Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » [OFF] Pihenő pákások témája - Elektronika, és politikamentes topik
Témaindító: Topi, idő: Nov 18, 2007
Maradjunk annyiban, hogy az emulzió töménységét az adott feladathoz kell igazítani. Saláta kolléga által említett 7% elég "száraz"-nak számít bizonyos esetekben.Ez függ a megmunkálandó anyagtól, a szerszám anyagától a megmunkálási vastagság-mélységtől stb. Ennyi.
Valamelyik nap fúrtam ezt az anyagot de csak lánckenő olajom volt.
Ilyen munkákhoz elég, ha van otthon valamilyen fúróvágóürgelelő spray. Windola és társai.
Már hárman-négyen is ajánlottuk ezeket az anyagokat.
Választ sem kaptunk.(Write only üzemmód)
Otthoni célra, pár furatnál gyakorlatilag bármilyen kenőanyag megteszi.A lényeg hpgy ne tudjon a forgács beszorulni. Hétvégén például wd40-et használtam inox esztergáláshoz (1 db 16 mm leszúrás) mert kifogytam az emuzióból...
Általános célra, a legtöbb megmunkálón, hagyományos gépen, esztergaközponton ez van. 7-9% közt. Nem száraz, kenni és hűteni kell! Általános:
gyakorlatilag az összes szerszámacél, műanyagok és nemvasfémek. Majd mindent lefed. Aki csak egy anyagot forgácsol ott lehet ezen tuningolni, máshogy csinálni de általánosságban a 7-9% a jó. A százalék nőni fog mert: az idegen olajat is "nyeli" ami rossz. És párolgás miatt a víztartalomból is veszít. 3% a keverési aránya az utántöltésnek. A keverési arányt mérjük! Két emulzióolaj, azonos mennyiség, azonos vízmennyiség és más más töménység jött ki. Ami nem annyira tömény -10l olaj 200 hoz képest az lett a nem gombásodó tartós víz. A refraktométerem egy gyárival össze lett vetve, azonosat mutat 15% ig, utána ki tudja. A gyári ami hirtelen a vizeseknél volt ennyit tud. A fotó éppen szervíz alatt álló gépemen illetve a nem fotózásra készült refraktométeren történt. Bocs 15 éve szakmám a forgácsolás , érdekel is , szeretem is, de úgy látom a néha maszekhoz beugrók jobban tudják ezt. Van olyan maszek aki "büdösvizet" akart kérni, állványosra jó az jeligével! A víz az idegen megült olajtól büdösödik elsősorban, elzárja az oxigén útját, kis mennyiségnél gyakori tisztítás és szűrés hoz eredményt. Nagy mennyiségnél a hordóba átszivattyúzás, kidobás a járható út ha már előrehaladott a stádium. A csatornaszagtól a leégetett pörkölt mogyorós csatornaszagig terjed a skála. Ám felőlem mindenki úgy csinálja ahogy gondolja. Szerves anyag ne kerüljön a vízbe. Azaz enni inni tilos a gépek körül, cigit se abba oltjuk el. És az idegen olajakat rendszeresen, akár napi szinten olajleszedővel/vizes porszívóval leszedjük. Én nem sértődtem meg semmin de hülyesége ne terjesszünk, tele az internet szeméttel, itt nem kellene. A régi, hagyományos műszerészséghez szervesen kapcsolódik a forgácsolás. Oda-vissza hozzátartozik. Azaz hobbink szerves része ez!
Üdv! Egy-két furatnál, alumíniumba lemeznél, csak a legjobban kéznél levő kenőanyagot használom. A nyálamat.
Sziasztok!
Hogy egy kis puffogós off is legyen... Ma végre megjött a teljesítményadó csekkje postán (hetek óta várom már mikor érkezik), a határidő a megszokott március 18. Egyetlen szépséghiba, hogy ma már 19.-e van! Persze a postásra nem köpködhetek, mert kettő (igen, tényleg kettő!) munkanap alatt kihozta a levelet és bedobta a ládába. A levélen pedig tökéletesen olvasható a feladás dátuma, ami 2019.03.14. - s ezek után van még pofájuk ráírni a papírra, hogy a késedelmes befizetést pótdíjazzák. Nyilván nem fognak még két nap késedelem miatt ezzel is szórakozni (hiszen a banki utalás már csak holnap megy el), de azért az "illem" megkívánta volna, hogy legalább egy hetem legyen fizetni. Tudom, az illem szó jelentéséért fel kell lapozniuk majd valami lexikont... Idézet: „Bocs 15 éve szakmám a forgácsolás , érdekel is , szeretem is, de úgy látom a néha maszekhoz beugrók jobban tudják ezt” Valóban beugrottam egy maszekhoz.... pár évig... hogy ezeken a kis aranyoskákon húzhassam az igát... Részemről a téma lezárva.
Ó, az semmi, a T -s telefonszámlán nemegyszer előfordult, hogy a kiállítás dátuma későbbi, mint a befizetési határidő. De legalább nem fenyegettek.
A hozzászólás módosítva: Márc 19, 2019
Én vagyok a renitens, tudatlan, mindent rossz irányba vivő, maszekhoz beugró, aki a 8 óra napi rendes munka után még a maszeknál is lenyomott 6-ot pár éven keresztül . Mert én nem kéregettem, hanem próbáltam rendes munkával keresni egy kis pénzt. Közben annyi öntvényt farigcsáltam el, amit ha egy kupacba raknánk nehéz lenne átugrani.
Szóval a bántás nem neked szólt, ne vedd magadra.
Persze. Elnézést, felejtsd is el amit írtam. Keverd jó sűrűre az az igazi. Csak amatőr kezdő vagyok... Hiányoztok az iparból. Öntvényt soha!!! Pár évig csináltam.
Wifi: Őszintén sajnálom hogy ilyen körülmények között kell dolgozni. Egy felújítás ráférne mindenre. Legalább nem forgácsszőnyeg van... Részemről lezárva, D39 L160 F554 S4500 85% terhelés/18kW , telibefúró.... Nem anyaghoz való lapkával.... De csak amatőr vagyok.
Rá se bagózz, nem ezen a két napon múlik... én a második félévit karácsony előtt két nappal fizettem be
A második félévet tavaly én is elfelejtettem és október közepén jutott eszembe
Csak az a szomorú, hogy az esélyt se adják meg, hogy időben fizessek Cserébe most beállítottam időzítésre a következőt, nincs kedvem a naptárba beírni, hogy erre is figyeljek...
Nekem az adóhatóság küldött figyelmeztetést hogy nem ártana megcsinálni a bevallást. Úgy elküldtem őket a sunyiba hogy azóta nem cseszegetnek.
A hozzászólás módosítva: Márc 20, 2019
Idézet: Ez hiba volt. Ők az erősebbek, nem hagyják annyiban. „Úgy elküldtem őket a sunyiba hogy azóta nem cseszegetnek.” Idézet: Olyan nincs, de bírság hamar van. „De: meghunyászkodtak.”
Egy picit visszatérve az emulzióra,
úgy voltam ezzel, mint Aladdin a csodalámpával. Felsejlett fiatalkorom, amikor 14 évesen a MOM-ban kezdődött számomra a munka világa, mint drehás tanonc. A finommechanikán szabadultam, és 1 év múlva 18 évesen a gyártól. Mikor már önálló voltam mint telefonműszerész, és ott voltam helyettesíteni egy éjszakai szolgálatban, reggel meglátogattam a volt műhelyemet. A volt kollégáim ugyanazokat a dolgokat csinálták teljesítménybérben. Én meg magamban elköszöntem az akkori múltamtól, hogy pár tíz évet a kommunikációval tölthessek. Emléknek a fotószeletek az akkori világból.
Ezt ugye Te sem gondoltad komolyan. Vannak olyan esetek amikor valóban nem kell bevallást készíteni, de ha kell akkor kell és az alól nem tudsz kibújni következmények nélkül. És ez ezzel is ugyanúgy működik mint bármi mással, minél "kisebb" az ember annál komolyabb a dolog.
Ismerek olyan embert aki keres adózottan (persze azt sem itt adózza hanem olyan országban ahol jóval kevesebbet kell) 20 makit havonta, meg keres még mellé még 20-at havonta csak úgy, "adómentesen", zsebből zsebbe.
A jó öreg bilétás rendszer. Ezzel lehetett szerezni szerszámokat a szerszámkiadóból.
Mi az a maki? Utoljára ez német márkát jelentett, de az ugye megszünt vagy 20 éve.
A hozzászólás módosítva: Márc 20, 2019
Lehet milliót akart mondani. A másik név még a milka de biztos több neve van.
Jelentette már akkor is a márkát is meg a milliót is.
Amikor az unalom találkozik a ihlettel.
Egy félkész ingatábla Betű 3 rész hiányzik A külső körbe a rúna jelek kerülnek fel. Végül a körítés a négy sarokba. Holló, nap, koponya hold. És az igen nem felíratok. A hozzászólás módosítva: Márc 20, 2019
Felmerült az igény a kerítés építésnél hogy minden oszlopot szintezni kellene. Az első és utolsó közt a táv kb 34-35 méter. Segítség nem lesz ezért tippeket szeretnék kérni hogy hogyan hozzam szintbe. A földmunkásoknál láttam cél eszközt amit sok munka lenne lemásolni.
Két PET palack, összekötve egy slaggal. Palack alját levágod, vizet töltesz bele. A két palackban levő víz szintje egyforma.
Anno, amikor szünidős sm. voltam, ennek profi változatát használtuk "slagvízmérték" néven.
Slag vízmérték (vagy hívják még tömlő vízmértéknek is), 20 méteres kb. 2100-2500 Ft között mozog. Abból két méréssel áthidalható a 34-35 méter. Úgyis minden egyes oszlopnál ki kell mérni gondolom.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |