Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PC táp átalakítás

Témaindító: kand, idő: Nov 13, 2005
Lapozás: OK   177 / 200
(#) tursaba válasza Davidd hozzászólására (») Júl 21, 2016 /

Szia ! Nem mértem, de szerintem ~60KHz.
(#) vteo válasza Davidd hozzászólására (») Júl 21, 2016 /

Általában fél híd (pus-pull) frekvenciát 20kHz-37kHz között választják.
pl. DTK táp a képen 27,7kHz (az oszcillátor frekvencia ennek a duplája)
Számítása: az alábbi képlettel:
A hozzászólás módosítva: Júl 21, 2016
(#) Davidd válasza tursaba hozzászólására (») Júl 21, 2016 /

Sziasztok! Köszönöm a válaszaitokat, igazából valamiért először nekem is a 60khz rémlett.
@vteo: Igazából azért kérdeztem rá, mert szeretnék egy "invertert" készíteni, Ei 33 as magot használva gyári pc táp trafóval, ami 12 voltbol állít elő kb +-55V ot. Nem szeretnék más magokkal kinlódni és arra gondoltam hogy egy avrvel állítok elő megfelelő frekvenciájú pwm jelet két(négy) darab N ch fetnek amik kapcsolgatják a trafo 5V os secunderjeit(ami most a primer), szerinted mennyire jó ötlet ez?
(#) vteo válasza Davidd hozzászólására (») Júl 22, 2016 / 1

Szia
Az inverter témának vannak jó szakértői (Ge Lee ) és másik fórumban foglalkoznak vele.
Véleményem szerint működik az elgondolás ( de sok buktatója lehet, fet meghajtás, szabályzás, ...)
(#) gerleimarci válasza Davidd hozzászólására (») Júl 22, 2016 /

Szia!
Valami ilyesmire gondolsz? Ha erősítőhöz lesz, akkor nem kell PWM, sőt, az még több zavart termel. A freki csak a PWM miatt ilyen alacsony, a mag bírja a 60kHz-et is.
(#) Davidd válasza gerleimarci hozzászólására (») Júl 22, 2016 /

Igen pontosan ilyesmire gondolok, csak gondoltam egyszerűbb egy mcu-val előállítani a jelet, ami vezérli a feteket. Igen amúgy erősítőhöz lenne.
(#) gerleimarci válasza Davidd hozzászólására (») Júl 22, 2016 /

Kinek mi az egyszerűbb. Ha más dolog miatt is kell oda az mcu és vannak szabad kinenetei, akkor azt használnám. Ha nem kell más vezérléséhez, akkor 494-et tennék.
(#) tursaba válasza Davidd hozzászólására (») Júl 22, 2016 /

Szerintem is inkább a 494-el csináld meg mert "egyszerű" a feladat. 2 tápot is megnéztem. 1.5nF - 12 K. Áram határolást - limitert tervezz hozzá.
Az F=1.1/R*C-ből 61.1 KHz jön ki. Az avr-el nagyobb kihívás, ha nincs benne lehetőség, hogy könnyen meg tudd csinálni a dtc-t + a szabályzó algoritmus.
(#) daneg86 hozzászólása Júl 22, 2016 /

Üdv!
Szerintetek megoldható egy egyedi nyáklap mellett, és persze más kapcsolással 2 ATX tápból bontott trafó párhuzamosítása ? 20V-on kéne 50A,és próbálom megtalálni a legegyszerűbb utat. Akad itthon pár 570W-os tápegységem (2x12V 18A).
(#) Davidd válasza tursaba hozzászólására (») Júl 23, 2016 /

Köszonönöm szèpen, vègűlezt keszitem el egy az egyben a dupla trafos verziot. Annyi atalakitassal, hogy a kimenetre erosebb diodakat rakok amik to220as tokban vannak.
A hozzászólás módosítva: Júl 23, 2016
(#) pont hozzászólása Júl 27, 2016 /

Sziasztok!

Az alábbi átalakítást csináltam meg, a segéd +12v-ot egy step up konverterrel a kimeneti feszből. Egy rossz érintkezés miatt, leállt a step up konverter, a meghajtó tranyók, graetz, bizti, thermisztor elszállt. Kicserélgettem őket, most működik szépen. Nem egészen értem miért száll el, ha nem kap a 494 12v-ot, és még a ventilátornak a 12vra valami ötlet lenne valakinek, mert lefelé jó de 12 volt fölött megy táppal 24v-ig. Előre is kösz!
A hozzászólás módosítva: Júl 27, 2016

P.jpg

(#) _BiG_ válasza pont hozzászólására (») Júl 27, 2016 /

Használhatatlanul homályos a kép! Nagyobb képméret és felbontás kéne.

Azért szállt el minden, mert vezérlés nélkül nem lehet biztosítani a kapcsolótranzisztorok lezárását. Így rövidzár tudott fellépni és vitt mindent.
(#) pont válasza _BiG_ hozzászólására (») Júl 27, 2016 /

A képet egy kicsit javítottam

Azért próbálom megérteni, hogy valami védelmet fabrikáljak hozzá. Csak én úgy gondolom, ha a kitöltési tényező nulla, akkor simán leáll, ha a 494 nem kap tápfeszt akkor a kitöltési tényező nulla, nem?

És még egy kérdés, ha fesz osztóval a 4-es lábra visszavezetem, hogy a kimeneti 25v felett, ide legyen 2,8v akkor az jó megoldás lehet?
A hozzászólás módosítva: Júl 27, 2016

Azt írtad, a meghajtótranzisztorok szálltak el. Azok, amik a 494-re vannak kötve?
A 494-es 12V-os tápja az külön van?
(#) gerleimarci válasza pont hozzászólására (») Júl 27, 2016 /

Szia!
Használj segédtápot a 494-nek, ne step up konvertert!
(#) pont válasza _BiG_ hozzászólására (») Júl 27, 2016 /

A primer oldali nagy tranzisztorok szálltak el. Alapból nincs benn segédtáp.

gerleimarci: Jobb lenne a segédtáp, akkor 3,3v alá is tudna menni, csak nincs akkorka trafóm ami bele férne. Egy másik segédtáposból ki tudnék bányászni, csak nem tudom az meg elbírná-e még a ventilátort is?

Ez a táp önrezgő módon indul el, a 494-es szabályozza le és vezérli. Enélkül megszaladhat. Tehát a 494-es tápjára nagyon gondosan figyelni kell.
(#) gerleimarci válasza pont hozzászólására (») Júl 27, 2016 /

Keress egy olcsó és kicsi dugasztápot, szedd le a burkolatát(úgy kissebb) és rakd bele.
(#) pont válasza gerleimarci hozzászólására (») Júl 27, 2016 /

Köszönöm mindkettőtöknek, erre az önrezgésre nem gondoltam...
Valami külön tápot nézek a 494-nek.
(#) daneg86 hozzászólása Aug 1, 2016 /

Sziasztok!
Átalakítottam egy 10+ éves 250 wattos atx tápegységet. Feszültség szabályozás áramkorlát minden szép és jó, de a kimeneti feszültségtől függően sípol benne a trafó. Ezzel lehet valamit kezdeni ? Én ronthattam el valamit vagy nem egyedi eset ?
494 RC tagja maradt a gyári, egyenirányítás graetz-ra cserélődött ( kettős gyorsdiódákból kirakva, trafó 12V os leágazásaira, gyári GND most lebeg, de persze az elektronika ehhez lett igazítva ).
Graetz utáni LC tag marad a gyári érték, innen megy a visszacsatolás a 494 re, ezt követi még egy 22uH 2200uf LC tag, és az egész le van zárva 470Ohm -al.
Szabályozási tartomány 0-33V 0-5A, 20V ig elég hangosan sípol.
(#) gerleimarci válasza daneg86 hozzászólására (») Aug 1, 2016 /

Van amelyik táp nem bírja a szekunder oldali graetzet. Ilyenkor ugyan akkor kimenő áramnál 2X akkora áram jut a kapcsolótranzisztorokra. Ha rám hallgatsz, visszaalakítod dupladiódásra, vagy nagy eséllyel elpukkannak a tranyók.
(#) daneg86 hozzászólása Aug 3, 2016 /

Épp most próbálok feléleszteni egy halottnak nyilvánított 570Wattos noname tápegységet kísérleti alanynak.
Vezetékek eltávolítása után a következő látvány fogadott ( lásd kép ). A kondit rövidre zárta a másik lába.. lehet csak ennyi lett volna az összes problémája..
(#) daneg86 válasza daneg86 hozzászólására (») Aug 4, 2016 /

Próbálom élesztgetni a fent említett tápegységet, de problémákba ütköztem :/
Rajzon látható a jelenlegi állapot.
Pirossal bekarikázott 4148 dióda zárlatos volt, ezt cseréltem.
Hibajelenség:
Első indításnál lassú felfutással, terhelés nélkül, de beállt a kimeneti feszültség 32,5V-ra ( Kb. ez a fixen beállított érték, 5-10 másodperc lehetett mire elérte... ). Kimenetre 470 Ohm-ot téve terhelésnek a feszültség 2,5V-ot esett, 220Ohm al már 10V alá esett, és vissza sem akart állni 32,5V-ra.
Leáramtalanítottam, hagytam kisülni a kondikat, végignéztem mindent, GND, fesz visszacsatolás ref feszültségek, 494 RC tagok jók ( ezek maradtak a tápegység gyárijai ), 25-30mA körül vesz fel a vezérlő rész 12V on.
Több halott diódát és tranzisztort nem találtam ( legalábbis zárlatba egyik sem ment ).

Következő indításnál a kimeneti feszültség 470ohm terheléssel nem ment 10,5V fölé, és ez szépen lemászott 5V ig..
Kimenet a 10V ot kb 10 másodperc alatt érte el.
494-et cseréltem újra, felhasznált ellenállások értékileg jók.
Gyorsdióda MBR20100 2db párhuzamosan.

A készenléti táp minden elemét eltávolítottam.

Mi lehet a hiba ?
(#) (Felhasználó 112967) hozzászólása Aug 5, 2016 /

Üdv Mindenkinek!

Átalakítottam egy pc tápegységet ezek szerint.
Problémám az,hogy átalakítás után sem az 5, sem a 3.3voltos ágon nincs meg a feszültség fele sem.Továbbá a 12v(szabályzott kimenet) 14,5 volt körül automatikusan leszabályoz és ameddig le nem esik nullára,addig bekapcsolni sem lehet.A linkelt oldalon lévő videón és a leírásban is az szerepel,hogy 15-16-ig mennie kellene.Az átalakítás előtt a trafó sípolt benne,de átalakítás után ez is megszűnt, ami nekem nem baj csak észlelt eredményként írom le.A fő gondom az 5 és 3,3 volt hiánya plusz a 12v(szabályzott kimenet) ágának végteljesítménye.Mivel a témában kezdő vagyok, ezért láma módban kérem a választ.
(#) gerleimarci válasza (Felhasználó 112967) hozzászólására (») Aug 5, 2016 / 1

A 4-es lábról kivetted a diódát?
(#) (Felhasználó 112967) válasza gerleimarci hozzászólására (») Aug 5, 2016 /

Nem vettem ki.Ki kell venni?
Csak az egyes lábát vettem ki 7500-nak és azt rákötöttem a potis áramkörre, ahogyan a rajzon van.

A diódát csak simán ki kell forrasztani és kész?Vagy kell helyette valami oda?

Egyébként észleltem még azt is,hogy a hűtőventi kimeneten is ugyanaz a fesz van, mint a szabályzott ágon és a 3,3 és az 5 voltos ágon a szabályzott (12V) függvényében emelkedik, illetve csökken a feszültség, kb. 0,8 és 2,8 között.
A hozzászólás módosítva: Aug 5, 2016
(#) daneg86 válasza daneg86 hozzászólására (») Aug 5, 2016 /

Idézet:
„Senkinek sincs még egy tippje sem ? Pc táp azzal a hibával került a selejtbe, hogy terhelésre lekapcsolt ( meg ebben volt az érdekes két kondi is )”
(#) gerleimarci válasza (Felhasználó 112967) hozzászólására (») Aug 5, 2016 / 1

Az a túlfeszültségvédő. Ki kell venni, vagy legalább az egyik lábát kiemelni.
A venti egy az egyben a (eredetileg 12V-os) kimenetre van kötve.
(#) (Felhasználó 112967) válasza gerleimarci hozzászólására (») Aug 6, 2016 /

Okés,bár ezt eddig senki nem mondta és a leírásban sem szerepel.És ettől megjavul a 3,3 és az 5 voltos ág is?Mert akkor kiügyködöm.
(#) gerleimarci válasza (Felhasználó 112967) hozzászólására (») Aug 6, 2016 / 1

A 12V-os ágon kívül az összeset szüntesd meg. Ezt legegyszerűbben az egyenirányító diódák kivételével tudod megoldani.
Következő: »»   177 / 200
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem