193 hozzászólására (») Aug 22, 2011 /

Az eredeti tápegységeknél a + feszt az AZ 21 fűtésközépről veszik le. Ha a csövet a helyén hagyod, akkor a mellékelt rajz szerint kell bekötni. Ha nincs a cső, akkor csak a diódák bázisáról kell a +-t levenni. Vigyázat! Ha egyébként működő készüléket alakítasz át, akkor figyelembe kell venni, hogy a diódáknak jóval kisebb a belső ellenállása, mint a csőnek. vagyis durván megemeli az anódfeszt, ezért lehet, hogy az elkók, vagy a végcső nem birja, akkor egy soros ellenállást is be kell kötni az anódkörbe.

AZ21.jpg

(#) MaTe193 válasza Janó bácsi hozzászólására (») Aug 22, 2011 /

Köszönöm a választ! A csövet nem szeretném a helyén hagyni, úgyhogy valószínűleg szükség lesz arra az ellenállásra, bár ez (csak) egy tápegység, nem lenne jó, ha több tíz volttal több lenne a feszültség. Kb. mekkora ellenállást kellene beiktatni?
Máté.
(#) Janó bácsi válasza MaTe193 hozzászólására (») Aug 22, 2011 /

Hát itt jön ohm törvénye. Megméred az átfolyó áramot, meghatározod, hogy mennyivel kell kisebb feszültség, vagyis mennyit kell az ellenállásnak elfogyasztania, és Volt/Amper=ohm . A terhelhetőség pedig: Volt X Amper = Watt. Gyakorlatban általában 1-2 Kohm 3-5 W szokott lenni. Egyébbként úgy számolhatsz, hogy terhelés nélkül a váltó fesz. kb 1.4 szerese lesz az egyen az elkókon.
(#) Janó bácsi válasza Janó bácsi hozzászólására (») Aug 22, 2011 /

Az ohmot hiába írom ki betüvel a gép automatikusan átirja!!
(#) kadarist válasza Janó bácsi hozzászólására (») Aug 22, 2011 /

Írd ki így: O h m
(#) Janó bácsi válasza kadarist hozzászólására (») Aug 22, 2011 /

Kösz: jó pap holtig tanul
(#) bmajor hozzászólása Aug 24, 2011 /

Hello!

Szereztem egy Orion 442- rádiót. (Valamilyen idegen ticonal hangszóróval, francia gyártmány...) Az elején borzasztóan búgott, nem találtam a hibát (Pufferelkókat cseréltem, átellenőriztem a kisebb kondikat is a hang útjában, de minden rendben volt, illetve semmi sem változott) Aztán a dobváltó érintkezőit alaposan megpucoltam, így jobb lett valamivel, meg hangosabb is a vétel. De mostmár hallom, hogy a hangerőszabályzó nem csinál semmit, a középső gomb úgyszintén, annyi hogy a poti kontaktos, és néha egyáltalán nem szól (A búgás is megszűnik). Mi okozhatja ezt?

Továbbá hogyha valakinek van hasonló rádiója, és le tudná nekem fotózni a skálaüvegeket, de legfőként a középső 3at, nagyon megköszönném
(#) Janó bácsi válasza bmajor hozzászólására (») Aug 25, 2011 /

Hello. A 442-ben a francia hangszóró eredeti, az Orion néhány típust ezzel a hangszóróval hozott forgalomba. Erről volt már szó kb 1 hónapja, 1026582 számon.
A rádiónak a középső! pot métere a hangerő, a balszélső kapcsolós a hangszin. Ezek a pot méterek szeretnek megszakadni ez akár típushíbának is mondható. Teljesen szét kell szedni, és a garafitos bakelit lapon a kivezetéseknél a szegecseket, néhány óvatos kalapácsütéssel újra kell rögzíteni. Ez persze nem mindig válik be, ezért én folyékony ezüsttel, vagy grafittal szoktam még megerősiteni a kivezetést. Ha fel akarod újitatni a pot métereket keress meg privibe, tudok segíteni. Én csak ilyen képet tudok küldeni az előlapról.Üdv

orion442.jpg

(#) Janó bácsi válasza Janó bácsi hozzászólására (») Aug 25, 2011 /

Most, hogy tüzetesen átnéztem ezt a képet, úgy látom, hogy a 4-es 5-ös üveg itt is el van cserélve valószinüleg! Az az üveg, amin felül nincs felitat, az van eredetileg a varázsszem elött. Üdv.
(#) NAGYTESO hozzászólása Aug 25, 2011 /

Üdvözlet! T-325 forgókondi, forgó részén az egyik lemez kiesett. A tengelynél bele van préselve,vagy a lemezek közt csak távtartó van? Javítható vagy csere?
(#) oregtamas0202 hozzászólása Aug 25, 2011 /

Üdvözletem a nagytudású Mestereknek !
Ki segítséget kérnék .
Ismerősőm adta a feladatot , hogy derítsem ki mi lenne ez a cső ?
Méreta EZ-81-nek felel meg.
Előre köszönöm a segítséget.
Tisztelettel :Öreg T
(#) oregtamas0202 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Aug 25, 2011 /

Szervusz Zoli !
Valóban ugrásra készen vártad kérdésemet?
A szombati 5 lottó nyerőszámok , a nyeremény feléért?
Öreg T
(#) Janó bácsi hozzászólása Aug 27, 2011 /

Üdv mindenkinek. Tegnap Balatonfüreden jártunk Horváth László úr rádiómúzeumába. (Jókai u. 15.) Nagyon szép a gyüjtemény, kedves volt a fogadtatás, ha az ember a Balatonon jár, nem szabad kihagyni. Volt egy két olyan régiség is amit még máshol nem láttam. Horváth Úr a múzeum mellett még egy szervizt is működtet, hát ott még szebb dolgok is voltak, amik csak azért nem kerültek át a kiállításra, mert még nem voltak készen. (Nagyon meg szerettem volna szerezni ezekből, egy 20-as évek beli 4 csöves amerikai ládarádiót, egyenlőre sikertelenül, de még nem adtam fel!) A többit képekben.
(#) Janó bácsi válasza Janó bácsi hozzászólására (») Aug 27, 2011 /

Még képek
(#) Gafly válasza Janó bácsi hozzászólására (») Aug 27, 2011 /

Janó bácsi,
ha nem csak a nyugati és polgári technika érdekel akkor kaphatsz helyette kárpótlásul mondjuk egy R311-et. Persze az állapota azért nem ilyen
(#) Janó bácsi válasza Gafly hozzászólására (») Aug 27, 2011 /

Kösz szépen a felajánlást, nagyon rendes vagy, de én egy valódi ládarádiót szeretnék, valami olyat, mint ami a képeken van. Üdv.
(#) Tomi94 hozzászólása Aug 29, 2011 /

Sziasztok!
Úgy láttam, hogy ebben a témában az enyémnél valamivel régebbi készülékekről van szó főként, de azért megmutatnám a saját munkámat is Grundig MK-2500 rádiós magnó, a hetvenes évek közepéről. Elektronikusan rendben volt, de a hangszóró és a magnórész mechanikája nagyon lepusztult állapotban volt, ezért nagyon torzan szólt. A hangszórót, és a csikorgó motort kicseréltem bontottból szerzett alkatrészekre, a mechanikát pedig teljesen szétszedtem, újrazsíroztam és letisztítottam a szalagpályát. A rádió részhez egyáltalán nem kellett hozzányúlnom, a magnóban a fejen állítottam keveset. Tökéletesen szól, és kifejezetten tiszta felvételt is készít (most készített felvétele, korabeli felvétel régi szalagról).
Képek:
(#) Tomi94 válasza Tomi94 hozzászólására (») Aug 29, 2011 /

Még képek, a javítás közben:
(#) TAKLACO válasza Janó bácsi hozzászólására (») Aug 29, 2011 /

Allitolag Kisber-en van egy vendeglo ahol regi radiokeszulekek vannak kiallitva.Tud valaki egy cimet adni,elore is koszonom.
(#) Action2K hozzászólása Aug 30, 2011 /

Sziasztok. A napokban hoztam haza egy muzeális kor felé igencsak kacsintgató kütyüt. Ez az egyetlen amit az asszony is örömmel fogad, sőt a nappaliban lesz a becses helye. Persze előtte lesz vele dolgom, mire rendbe rakom, s életet lehelek bele. Teszek fel pár képet a belsejéről. Kíváncsi vagyok, hogy ki találja-e valaki ebből a pár részletből, hogy mi ez.
(#) kadarist válasza Action2K hozzászólására (») Aug 30, 2011 /

Szia!
Esetleg egy öreg Vermona orgona?
(#) Action2K válasza kadarist hozzászólására (») Aug 30, 2011 /

Az öreg és az orgona stimmel. Amúgy, ez egy amerikai Baldwin 711-es. 110V-os, de van benne egy 220/110-es trafó utólagosan beépítve. Körülbelül 1976-ban gyártották, s egy New York-i boltban került eladásra, s ráadásuk egyből Magyarországra szállítva, szintén egy NY-i fuvarozó céggel.
(#) kadarist válasza Action2K hozzászólására (») Aug 30, 2011 /

Szép is, hasznos is! Gratulálok hozzá. Érdekes ez a wire-wrap technika, mert én csak japán dolgokban láttam még ilyet.
Következő: »»   171 / 579
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem