Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » NYÁK-lap készítés kérdések
A témában nincs helye a nem szakmai indíttatású vitáknak, ezért a szabályszegést elkövetők azonnali figyelmeztetés nélküli kitiltásban, vagy némításban részesülnek. Ugyan így járunk el azokkal szemben, akik "blog"-nak nézik a fórumot. Ezt mindenki tartsa szem előtt!
Igy nem lesz egyszerű forrasztani rá nem fog szépen futni rajta az ón.
Ettől félek én is.
Szükség van a 140 fokos beégetésre?
Egyszerűen mártsd bele sósavba , az leveszi a felületi oxid réteget és rögtön tökéletesen forrasztható lesz, és természetesen szükség van a sütőben való "beégetésre" mert különben a forrasztásnál lejön a bevonat a nyákról .Viszont tapasztalataim szerint a 30 perces uv beégetés elhagyható .
A hozzászólás módosítva: Okt 23, 2013
Probléma mentes az ügy. Az elszíneződést a hő okozza. Ha mindenen túl vagy, egyszerűen bedobod úgy 5-10%-s sósavba. Szinte robbanás szerűen visszatér a réz szép színe. A sorrendiségeddel viszont baj van. Miután előhívtad, szárazra törlöd és azonnal megy az UV alá. Tehát nem úgy ahogy Te írtad. Miért is? Az UV levilágítás, ami akár 60 perc is lehet, befejezi a polimerizálódás folyamatát. Ha hőnek teszed ki a fóliát akkor az elveszti ezt a képességét. Vagyis csak utána "kisütni"!
Elnézést, csak most látom, hogy kaqkk fórumtárs beelőzött. A hozzászólás módosítva: Okt 23, 2013
Iga! Kár, hogy ma zárva a bolt. Nincs itthon sósav. Ecet nem jó? 20%-os!
Igazad van. Ezt: "-Szárítás 100fok 5 perc" kihagytam én is. Lusta voltam a sütőt túl hamar bekapcsolni. (éjjel fél 4-kor. ) Csak megtörölgettem és szobahőfokon száradt pár percet. Azután ment szolizni.
Akkor mentem aludni.
Megpróbálom.
Mostanában én kihagyom a 30 perc szolit ,viszont 10-15 perc pihit hagyok neki az előhívás és a sütés közt.
Nem! A sütést nem tudod "kiváltani"viszont abból is elég 20 perc
Igaz. Itt azt írja: mindkettő kell.
"2.5 Aushärten Die Aushärtung von Dynamask KM besteht aus einer intensiven UV-Aushärtung, ggf. gefolgt von einer thermischen Aushärtung. Typische Aushärtungs-Zyklen beinhalten: 30 Minuten Belichtung auf unserem Gerät HELLAS und thermische Aushärtung bei ca. 150°C in einem Umluftofen mit Frischluftzufuhr. Wenn kein Umluftofen mit Frischluftzufuhr zur Verfügung steht, verlängern Sie die UV-Härtung. Ohne Frischluftzufuhr entstehen beim Härten im Ofen Verbrennungserscheinungen und Kondensatablagerungen auf den Pads, welche die Lötfähigkeit der Platte stark beeinträchtigen." A hozzászólás módosítva: Okt 23, 2013
Az lehet hogy a leírás azt írja , én kipróbáltam mindkét verziót és semmi különbséget nem találtam . Nem állítottam hogy nem kell ! Azt írtam "tapasztalataim szerint elhagyható" ......
Nem vitatkozni akartam veled. Neked több a tapasztalatod, tanulok tőled.
Milyen filmet használsz? Én pauszra nyomtattam színes lézernyomtatóval úgy hogy nem fekete a nyomat, mert akkor áttetsző, hanem az rgb beállításnál r=10 és b=10-et állítottam be. Így tök átlátszatlan. Ahol esetleg áttetszene, ott vörös, vagy kék. De inkább nem tetszik át.
A leírás is azt írja, hogy "ha szükséges". Meg azt is, hogy ha nincs megfelelő sütő, akkor inkább UV-vel kell tovább világítani.
Egy nyákhoz ha jól állítod be a levilágítási időt , bőven jó a pausz (sokak szerint képes megnyúlni )ezt vedd figyelembe ,vagy nyomtatás után azonnal világítsd le .
Értem.
Sikerült etávolítani a vörös oxidot. Harpic WC tisztító lett a nyerő. Annak van sósav tartalma. Kissé vízzel felhígítva, ecsettel átkenve azonnal lekapta.
Köszi. Kifúrtam, körbefűrészeltem. Mindjárt forrasztom az alkatrészeket. SMD IC-t még nem forrasztottam be. Szüzesség elvétele történik.
Idézet: A biztonság kedvéért használj gumit! „Szüzesség elvétele történik.” A hozzászólás módosítva: Okt 23, 2013
Én nem szoktam sütőbe rakni, csak minden után fél órát UV -zom, akkor az nem elég?
Te látod hogy mennyire lesz "kemény". Ha kibírja sérülés nélkül a forrasztást akkor jó úgy is ,én régebben egy két nyákot csináltam "beégetés" nélkül de nem volt elég hőálló , a forrasztás mellett felhólyagosodott felpördült a fólia.
Ezek nem pontosan az én módszereim. A fő, hogy jól működik nálad is a dolog. A vörösség azért lett, mert nem 10 fokon sütötted a nyákot. Nálam ha pont 120 fokon sütök, akkor nem lesz elszíneződés. (A sütőm 1-2 fok pontossággal üzemel, mert PID vezérli.)
A vörös oxidációt nagyon könnyen el tudod tüntetni. Egy fülpucolót márts bele háztartási sósavba és azzal végig kell simogatni a forr pöttyöket aztán egy vizes öblítés és törlés. Tökéletes megoldás. Itt javasolta valaki.
Én a savas "lemosás " után az előhívóval öblítem le , a mosószóda tökéletesen semlegesíti a savat .
Szia
Meg tudnád mondani nagyságrendileg milyen áron volt a Formaldehid és az ezüst-nitrát. Ha nem iszonyú drága akkor elkísérleteznék a technikával
Ezt találtam Nagyságrendileg
Köszönöm mind a 2-töknek
Elég drága nem fogom tesztelni Ezüst nitrát nem lenne sok, de összességében sokat kell befektetni, addig is marad a huzalozás
Nekem nem az ár tűnt soknak, hanem a macera (pl. lötyögtetni furattal párhuzamosan perceken keresztül)...
Milyen folyósító szert használtok? Én alkoholban oldott gyantát, de nem az igazi. Meg sem közelíti az SK10 képességét. Csak az meg felénk nem kapható. Meg nem is fújnám le a lötstoppos nyákot.
Nekem az "SK10" nem sokat ér, híg szerintem. A denaturált szeszben oldott gyanta jobb, mert töményebb oldatot lehet csinálni. Ecsettel viszem a felületre. Smd ic.-t beforrrasztani is jó, a forrasztási felületre teszek jó töményet, majd bele az ic.-t. Ezután forrasztható.
De vannak ennél jobb fluxok, nem ismerem, én maradtam a gyantánál. |
Bejelentkezés
Hirdetés |