Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC kezdőknek

Témaindító: Placi84, idő: Okt 3, 2005
Témakörök:
- A PIC ÖSSZES Vdd és Vss (AVdd és AVss) (tápfeszültség) lábát be kell kötni!
- A táplábak mellé a lehető legközelebb 100nF-os KERÁMIA kondenzátorokat kell elhelyezni.
- Az MCLR lábat, 10kohm-mal fel kell húzni a Vdd tápfeszültségre.
- Külső kvarc használatakor 4MHz-ig XT, a fölött pedig HS konfigurációt kell beállítani.
- Stabilizált tápegységet kell használni, a kapcsoló üzemű "telefon töltő" adapterek okozhatnak hibákat.
- Programozáshoz, használj lehetőleg PICKIT2 vagy 3 programozót. Kerülendő a JDM (soros porti) programozó.
- A PIC adatlapja (PDF), tartalmazza a lábak kiosztását és a PIC minden paraméterét. Az adatlap ingyen letölthető!
- Egyes PIC típusoknál az RA4 nyitott nyelőelektródás (Csak lefelé húz L szintre, H szintet nem ad ki!)
- Ha a PGM lábat digitális ki-/bemenetnek használod, az alacsony feszültségű programozási lehetőséget le kell tiltani.
Lapozás: OK   601 / 1210
(#) erdiboni hozzászólása Dec 4, 2014 /

Mindegy ezt majd holnap! Köszönöm a segítséget!
(#) nedudgi válasza erdiboni hozzászólására (») Dec 4, 2014 /

Ha használod a válasz gombot, akkor tudni lehet, kinek írtál.
"RP0" van olyan?

A videóban úgy volt! BSF STATUS, RP0 ;select Register Page
A hozzászólás módosítva: Dec 4, 2014
(#) nedudgi válasza erdiboni hozzászólására (») Dec 4, 2014 /

De az egy másik kontrollerről szólt, vagy pedig hibás a videó.
(#) erdiboni válasza nedudgi hozzászólására (») Dec 4, 2014 /

Majd holnap megpróbálom más progival.
(#) Kapagerenda válasza erdiboni hozzászólására (») Dec 4, 2014 /

Én MP lab ide v8.91 et használok. Itt egy video ami alapján létre tudod hozni a project-et
Bővebben: Link. 6:40 nél kezdődik.
És következő oldalon találsz mintaprogramokat magyarázattal:
Bővebben: Link
Igaz, hogy neked más michrochipped van, de az alapok megértésére szerintem nagyon jó lehet az utóbbi oldal.
A hozzászólás módosítva: Dec 4, 2014

Kössz! Az enyém MLAB X IDE v2.20
(#) edison14 válasza erdiboni hozzászólására (») Dec 4, 2014 /

Szerintem felejtsd el ezt az MPLABX-et. A 8.92 vagy 92-es verzió nincs feleslegesen túlbonyolítva, csak az van benne amit tényleg használ az ember. A szimulátora is sokkal jobb szerintem és gyorsabb is. Próbáld ki a 8.91-est szerintem sokkal jobban jársz ha a régebbit használod.
(#) edison14 hozzászólása Dec 4, 2014 /

Sziasztok!

Támadt egy kis problémám egy PIC18F26K80-as vezérlővel és egy LCD modullal. Megírtam egy programot ami 16F88-ason szépen működött is, de mikor átírtam a programot a 18F-es vezérlőre már összevisszaságokat írt. Órajel ugyan az mind a kettőnél tehát az időzítésekkel nem nagyon lehet probléma. Már két napja köszködök vele de nem tudok rájönni mi lehet a baja. Ha ráér valaki belekukkantana és segítene mi is lehet a baj.

Köszönöm.

lcd.asm

(#) bbalazs_ válasza edison14 hozzászólására (») Dec 4, 2014 /

Az assemblyben ennel a PIC-nel nehany regiszter eleresehez bankot kell valtani, ennek nezz utana. Tehat szerintem a problema gyokere az, hogy a labakat nem tudod digitalis I/O-ra allitani. Hogy esetleg meg idozitesi problema is van, az hab a tortan.
A helyedben minden labat kiprobalnek, hogy kiadja-e a megfelelo feszultsegszintet terhelve is (pl. leddel). Ha hasznalsz inputot is a kijelzo felol (pl. busy jel ellenorzese), akkor a bemenetet erdemes ellenorizni.
(#) Bakman válasza edison14 hozzászólására (») Dec 4, 2014 /

Csak tippelek! Flowcode-ban ez a hiba akkor jön elő, ha a PIC konfigurációjában a bővített utasításkészlet (vagy valami ilyesmi) engedélyezve van.
(#) edison14 válasza Bakman hozzászólására (») Dec 4, 2014 /

Hali!

Nálam az az elejétől fogva tiltva van.
(#) edison14 válasza bbalazs_ hozzászólására (») Dec 4, 2014 /

Ahogy néztem az adatlapot ott mindegyik SFR egy bankban van tehát ha minden igaz nem kell bankot váltani, de utánaolvasok hátha én néztem valamit rosszul. A porton van jel mivel előtte egy ledes futófényt csináltam és az működött.
(#) Pali79 válasza edison14 hozzászólására (») Dec 4, 2014 /

Nem vagyok egy nagy programozó, de az elején kicsit hiányérzetem van. Se processor, se config...
Ezek nélkül én ugyan még nem próbáltam, hogy működik-e.
(#) Pali79 válasza Pali79 hozzászólására (») Dec 4, 2014 /

Kicsit jobban belenéztem az adatlapba: 14db 8 bites configja van ennek a pic-nek. Ha nem is mindet, de egy kettőt biztos szerepeltetni kéne a programba és nem gyári értéken hagyni.
(#) benjami válasza edison14 hozzászólására (») Dec 4, 2014 /

Elég sok hiba van a programban első ránézésre is. Az SFR-eket ACCESS hozzáféréssel tudod megcímezni, amihez a movwf, clrf utasítások második paraméteréhez az ACCESS-t oda kell írni (lehet hogy az alapértelmezett is ACCESS címzési mód, akkor nem hibáztál, de jobb ha egyértelműen megadod). Kivéve az ANCON1 regisztered, amihez már nem férsz hozzá az ACCESS módban, csak lapozós módban, amihez viszont a movlb utasítással tudod a 15-ik bankot beállítani.
(#) edison14 válasza Pali79 hozzászólására (») Dec 4, 2014 /

A konfigurációs bitek be vannak állítva csak nincsenek beleírva a kódba.
(#) edison14 válasza benjami hozzászólására (») Dec 4, 2014 /

Szia!

Az egyértelműségen én is gondolkodtam és igen jobb is lesz ha mindenhova odaírom (amúgy alapesetben acsess ram van megadva). Viszont amit mondtál hogy bankot kell váltanom az igaz. Most néztem az adatlapot és benne is van, de valahogy a próbálkozások közepette nem nagyon figyeltem a részletekre.
(#) pepe1125 hozzászólása Dec 5, 2014 /

Sziasztok!

Hatalmas problémám akadt. Elállítottam a "MCLR pin is alternate function" konfigurációs bitet. A probléma az, hogy vissza se tudom állítani, mert a programozó nem tudja resetelni a PIC-et, így be sem lép ICSP módba... Na ilyen esetben mi tévő legyek?!

PIC18F45K80 -as típusról van szó. Ami percekkel ezelőtt még kiválóan működött.
(#) Fricu hozzászólása Dec 5, 2014 /

Sziasztok
hogyan lehet az MPLAB IPE programban (vagy esetleg az MPLAB X IDE v2.05-ban) a PIC-ben lévő HEX fájlt kinyerni?
Van egy READ feliratú gomb, az output mezőben ki is írja, hogy sikeres volt a kiolvasás, de hova teszi?
A fájl/export/Hex/ szürke tehát inaktív

Programozó: PICKIT3

köszi
(#) Hp41C válasza pepe1125 hozzászólására (») Dec 5, 2014 /

PICkit3 vagy PICkit2 és Pk2Devicefile.dat 1.63.6 kiegészítéssl tudja a 18FxxK magas feszültségű programozását is.
(#) finta hozzászólása Dec 5, 2014 /

Hi.Nincs valakinek egy RGB ledszalagos futófény rajza?PIC16C54-XT/P
(#) zenetom válasza Fricu hozzászólására (») Dec 5, 2014 /

Szia,
Most nincs a közelben MPLAB, de ha jól emlékszem a View->Program Memory alatt lesz.
(#) don_peter hozzászólása Dec 5, 2014 /

Srácok, kínlódom MPLAB-ban is és Szimulátorban is, mind kettőnél a következő hibát dobja:
  1. Warning at file ../main.c line 25 column : (1090) variable "_taroltdo" is not used

Olvastam pár helyen, hogy ezzel korlátozták le a fordítót, de nekem regisztrálva van és így is dobja ezt a hibát.
Nem találtam rá érdemi megoldást.
Van valakinek ötlete?
(#) edison14 válasza don_peter hozzászólására (») Dec 5, 2014 /

Elméletileg azt írja hogy nincs használva az a változó. Tehát a kódban sehol nincs használatban. Ez csak egy figyelmeztetés.
(#) nedudgi válasza don_peter hozzászólására (») Dec 5, 2014 /

Ez nem hiba (error), hanem figyelmeztetés (warning). A program ettől még lefordul, szerkeszthető.
A hozzászólás módosítva: Dec 5, 2014
(#) don_peter válasza edison14 hozzászólására (») Dec 5, 2014 /

Igen fordul a forrás, de sajnos még sem működik.
Globális változó:
  1. unsigned char tarolido = 0;

Programban feltöltöm értékkel:
  1. tarolido = EepromRead();

Debugban a változó nem jelenik meg.

Valami nem kerek.

"tarolido" vagy "_taroltdo" ?
(#) don_peter válasza nedudgi hozzászólására (») Dec 5, 2014 /

Közben kínlódom a programmal így változott a változó
A fordító teszi be a változó elé az alsó vonást.
Eredetileg így néz ki: "tarolido" a fordító meg így hivatkozik rá: "_tarolido"

ui: ne nézd a változó nevét azzal kínlódom így változtatom is..
Csatoltam képet..

hiba1.JPG

A "t" betű a közepén. Azt már csak nem írja át a fordító.
Következő: »»   601 / 1210
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem