Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » NYÁK-lap készítés kérdések
A témában nincs helye a nem szakmai indíttatású vitáknak, ezért a szabályszegést elkövetők azonnali figyelmeztetés nélküli kitiltásban, vagy némításban részesülnek. Ugyan így járunk el azokkal szemben, akik "blog"-nak nézik a fórumot. Ezt mindenki tartsa szem előtt!
Lapozás: OK   447 / 1386
(#) r3pl4y hozzászólása Ápr 24, 2010 /
 
Sziasztok!

Nem tudom miért, de én még most találtam rá először erre a topic-ra és eddig nem is ismertem ezt az egész eljárást, csak vasalós technikával foglalkoztam, de megláttam egy - két képet az elkészített nyákokról... háát gyerekek ez fantasztikus.... csak csodálni tudlak titeket... természetesen majdnem leestem a székről amikor megláttam, hogy ilyeneket tudtok csinálni na most gondolhatjátok, hogy ezek után már nekem is kell egy ilyen laminátor és én is így akarok a továbbiakban nyákot csinálni főleg mivel smd-vel is akarok mostmár foglalkozni!

De nagyon utálni fogtok azért amit most kérek.

Szóval szeretnék én belevágni ebbe a projectbe de nem találtam semmi cikket róla (lehet én vagyok vak). Elkezdtem olvasni a topic-ot dehát 126 oldalt nem szeretnék átolvasni persze kénytelen leszek ha nem kapok segítséget

Szóval akkor, hogy lássuk jól értem e... Elmegyek a tescoba és veszek egy lamináló gépet, ez eddig oké. Aztán mit is kellene nekem átalakítani?

Valaki ha esetleg össze tudná szedni, hogy mit, hogyan kellene csinálni azt nagyon megköszönném.

Én a legegyszerűbben gondoltam ezt összehozni magamnak, de a lehető legjobb minőséget elérve.

Tehát nem kell nekem vezérlés meg ilyenek egyenlőre hacsak nem muszáj.

Tehát, összeszedem mit akarok:

Veszek egy laminátort a tescoba (remélem van itt is, Szegeden lakok) és akkor ezt alakítanám át úgy, hogy tökéletes legyen a laminálás minősége, de a legkisebb átalakítással egyenlőre... mit kell ehhez tennem?

később persze lehet, hogy majd kicsit bonyolítom, hogy normálisabb legyen de ahhoz majd elolvasom persze az egész topic-ot, most csak arra lennék kiváncsi, hogy mi az a minimum átalakítás amire szükségem van, hogy egy tesco-s laminálóval tudjak dolgozni.

Előre is köszi a válaszokat.
(#) Attila86 válasza r3pl4y hozzászólására (») Ápr 24, 2010 /
 
Szia!

Nézz körül az oldalamon!
Bővebben: Link
(#) r3pl4y válasza Attila86 hozzászólására (») Ápr 24, 2010 /
 
Ezt már láttam, akkor ezzel arra akarsz célozni, hogy sehogysem úszom meg a vezérlés elkészítését?

Vagy arra, hogy megveszem a laminálót (sajnos nem tudom, hogy itt milyeneket lehet kapni és mi a különbség melyik között, és hogy melyiket érdemes megvenni a tescóba, mert mintha úgy olvastam volna, hogy több féle van, erről is mondhatna valaki valamit)
tehát megveszem a laminálót és az biztos, hogy reszelnem kell a henger felett, hogy elférjen benne a nyák ez eddig oké, de a többihez akkor csinálnom kell egy kapcsolást amit te is, hogy vezérelni lehessen mindent? Meg valahonnan egy motort is kell szerezni...

Az a baj, hogy én az ilyen dolgokhoz totál hülye vagyok. Nem értek az ilyen gépekhez, nem is láttam még élőbe laminátort se szóval itt kezdődnek nálam a gondok... ezért is szeretném a lehető legegyszerűbben megvalósítani aztán majd bonyolítom hamár mindent skerült kitanulmányozni a topicból.
(#) Attila86 válasza r3pl4y hozzászólására (») Ápr 24, 2010 /
 
Arra akarok célozni, hogy:
Idézet:
„Szóval akkor, hogy lássuk jól értem e... Elmegyek a tescoba és veszek egy lamináló gépet, ez eddig oké. Aztán mit is kellene nekem átalakítani?

Valaki ha esetleg össze tudná szedni, hogy mit, hogyan kellene csinálni azt nagyon megköszönném.”

Az ilyen és hasonló kérdésekre találsz válaszokat az oldalamon lévő cikkben.
(#) r3pl4y válasza Attila86 hozzászólására (») Ápr 24, 2010 /
 
Igen na most akkor szerintem én vagyok a hülye, de nem értem teljesen.
Megveszem majd a laminálót, de azt olvastam a cikkedbe, hogy van olyan amiben van már alap elektronika a hőmérséklet szabályzására, tehát csak ezen kellene egy kicsit alakítani és jó lenne, de a motor ugyanúgy gyors marad, tehát ezzel kell valamit csinálni, de ez nem fog menni motor csere nélkül amit én egyenlőre nem akarok eszközölni, de gondolom ha többször áttologatom a nyákot a laminálón akkor is jónak kellene lennie, és akkor nem kell bántanom a motort se nemde?

Csak akkor pontosan ehhez melyik laminálót volna érdemes megvennem amit később esetleg profibbra meg is tudok csinálni majd? Mert elvileg több fajta is van a tescóba úgy olvastam.

Jól értem a helyzetet?

SZERK:
Oké ez így nem lesz jó.. túl sok kérdésem van, túl sok mindent nem értek és ezt senki nem fogja szeretni ha teleírogatom a topic-ot másnak teljesen egyértelmű kérdésekkel. Tehát odáig jussunk el most, hogy akkor milyen laminálót volna érdemes megvennem a tescóban? Aztán majd ha megvettem (most vizsgázok tehát majd csak 1-2 héten belűl kerül erre sor csak sajnos) akkor majd valakit zaklatok vele aki engedi... azaz ha valaki vállalja, hogy segít nekem lépésről lépésre megvalósítani a dolgot akkor azzal majd elkezdek PM-ezni ... csak kérdés ki fog erre válalkozni?
(#) Attila86 válasza r3pl4y hozzászólására (») Ápr 24, 2010 /
 
A nem gazdaságosat vegyed, annak van gyárilag szabályozó elektronikája! A motort nem feltétlen kell lassítani, az is jó ha többször áttolja az ember. Az elektronika átalakításáról, hogy magasabb hőmérsékleten menjen, épp az utolsó 1-2 oldalon volt szó.
(#) r3pl4y válasza Attila86 hozzászólására (») Ápr 24, 2010 /
 
Köszönöm! Akkor majd azt veszem amelyik nem gazdaságos
És akkor majd írok újra valakinek személyes üzenetet aki majd segít nekem megvalósítani amit akarok, kérdés ki lesz az aki fog nekem segíteni... na mindegy valaki csak fog. De még mint mondtam 1-2 hét lesz ez úgy is... de várom már amikor az első nyákomat megcsinálhatom leminálással ...
(#) Attila86 válasza r3pl4y hozzászólására (») Ápr 24, 2010 /
 
Személyes üzenetben nem szokás szakmai kérdéseket feltenni! Ezt nagyon sokan nem szeretik...
(#) lui144 válasza J-O-E hozzászólására (») Ápr 24, 2010 /
 
Ez igaz, de én elektroncsőfoglalatnak (noval) 8mm-est használtam a leszívócsonknak és a lábaknak 3mm-est kellett használnom.
(#) r3pl4y válasza Attila86 hozzászólására (») Ápr 24, 2010 /
 
Rendben akkor majd itt kérdezek ha aktuális lesz!

Köszönöm az eddigi segítséget! Üdv! Peti
(#) NagyKrisz válasza r3pl4y hozzászólására (») Ápr 24, 2010 /
 
Hello, nem régen vettem én is. Becsületes neve: HOLAM03 . SMD-s vezérlőelektronikája van. Kapcsolási rajza is fent van itt. Leírtam egy pár hozzászolással feljebb, hogy egy ellenállást kell benne cserélni, de nem árt figyelni, a hőmérsékletet, azonban a másik vezérlőelektronika építéstől nem fogsz menekülni ez a tapasztalatom.

Sok Sikert!

Ui: 230V!!! mindig jelen van a panelen, a ha főkapcsoló on állásban van, nincs galvanikus leválasztás és törpefeszültségű transzformátor a készülékben.
(#) r3pl4y válasza NagyKrisz hozzászólására (») Ápr 24, 2010 /
 
Igen közben rájöttem, hogy ezt kell majd megvennem csak remélem itt is lehet ilyet kapni Remélem nem is túl drágán!

Akkor majd csak azt kell tudnom, hogy melyik ez az ellenállás amit cserélnem kell és már csinálhatom is vele az 1. nyákomat ami akkor ezek szerint az új vezérlőé lesz , de akkor ahhoz szereznem kell egy olyan motort is amit a cikkben ír Attila86!

Ilyet nem tudjátok, hogy honnan szerezhetek?
(#) watt válasza r3pl4y hozzászólására (») Ápr 24, 2010 /
 
Azért is érdemes nem gazdaságost venni, mert az enyém is tönkrement(felrobbant a gumihenger )
(#) Norberto válasza r3pl4y hozzászólására (») Ápr 24, 2010 /
 
Egyébként azt hiszem, hogy van itt az oldalon már ebben a témakörben cikk. Ha jól tudom, llaci56 írta. Talán érdemes lehet elolvasni.
(#) Zozi85 válasza watt hozzászólására (») Ápr 24, 2010 /
 
Tudsz mondani egy körülbelüli darabszámot arra hány nyák után? 100-200-500?
(#) (Felhasználó 4577) válasza r3pl4y hozzászólására (») Ápr 24, 2010 /
 
Idézet:
„Ilyet nem tudjátok, hogy honnan szerezhetek?”

A HE Apró rovatban árulnak ilyet 600Ft-ért.
(#) kaqkk válasza Zozi85 hozzászólására (») Ápr 24, 2010 /
 
Nem a darabszám miatt robban fel ! Nálam a hőfok megemelése okozta a "robbanást" . A gumihengert kivettem levakartam az eredeti gumit róla és egy szilikoncsövet húztam rá , most működik újból .
(#) Zozi85 válasza kaqkk hozzászólására (») Ápr 24, 2010 /
 
Arra gondoltam, hogy mennyi ideig lehetett kitéve az emelt hőnek. Nekem már túljutott a 200. panelon, viszont 160 foknál nem emeltem feljebb. Semmi látható elváltozás nem jelentkezett (az anno drágábbik Tesco-s).
Ezért vagyok kíváncsi kinek mit bír/bírt a jószág.
(#) r3pl4y válasza Zozi85 hozzászólására (») Ápr 24, 2010 /
 
Ha megveszem én is a nemgazdaságos tescos jószágot és ugye ki kell elvileg cserélnem egy ellenállást az elektronikájában akkor az hány fokosra fűti majd a hengereket? Csak nehogy nekem itt tönkremenjen majd...vagy épp ezért lenne érdemes megépíteni a normális vezérlést neki?
(#) janocsi válasza Zozi85 hozzászólására (») Ápr 24, 2010 /
 
Szia!
Már jó ideje használom ezt a Holamo3 T-s laminátort, igaz nem túl nagyméretű nyákok laminálását végzem. Eddig 1.5mm vastag, és 100*150mm volt a legnagyobb. Csak a motor van nagyon lassúra átalakítva, (3-250mm szab. sebesség). Általában 3-5mm/ perc sebességen alkalmazom egy "öreg" HP lézernyomtatóval készítve a nyomatokat. Csak egyszer küldöm át a nyákot, az is baromi hosszú idő! A hőmérsékletet nem változtattam meg, így is 150 fok körüli, talán a zárt burkolata miatt(?)
Eddig semilyen elváltozást nem tapasztaltam sem a hengereken, sem a mechanikai felépítésben. Nemrég tervbe vettem a hőmérséklet változtatását is, de egyelőre még nem láttam értelmét a megvalósításának, így is elég jó minőséget tudtam elérni, pl. Patexati előkezelési eljárását alkalmazva.
(#) Zozi85 válasza r3pl4y hozzászólására (») Ápr 24, 2010 /
 
Nekem ellenálláscsere nem valósult meg, a hőszabályzóhoz nem nyúltam. Csak a motort cseréltem,
3- 130 mm/perc ig lehet állítani a sebességet. 80x170 mm es nyákot már 87 fokon is sikerült jóra laminálni, de leginkább 120-130 fokon szoktam (ez a 100 as állás)
Vastagabb lapokhoz pedig a 125 -ös fokozat.
Fontos h a burkolat rajta legyen mert nagy különbséget jelent fűtésben.
(#) r3pl4y válasza Zozi85 hozzászólására (») Ápr 24, 2010 /
 
Hát most csak nekiestem itt olvasni a topic-ot már a 41. oldalnál járok, de bevallom nem sok mindent értek... azaz tőlem a mechanika nagyon nagyon távol áll... most odajutottam, hogy lehet, hogy én sem akarok hozzányúlni a hőmérséklet vezérléséhez, mert akkor az ezek szerint rendben van a nemgazdaságos laminálónál... de akkor lassítani kell a motort valahogy vagy cserélni... na most nem tudom melyiket kell alkalmaznom majd... gondolom ha tovább olvasom a topic-ot akkor lesz erre valami egyszerű de bevált megoldás...

Vagy még nem tudom mi lesz.. de az a baj, hogy a mechanika tényleg nagyon távol áll tőlem, szóval kb. nekem az lenne a legjobb ha semmit nem kellene vele csinálni ami nyilván nem kivitelezhető.

Szóval a kérdésem most arra irányulna, hogy ha nem akarok a hőszabályzóhoz nyúlni akkor mit kellene pontosan eszközölnöm, hogy laminálhassak normálisan a nemgazdaságos laminálóval... azaz simán egy motorcsere az egész vagy kell valami kapcsolás neki vagy mi van most pontosan mert én már belekavarodtam itt a rengeteg féle megoldásba meg fejtegetésbe amit eddig olvastam.
(#) janocsi válasza r3pl4y hozzászólására (») Ápr 24, 2010 /
 
Először ne nyúlj "bele" a laminátorba, hanem próbáld ki mindenféle átalakítás nélkül. (Max. 1.5mm vastag nyák)! Ha HP nyomtatód van, elég szép eredményeket tudsz elérni így is. (A legnagyobb hőmérsékleten többször is átküldöd a nyákot).
(#) r3pl4y válasza janocsi hozzászólására (») Ápr 24, 2010 /
 
Oké rendben az lesz az első bár nekem samsung nyomtatóm van ML-1640.... mégis hányszor küldjem át rajta majd?
(#) janocsi válasza r3pl4y hozzászólására (») Ápr 24, 2010 /
 
Ezzel kell némi tapasztalatot szerezned mint mindenkinek. A többszöri átküldést igen gyorsan célszerű elkövetni, hogy ne hűljön ki a lemez. Ezt legalább 2* 3*. A legutóbbi laminátort a szomszédom vette, és nem lett átalakítva, (nem engedte), a mai napig megy ilyen módon.
(#) watt válasza Zozi85 hozzászólására (») Ápr 24, 2010 /
 
Az első alkalommal, amikor megállt a henger 10sec-re!
(#) NagyKrisz válasza r3pl4y hozzászólására (») Ápr 24, 2010 /
 
Gyári állapotban max 130°C megy el nekem, ha 0805 méretű smd 8.2k-s kicserél kb. 2.2k-sra akkor elmegy 160-170°C-ig zárt szobában és zárt burkolattal. Nekem is ML1640esem van, először üresen átküldöm a műnyomót, hogy egy kicsit tágítson rajta a nyomtató. Utána rányomtatom a mintát, majd irány a lamináló. Nem tudom megmondani hányszor küldüm át, de 4-5 biztosan van.
(#) r3pl4y válasza NagyKrisz hozzászólására (») Ápr 24, 2010 /
 
Ezt a gyári motorral és semmi vezérlés nélkül? csak kicseréltél egy ellenállást és akkor már ennyi is? És tökéletes a minőség?

Mellesleg gondolom ez csak a nemgazdaságos laminátornál igaz, de mi lesz ha itt olyan nincs :S remélem van
(#) r3pl4y hozzászólása Ápr 24, 2010 /
 
Na oda jutottam, hogy akkor majd az lesz, hogy megépítem watt kapcsolását ezt: Bővebben: Link

Mert ez tűnik a legjobb megoldásnak, és ez menni fog mind a 2 fajta laminátorral szóval mindegy, hogy melyiket tudom megvenni... csak egy nyák rajz kellene erről, hogy ne kelljen csinálnom mert nekem ehhez a kapcsoláshoz bonyolult lenne nyákot készíteni Sajnos ezt nem találtam a topic-ban nem tudom, hogy van e hozzá...

Természetesen előbb kipróbálom majd simán átalakítás nélkül is, hogy mit csinál....
(#) emmzolee hozzászólása Ápr 25, 2010 /
 
újabb művem: akit érdekel.


Labortáp: fotózás, Lötstop

32 kép van róla
Következő: »»   447 / 1386
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem