Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » NYÁK-lap készítés kérdések
A témában nincs helye a nem szakmai indíttatású vitáknak, ezért a szabályszegést elkövetők azonnali figyelmeztetés nélküli kitiltásban, vagy némításban részesülnek. Ugyan így járunk el azokkal szemben, akik "blog"-nak nézik a fórumot. Ezt mindenki tartsa szem előtt!
Lapozás: OK   963 / 1388
(#) eyess válasza pjg hozzászólására (») Okt 23, 2013 /

Igy nem lesz egyszerű forrasztani rá nem fog szépen futni rajta az ón.
(#) pjg válasza eyess hozzászólására (») Okt 23, 2013 /

Ettől félek én is.
Szükség van a 140 fokos beégetésre?
(#) kaqkk válasza pjg hozzászólására (») Okt 23, 2013 /

Egyszerűen mártsd bele sósavba , az leveszi a felületi oxid réteget és rögtön tökéletesen forrasztható lesz, és természetesen szükség van a sütőben való "beégetésre" mert különben a forrasztásnál lejön a bevonat a nyákról .Viszont tapasztalataim szerint a 30 perces uv beégetés elhagyható .
A hozzászólás módosítva: Okt 23, 2013
(#) pluto válasza pjg hozzászólására (») Okt 23, 2013 /

Probléma mentes az ügy. Az elszíneződést a hő okozza. Ha mindenen túl vagy, egyszerűen bedobod úgy 5-10%-s sósavba. Szinte robbanás szerűen visszatér a réz szép színe. A sorrendiségeddel viszont baj van. Miután előhívtad, szárazra törlöd és azonnal megy az UV alá. Tehát nem úgy ahogy Te írtad. Miért is? Az UV levilágítás, ami akár 60 perc is lehet, befejezi a polimerizálódás folyamatát. Ha hőnek teszed ki a fóliát akkor az elveszti ezt a képességét. Vagyis csak utána "kisütni"!

Elnézést, csak most látom, hogy kaqkk fórumtárs beelőzött.
(#) pjg válasza kaqkk hozzászólására (») Okt 23, 2013 /

Iga! Kár, hogy ma zárva a bolt. Nincs itthon sósav. Ecet nem jó? 20%-os!
(#) pjg válasza pluto hozzászólására (») Okt 23, 2013 /

Igazad van. Ezt: "-Szárítás 100fok 5 perc" kihagytam én is. Lusta voltam a sütőt túl hamar bekapcsolni. (éjjel fél 4-kor. ) Csak megtörölgettem és szobahőfokon száradt pár percet. Azután ment szolizni.
(#) pjg válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Okt 23, 2013 /

Akkor mentem aludni.
Megpróbálom.

Mostanában én kihagyom a 30 perc szolit ,viszont 10-15 perc pihit hagyok neki az előhívás és a sütés közt.

Lehet, hogy a szoli a sütést váltaná ki?

Nem! A sütést nem tudod "kiváltani"viszont abból is elég 20 perc

Igaz. Itt azt írja: mindkettő kell.
"2.5 Aushärten
Die Aushärtung von Dynamask KM besteht aus einer intensiven UV-Aushärtung, ggf. gefolgt von einer thermischen Aushärtung. Typische Aushärtungs-Zyklen beinhalten: 30 Minuten Belichtung auf unserem Gerät HELLAS und thermische Aushärtung bei ca. 150°C in einem Umluftofen mit Frischluftzufuhr. Wenn kein Umluftofen mit Frischluftzufuhr zur Verfügung steht, verlängern Sie die UV-Härtung. Ohne Frischluftzufuhr entstehen beim Härten im Ofen Verbrennungserscheinungen und Kondensatablagerungen auf den Pads, welche die Lötfähigkeit der Platte stark beeinträchtigen."

Az lehet hogy a leírás azt írja , én kipróbáltam mindkét verziót és semmi különbséget nem találtam . Nem állítottam hogy nem kell ! Azt írtam "tapasztalataim szerint elhagyható" ......

Nem vitatkozni akartam veled. Neked több a tapasztalatod, tanulok tőled.
Milyen filmet használsz? Én pauszra nyomtattam színes lézernyomtatóval úgy hogy nem fekete a nyomat, mert akkor áttetsző, hanem az rgb beállításnál r=10 és b=10-et állítottam be. Így tök átlátszatlan. Ahol esetleg áttetszene, ott vörös, vagy kék. De inkább nem tetszik át.
(#) _vl_ válasza kaqkk hozzászólására (») Okt 23, 2013 /

A leírás is azt írja, hogy "ha szükséges". Meg azt is, hogy ha nincs megfelelő sütő, akkor inkább UV-vel kell tovább világítani.

Egy nyákhoz ha jól állítod be a levilágítási időt , bőven jó a pausz (sokak szerint képes megnyúlni )ezt vedd figyelembe ,vagy nyomtatás után azonnal világítsd le .

Értem.
Sikerült etávolítani a vörös oxidot. Harpic WC tisztító lett a nyerő. Annak van sósav tartalma. Kissé vízzel felhígítva, ecsettel átkenve azonnal lekapta.

Imgp5833.jpg

Grat ! Tökéletes lett

Köszi. Kifúrtam, körbefűrészeltem. Mindjárt forrasztom az alkatrészeket. SMD IC-t még nem forrasztottam be. Szüzesség elvétele történik.

Idézet:
„Szüzesség elvétele történik.”
A biztonság kedvéért használj gumit!
(#) every hozzászólása Okt 23, 2013 /

Én nem szoktam sütőbe rakni, csak minden után fél órát UV -zom, akkor az nem elég?
(#) kaqkk válasza every hozzászólására (») Okt 23, 2013 /

Te látod hogy mennyire lesz "kemény". Ha kibírja sérülés nélkül a forrasztást akkor jó úgy is ,én régebben egy két nyákot csináltam "beégetés" nélkül de nem volt elég hőálló , a forrasztás mellett felhólyagosodott felpördült a fólia.
(#) emmzolee válasza pjg hozzászólására (») Okt 23, 2013 /

Ezek nem pontosan az én módszereim. A fő, hogy jól működik nálad is a dolog. A vörösség azért lett, mert nem 10 fokon sütötted a nyákot. Nálam ha pont 120 fokon sütök, akkor nem lesz elszíneződés. (A sütőm 1-2 fok pontossággal üzemel, mert PID vezérli.)
A vörös oxidációt nagyon könnyen el tudod tüntetni. Egy fülpucolót márts bele háztartási sósavba és azzal végig kell simogatni a forr pöttyöket aztán egy vizes öblítés és törlés.
Tökéletes megoldás. Itt javasolta valaki.
(#) kaqkk válasza emmzolee hozzászólására (») Okt 23, 2013 /

Én a savas "lemosás " után az előhívóval öblítem le , a mosószóda tökéletesen semlegesíti a savat .
(#) pisti89 válasza oxygen hozzászólására (») Okt 23, 2013 /

Szia
Meg tudnád mondani nagyságrendileg milyen áron volt a Formaldehid és az ezüst-nitrát.
Ha nem iszonyú drága akkor elkísérleteznék a technikával
(#) kaqkk válasza pisti89 hozzászólására (») Okt 23, 2013 /

Ezt találtam Nagyságrendileg
(#) _vl_ válasza pisti89 hozzászólására (») Okt 23, 2013 /

(#) pisti89 válasza _vl_ hozzászólására (») Okt 24, 2013 /

Köszönöm mind a 2-töknek
Elég drága nem fogom tesztelni
Ezüst nitrát nem lenne sok, de összességében sokat kell befektetni, addig is marad a huzalozás
(#) _vl_ válasza pisti89 hozzászólására (») Okt 24, 2013 /

Nekem nem az ár tűnt soknak, hanem a macera (pl. lötyögtetni furattal párhuzamosan perceken keresztül)...
(#) pjg hozzászólása Okt 24, 2013 /

Milyen folyósító szert használtok? Én alkoholban oldott gyantát, de nem az igazi. Meg sem közelíti az SK10 képességét. Csak az meg felénk nem kapható. Meg nem is fújnám le a lötstoppos nyákot.
(#) nagym6 válasza pjg hozzászólására (») Okt 24, 2013 /

Nekem az "SK10" nem sokat ér, híg szerintem. A denaturált szeszben oldott gyanta jobb, mert töményebb oldatot lehet csinálni. Ecsettel viszem a felületre. Smd ic.-t beforrrasztani is jó, a forrasztási felületre teszek jó töményet, majd bele az ic.-t. Ezután forrasztható.
De vannak ennél jobb fluxok, nem ismerem, én maradtam a gyantánál.
Következő: »»   963 / 1388
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem