Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » NYÁK-lap készítés kérdések
A témában nincs helye a nem szakmai indíttatású vitáknak, ezért a szabályszegést elkövetők azonnali figyelmeztetés nélküli kitiltásban, vagy némításban részesülnek. Ugyan így járunk el azokkal szemben, akik "blog"-nak nézik a fórumot. Ezt mindenki tartsa szem előtt!
Lapozás: OK   174 / 1388
(#) bbatka válasza kaqkk hozzászólására (») Júl 26, 2008 /

Tényleg szép lett a nyákod. Rögtön felismertem. Akinek készítetted légyszíves add át, hogy 71256-os SRAM-ot használjon és ne 62256-osat. Valami nem stimmel a 62256-ossal. Leáll a mintavétel egy idő múlva. Volt egy visszajelzés hogy másnak sem müködött rendesen. Esetleg a nyáktervben van valami probléma. Sajnos nem egyértelmű.

Ha jól emlékszem akkor ez még 0,7mm-es furatozással készül. Újabban már át tértem a 0,6mm-es furatra, mert maratás után úgyis nagyobb lesz. Kisebb furatot azért nem használok, mert attól félek hogy a forrszemet lekapja a fúró.
(#) roland0327 hozzászólása Júl 26, 2008 /

Hali mindenkinek!

Én a Photo eljárásos teknikát szeretném ki próbálni de azt se tudom hogy hol kezdjem .
Erre az UV-ledre gondoltam:Bővebben: Link
Nyákot meg ezt:Bővebben: Link

De fogalmam sincs hogy hogy is kezdhetnék bele.
Van egy tintasugaras nyomtatóm amit ma töltöttem fel.

Végig olvastam a topic-ot de annyira összekavarodtam. Ha valaki lenne oly szives leirni hogy mik kellenek hozzá, és milyen sorrendben kel ezt a Photo eljátást csinálni azt nagyon megköszönném

Köszönöm elrőre is!

ROLAND!!!
(#) Sir-Nyeteg válasza roland0327 hozzászólására (») Júl 26, 2008 /

Üdv!
Nekem a linkek nem jönnek be!
Amit ajánlok:
Cree UV led 1300ft, 2(3)db
Nem kell a sok beforrasztással szarakodni, elég a két db led, a meghajtásához meg egy 78xx, vagy lm350 és egy ellenállás.
Nyákot találsz hozzá errefelé a fórumokon mellékletben, de akár készíthetek is neked.
Ez az én ajánlásom, én is ilyet használok, sokaknak bevált.
(#) levii válasza Sir-Nyeteg hozzászólására (») Júl 26, 2008 /

Idézet:
„Nekem a linkek nem jönnek be!”

A probléma nálad van :yes:

Üdv!
Levii
(#) gulasoft válasza roland0327 hozzászólására (») Júl 26, 2008 /

Nézd meg ezt:
tele-work.hu oldal alján egy videó elejétől a végéig.
(#) nolex hozzászólása Júl 26, 2008 /

halisztok

ez a topik nagyon nagy, úgyhogy inkább kérdeznék...
Nagyon kezdő vagyok, eddig csak próbanyákokon dolgoztam . De most olvastam a szerző oldalát a VF2-ről, nagyon ígéretes-pici-jó...
Szeretném megépíteni, de ezt próbanyákon nem akarom.
Melyik a legegyszerűbb módja h NYÁK-ot készítsek?
Esetleg ha ezt valaki részletezné...

THX
(#) levii válasza nolex hozzászólására (») Júl 26, 2008 /

Ha kézzel rajzolsz az a legegyszerűbb módszer.
Ehhez használhatsz alkoholos filcet, utána pedig olyan maratószerrel maratod amillyennel akarod.
Maratás után a filcet denaturált szesszel lehet eltávólítani.
(#) Kovidivi válasza nolex hozzászólására (») Júl 26, 2008 /

Szia4
Ha átfogóbb képet szeretnél kapni a maratásról, ajánlom, hogy olvasd el ezt a topicot! nem egyszer van benne leírva, hogy mit hogyan kell csinálni!
(#) Rumcájsz válasza nolex hozzászólására (») Júl 26, 2008 /

Javaslom a Sprint Layout 5 programot, az olyan mintha papíron terveznéd meg. A megtervezett panelrajzol LÉZER nyomtatóval rányomod egy Cora, Spar, reklámújságra.
A panelt 500-as csiszolópapirral felcsiszolod, ráteszed ezt a kinyomtatott rajzot és egy forró (kb250 fokos) vasalóval szép egyenletesen rávasalod. Hagyod lehülni majd vizbe dobod. Kb 10-20 percet ártatod majd a papirt ledörzsölöd. Ha kell valami hegyes eszközzel retusálod ha a vezetők valahol összeérnének.
Vaskloriddal vagy hidrogénperoxid -sóssav-viz keverékével (1-1-10) lemaratod.
A reklámújság tök mindegy milyen, lényeg hogy fényes papir legyen a postaládádba biztos naponta bedobnak egy köteggel, de használhatsz méregdrága transzfer fóliát is. (1 A4 iv kb 800Ft de azzal se lesz jobb!)
Ha rajzolsz:
Raszterpapiron megtervezed a panelrajzot.
A papirt és NYÁK-ot méretre vágod, panelt megtisztítod egymásra teszed, felül legyen a rajz
A furatok helyét pontozóval átviszed a NYÁK-ra.
Irószer boltban lehet kapni redisztollat ebből szerezz be megfelelő vonalvastagságút! Szintén itt vásároljál műszaki tust vagy hollótust. A hollótusból a legjobb a régi Halmaji MGTSZ által gyártott! Az nem ázik le és nem mar alá a marató folyadék.
Megrajzolod a panelrajzot majd óvatosan melegre teszed. Én kis cserkész koromban a csempekályha tetejére tettem vagy nyáron egy iróasztali lámpába tettem 100-as égőt (max 40W ) és kb 5-10 percet melegitettem. A lényeg hogy hirtelen száradjon, igy a festék kökemény lesz és nem oldódik fel a maratáskor.
A hollótus szabályosan "ráégett" a réz fóliára, majd miután lehült jöhetett a maratás. 1 üveg hollótus kb 3-5 évig elég, igen sok panel megrajzolásához elég!
Ez a viszonylag egyszerű módja a panelkészítésnak, de az első verzió jobb, gyorsabb, kényelmesebb és esztétikusabb!
A filctollas (az drága és 1-2 panel megrajzolása után beszárad) megoldásnál sokkal jobb és olcsóbb. Ha elrontod a rajzolatot pl egy kis helyen, nem kell alkohollal lemosni, gányolni az egészet hanem száradás után hegyes eszközzel a hollótust lekaparod és újrafested. Ha lemarattad a panelt a hollótus eltávolítása vizzel -erősen dörzsölve- történik esetleg egy kis P500-as csiszolópapir segitségével.
No, de kinek a pap, kinek a paplan.

A többi Rád van bizva!
SOK SIKERT!
(#) Rumcájsz válasza nolex hozzászólására (») Júl 26, 2008 /

Még lemaradt:
Raszterpapirnak ezt használd:
Ez egy A4 lap másolata -helet hogy kicsit homályos, rég használtam ilyet- és egy osztás 1 ic láb közti méretnek 3 osztás az IC lábak távolságának felelnek meg!

Négyzetrácsos tervezőpapír.
(#) Lozsa hozzászólása Júl 27, 2008 /

kb 20x20cm -es 2 oldalas nyákot kellene csinálnom. A vasalástól tele lett a tököm is, úgyhogy áttérnék a világításra.

Vennék 2 oldalas gyári fotónyákot, az ára annyira most nem lényeg mert nem én fizetem.
A fóliát megcsinálom tintasugarassal.
Viszont a levilágításban abszolút kezdő vagyok, és nem szeretnék mindjárt az elején egy ekkora nyákot elba*ni.

Nem lenne valaki segítő szándékú sorstárs, aki levilágítaná, meg előhívná nekem?
A maratást már megoldom.

Én a újpalota/rákospalotán lakom, és árpádföldön dolgozom. Nincs valaki a környéken aki segítőkész?

Vagy akkor ha nincs akkor legalább annyit segítsetek, hogy pontosan mit vegyek meg, mivel rengeteg variáció van itt alább leírva.

Szóval gyári nyák a conrad-ból. Ehhez pontosan milyen anyag kell milyen arányban és hol kapható egy helyen?
(vas-klorid van)
(#) gulasoft válasza Lozsa hozzászólására (») Júl 27, 2008 /

még mindig itt a videó.
tele-work.hu

lap alján.
Gyári nyákkal nem kell fújni meg pucolni azt a részt átugorhatod.
Előhívó a videón látható befőttesüvegbe 3 4 kanál sziti (adagolókanál a szitis dobozban van), sziti a háztartási boltban kapható.

Levilágítás 3 cree leddel nekem 15 perc a gyári nyák, ha csináltál abszolút fedett maszkot, és tasakot a 2 oldal miatt, amiben megfordításkor nem mászik el a nyák, akkor már csak egy nagy tálca kell az előhíváshoz meg a maráshoz, mert pl. az én fagyis dobozaim kicsik ehhez.
(#) Lozsa válasza gulasoft hozzászólására (») Júl 27, 2008 /

Köszi a gyors reakciót.

Ez a sziti tulajdonképpen micsoda? Vízkőoldó? Ha megkérdezik a boltban, akkor mit kérjek? A sziti az a "beceneve", vagy ez van a dobozra írva?

A videó jó és hasznos amúgy. Csak pl nem látszik, hogy honnan tudom, hogy jó már a levilágítás, ill. hogy az előhívás mikor elég.

Az a bizonyos 3 cree led simán sorbakötve 12 voltról oszt kész? Driver nem kell?

Milyen teljesítményű led legyen? Gondolom a cree a gyártó vagy típusnév de több variációlétezik.

A nagy felület miatt nem jobb ha 3x3 led van?
H több a led rövidül az idő?

A két oldalra van trükk, hogy tutira egymásra kerüljenek? Pl átfúrom és lukra igazítom?

A cree ledes nyákterv hol van?
(#) nolex válasza Rumcájsz hozzászólására (») Júl 27, 2008 /

Rumcájsz, Kovidivi, levii
Köszönöm a válaszokat! Ebből el tudok indulni
Ha lesz kérdésem, keresek, vagy írok !
(#) Sir-Nyeteg válasza Lozsa hozzászólására (») Júl 27, 2008 /

Én azt mondom, hogy ha ez lesz az első, akkor inkább kérj meg valakit, hogy csinálja meg neked.
Nem érdemes elsőre ekkorával kezdeni, ezt ki kell tapasztalni!
Kérj meg valakit, akinek van full készlete, berendezése!

Egyébként:
Chipcad-nál lehet venni Cree UV ledet, 1300ft/db; azért mondom, h nehogy 3*3db ledet akarj használni! Áramgenerátorral kell meghajtani, ami egy 78XX, vagy LM 350, plusz egy ellenállás.
Előhívás: Sziti, NaOH, hideg zsíroldó, sokminden jó, mindenki azt mondja, ami neki bevállt...
Két oldal: két oldal fóliája, amire ráhagysz a szélén, ezeket egymásra teszed, szélüknél összeragasztod amikor jó helyen vannak (cellux), majd mintha egy kesztyű volna, belecsúsztatod a nyákodat.

Én ajánlom, hogy kérj meg valakit, ha már nem is te fizeted az anyagokat. Postafordultával meg kapod a kész nyákot, vagy ha van az illetőnek alapanyaga, akkor meg csak oda posta. Próbálkozásnak kis nyákot célszerű csinálgatni, sok mindenen el lehet csúszni.
(#) Lozsa válasza Sir-Nyeteg hozzászólására (») Júl 27, 2008 /

Ezennel megkérek valakit, aki lenne olyan jó és segítene. :help:
(#) szabi83 válasza Lozsa hozzászólására (») Júl 27, 2008 /

Hát...

Kérdésedre kaptál választ, nem elég ??
(#) Lozsa válasza szabi83 hozzászólására (») Júl 27, 2008 /

Idézet:
„Én azt mondom, hogy ha ez lesz az első, akkor inkább kérj meg valakit”

Erre írta, hogy valaki segítene azt megköszönném.
(#) Hektor13 válasza Lozsa hozzászólására (») Júl 27, 2008 /

Szia!
Én szívesen bevállalom, segítek neked. Ha részedről ok, akkor küldjed el emilben a nyáktervet (postscript file-nak örülnék a legjobban, de bármelyik képfájl megteszi), a maszkot kinyomtatom én, mert a kétoldalas az "rázós". Levilágítom, előhívom ki is maratom.
Furatozni is kell?
Előhívó és marató anyag van itthon, nyákom viszont nincs ekkora méretben, azt majd postán küldesz...
Egyébként ezeket az anyagokat használom: A HQVideo kínálatából: PPE-M002 marató, PPE-SENO 4007 előhívó.
Itt lehet 20x 25 cm-es kétoldalas gyári fényérzékeny nyákot is venni.
(#) Lozsa válasza Hektor13 hozzászólására (») Júl 27, 2008 /

Ez nagyon jó lenne, az anyagiakban majd megegyezünk.

A furatozást én megcsinálom. Van mindenem amúgy nem gond a furatozás sem, csak eddig vasalni szoktam.

A nyákot a napokban elküldöm. Van még egy két pici apróság amin lehet módosítok benne.

(#) Hektor13 válasza Lozsa hozzászólására (») Júl 27, 2008 /

Renedben!
Csak megjegyzem, durván a feléből megúsznád a nyák költségét, ha két darab 10x16-os kétoldalas panelra terveznél...
(#) Lozsa válasza Hektor13 hozzászólására (») Júl 27, 2008 /

Ez nem igazán az én kontómra lesz (csak részben)
(#) roland0327 hozzászólása Júl 27, 2008 /

Hello!

Elnézést a késői zavarásért

Még jobban utána olvastam ennek a "profi" nyák gyártásos dologban és azt olvastam, hogy a fénymásolóban is hőre olvadó festék van...
Na én most két helyen is tudnék nyomtatni. De általában a
fénymásolók ilyen csikokat meg foltokat hagynak nem?!

Ja és még annyit, hogy ha be megyek a boltba műnyomó papírt venni és azt se tudják hogy miről van szó (mert egy vénasszony van ott ) akkor hogy kérjem?

Köszi

ROLAND!!!
(#) Petroimro válasza roland0327 hozzászólására (») Júl 27, 2008 /

Szia!
A fénymásolóban is hőre olvadó festék van. Nem kéne csíkot hagynia.
Én műnyomót nyomdából szereztem.

Üdv.
(#) szilva válasza roland0327 hozzászólására (») Júl 27, 2008 /

Én is itt a fórumon találtam ezt a bolthálózatot:

Bővebben: Link

Kinéztem az egyik szimpatikus, útba eső üzletüket, bementem és azonnal kaptam műnyomót, még fel is szabdalták A4 méretre. Előtte ahány helyen jártam papírboltban meg dekoros boltban, mindenhol kérdeztem, és mindenhol úgy néztek rám, mint a hülyére - azt se tudták, mit kérdezek.
(#) roland0327 válasza szilva hozzászólására (») Júl 28, 2008 /

Ettől félek én is, hogy nem tudják majd miről van szó Anya mosz ment ki venni és ha van akkor rá is fénymásoltatja amit kell. és ha nem lesz műnyomó néven akkor mit lehet helyette venni?
(#) Frankye válasza roland0327 hozzászólására (») Júl 28, 2008 /

Sokszor leírtam már, de még egyszer, csak Neked:
A spirálozóhoz használt kemény karton lap, amelyiknek az egyik oldala fényes (olyan, mint a névjegykártyáké!) ugyancsak alkalmas erre a célra, de tulajdonképpen bármilyen papír, ami fényes réteggel van ellátva, tehát nem tudja felszívni a festéket, jó erre.
(#) roland0327 válasza Frankye hozzászólására (») Júl 28, 2008 /

Köszi szépen!

Sztem nekem kellett volna kimenni
(#) roland0327 válasza roland0327 hozzászólására (») Júl 28, 2008 /

Sikerült az első vasalálos nyákom!!
Holnap teszek fel képet, amúgy egy nagyon vékony fénymásoló papírral csináltam, mert nem is hallottak a papír boltba még műnyomó papírról. .
Köszi mindenkinek aki segített!!

(#) Frankye válasza roland0327 hozzászólására (») Júl 29, 2008 /

Örülök, hogy sikerrel jártál!
Következő: »»   174 / 1388
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem