Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Muzeális készülékek-alkatrészek restaurálása
Lapozás: OK   431 / 581
(#) zolika60 válasza Gobe54 hozzászólására (») Jan 3, 2017 /

Janó bácsi már megírta.
(#) Vales válasza Janó bácsi hozzászólására (») Jan 4, 2017 /

Tisztára, mint a Terta T328, gyanúsan ugyanolyan a csövezése!
(#) Józsibácsi59 hozzászólása Jan 9, 2017 /

Kicseréltem a hibás elkót és megszólalt szépen a rádió. A hangerőszabályzó potméter recsegős. Hogyan szoktátok orvosolni?
(#) Janó bácsi válasza Józsibácsi59 hozzászólására (») Jan 9, 2017 /

Általában segít, ha belefújsz valami contact anyagot, esetleg kissé olajos benzint és jól megjáratod. Kicsit meg kell emelni a bakelit lapot egy késheggyel, hogy a résen bele tudjon folyni, vagy óvatosan fúrsz az oldalába egy 1 mm-es lukat. és azon keresztül. Persze a rendes javítás az, ha lefúrod a szegecseket, szétszeded, és megtisztítod a csúszó felületeket ronggyal, ecsettel, stb.

Ez preciz válasz, nagyon köszönöm ilyen részletes ötletre vártam.
(#) feketek válasza Józsibácsi59 hozzászólására (») Jan 9, 2017 /

Csatlakozok Janó bácsi válaszához! A bontás és tisztítás a legjobb megoldás. Utólag a szegecseket lehet pótolni csavarokkal, így a későbbi tisztítás is egyazerűbb lesz. Azért bontom én is inkább, mert bár egyszerűbb 2 lyukat fúrni a ház oldalaba, hogy az egyiken befújt cucc a másikon kivigye a koszt, de ha nem sejted, hol van a belvilág, vagy megszalad a kicsike, akkor megölöd a cuccot, nem beszélve arról, hogy a véletlenül bejutó forgács csak ront a helyzeten. A koszolódás ebben az esetben sem játszik, mert a furatok letakarhatók egy ragasztószalaggal, de akkor is.... 1000 szónak is egy a vége: a legszebb megoldas a bontás, tisztítás, csavarozás trió
K

Egyetértek.
(#) messius hozzászólása Jan 12, 2017 /

Szervusztok! Józsibácsi témájához csatlakozva szintén R946 rádióval kapcsolatban lenne kérdésem. Az EZ80 egyencsőnél nézegettem a lábakat és a 3. 4. láb gyárilag össze van kötve, viszont a kapcsolási rajzon nincs. Ennek mi az oka?
(#) szikorapéter válasza messius hozzászólására (») Jan 12, 2017 /

Azon kívül hogy a fűtés egyik oldalát közösítették az anódfeszültséggel semmi. Talán így olyan lehet mint egy direkt fűtéses egyenirányító cső.
(#) _BiG_ válasza messius hozzászólására (») Jan 12, 2017 / 2

A fűtést kötötték össze a katóddal, hogy azonos potenciálra kössék őket, így brummentesebb és a kapacitív hatás (meg a véges szigetelési ellenállás) miatti potenciáleltolódást, ezáltal a fűtőszál szigetelésének terhelését szüntették meg - azaz ne alakuljon ki feszültségkülönbség a fűtőszál és a katód között. Ez egy technikai fogás, az egyéb csövek esetében fel szokták tüntetni, ez a cső külön fűtésről megy, így ez nincs befolyással a többi működésére, lefelejtették. De a gyártásban résztvevők tudták, mit kell tenni és miért.
(#) messius válasza _BiG_ hozzászólására (») Jan 12, 2017 /

Köszönöm a részletes választ!
(#) szikorapéter válasza _BiG_ hozzászólására (») Jan 12, 2017 /

Van még mit tanulnom...de erre való a fórum.
(#) messius válasza _BiG_ hozzászólására (») Jan 12, 2017 /

Ezt a "technikai fogást" minden esetben lehetne alkalmazni rádióknál, ha esetleg gyárilag nincs összekötve?(persze csak a külön egyencső fűtéskörös kapcsolásoknál)
Brumm minimalizálás miatt kérdezem, más rádió javításánál, vagy ahol eleve más típusú az egyencső.
A hozzászólás módosítva: Jan 12, 2017
(#) _BiG_ válasza messius hozzászólására (») Jan 12, 2017 /

Lehet alkalmazni, de láttam már olyan rádiót, amiben egy fűtésről ment minden cső, az egyenirányító is. Ott ez nem játszik. A másik, hogy nagyon ismerni kell a különböző kapcsolások viselkedését, hogy változtassunk rajta. Feltételezhető, hogy nem véletlenül van valami úgy, ahogy.
(#) Ferenc 47 hozzászólása Jan 15, 2017 /

Üdvözlök mindenkit! Először is boldog újévet kívánok mindenkinek, és sikeres munkát az elkövetkezőkre! Megint a segítségeteket kérném. Mambó magnó számlálójával foglalkozott-e már valaki? Az a gond vele, hogy előre szépen megy, visszatekerésnél viszont megáll a tárcsa, és elkezd racsnizni. Szétszedve a tárcsák hibátlannak tűnnek. Azt nem tudtam megfejteni, hogy mi választja meg, hogy nullázni akarok, és be kell akadni a racsninak a tengely hornyába, vagy visszafelé forog, és nem kell akadni. Nekem visszafelé tekerésnél is beakad a racsni. Ha valaki tud benne segíteni, megköszönöm!
(#) feketek hozzászólása Jan 20, 2017 /

Sziasztok,

Úgy alakult, hogy feleslegessé vált a könyvtáramban Kádár Géza: Rádióvevőkészülékek kapcsolása c. könyvének 1. kötetének egyik példánya, amit egy jelképes összegért és a szállítási költségért cserébe felajánlok az első komoly érdeklődőnek, aki privátban megkeres. A könyv nem mai darab, használtam én is eleget, ami látszik is rajta, de a benne lévő információk kortalanok és időtállók
Azért itt ajánlom fel, mert ez ebben a szűk társadalmi rétegben tudják, hogy mit képvisel egy ilyen kötet
K
(#) rozsdas111 hozzászólása Jan 22, 2017 / 1

Sziasztok! Ide is felteszem, bár ez még nem igazán muzeális korú készülék.
Szóval keresem a hiányzó alkatrészeket ami a képen látható:
bemenetválasztó gombok króm sapkái, potméter forgató gombok, eredeti potméterek mind a három. Ezek esetleges javíthatóságáról szakmai tanácsot megköszönöm.Végezetül 2 db végfok modul sem ártana.
(#) zoz11 válasza zoz11 hozzászólására (») Jan 24, 2017 /

Üdv mindenkinek.
Sikerült megszólaltatnom az előző hozzászólásomba lévő készüléket.
Viszont lenne vele kapcsolatba kérdésem, a középső poti milyen célt szolgál? A képen pirosan bekereteztem.
A másik pedig, hogy az EM11es cső nem "mutat" semmit, ez cső hiba lehet? Vagy egyáltalán annak, mit kell hogy mutasson?
(#) Janó bácsi válasza zoz11 hozzászólására (») Jan 25, 2017 /

A pot méter, hangszín szabályzó, valószínűleg zárlatos a közepére kötött 50nF-os kondi, és leégett, megszakadt. Az EM 11 hangolásjelző varázsszem, zölden kellene világítania, és jelezni az állomás behangolását. Ha mérhetően meg vannak a rámenő fesz.-ek, és nem világít, akkor akkor hibás a cső.
A hozzászólás módosítva: Jan 25, 2017
(#) zoz11 válasza Janó bácsi hozzászólására (») Jan 25, 2017 /

Köszönöm!
Sikerült kicserélnem a potit benne(rommá kopott), találtam itthon, ami nem üt el a régi technikától. Kondi az valóban zárlatos volt.
Az EM11nél, eddig még csak a fűtést néztem meg, az rendbe, a többit majd kiméregetem.
Még annyi, hogy elég brummus a készülék, azt esetleg mi okozhatja?
(#) Janó bácsi válasza zoz11 hozzászólására (») Jan 25, 2017 /

Szűrőelkó.

Minden elkot cseréltem, egyet kivéve, egy talàn 5uf os, de akkor még azt is cserélem.
(#) kovacspista hozzászólása Jan 25, 2017 /

Helló mindenki! Szeretnék egy Orion TYP.325 rádió készüléket felújítani.Rajzot lehet ugyan találni a neten hozzá, de a rajzzal ellentétben ennek a készüléknek 3 kivezetésű hállózati trafója van, nem azok az alkatrészek vannak benne stb. tehát nem stimmel a rajz a készülékhez. Itt a rajz , amit lelehet tölteni, meg itt az én trafóm. Volt ezeknek több variációja?
(#) Janó bácsi válasza kovacspista hozzászólására (») Jan 25, 2017 /

Legalább 6 féle variáció létezik. Az egész gépről kellene kép, akkor többet tudnánk mondani. Valószínűleg a 323-as kapcsolás illik hozzá.
(#) kovacspista válasza Janó bácsi hozzászólására (») Jan 25, 2017 /

Kivülről úgy néz ki mint bármelyik 325 - ös, a belül meg a képeken. Egérrágta meg minden de hátha felismeri valaki! Közben megnéztem a 323 - at, annyi a külömbség, hogy az enyémben cső az egyenirányító.
A hozzászólás módosítva: Jan 25, 2017

Az EM 11körűl a feszültségek rendbe vannak, de nem mutat semmit, így halott a cső. IlYet hol tudnék beszerezni?
(#) Gafly válasza zoz11 hozzászólására (») Jan 25, 2017 /

Következő nosztalgia Puskás börze?
(#) zoz11 válasza Gafly hozzászólására (») Jan 25, 2017 /

Oda vissza 400kilométert utazni egy csőért, egy kicsit luxus.
(#) Gafly válasza zoz11 hozzászólására (») Jan 25, 2017 /

Hátha veszel mást is (rettenetes tud ám lenni egy börze ).
Meg jó a társaság is...
Majd van az a része, hogy nem is biztos hogy éppen kapsz
(#) Janó bácsi válasza zoz11 hozzászólására (») Jan 26, 2017 /

Az EM11 elég ritka cső, nehéz lesz beszerezni, de néha látok a vakerán is. Ha nem ragaszkodsz nagyon az eredetiséghez, akkor foglalat cserével. átkötéssel, jó helyette az EM4-es, azt könnyebb kapni a neten.
Következő: »»   431 / 581
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem