Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » [OFF] Pihenő pákások témája - Elektronika, és politikamentes topik
Témaindító: Topi, idő: Nov 18, 2007
Topik: éjjellátó készítése házilag. Megoldás: nyisd ki a szemed, és ha elég fénye van a Holdnak, látni fogsz.
Bizony, hassal kezdünk mondatot. Van is rá egy nagyon régi példamondat:
Hass, alkoss, gyarapíts, s a haza fényre derül! :hide:
Éjjellátó = gyertya, petróleumlámpa, elemlámpa...
Világítótorony, üzemi reflektor, szentjánosbogár...
Ebben egyetértünk. Kis lökettérfogatú motorok amúgy sem viselik jól a turbót. Ezeknél mindig azt várja az ember, hogy melyik nyer. Ha bírja a blokk, kifekszik a turbó, de ez a ritkább. Általában a feltöltő "végez" a kicsi motorral. Lásd Daihatsu Charade 1.0 Turbo GTI, meg az 1.0 turbódízel. Érdekes konstrukciókat agyalnak ki a japánok.
Volt egy verdája a Suzukinak, csak Japánban lehetett kapni. Kicsi autó volt, V8-as blokkal, de csak 1.6 liter lökettérfogattal... Ott sorakoztak a kicsi, 200 köbcentis lyukak két sorban...
Nekem a régi, első szériás Punto-k tetszettek. Azokból nagyon szép kis autót lehetett csinálni egy kis optikai tuninggal. A mostanság divatos kinézetű kocsik közül szinte egy sem tetszik. Tiszta kretén autókat gyártanak, mármint kinézetre.
A 'folytassam'-ot pontos 'j'-vel írni sem szép dolog...
Én hiszek Neked, szavaztassuk meg...
Ennek a srácnak szerintem Jason tudna segíteni: Bővebben: Link Hehe... Szerk.: De most akkor azt sem tudja, hogy egyáltalán láncfűrésze van? Vagy ez a csávó: Bővebben: Link
Szia simpi, itt a nyolcban is süt a Nap...
Akkor minek gyújtottál lámpát?
Akkor úgy is kérdezhettem volna:
Akkor minek gyűjtöttél lámpát? Miért kell neki ilyen hosszú film? Egy kép is elég lenne, nem?
Azt mondják, a nyomdafesték sok mindent elbír, de az internet még többet is: Bővebben: Link
És ezek után még csodálkoztok, hogy nyílnak az értelmesebbnél értelmesebb topikok?
Én már ott tartok, hogy aki nem figyelt fizika órán, megérdemli.
Fojtat: Fuldokoltat.
Folytat: Be nem fejezett tevékenységet tovább végeztet. Ergo: Mind a kettő jó, csak az értelme más. (Szép is ez a magyar nyelv... )
Legaláb körbevideózta volna a tévét a szerencsétlen, és alul bevitt volna egy pót-tápkábelt, de még ehhez is amatőr.
(Egyébként én az egész lakás tápellátását, egy 3,5voltos kvarcóraelemről oldom meg. Majd levideózom, ha ráérek.)
Végre megjött a tavasz és a jó idő. Most jöttem haza a sétámról, aminek célja a diákigazolványom érvényesítése volt. Pont egy órája indultam el. Az ügyintézés 10 perc volt, a többi séta. Le is főttem a séta közben, mint a kávé. Ha tudtam volna, hogy ilyen jó idő van kint, akkor póló és rövidnadrágban mentem volna.
Szerintem már el is múlt. A Budaörsi úton az előbb jöttem el a hőmérő mellett 23C°-ot mutatott.
Az lehetséges, mert tényleg elég meleg lett hirtelen. Azért ez a hirtelen meleg sem jó. A sok hideg után elég hozzászokni.
Dehogy nem jó! A gázkazánom hirtelen leállt. :yes:
(Ilyen melegben nem dolgozik... :no: )
Nem tudom.. nekem elég könnyen megy a hozzászokás a jó időhöz.
Állítólag ilyen melegben a szeszkazánok is leállnak. [OFF]Nna mars vissza (szak)dolgozni, csak benéztem.
Mondtam is ma a diákoknak a suliban, hogy megszűnt a hógolyózási tilalom, bármelyik szünetben hógolyózhatnak, de ehelyett csak morogtak. Ezeknek semmi sem jó
Hógolyózási tilalom? Nekünk nem volt ilyen.
Ha nem vagyok indiszkretén, mi a szakdolid témája?
Rádiótechnika Évkönyvének korai repertóriuma. Csak 5 évet dolgoztam fel, de így is a hatvanvalahányadik oldalnál tartok bevezető tartalomjegyzék és egyebek nélkül.
szerkezetét tekintve van a repertóriumtest, ehhez pedig tartoznak mutatók (Névmutató és tárgymutató). A testben egy rekord áll a bibliográfiai azonosítási adatokból és az annotációból (a cikk 500-1000 n terjedelmű kivonata). Az annotáció alapján el tudod dönteni, vajh' érdekel-e a részdokumentum (cikk) anélkül, hogy kezedbe vennéd. A mutatók (név-, és tárgy kötelező, illetve a kiadvány jellegétől függően lehet még jópár speciális, például én készítettem hívójel mutatót is) segítik, hoyg a cikket a repertóriumban megtaláld. Például Készülékismertetés tárgyszó alatt számok szerepelnek:11,12, 53, 54, 55,72,73,74 és így tovább. Ezek a rekord sorszámai, és felütve ott bizonyosan egy készülékismertetést találsz. Vagy például Méréstechnika tárgyszó alatt feszültségmérőknél van 2 szám, na oda lapozva biztos, hogy egy mérőműszer, konkrétabban egy feszültségmérő leírását találod. Azaz ha egy megadott témában kívánsz keresni az adott folyóiratban, akkor jól tudod használni - feltéve ha ezt valaki megcsinálja, mert borzasztó unalmas, egyhangú szalagmunka egész nap címleírásokat készíteni, meg annotálni. Továbbá ennek a rendszerét is nekem kellett megakotni, hogy mit milyen mélységben miért tárok fel, indokolni, szakirodalommal alátámasztani, stb. Ez így eléggé érthetetlen, de ha elkészült, úgyis fel fogom tenni a mintát, hogy lássátok. Ezek után megkerestem Békei Ferenc urat, akinek ingyen, mondom ingyen felajánlottam a munkámat, mondván, hogy úgyis meg kellett csinálni, viszont mérnöki lektorátust szívesen fogadok, de ha szükséges, meg tudom oldani. Találjátok ki: az még csak-csak oké, hogy az anyagi forrást "nincs módjukban" biztosítani (mindig arra van pénz, amire akarjuk ugyebár...), de hoyg még elkezdi vakarni a fejét, hogy hajjaj, szerezzek szponzort a kiadáshoz, meg ha esetleg adatbázisként szeretném megcsinálni, akkor egy ilyen létrehozása, szóval nincs módjukban segíteni, sem publiikálni... Már bocsánat, helyettük sz...ni ne menjek el? Ők csak a nevüket adják hozzá, és én csináljak mindent, ráadásul ingyen?! Nem jó üzlet. Így csak 5 év készült el, hogy be tudjam mutatni az időszaki kiadvány tartalmi és formai sajátosságait, a feltárás folyamatát, szóval elméleti jellegű dolgozat lesz. Sosem szerettem az ingyenélőket - főleg ha rendszeresen plagizáltak, most pedig meg vannak sértődve az 50 évvel ezelőtti lappéldányok scannelgetésin-, ebbe így is elég munkát öltem, "üresben" nem kívánok még lapátolni, ha úgy sem térül meg, engem sem ejtettek a fejemre, hiába tűnik néha úgy. Segíteni sokszor segítek önzetlenül - mert ilyen a természetem, de az önzetlenség és a madárnak néznek között különbség van. Itt pedig csúnyán annak néztek. Nem burkoltan, nyiltan! Tehát ez nekem "csak" egy vizsgafeladat, amire kb. 1 éve készülök, és még így is kérdéses, hoyg befelyezem-e időre a pár oldallal ezelőtti "kedves" tanári viszonyulások miatt. Nekem most az elsődleges célom, hoyg átcsússzak valahogy a nyelvvizsgán, és kezembe legyen a diploma, továbbá rövid időn belül legyen munkám, nem pedig Békeinek repertóriumot gyártani a két szép szeméért. Olyan szekér után nem futok, ami nem vesz fe, engem sem ejtettek a fejemre!
Már csak egy baj van! Mi van, ha államvizsgán megkérdezik: Nézze, valami Dumaty nevezetű egyén szóról-szóra ugyanezt csinálja, most publikálja a He-n. Tőle lopta az ötletet? Még csak nem is idézte...
Vicsys nem azt kérte, hogy írd le ide a szakdolidat!
16. Tranzisztoros adókészülék a 2 m-es amatőrsávra / Hidvégi Tibor. In: Rádiótechnika évkönyve … - 1968. p. 126-128.
Gyakorlati cikk A készülék frekvenciameghatározó eleme egy 8 MHz-es kvarc. Az oszcillátorfokozat kollektorában 24 MHz-re hangolt rezgőkör található, a felharmonikust hasznosítja. Induktív csatolásban van a következő háromszorozó fokozattal, melynek kollektorköre 72 MHz-re van hangolva. Ebből egy kétszerező fokozat segítségével állítja elő a 144 MHz-es jelet, mely pár mW teljesítményű. Ezt egy előerősítő fokozatra vezetjük, mely biztosítja a szükséges 20-25 mW meghajtó teljesítményt. A végfokozatból kivehető teljesítmény távíró üzemben 320, fónia módban 170 mW. A végtranzisztort hűtőfelületre kell szerelni. A moduláció a végfokozat bázis-előfeszítésének változtatásával történik. A mikrofon jelét 2 tranzisztoros fokozat erősíti fel. Távíró üzemben állandó előfeszítést kell adni, a billentyűzés a 72 MHz-es háromszorozó fokozat kollektorkörében javasolt. A fokozatok kerámia lapkákra légszereléssel lettek felépítve. Szerzői betűrendes mutató: Hidvégi Tibor Tárgymutató: Íme egy rekord szerkezete. Minden elem megtalálható, amit említettem, így talán érthetőbb, jobban látható, mit is csinálok. |
Bejelentkezés
Hirdetés |