Fórum témák
» Több friss téma |
Idézet: „Pickit2ről kapja az áramot nJ 22 es kondik vannak benne milyen ellenállásra gondoltál és hogy?” Ld meg a csatolt kapcsolast (PIC adatlapbol kiollozva... erdemes azt is olvasgatni) Idézet: „most az a probléma hogy a hőmérséklet 3 fok” 3 celsius? Hol van az aramkor, ugy ertem valami hutohazban?
Csak lehagytam a kepet, de senki sem reklamalt! Ez volt a teszt, nem olvassatok az uzenetem
Akkor egy masikat teszek fel ahol percizebben van megfogalmazva hol es hova erdemes ellenallasokat rakni. Ezt a kovetkezo Microchip doksibol sikerult kiolloznom, erdemes azt is olvasgatni: Bővebben: Link RFext a beindulast segitheti, tipikusan 1M-5M ohm Rs a tulvezerlest segit csokkenteni, annak erteke joval kevesebb legyen, 40k fole nem nagyon szabad menni, mert kulonben tul sok zajt szed fel. Valoszinuleg 1k-10k max 20k ohm -al probalkoznek. Idézet: „3 celsius? Hol van az aramkor, ugy ertem valami hutohazban?” -.-" már bocsi de a hőmérő szenzor nem ahhoz a típushoz bolt azért ki annyit... Ez fájt..
Ja, nem azt irtad rosszul mer, hanem, hogy a homerseklet 3 fok Kicsit neztem is, mondom meg Gronlandon is melegebb van ilyenkor
Elég PIC gyilkosra van tervezve a hexet meg nem tudjuk mit tud. Lehet hogy működik de lehet hogy nem.. A kijelzők elé kellene áramkorlátozó ellenállás amit itt lespóroltak. Ezenkívül a bemenő jel tulfesz védelme se megoldott..
És ez ? és ebbe milyen kristály kell? Bővebben: Link
Ilyen kell hozzá! Ez már jobbnak tűnik..
4mhz-s nem jó? tudom nem ide tartozik de tudsz egy ilyen jó kapcsolást én nem találok
Ha azt akarod hogy ez se működjön rendesen akkor jó a 4MHz-s is bele, de nem értem miért nem lehet azt beletenni amit előírtak? Mellesleg ez nem a "hogyan javitsunk meg távgyógyítással egy olyan áramkört amibe nem az előírt cuccokat tettük", hanem a pic programozással foglalkozó ahol általában a pic programozási hibákkal kellene foglalkozni.
Szia!
Köszönöm a válaszod, sajnos nem sokat értek belőle. Próbáltam a lentebb ajánlott szakirodalmat is böngészni, de kicsit magas nekem, annyi viszont kiderül belőle, hogy nekem sokkal egyszerűbb megoldás kell. Az én PIC-em előre megírt program alapján kapcsolgatja a kimeneteit (meghatározott fényjátékot vezérel), arra lenne szükségem, hogy ha egyik lábát tetszőleges időpontban alacsonyra húzom, akkor tudjak egy függvényt meghívni. Utána mindegy honnan folytatom a főprogramot, nem kell visszaállítani semmit. Tulajdonképpen sima bemenetet akarok, amit nem kell minden pillanatban lekérdezni, hanem folyamatosan éles. Nincs erre valami egyszerű parancs, hogy az Aport 1-es lába programfutás közben is éles legyen? Köszi
köszi, próbáltam olvasgatni, de elég magas ez nekem, nem vagyok ennyire szakmabeli. Majd még próbálkozom vele, hátha ki tudok belőle hámozni valami számomra hasznosat. Nincs valami olyan parancs, vagy deklaráció, ami lehetővé teszi, hogy egy adott láb a program futás tetszőleges idejében (külön lekérdezés nélkül) meg tudjon hívni egy rutint?
kösz
A héten furcsa dolgot véltem felfedezni a Timer1 működésével kapcsolatban.
Adott egy 18F2550, aminél a Timer1 külső kvarcról (32.768kHz) jár. Ha a konfigbiteknél HS módba állítom be, akkor kb. kétszer gyorsabb, mint ha XT módban van. XT módban megfelelő a Timer1 sebessége, de ha HS-re állítom be a főoszcit, akkor begyorsul a Timer1, pedig az külső kvarcról megy. 4MHz-es kvarc-ról jár a PIC, a Timer1 (szerintem) jól van konfigolva (T1CON tartalma: 0b'00001111'). Mitől gyorsulhat be a Timer1 HS módban, annak ellenére, hogy külső kvarcról megy?
A megszakítást "okozó" lábak ezt tudják. A PIC-ed adatlapjában benne van. Az INT szócskát keresd.
Valoszinuleg olyankor mar tulvezerli a kvartzot es a harmonikusokkal megy az oszcillacio. Nincs ebben semmi kulonleges, vannak olyan alkalmazasok ahol direkt kihasznaljak ezet a tulajdonsagot.
Köszi a választ!
Viszont HS módban ugyanúgy 4MHz még a FOSC értéke? Tehát a perifériákhoz is ugyanolyan sebességű órajel megy, mint XT módban? Gondolom igen, ezért furcsáltam a dolgot.
Hello!
Eljutottam oda, hogy a PIC villogtatja a ledeket, ha megnyomom a gombot, akkor pedig hol az egyik ledet villogtatja, hol a másik ledet. (az igaz viszont, hogy a teszthez képest SOKKAL gyorsabban villog és nem értem miért) Viszont mikor rákötök egy motorvezérlő ICt (a WILL-E project alapján) akkor össze vissza forog a motor, ha gombot nyomok akkor ugyan elkezdi amit megszakításkor kellene csinálni, de nem hagyja abba, nem tér vissza a főprogramhoz (egyik led esetén előre, másiknál hátra kellene forgatnia). Amint lehúzom a motort és csak a ledek maradnak, szépen visszaáll az eredeti állapot, működik. Lehet az a gond, hogy ugyanazt a tápot adtam a PICnek, Motorvezérlőnek és a motornak is? A WILL-E 1-ben van kép erről (kiváló írás) de nem egészen értem, hogy hogyan is kell a tápokat bekötni a motorvezérlőbe és a motorba. Nekem úgy tűnik, mintha a tápok sorba lennének kötve.. és akkor már nem 5 és 6 voltot kapunk.
Erre gondoltam: WILL-E
És a gondom a következő: a képen a táp(ok) bekötését nem értem. Ahogy én értelmezem a lila ronda utólagos vonal megy a GND-vel jelölt helyekre. De akkor ha az elem 6V, akkor a 16-os lábra 11Vot kötöttünk, nem? Hiszen a tápok gyakorlatilag sorba vannak kötve egymással. Vagy tévedek?
Szia! Olvastam, hogy a timer 1 et külső kvarcról járatod. Én is próbáltam, nekem is ez volt a t1con beállítás, viszont nem nem lépett a timer. Lehetett az a probléma, hogy 20pf es kondikat használtam? Kell esetleg valami külön konfig bitet állítani? Üdv! Balage
Szia!
Mire használod a Timer1-et? Ha megszakítást akarsz vele generálni túlcsorduláskor, akkor be kell állítani a megfelelő megszakítás biteket.
A megszakítás megy szimulátorban, Mplabban és OSHONban, ha a timert a belső oszciról járatom. én a kondikra tippelek, adatlapban 33pF van de nekem nincs itthon ilyen, csak hétfőn tudok venni, ezért gondoltam rákérdezek. Amúgy valós idelyű órát szeretnék LCD-n miközben akármi más fut..
Milyen PIC-et használsz?
18F4550-et, használok bootloaderrel.
Szoval a rajz sajnos nem eppen szakszeru. De attol ott nincs csak egy aramforras. Az elem, es utana az 5 voltot valami stabler allitja elo. Szepen le kellene szakosan rajzolni az egesz aramkort, es utana kiderulne minden. Ez viszont nem PIC-es tema, hanem alap elektronika.
Bootloados projectem még nem volt, ebben nem tudok segíteni.
Ez nem PIC-es tema, de en csak egyetlen feszultseg forrast latok es az az elem. Tegyel inkabb 4.5V elemet helyette vagy meg jobb ha egy rendes taprol 5V-ot teszel oda es a stab kockat hagyd ki a jatekbol.
Hogy mekkora kondi kell a kvartzoknak az fugg a gyarto tipustol is es, hogy milyen frekvenciaju. Ha nincsenek adalapok (vagy nincs kedved bongeszni) akkor probalj ki kulonbozo ertekeket 1-15pf -tol 33-47pf -ig. Ha dugdosos probapanelen fejlesztesz meg csak forrasztanod sem kell ehhez, 10 perc alatt kiderul mi az amivel stabilan megy...
Jó reggelt!
Az USART modullal folalkozom, végre. Egy egyszerű mintaprogrammal próbálom felfedezni. Direkt a kommunikációs vonalakat elkezdtem megszaggatni csak így kézzel és össze is jött, hogy elveszítsék egymást. Ezzel hibát manipulálva. Az lenne a kérdésem, hogy hogyan lehetne ezt kiküszöbölni, mert ha több pic kommunkál ez megengedhetetlen.
A Pickit2 uart- tool-ját használom. önmagába visszacsatolva rendesen írja ki az értéket. De ha pic-ről küldöm, akkor nem a rendes értéket írja ki és ha szétválasztom újra összekapcsolom van amikor mást ír ki. 9600 baud-ra van állítva mind2és egy végtelen loop-ban írom folyamatosan a TXREG-et.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |