Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Napelem alkalmazása a lakás energia ellátásában
Lapozás: OK   186 / 240
(#) antikzsolt válasza Massawa hozzászólására (») Dec 1, 2022 /
 
Sajnos nem hiszem hogy jó lehet. Mert maga az inverter sorosan van a hálózatba bekötve. Nekem az lenne a megfelelő ha elmegy a hálózatról a villany azonnal engedjen el hogy még véletlenül se menjen vissza a termelés. Ha meg a hálózati áram újra elérhető kapcsoljon is be. Ezzel is biztosítva az invertert ha valami hiba miatt visszafelé termelne.
(#) Tomi20 válasza antikzsolt hozzászólására (») Dec 1, 2022 1 /
 
Szia

Ha egy inverter nincs felkészítve visszatáplálásra, nem is fog. Ha töltöd az autód akksiját, és áramszünet lesz, azt is leválasztanád, biztos ami biztos alapon?
(#) antikzsolt válasza Tomi20 hozzászólására (») Dec 1, 2022 /
 
Hát azért jobb félni mint megijedni. 15.000ft kerül egy komolyabb konkator. Nekem ennyit megér a biztonság. Csak az a szomorú hogy nem innen tudtam meg a kérdésemre a választ hanem máshonnan.
(#) dB_Thunder válasza antikzsolt hozzászólására (») Dec 1, 2022 /
 
Bővebben: Link

A neked kellő cucc már rég fel van találva!!

De nem is rocketscience az egész!
Miből áll egy ilyen inverter:
- offgrid képes kimeneti teljesítmény rész, ami 1 vagy 3 fázisban előállítja a 50Hz váltóáramot,
- Napelem oldalról egy MPPT inverter ami a beépített puffer kondira dolgozik (ebből él a kimeneti teljesítmény fokozat)
- AC (grid) oldalról egy, célszerűen PFC-s táp, ami szintén a pufferkondikat tudja tölteni, ha kell
- Akku oldalról egy töltésvezérlő ÉS inverter, ami szintén a pufferkondikból tölt, vagy arra táplál vissza
- Az egészet szabályzó, összefogó központi vezérlőegység, kijelző, net kommunikáció, csilli-villi dizájn, stb..


Ehhez extraként jöhet még:
-visszatáplálós ongrig rész (gyárilag beleépítve), hogy a felesleges energiát el lehessen adni (ha az akku már teli van és nincs elegendő fogyasztás)
-külső szuperkondenzátor telep, a belső puffer kapacitás bővítéséhez
A hozzászólás módosítva: Dec 1, 2022
(#) dB_Thunder válasza antikzsolt hozzászólására (») Dec 1, 2022 / 1
 
Én csak arra lennék kíváncsi, hogy mi fogja vezérelni azt a 15ezres kontaktort, és milyen elv alapján?? Hogy fog ez összeállni egy rendszerré??
A hozzászólás módosítva: Dec 1, 2022
(#) dara válasza antikzsolt hozzászólására (») Dec 1, 2022 /
 
Nekem kb két hónapja hálózatbővitésem volt szekrény áthelyezéssel.Jöttek a villanyosok ránéztek a napelemre megkérdezte sziget üzem?Mondom igen.A csere alatt végig ment a villany a lakásban a terasz ajtón keresztül látta is egy szót nem szolt hogy kapcsoljam le csupasz kézzel szerelte szét a szekrényt és szerelte át a másikba.Mivel az inverter nem tud visszatáplálni még ha félsz is akkor sem.De ha neked ennyi felesleges pénzed van hogy plusz kapcsolót szerelsz be te tudod.De akkor megszünik az automatikus átkapcsolásod is.
(#) Lac364 válasza antikzsolt hozzászólására (») Dec 1, 2022 /
 
Inverter Emag. Hálózatra köthető de nem visszatermelős.
A hozzászólás módosítva: Dec 1, 2022
(#) antikzsolt válasza dB_Thunder hozzászólására (») Dec 1, 2022 /
 
Igen pont ezt az invertert néztem ki én is mert megy aksi nélkül csak napelemmel is na meg nem tölt vissza ÜZEMSZERŰEN.

Maga a hálózat fogja vezérelni a kontaktort. Ha van akkor zárt áramkört eredményez. Ha nincs akkor szépen off állásba esik. Ha meg visszajön automatikusan újra kapcsol.
Hogy fog összeállni rendszeré?
Villanyóra biztosíték tábla után jön a kontaktor inverter majd a fogyasztó.
Az ok egyszerű amiért be akarom építeni. Mivelhogy ezek az inverterek Magyarországon nincsenek tesztelve visszatöltés ellen. Azaz nincs x darab agyonterhelve szétégetve stb. Na mármost ezért nem legális felszerelni. De hogy szürkítsek egy kicsit a helyzeten egy kontaktor beépítése szükséges. De ha megcsap egy villamossági szerelőt a póznán onnantól kezdve a börtön felé közelit az életutam. Gondolom senki sem szeret helyettem majd bevonulni.

dara miért ne lenne automatikus? kontaktor ahogy visszajön a szolgáltatói áram újra zár. Nem az áramtól félek(pedig kellene mert a szívem rossz) hanem a rácsos ablaktól és a bűntudattól. Gondolom az a 15.000ft megér a nyugodtabb alvás.
De tudod hogy mi lett volna ha mégis valami hiba miatt megrázza és ne adj isten a temetkezési vállalkozó segít rajta? Nem beszélgetnénk most itt ilyen vidáman.

Lac364 Ez nem hibrid inverter sima szigetüzemű. A hibrid hálózat, napelem és aksi.
Benéztem tényleg hibrid.
A hozzászólás módosítva: Dec 1, 2022
(#) dara válasza antikzsolt hozzászólására (») Dec 1, 2022 /
 
A fogyasztók majd imádni fogják ezeket az átkapcsolásokat.
(#) Ge Lee válasza antikzsolt hozzászólására (») Dec 2, 2022 /
 
Érdemes alaposan megnézni, hogy milyen invertert vesz az ember nehogy később legyenek meglepetések. Én biztos hogy nem vennék olyat ami nem tud minimum 16A-t leadni tartósan (de inkább 20-at), vagy nem tud szünetmentes állapotot fenntartani nekem, mert akkor csak kínszenvedés lesz vele a közös élet.
(#) AZoli válasza antikzsolt hozzászólására (») Dec 2, 2022 /
 
Idézet:
„Maga a hálózat fogja vezérelni a kontaktort. Ha van akkor zárt áramkört eredményez. Ha nincs akkor szépen off állásba esik. Ha meg visszajön automatikusan újra kapcsol.”

Lerajzolnád hogy ez hogyan fog kinézni?
A hozzászólás módosítva: Dec 2, 2022
(#) proba válasza AZoli hozzászólására (») Dec 2, 2022 /
 
A szépség hibája a dolognak, az inverter ha visszatermel, pont azt a hálózatot biztosítja, amit a kontaktor figyel. Tehát a nincs hálózat ne termeljen vissza esetre pont alkalmatlan lesz. Azt hogy merről jön a hálózat, elég nehéz megállapítani két vezetékről.
(#) dB_Thunder válasza antikzsolt hozzászólására (») Dec 2, 2022 /
 
Így már teljes a kép!

Egy kérdés lenne még!
Szerinted ha netán mégis valamilyen energia fog kijönni az inverterből, egy olyan ponton ami kifejezetten bemenet, diódák vannak benne, stb....
Szerinted a mágneskapcsoló tekercse különbséget fog tenni, hogy a táplálást a hálózat adja vagy az már rég az inverterből jön???
Mert nagy valószínültséggel nem akkor lesz kedve pukkani amikor pont áramszünet van a bemenetén, és a mágneskapcsolód már kiejtett...
Egy ilyen mágneskapcsoló olyan 150V egyenáram hatására még simán behúzva marad!

Ha jól emlékszem a szolgáltató oldalán az engedélyezett nem visszatáplálós inverterek is fent vannak! Csak ezeket szabadna felszerelni... És rögtön védve lennél jogilag!
(#) antikzsolt válasza dara hozzászólására (») Dec 2, 2022 /
 
Az átkapcsolást nem tudom miért zavarná meg őket? Mert ha a kontaktor lekapcsol akkor a hálózaton sem lesz áram. Tehát nem fog zavart okozni.

Ge Lee ezért akarok olyat venni ami legalább 5kw terhelhetősége van. Alkalmanként elég közel kerülök a 4kw fogyasztáshoz.

AZoli Mit kell ezen rajzolni? Egy mágneskapcsoló ami be van húzva ahogy van hálózat. Ha meg elmegy a villany leold.

Idézet:
„Amikor az áram átfolyik az elektromágnes tekercsén, mágneses mező épül fel, ami megmozdítja a kontaktor vasmagját. A tekercsek eleinte több áramot vesznek fel, amíg a vasmagok nem érnek a tekercs belsejébe, és az induktanciájuk nem növekszik meg ezáltal. A mozgó érintkezőket a mozgó mag viszi magával. A tartást, az érintkezők zárását az elektromágnes biztosítja egészen addig, amíg az áramkört meg nem szakítják(áramszünet). Ekkor a gravitáció vagy egy rugó visszaállítja a vasmagot a kezdő állapotba, és az érintkezés megszakad.”


proba Igazad van. De erre a túlterhelés védelem fog leoldani. Azaz az inverter leáll és csak kézzel indiható újra. De egyben jelzi is hogy helló baj van mert visszatöltök.

dB_Thundet Igen van fent majdnem olyan inverter de nincs mégsem. Mert ami fent van(2-3 hónapos listán) azon nem láttam olyan rendszerűt ami nem termel vissza de rajta van a hálózat. Azaz szigetüzemre alkalmas csak. Bár hozzáteszem nem mentem végig az egész listán 21 oldalon található az inverterek listája. A szolgáltató a kérdésemre nem adott érdemi választ van e ilyen inverter a listában. Ha kell a lista átküldöm emailban. pdf formátumban.
A túlterhelés védelem meg le is fog oldani egyből. Az meg csak kézzel kapcsolható vissza. Amúgy én is elgondolkodtam ezen a problémán már hogy ilyenkor mi van. Hogy van e valami megoldás rá.
(#) proba válasza antikzsolt hozzászólására (») Dec 2, 2022 /
 
Mondom én logikailag gáz ez az egész....
Idézet:
„De erre a túlterhelés védelem fog leoldani”

De akkor minek is a kontaktor? , És mi lesz az óránál szerelő tudatlan villanyszerelővel, erről is arról is jön az áram.....( tudom erre van a kontaktor, ami az inverterről tovább húz.... )
Akku nélkül áramszünet Az inverter táncol mintha muszáj lenne...
Jó inverter, néhány akku, sundám-bundám nélkül jó, berendezések boldogok, te nyugodt lehetsz, és valószínűleg többe sem fog kerülni, mint utólag kerülőúton megoldani a felmerülő gondokat...
(#) antikzsolt válasza proba hozzászólására (») Dec 2, 2022 /
 
Akkor mondj egy olyan inveter ami ezeknek a kritériumoknak megfelel maradéktalanul és engedélyezve van. mert már hónapok óta ezen vagyok felakadva hogy ilyen nincs forgalomban.
Aku opcionális
nem termel vissza
legalább 3 de inkább 5kw
Csak napelemről is üzemel
aku nélkül is támogatja a hálózatot vagy pótolja a napelem/inveter teljesítményéig.
De ha gondolod kérdezd meg a szolgáltatót én már 6 hónapja várom a válaszukat.

Jah hogy legyen meg a boldogság. Tegnap este egy érdekes dologba futottam bele. Megmarad a szaldó elszámolás. Jó hír. Jah mégsem mert havi elszámolás lesz. Azaz amit termel azt megkapod adott hónap után abból rendszerhasználat díjak le lesznek vonva + adóz is belőle. Azaz még azért fogtok fizetni mert visszatermeltek. br29.71800ft/kw a költség és az adózás ha marad valamennyi. Azaz ti is fogtok majdnem annyit fizetni mint mások napelem nélkül. Ha meg nem termel semmit akkor meg normál hálózati áron kapja az ember. Béke
(#) AZoli válasza proba hozzászólására (») Dec 2, 2022 /
 
Szerinted miért kérdeztem?
Nyilván megoldható az energia áramlás irányának figyelése, de nagyon összetett feladat. A kontaktor a legolcsóbb, legegyszerűbb része.
(#) AZoli válasza antikzsolt hozzászólására (») Dec 2, 2022 /
 
Idézet:
„AZoli Mit kell ezen rajzolni? Egy mágneskapcsoló ami be van húzva ahogy van hálózat. Ha meg elmegy a villany leold.”

Pont ezt.
(#) Massawa válasza antikzsolt hozzászólására (») Dec 2, 2022 /
 
Akku nélkül délibáb a szigetüzem.
Az inverterböl csak akkor jön megbizhato áram, ha állandoan és erösen süt a Nap. A legkisebb felhö is gondot okoz. Az ilyen áramforrással jobb esetben kinyirod a gépeidet. ( még a LED lámpa is megbolondul, ha csak az inverter kimenetére kötöd egy felhösebb szeles napon).
A korábbi berakott grafikonon is láthatod, hogy a több mint 10 kW-s inverterböl kivéve pár nyári honapot, alig kapod meg a fél teljesitményt, pillanatnyilag enyhe hoesésben alig 300 W jön ki.
A mi inverterünket alapbol ugy programoztuk be, hogy a prioritás a belsö hálozat meg az akkuk, de még igy is marad némi kapacitás a visszatáplálásra. Valoszinüleg az 11 kWh akku sem képes felvenni a napelemek energiáját bizonyos napokon ( ez is láthato a grafikonon).

Amennyire tudom követni a mondokádat meglehetösen bonyolult az elképzelésed, mert amikor van villany a hálozatban az invertered elvben rátáplál a hálozatra. ( nem tudom mit értesz az alatt, hogy azzal sorba van kötve), azaz pár volttal több jön ki a szerkezetböl mint a hálozat. Ezt csak valamilyen intelligens berendezéssel lehetne kezelni ( smart meter).
Ha automatikusan sziget üzemre akarsz váltani, akkor a már bemutatott mágneses kapcsoloval meg kell szüntetni a hálozati kapcsolatot ( bontani) egy másikkal meg a fogyasztot kell az inverter kimenetére kapcsolni. Ezek kapcsolása aránylag egyszerüen kezelhetö, egy a hálozatrol táplált pl 24 V-s táppal, ami az elsö mágneses kapcsoloval a belsö fogyasztokat a hálozatra köti, egy késleltetett kimenettel a másik mágneskacsoloval meg az invertert kapcsolja a belsö hálozatra. Mindenképpen kell némi késleltetés (1-2 s), mert az inverternek is kell bizonyos idö észrevenni, hogy van/nincs hálozat).
A visszakapcsolás még bonyolultabb. Vannak bizonyos szabályok, hogy mekkora idö mulva szabad arra reagálni, hogy ujra van villany a hálozatban, sok inverter is csak 1-2 perc mulva reagál), de lehet, hogy van olyan is ami azonnal, akkor neked kell gondoskodnod a biztonságos visszakapcsolásrol. ( gyakran hiba esetén a visszakapcsolás bizonytalan, igy neked is ki kell zárni, hogy az inverteredböl feszültség kerüljön a hálozatra). Ezt a szolgáltato szokta meghatározni.
Egy harmadik ( kis relével), meg az inverter idevágo bemenetét kell kezelni, hiszen az inverternek is tudnia kell mikor dolgozik hálozati üzemben, s mikor szigetüzemben. ( szinkronizácio, feszültség stb ). Ez a rész is ott van a rajzon a jobb felsö részen, ahol figyelik, hogy milyen állapotban van a két mágneskapcsolo meg a kis relé ( ami szintén akkor huz meg, ha van külsö hálozat). Ezen a részen csak alacsony feszültség van (nálam 12 V).
Ahogy a rajzon is látod, alul két 3f kimenet van. A baloldali a ház minden fogyasztoját látja el, a jobboldali meg azokat, amik szigetüzemben is müködnek.
A felsö baloldali a Smart meter fölött a hálozat, a jobboldali 3f meg az inverter kimenete.
(#) compozit válasza Massawa hozzászólására (») Dec 2, 2022 /
 
Régen egy (sziget) üzemű online rendszer úgy nézett ki, hogy volt egy akkutöltő, ami állandóan töltötte az aksikat. Ebből élt az inverter, ami táplálta a fogyasztókat. Ehhez képest most csak egy napelemről működő akkutöltőt kellene hozzácsatolni.
Ha netán az inverter elromlik, akkor ha van hálózat, akkor a tirisztoros átkapcsoló ( by-pass ) átkapcsolja a fogyasztókat mondjuk 2 ms-on belül a hálózatra. Ha fordított az üzeme, vagyis offline, a hálózat táplálja a fogyasztókat, akkor hálózatkiesés esetén az átkapcsoló inverter üzemre kapcsol. Ha állt az inverter, mert megakarták spórolni az üresjárási veszteséget, akkor még egy tirisztoros, követőszabályozásos inverter is csinálta a szinuszt 2...3 ms-on belül. A tranzisztorosak meg, meg IGBT-sek meg mondjuk 500us alatt. Az átkapcsolási idők az újabbaknál még szkópon is csak az volt látható, hogy eddig a szinusz szép, utána meg mint amit fejbevertek. Ehhez persze össze volt szinkronizálva az inverter a hálózattal. Visszakapcsolást sem engedett hálózatra addig, amig volt fázishiba. Így elérhető volt, hogy egy-egy nyomógombbal megválasztható volt, hogy mi táplálja a fogyasztókat. ( Pl: Záhony, MÁV-ÜSZK, 300kVA, Déli Pu. 200kVA teljesítménnyel ) Mindez az 1990-es évek előtt.
Mindenhol az olcsósítás megy. 1-2 sec visszakapcsolás? Mindjárt ki lehet spórolni az összeszinkronizálást... Az átkapcsoló sem két reléből, vagy mágneskapcsolóból áll, van hozzá ellenpárhuzamos tirisztorokból felépített kapcsoló, így nagyjából nulla a szünetidő.

24V-ból 3 kVA? No hiszen... És a hatásfok mennyi? Persze, abból olcsóbb megcsinálni. Egy rendesebb tranzisztoros 5 kVA-es ( nem FET, vagy IGBT ) tud 97% hatásfokot 187...254V DC bemeneti feszültséggel. 24V-ból mennyit tud? 80 %-ot? Nesze neked napelem...
(#) Massawa válasza compozit hozzászólására (») Dec 2, 2022 /
 
Igen, de ott van egy alapvetö különbség, hogy az a sziget sohasem müködött párhuzamosan a hálozattal, azaz “nem segitett rá a hálozatra” mig a napelem esetében ezt is akarjuk.
Néhány évig felügyeltem egy nagy központban (annak is már 50 éve) a dizelmotoros áramgenerátorokat, amiket 2x évente probára üzembe kellett helyezni, és jegyzökönyvezni milyen gyorsan indult és milyen gyorsan érte el a kivánt teljesitményt. Amikor volt hálozat, az hajtotta a generátort az egy nagy lendkereket hajtott, ami kuplunggal volt a dizelmotorhoz volt kapcsolva. Ha megszünt a hálozat a kupplung zárt és elinditotta a dizelmotort, ami elkezdte tovább hajtani az motorgeneratort. Ott sem volt soha egyszerre jelen az áram a generatorokbol, meg a hálozatrol.
Szoval a napelem az nem vészhelyzetre lett kitalálva, ezért jelenleg egyik sem alkalmas szünetmentes átkapcsolásra.
Az egy másik dolog, de nem ugyanaz, azaz, akkor az akkukra, egy külön inverter kell, ami valoban megoldaná a szünetmentes átkapcsolást, de az nem a napelem invertora és nem sok köze van ahhoz. A napelem invertora ilyenkor csupán az akkutöltö szerepét venné át.
Az persze megint egy más kérdés, hogy 24 V-s akkukkal ez aligha megoldhato.
Nekem 400 V-s akkujaim vannak.
(#) Ge Lee válasza Massawa hozzászólására (») Dec 2, 2022 /
 
Kevered a szezont a fazonnal. Ami a kérdezőnek kell (inverter) az létezik, meg lehet venni, csak neki olyan kellene belőle amit itt Magyarországon is bevizsgáltak, az itteni szabályrendszer szerint. Ez ügyben zaklatja a szolgáltatót, csak ő meg tojik rá magyarul, mert neki nem érdeke hogy otthon bárki sziget üzemet építgessen mert az neki bevétel kiesés. Ezért lehet hogy egyetlen ilyen nyomorult invertert sem vizsgáltak be, vagy ha mégis akkor hallgatnak inkább róla.
És egy ilyen inverter nem párhuzamosan, hanem sorosan kapcsolódik a hálózatra. Tehát van a bejövő hálózat, fogunk egy ollót, elvágjuk a drótot, oda betesszük ezt az invertert, rákötjük a bemenetére a bejövő hálózatot, a kimenetére a lakást, meg a napelemet és az akkupakkot és örülünk. Ez nem tud visszatáplálni sehogy sem, ellenben tud szünetmentes üzemmódot (már amelyik) de erről beszélünk már oldalakon keresztül... Rá is van írva az adattáblájára, hogy 10ms alatt kapcsol át (vagy vissza) ha eltűnik vagy megjön a hálózat.
A hozzászólás módosítva: Dec 2, 2022
(#) Massawa válasza Ge Lee hozzászólására (») Dec 2, 2022 /
 
Meséld már el légyszives hogyan lehet egy invertert sorosan a hálozatra kötni.
Ez egy szakforum, itt pontos definiciokkal kell szorakozni, nem kocsmai dumával. Legfeljebb a külsö meg a belsö hálozat közé lehetne kötni, de nem sorosan.
(#) dB_Thunder válasza Massawa hozzászólására (») Dec 2, 2022 / 1
 
Idézet:
„Amennyire tudom követni a mondokádat meglehetösen bonyolult az elképzelésed, mert amikor van villany a hálozatban az invertered elvben rátáplál a hálozatra.”


Dehogy táplál!! Nem tud visszatáplálni!!
Csak ő a döglött disznóra is rá akarja csukni az ólajtót, a mágneskapcslójával!
Persze a mágneskapcsoló csak egy olyan ólajtó, amin nincsen rigli!!
(#) Ge Lee válasza Massawa hozzászólására (») Dec 2, 2022 /
 
Igen, elvileg szakfórum. Épp ezért illene annyit tudni, hogy mi választja el a soros és a párhuzamos kapcsolást. Egyébként azt is leírtam, ráadásul szájbarágósan, had ne írjam le már újra... Olvasd el még egyszer, főleg ott az olló környékén.
(#) Massawa válasza Ge Lee hozzászólására (») Dec 2, 2022 /
 
Tudod, amig én megépitett rajzokkal, meg a közepesen képzett embereknek is elmondom a léyneget addig te meg alig definiálhato dolgokat szajkozol.

Be is fejezem.

További jo félredumámálást.
(#) compozit válasza Ge Lee hozzászólására (») Dec 2, 2022 /
 
" neki nem érdeke hogy otthon bárki sziget üzemet építgessen mert az neki bevétel kiesés "

Ez az oka, hogy már kezdetektől nem érdekelt a HMKE. Ugye, most egy tollvonással megszüntették a Kánaánt... nesze nektek Zöldek!
(#) dB_Thunder válasza compozit hozzászólására (») Dec 2, 2022 /
 
Ne is idegelj!!
Itt van raklapon 28db elemér, a poncon a 12,5kW inverter, DC meg az AC védelem...
Ha erre azt mondja a szolgáltató, hogy felejtsem el, dzsihád lesz!
Nyáron még a 12kW-ra igent mondtak, de újra be kellett adni a kérelmet, mert 12,5kW lett az inverter!
(#) compozit válasza Massawa hozzászólására (») Dec 2, 2022 /
 
Az említett záhonyi szünetmentes 9 db inverterből állt, melyek 33kVA-esek voltak. 3-3-3 db volt párhuzamosan kötve, igy jött ki a 300kVA, 3 fázisban. Az egy lényegtelen kérdés, hogy inverterek vannak párhuzamosan kötve, vagy pedig inverter(ek) plusz a hálózat. Természetesen komoly kritériumai vannak ennek, de problémamentesen megoldható. Egy inverterrel minden olyat meg lehet csinálni, mint egy szinkrongenerátorral. Adjon kapacitív, vagy induktív meddőt, bármely térnegyedben tudjon dolgozni, stb. ( Így működnek azok a fázisjavítók, amiknél nem a kondikat kapcsolgatják ki, be és még a felharmónikusokat is csökkenthetik. ( Vagyis félhullámon belül többször is képesek beavatkozni. )
Dizelgenerátor? A Déli Pu-on volt egy a pincében egy 1MW-os motor, ha jól tudom valami mozdonynak a motorja volt.( ? ) Volt vagy 16 hengeres. Az hajtott egy generátort, az akkora volt mint egy íróasztal. A dizelmotor állandóan fel volt fűtve, egy automatika tartotta 40 fokon a hőmérsékletét. Kicsit ormótlan szerkezet volt, de pöccre indult és 40 s múlva már 300kW-tal lehetett terhelni. Az akkutelep meg akkora volt, hogy külön helyiséget kapott, vagy 3 órát bírta, mert nem csak a számgép terem volt rákötve, hanem a klima is a maga 70kW-jával...

Ha jól gondolom, nem is lehet egy solar inverter és a hálózat párhuzamos üzemét értelmezni. Egy solár inverter szerintem hálózat nélkül nem működik, ugyanis a hálózati feszültség az alapjele az inverter kimeneti áramának. Egy ilyen inverter áramot nyom a hálózatba. A feszültsége a kimenetén addig nő, míg az áramalapjele által meghatározott értéket el nem éri. Ha gyenge a hálózat, akkor nagy a belső ellenállása, ahhoz, hogy a beállított áram át tudjon folyni, elég magas feszültség kell, ha erős a hálózat, akkor kisebb a belső ellenállása, kevesebb feszültség is elég. Emlékeztet a működése egy boost konverterhez. Tehát egy ilyen inverter önmagában nem tud működni, nem is arra készült.
Biztos van másmilyen is, ami önmagában is működik, tehát csinál a kimenetén szinuszt, terhelhető, áramkorlát, védelmek, stb. Ezt is megcsinálhatták úgy, hogy párhuzamos üzemre is alkalmas legyen, akár a hálózattal. Ebben a témában nagyjából minden ki van találva már a 70-es évek óta. Más kérdés, hogy drága, vagy még nincs hozzá anyag, de elméletben minden készen van.
(#) dB_Thunder válasza compozit hozzászólására (») Dec 2, 2022 /
 
Idézet:
„Ha jól gondolom, nem is lehet egy solar inverter és a hálózat párhuzamos üzemét értelmezni. Egy solár inverter szerintem hálózat nélkül nem működik, ugyanis a hálózati feszültség az alapjele az inverter kimeneti áramának.”


Ez az elterjed visszatáplálós verzió működése!

Idézet:
„Biztos van másmilyen is, ami önmagában is működik”

Persze hogy van!!
Idézet:
„még nincs hozzá anyag, de elméletben minden készen van.”

Gyártják is!! De mivel többszörösen bonyolultabb, mint egy "csakvisszatáplálós", jóval drágább!!
Következő: »»   186 / 240
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem