Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Napelem alkalmazása a lakás energia ellátásában
Lapozás: OK   183 / 240
(#) giskard válasza Ge Lee hozzászólására (») Nov 26, 2022 /
 
Ezt te sem gondolod komolyan (hisz elég felkészült vagy villanyászatból).
Egy vagy két mágneskapcsolót meg egy nyomógombbal elég távolról is lehet működtetni.
(#) giskard hozzászólása Nov 26, 2022 /
 
Akiknek itt skrupulusai (mily szép magyar szó) vannak a kék inverterrel kapcsolatban (én nem ismerem, de általánosságban megvédhető egy hálózat az ártalmas hatások ellen )
Két lehetőség van :
1 túláram: Valószínűleg ez a védelem bele van építve (valamint a hálózati betápnál is van egy kismegszakító) de biztos ami biztos annyi kismegszakítót tesz előtte és utána amennyit a tisztelt felhasználó biztonságosnak ítél.
2 túlfeszültség: (valószínűleg ez is be van építve) Azt hiszem az itt fórumozók többségének nem okoz gondot hogy ilyen esetben egy meghúzott mágneskapcsolót elengedtessen.. (aki meg nem, az kérjen útmutatást)
A hozzászólás módosítva: Nov 26, 2022
(#) GPeti1977 válasza Ge Lee hozzászólására (») Nov 26, 2022 /
 
Persze visszamászik, meg Pakson megforgatja a generátort.
(#) dB_Thunder válasza giskard hozzászólására (») Nov 26, 2022 /
 
Idézet:
„Nem szeretnék tudatlanul meghalni.”

Pedig garantáltan sikerülni fog!!
..mint ahogy mindenkinek!
(#) giskard válasza dB_Thunder hozzászólására (») Nov 26, 2022 /
 
Ez nem így van. Az emberiség arra törekszik, hogy minél többet megismerjen a világmindenségből. Természetesen ez egyénre lebontva teljesen eltérő motivációkat takar (én szeretnék a kíváncsiakhoz tartozni).
(#) dB_Thunder válasza giskard hozzászólására (») Nov 26, 2022 /
 
De!
Az emberiség által felhalmozott tudás akkora, hogy teljes egészét egyetlen ember nem birtokolhatja!! Ergó garantáltan lesz olyan terület ahol tudatlan leszel a halálod pillanatában!!
(#) giskard válasza dB_Thunder hozzászólására (») Nov 26, 2022 /
 
Ha szeretnéd a négybe hasított szőrszálat további 128 részre hasítani, akkor ebben nem veszek részt (ennyire én sem vok kíváncsi).
(#) erbe válasza Doky586 hozzászólására (») Nov 26, 2022 /
 
16-25e.-Ft-ot fizet évente az EON. Elég nehéz lenne a tényleges energiafelhasználásra átszámítani, mert azonos időpontban kellene leolvasnom a mérő és az inverter értékeit.
De amit az összesítőn feltüntetnek (2021) 11-13.-Ft/kWh.
(#) antikzsolt válasza erbe hozzászólására (») Nov 26, 2022 2 /
 
Annyira nem követem mostanában az eseményeket mivelhogy elég esélyes hogy hamar itt hagyom ezt az országot mert elég kedvezőtlen a politika rám nézve. Utóbbi 2 évben többször is külföldi vette át a munkahelyemet. De valami olyasmi ragadt meg bennem hogy a rendszer használati díjakat is fizetni kell majd akkor is ha pozitívra jön ki az egyenleg. Még így is megéri a feltöltős rendszer ha ilyen alacsony a visszavásárlási ár?
(#) erbe válasza antikzsolt hozzászólására (») Nov 26, 2022 /
 
Hogyne érné meg. 9 éve raktam fel. Akkori áron számolva 8 év alatt térült volna meg. Első elszámolási időszakban (szeptember- április) olyan kicsi volt a +, hogy nem foglalkoztam vele. Első rezsicsökkentés 10 évre tolta a megtérülést. Második 11-re. Hoztak egy törvényt. hogy 2 évre visszamenőleg ki lehet számlázni a többletet. Évi 27-25 e.-Ft már megérte, hogy adószámot kérjek, számlatömböt vegyek, elszórakozzak ide-oda postázgatással. Így a megtérülési idő visszaesett újra 8 évre. Tavaly már meg is térült. Onnantól kezdve ez már csak a bónusz.
Ha még kevesebb lesz, idén állítólag már csak ~5 Ft/kWh, akkor is. Csak hamarosan be kell vetnem a költségelszámolásos adószámítást, mert az 1010.-Ft-os ajánlott levél ára már komoly hányada a ~6000.-Ft-os számlának.
(#) Doky586 válasza erbe hozzászólására (») Nov 26, 2022 /
 
Nemis ezt lérdeztem.
(#) erbe válasza Doky586 hozzászólására (») Nov 26, 2022 /
 
De én csak ilyen válaszra vagyok képes.
(#) proba válasza antikzsolt hozzászólására (») Nov 26, 2022 /
 
Mint mindenben, a részleteken múlik minden. Ami elmúlt az már talán biztos. Az utolsó áramárakkal sem számolt senki, azzal sem, hogy nem lehet visszatáplálni. Az adó mértéke is kérdéses lesz, mintahogyan az is, ha egyszer rendszerhasználati dijjat is kérnek az mennyi lesz, de ha a szaldó megszűnik ott is érdekes lesz, mennyiért adják, és mennyiért veszik majd az áramot. Szerintem a mostani zöldítés program lefutott, utána nem is biztos hogy annyira nyereséges lesz ez a bolt. Az jár jól, aki addigra nullára futtatta a befektetését.
Lehet egy H tarifa is versenyképes lesz a napelemmel. De szerintem egyszerűen kiszámolható Egy 5KWp rendszer kerül mondjuk 2-3 millióba éves termelése kb 5-6000KWh ebből kijön, mennyi időre milyen áramszámlával rentábilis. Amit eddig hallottam 10-20 év alatt egy inverter csere valószínűsíthető, ami azt jelenti, új szerződés az áramszolgáltatóval, az akkor érvényes szabályok szerint...
(#) Ge Lee válasza giskard hozzászólására (») Nov 27, 2022 /
 
Szerintem nézd meg újra azt a videót. Épp nem az üzemi körülményekről van szó, hanem arról, amikor a dobozban lévő nyáklapból egy szénkupac lesz. A többivel kapcsolatban meg vagy csak viccelsz, vagy eléggé hiányosak az ismereteid. Próbálj meg egyszer több száz V DC-t megszakítani egy mágneskapcsolóval, kíváncsi leszek hogy sikerül-e.
(#) Ge Lee válasza proba hozzászólására (») Nov 27, 2022 /
 
Ennyire könnyen azért nem számolható ki, mert amit leírtál az egy ideális állapotot feltételez, nem biztos hogy az úgy is lesz. És ha körbe nézel, az a telepítési bekerülési költség ami 3 éve még 2,3 millió volt az most már 3,6 millió. Az éves 5-6000kW pedig csak betáplálás esetén igaz, sziget üzemben annyit sosem tudsz kivenni, mert egyszerűen nincs annyi fogyasztód ami azt napközben elhasználja.
(#) dB_Thunder válasza proba hozzászólására (») Nov 27, 2022 /
 
Idézet:
„10-20 év alatt egy inverter csere valószínűsíthető, ami azt jelenti, új szerződés az áramszolgáltatóval, az akkor érvényes szabályok szerint...”

Ki lesz az a répa aki bejelenti az inverter cserét?
Ki lesz az, és milyen elven, milyen jogkörrel fogja ellenőrizni, hogy milyen inverter van fent?
..egyébként meg javítani is lehet! Ma is javítjuk a frekiváltókat, ez sem komolyabb technika!
(#) antikzsolt válasza dB_Thunder hozzászólására (») Nov 27, 2022 / 1
 
A mai helyzetben holnaptól már lehet a megyét sem lehet elhagyni nem hogy az országot. Mire felkelsz már más a törvény. Lehet holnaptól már meglesz a megfelelő jogkör is.
(#) proba válasza dB_Thunder hozzászólására (») Nov 27, 2022 /
 
Idézet:
„Ki lesz az, és milyen elven, milyen jogkörrel fogja ellenőrizni, hogy milyen inverter van fent?”

Az informatika fejlődésével a számla adókat is jól bekerítették, nem gondolom hogy ez az eszköz nem lesz ellenőrizhető, ha valakinek erősen szándékában áll. Ha tévedésből az órát az inverterrel párosítják a jövőben, a visszatáplálás elszámolása már megnehezíthető, ezáltal értelmetlenné válik az egész.
(#) dB_Thunder válasza proba hozzászólására (») Nov 27, 2022 /
 
Persze megoldható!
A törvényhozás általában lassú folyamat, főleg ha nem akut a probléma!!
Mekkora költség lenne a most élő rendszereken ezt bevezetni?

A gázkészülékekre már vonatkozik ilyen szabály, de én még embert nem láttam ezt nézegetni!
A kocsiknak is ott a műszaki vizsga! Mégis halomnyi olyan autó közlekedik, amit ha a törvény teljes szigorával vizsgálnák, rengeteg ok miatt bukná a vizsgát!!
(#) erbe válasza proba hozzászólására (») Nov 27, 2022 /
 
Idézet:
„Ha tévedésből az órát az inverterrel párosítják a jövőben,”

Elég valószínűtlen felállás. A mérő a szolgáltatóé. Bármi baj van vele, köteles ingyen cserélni.
Kimúlik az inverter, azonnal rohan ingyen kicserélni? Ennyire azért nem mazohista a szolgáltató. Meghagyja az ügyfélnek. Ráadásul a mérők elég nagy tartományt befognak. Ha egybeépítenék inverterrel, minden kategóriához más-más összeállítás kellene. Ráadásul már régóta vannak olyan termelők, akiknek az évek során többször bővült a rendszerük, több inverter is dolgozik. Nem is beszélve a tördelt tetők vagy egyéb okból optimalizálót használó HMKE tulajdonosokról.
Ami rossz esetben még beüthet, hogy a szolgáltató vagy inkább az áramelosztó (MVM) kedvezőtlen esetben kitilthat kistermelőket. De szerintem ezzel se fognak foglalkozni, mert vannak sokmegawattos termelők, akiket könnyebb megfogni. Azoknál talán már most is fennáll a lehetőség és a leállás idejére talán még valamit fizetnek is.
(#) erbe válasza erbe hozzászólására (») Nov 27, 2022 /
 
Magam is telepítettem olyan rendszert, ami udvaron belül a harmadik épületen van (annak volt megfelelő állású és méretű teteje). A vezetékhossz mérő és inverter között ~70 m. 3 fázis, 6 kW. Ha a két string DC áramát el kellene vinni a mérővel egybeépített inverterhez, igaz, rövidebb lenne a nyomvonal, kb. 60 m, de 4 szál legalább 6-os Solar vezetéket kellene odahúzni.
Miközben az invertertől vezetéken 18 m-re van egy nagyfogyasztó (hűtőkamra), ami a termelés jelentős részét "helyben" elfogyasztja. Meg néhány kisebb alkalmi fogyasztó is, pl. húsdaráló, kolbásztöltő, ...
(#) proba válasza erbe hozzászólására (») Nov 27, 2022 /
 
Részemről csak egy tipp volt, nem is fizikai összeépítésre gondoltam, csak arra ami manapság oly divatos, valami protokollon keresztül akár az órát akár az inverter működését valahogyan befolyásolják.
Ha terjedni fog az akkus inverter, nem lehetetlen, a töltésvezérlést az áramszolgáltató is szeretné majd átvenni. Esetleg egy olyan rendszeren keresztül, mint az éjszakai áram. A kuncsaftokkal fizettetné meg az elosztott energia tárolás költségeit.
Bár mindez csak összeesküvés elmélet részemről. A hogyan miért, lesz e csak okoskodás részemről..
(#) Ge Lee válasza erbe hozzászólására (») Nov 28, 2022 /
 
Tőled kérdem, mivel nincs az ismeretségi körömben olyan akinek ebben nagy tapasztalata lenne. Mennyire kényesek ezek az inverterek a környezetükre? Úgy értem, muszáj-e nekik a lakásban lenni, vagy bírják a strapát mondjuk egy pajtában is, ahol mindig a környezeti hőmérséklet van, ami nyáron lehet akár 38 fok is, télen meg -20 ha épp annyi van.
(#) dB_Thunder válasza Ge Lee hozzászólására (») Nov 28, 2022 /
 
A minusszal nincs gond mert úgyis melegszik! A meleget viszont pont ezért nem szeretik!
(#) luluzulu hozzászólása Nov 28, 2022 /
 
Sziasztok!

Szerintetek mennyire működőképes egy ilyen rendszer? Jelenleg működik az ON-grides rendszerem, csak szeretnék mellé építeni egy szigeteset amikor éppen áramkimaradás van(túlságosan sűrűn).
A paneleket más módon nem tudom kapcsolni muszáj ilyen formában. Kettő 7 paneles stringem van jelenleg. 330VoC. 6,3KWp
A Mppt max 190VoC.
Az inverterben nem működik az MPPT ezért szeretném külsővel helyettesíteni.

pv.png
    
(#) sirály12 válasza luluzulu hozzászólására (») Nov 28, 2022 /
 
Ez így semmilyen formában nem jó. 3 panelt 4-el nem köthetsz párhuzamosan. Legyen 4-4 és 3-3 panel párhuzamosan, ha a töltésvezérlő bírja a 8(2x4 darad) panelt.
(#) luluzulu válasza sirály12 hozzászólására (») Nov 28, 2022 /
 
Elméletileg bírnia kellene. Csak akkor aszimmetrikus lenne a töltési teljesítmény, és előbb utóbb elhúzza majd egyik irányba az akkukat.( Nem tudom hogy meg tudom e csapolni a meg levő rendszert...)

Tudom hogy nem a legszerencsésebb bekötés. Így csak a munkapontok el tolódnak rosszabb lesz a hatásfok azon kívül nem kellene más gond legyen nem?
(#) sirály12 válasza luluzulu hozzászólására (») Nov 28, 2022 /
 
A 3 napelem soha nem fog termelni semmit, mert a 4 feszültsége mindig több lesz, sőt mivel blocking diódát sem rajzoltál, még akár tűzhöz is vezethet a dolog.
(#) luluzulu válasza sirály12 hozzászólására (») Nov 28, 2022 /
 
Akkor csak átt kell megint gondolnom...
Ez alapján gondoltam hogy nem kellene gond legyen csak teljesítmény vesztés és kész.

alt113.gif
    
(#) sirály12 válasza luluzulu hozzászólására (») Nov 28, 2022 /
 
Érdekes kép, ilyen ajánlást még soha nem láttam. De nem is alkalmaznék ilyen bekötést semmi szín alatt.
Következő: »»   183 / 240
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem