Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » NYÁK-lap készítés kérdések
A témában nincs helye a nem szakmai indíttatású vitáknak, ezért a szabályszegést elkövetők azonnali figyelmeztetés nélküli kitiltásban, vagy némításban részesülnek. Ugyan így járunk el azokkal szemben, akik "blog"-nak nézik a fórumot. Ezt mindenki tartsa szem előtt!
Lapozás: OK   962 / 1388
(#) usane válasza papus51 hozzászólására (») Okt 16, 2013 /

Ma már olcsóbb, ráadásul több helyen lehet. Meg kell keresni a legjobbat, persze 1db-okért nem nagyon érdemes csináltatni, csak ha nagyon bonyolult.
(#) 06smici hozzászólása Okt 18, 2013 /

Sziasztok. Nyomtató vásárlása előtt állok. Nem utolsó sorban nyákok nyomtatásához is használnám. Kérdés hogy a 600*600 dpi elég e mondjuk valami msop tokos IC méretéhez (szerintem igen, de pont ma mondták nekem hogy az elég kevés). Esetleg valami jófélét tudtok ajánlani? Én valamelyik HP laserjet-re gondoltam.
(#) eyess válasza 06smici hozzászólására (») Okt 18, 2013 /

Nyákok nyomtatásához ? Ezt nem értem na mindegy.
Számít igen , hogy mennyit tud dpi ben , de valahol azt is mérlegelni kell ,hogy később lehet , hogy kevés lesz , akkor nem fogod megbánni , hogy miért nem egy olyat vettél ami jobb ?
A másik , ami talán a legfontosabb , hogy a fenntartási költsége olcsó legyen úgy , mint alkatrész , vagy toner , vagy utántöltés stb.stb.stb.

Valahol meg kell találni a közép utat , hogy milyen is legyen mérlegelve a dolgokat.
(#) sastas01 válasza 06smici hozzászólására (») Okt 18, 2013 /

Nekem egy Canon LBP6020 van. Ennek is hasonlóak a paraméterei, 130 g-os műnyomóval alkalmi NYÁK okat gyártok. Eddig mindig sikerült vele egy IC 2 lába között 2 vezetőt elvinnem.

És nem mellesleg 6 ezer bele egy toner, amivel elég sokáig bírja.

Szerk.: Óvatosan a nyomtatókkal, a modik nem szeretik...
A hozzászólás módosítva: Okt 18, 2013
(#) szili83 válasza 06smici hozzászólására (») Okt 18, 2013 /

Én 600dpi-s nyomtatót használok, e elégedett vagyok vele.
HP1102
Utángyártott toner: Bővebben: Link CE285A toner

Én ilyet vennék most. A többi nyomtatóval vigyázni kell, olcsó, de a toner bele nagyon drága, vagy nincs után gyártott.... Ezeket mérlegeld.
(#) 06smici válasza szili83 hozzászólására (») Okt 18, 2013 /

Igen, én is pont ezt néztem. Annak idején rengeteg nyákrajzot nyomtattam szintén hp-vel. Csak az mind furatszerelt volt, nagy láb/vonaltávolságokkal. Itthoni nyomtatóm meg 4800*1200dpi-t tudott, ezért is merült fel bennem a kérdés, hogy mire is elég egy 600as

eyess: nyákrajzra gondoltam fotózáshoz

Melyik is az a rajz ? Mert voltak próbálkozások sokféle felbontással , és más más nyomtatókkal is .
(#) 06smici válasza eyess hozzászólására (») Okt 18, 2013 /

Amit rávilágítok a nyákra. Én sima papírra szoktam, azt is levilágítja gond nélkül.

Jó de melyik rajz , mert éppen nem, tudom , hogy melyikről van szó , és melyik milyen felbontással készült stb.
(#) szili83 válasza 06smici hozzászólására (») Okt 19, 2013 /

Az lézer, vagy tintasugaras volt?
A tintasugaras más tészta, hiába nagyobb a felbontása, de papiron pl jobban elmosódik, a lézer élesebb, azaz határozottabbak a vonalai.

Pl puska nyomtatásra a 600dpi-s lézeremmel olvashatóbb ugyanaz a betűméret, mint ha a tintasugarasomal nyomtatnám
Annak a leírása itt:
Idézet:

Up to 1200 x 1200 rendered dpi black when printing from a computer
Up to 4800 x 1200 optimized dpi color when printing from a computer and 1200-input dpi”
(#) papus51 hozzászólása Okt 20, 2013 /

Olvastam itt a fórumon, hogy évekkel ezelőtt voltak próbálkozások ezüst nitráttal, furat galvanizálás házilagos készítésére.
Van esetleg valakinek ezzel a témával kapcsolatban valami pozitív tapasztalata?
(#) Addye hozzászólása Okt 21, 2013 /

Sziasztok!

Ezek a műnyomók közül melyik a legalkalmasabb nyák vasaláshoz?
(#) pjg válasza Addye hozzászólására (») Okt 21, 2013 /

Műnyomó papír fényes 135g - szerintem.
(#) Addye válasza pjg hozzászólására (») Okt 21, 2013 /

Köszönöm!
(#) SKY válasza Addye hozzászólására (») Okt 22, 2013 /

Én is a pantonba szoktam venni, a fényes 135g nekem is nagyon bevált. Laminálás után vízbe téve néhány perc alatt teljesen leválik a nyákról, utána elég csak ujjal addig dörzsölni, amíg a vezetősávok feketébbnek nem látszanak vagy a vékony helyek körül ki nem jött a maradék papír.
(#) every válasza Addye hozzászólására (») Okt 22, 2013 /

Én is 135g -ost használom és tökéletes, csak én még a vizes áztatás után miután le esett a papír, bele dobom pár percre 20%-os ecetbe. Na az aztán teljesen meg eszi a papír maradékot, utánna újjal át dörzsölni.
(#) Addye válasza every hozzászólására (») Okt 22, 2013 /

Köszönöm Nektek is, az ecetes megoldást ki fogom próbálni, mert mindig szöszös marad, nem sikerült még sohasem tökéletesen leszednem a papírt a panelről. Úgy szoktam, hogy miután megszárad a papír a felületén (pár perc), utána lekapargatom valami hegyes eszközzel a maradékot. A HEStore-ban vettem utoljára az A/5-ös méretűt, de azzal az a baj, hogy mindig állítgatni kell a nyomtatót. Azt tudja valaki, hogy az kb. hány grammos?
A hozzászólás módosítva: Okt 22, 2013
(#) papus51 hozzászólása Okt 22, 2013 /

A műnyomóról annyit, hogy ha bemegy az ember bármelyik kis nyomdába azzal, hogy hobbi célra kellene egy kupac 115 vagy 135 gr-os műnyomó, biztosan megteszik, hogy összevágnak néhány tucat A4-es méretet. Persze, gondolom ki kell fizetni, de biztosan olcsóbb lesz, mint bármelyik dekorációs vagy grafikai szaküzletben.
(#) nagym6 válasza papus51 hozzászólására (») Okt 22, 2013 /

Ismerős úgy nézett rám ilyen kérésre a nyomdájában, hogy azóta be sem merek menni. Pedig papír sem lett.
(#) nagym6 válasza Addye hozzászólására (») Okt 22, 2013 /

Ha nem használ az ecet, akkor már ketten vagyunk. Mert én ecetezhettem, semmit nem mart le műnyomópapírnál. De azért próbáld meg.
(#) pjg válasza nagym6 hozzászólására (») Okt 22, 2013 /

20%-os ecettel kell. A 10%-ossal meg sem mozdul.
(#) kaqkk válasza pjg hozzászólására (») Okt 22, 2013 /

Vagy sósavval....
(#) szili83 válasza every hozzászólására (») Okt 22, 2013 /

Ha rajta marad a papir, akkor mi hibát okoz maratáskor? Mert eddig én elég jól le tudtam áztatni, és nagyon vékony vezetőt nem martam (0.4mm volt a legvékonyabb eddig, de a 0.3mm-es tervben van)
(#) _vl_ válasza szili83 hozzászólására (») Okt 22, 2013 /

Azok a pöttyök emiatt maradtak: Bővebben: Link
(#) papus51 válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Okt 23, 2013 /

Visszaolvastam, de lehet, nem minden hozzászólást, ami a furatgalvánhoz kapcsolódik, mert amit olvastam, azokban a hozzászólásokban nem találtam meggyőző konkrétumokat. Ezek nekem inkább csak próbálkozásnak tűntek.
Ezüst nitrát ammóniás oldatából redukcióval (pl. cukorrral) ki lehet választani fém ezüstöt. Ez esetleg megtapadhat a furat falán is, amire azután lehetne rezet galvanizálni.
Jó lenne tudni, hogy ez az út mennyire járható, kitaposta-e már valaki ezt az ösvényt?
(#) oxygen válasza papus51 hozzászólására (») Okt 23, 2013 /

Szia

Itt a leírás, a 2 teáskanál az 20g. Nem vagyok kémiaszakértő, de ha kérdésed van itt tedd fel hátha másnak is hasznos a válasz. Egyébként jónéhány nyákot megcsináltam már ezzel a módszerrel tehát működik.
(#) papus51 hozzászólása Okt 23, 2013 /

Köszi mindkettőtöknek.
Éppen most olvasom.
(#) papus51 válasza oxygen hozzászólására (») Okt 23, 2013 /

Köszi!
Ez már meggyőző leírás. Sajna ezt nem találtam meg a keresővel.
A formalint régebben lehetett kapni patikákban is, de az Unio rákkeltőnek minősítette és azóta a patikák nem forgalmazzák. Az ezüst nitrátot sem. Azt még sikerült vennem egy vidéki patikában, ahol volt még elfekvőben 3-4gramm. Viszont tudsz-e valamit a formaldehidről? Kell-e hozzá ÁNTSZ papír?

Az EDTA-t az Erdey-Gruz féle Vegyszerismeret című könyv éppen csak megemlíti, mint komplexképző szerves vegyületet. Ez valószínűleg a réz szulfát oldatban tartásához kell a magas pH érték mellett.
A hozzászólás módosítva: Okt 23, 2013
(#) oxygen válasza papus51 hozzászólására (») Okt 23, 2013 /

Szia

A formaldehidről csak annyit, hogy amikor patikában vettem 100ml-t, az első kérdés az volt: Minek az magának? Egy olyan nézés kíséretében, mintha mérget vagy bombaalkatrészt kértem volna. A József körúti vegyszerboltban meg olyan természetesen adták ki az 1 litert, mintha ásványvizet kértem volna. Náluk nem kell semmilyen papír, egyik alkotóelemhez sem. Ezüst-nitrátot is árulnak ha esetleg elfogyna. Az EDTA a réz oldatban tartásához kell. Nátrium-EDTA-ként kell kérni. Sajnos a vegyszerek vidéki beszerezhetőségéről nincs infom.
(#) pjg hozzászólása Okt 23, 2013 /

Nyákot csináltam DRY fóliával és Octamex lötstoppal.
emmzolee leírása alapján:
-Levilágítási idő: 3 perc
-Előhívás mosószóda
-Öblítés víz
-Szárítás 100fok 5 perc
-Beégetés UW 30 perc
-Beégetés Sütővel 30 perc 140fokon
Minden nagyon szép de a forr szemek sötétvörösek lettek. Ez nem baj? Lehet forrasztani?
A hozzászólás módosítva: Okt 23, 2013

Imgp5832.jpg

Következő: »»   962 / 1388
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem