Fórum témák
» Több friss téma |
Az a fura, hogy ha a változó tartamát betöltöm a PORT regiszterbe, akkor utána már működik a dolog.
Nagyon furcsa. (egyébként Hi-tech C a fórdító) Pl: Globális változó deklarálása:
Aztán a main() függvény keretein belül:
Utána pedig már működik és debug is felhozza:
Érdekes egy dolog ez, hogy azt nem veszi használatnak, ha egyszerűen töltök bele értéket.. A hozzászólás módosítva: Dec 5, 2014
A fordító üzenetében "_taroltdo" szerepel. T (Tamás) betűvel, a forráskódban "tarolido" I betűvel (Ilona) található.
A C++ ban megírt programokat is ugyanazokkal a fordítókkal lehet lefordítani mint amiket a C-nél szoktak használni a pic programozásnál?
Idézet: „ui: ne nézd a változó nevét azzal kínlódom így változtatom is..” Közben, rájöttem, hogy több funkciót kell a valózónak adni, hogy működjön. Sima értékadásra azt írja, hogy nincs használva a változó.. Szerintem ez valami hiba lehet a fordítóban..
Az optimalizálás miatt. Minek egy változót eltárolni, ha az értékét sehol sem használod fel - azaz egyszer sem szerepel a egyenlőség jobb oldalán álló kifejezésekben, függvény argumentumokban. Általában névelírás szokott lenni az oka.
A hozzászólás módosítva: Dec 5, 2014
Jaja, van benne valami, de természetesen használom a változókat nem kicsit..
A baj az volt, hogy én folyamatosan fordítgatom részenként a forrást és az elején még nem volt akkora készültségi fokon a forrás, hogy felhasználjam legalább egy feltétben. (csak értékadásig jutottam vele) Természetesen ahogy haladtam a programmal és kellett ellenőriznem a változókat úgy tűntek el a hibaüzenetek.. Köszi mindenkinek a segítséget és rávezetést.
Sziasztok! Ti milyen c nyelvű fordítót használtok mplab 8.92 - hez?
Attól függ milyen PIC-et akarsz használni..
Én speciel a 10-12-16-os családhoz Hi-Tech C fordítót, 18-as családhoz C18-at. A hozzászólás módosítva: Dec 5, 2014
16 os családhoz kellene. A HI-Tech fizetős nem?
Mindegyik az, de ettől használható, csak egy idő után korlátozódik...
Körül kell nézni a neten meg fogod találni a neked valót
Igen ám, de én rápakoltam már 12V-ot az MCLR kivezetésére, aztán a többi kontrollerem ami van simán átáll programozás üzemmódba. De ez a PIC erre sem reagál. Futtatja tovább a programot... Hogy a fenébe lehet akkor, hogy átkerüljön programozási módba?!
Sajnos PICKIT3-am nincs. Fel sem ismeri a kontrollert. El sem hiszem, hogy egy kattintással haza lehet vágni! Hát ilyen nincs! AVR Doktor már helyreállította volna akármelyik típusát. Ezzel a PIC-el megvagyok áldva.
Sziasztok!
Most ismerkedek a PIC-ekkel. PIC 16F877-es IC-m van. HI-TECH PICC fordítót használok. A kérdésem az lenne, hogy ezzel milyen módon tudok feszültséget mérni. Azt tudom, hogy van analóg bemenete. Az ADCON0,1-re már találtam leírásokat, de nem értem, hogy hogy lehetne pontosan mérni vele. Esetleg egy példa programot tud valaki ajánlani?
Pont erről írtam... A gyári PICkit2 1.62.14 -ben el vagyon rontva a HVP belépés, mivel csak annyit csinál, hogy ráadja a Vpp -t. Az 18FxxK80 a családba tartozó kontrollereknél még a "mágikus kulcsot" (MHCP karakterek kódját) is be kell léptetni a PGD vonalon, hogy programozási módba lépjenwk. Ezenkívül, mivel nem ismerik a Chip Erase parancsot, a program lapokat egyesével kell törölni. Ez a feladat nem igazán egyszerű a PICkit2 -vel, de mégiscsak megcsinálható. Ezek a javítások vannak az említett Pk2Devicefile.dat 1.62.146 verzióban.
A Hi-Tech már nem elérhető a Michrochip honlapján már az XC8 az elérhető C fordító, nekem mindkettő megvan az XC8 azért előnyösebb, mert kisebb kódot fordít és nem kell minden egyes PIC típushoz(10f,12f16f,18f) külön Hi-Tech C letölteni hanem egyben kezeli mindet.
Idézet: „és nem kell minden egyes PIC típushoz(10f,12f16f,18f) külön Hi-Tech C letölteni hanem egyben kezeli mindet.” Ez azért nem így van. Csak egyet kell 10-12-16-os PIC-hez, 18F-es családhoz pedig már inkább C18 kellene, az sokkal előnyösebb.
Hi Mesterek
Olyan gondom lenne hogy ha használom a INT0 azaz a külső megszakítást az RB0 nem mindig "látja" a pic. Szóval a kérdésem az lenne hogy a hardveres bekötést hogy kell megcsinálni. Az Én esetemben külső pillanatnyi felfutó élt (12V) kellene figyelnie. Én a kép szerint oldottam meg. De valami hibádzik mert random működik csak. A szoftvert próbáltam több módon, flow-val és mplabal is, de az eredmény ugyan az. Ezért gondolom hogy bekötési gondja lesz a pic-nek. Segítséget válaszokat előre is köszönöm!
Mekkora értékkel kell/érdemes lerakni? 100K?
A hozzászólás módosítva: Dec 7, 2014
gyü, ok. A gondom a kocsiban van. Méghozzá az ablak felhúzó modulnál . Amikor kapja a jelet a központi motorja hogy zárjon le és ezt felfutóélt használom az ablak félhúzásra. Valamikor látja a pic valamikor nem. Mondjuk szerintem alapból testen van a központi vezérlő szála, de mindjárt rámérek Köszönöm a segítséget!
Szia!
Ha mindig van valamilyen szint a központi záron, akkor nem lebeg a láb. Gondolom, nem jár közben az autó, így a zavarokat szerintem kizárhatjuk ( illetve a motor miatt is lehet zavar, de azt kimérheted szkóppal! ). Szerintem inkább a prell-t nem kezeled le ( ha van, mert pl. relétől, nyomógombtól kapja a jelet ), tápfesz gond vagy a program rossz ! A hozzászólás módosítva: Dec 7, 2014
Hi Mester!
A motor már ilyenkor nem jár. Ez a modul azt a célt szolgálná hogy ha le van állítva a kocsi és nincs gyújtás akkor a központi zárásakor az ablakokat felhúzza. A baj hogy nem mindig látja a pic hogy megkapta a zárást azaz hogy ablakokat fel kell húznia, ha nyítva maradtak. De a prg nincs bele látásom mivel azt a szerző nem osztotta meg. Ezért szerintem csinálok rá egy teljesen saját prg. A hardver pedig már adott . A hozzászólás módosítva: Dec 7, 2014
Idézet: „Ezért szerintem csinálok rá egy teljesen saját prg.”
IPE: Advanced mode / Production Mode Settings / Allow memory view editing and filling és / vagy a Allow memory view kiválasztó dobozok. Ezek aktívvá teszik a File export menüpontot.
Sziasztok!
30f4012esen szeretném beüzemelni az spi modult, de a undefined reference to `_OpenSPI1' és még pár hasonló hibaüzenetet kapom. Pedig ezeket tartalmazza az spi.h header elvileg. Anyít találtam netten, hogy hozzá kellene adni a projekthez a periféria könyvtárat, de ezt a funkciót nem találom a Mplab X Ide v2.26-ban.
Sziasztok!
Akadt egy kis problémám egy PIC18F26K80-as mikrovezérlővel. A probléma az, hogy a PORTB 5. és 6. lábai nem mennek és a PORTC 1.,2.,5. és 6. lábai nem menek. Minden periféria aminek a lábhoz köze van letiltottam és minden lábat magas szintre állítottam mégsem akarnak azok a lábak menni. Csatolom a foráskódot. Már tudom miért nem ment az LCD kijelzőm rendesen Köszönöm a segítségeteket.
Változók elé. Nem volt nekik memória foglalva, kellett egy udata szekció, és mivel ennek a pic-nek nincs bankolt memoriája csak megosztott így egy udata_shr- t írtam bele.
Ennyi az egész.
Nem vágom. Mi köze a csatolt kódnak az említett lábakhoz?
Egyedül a PORTB0-t látom definiálva, de azon a lábon sincs kikapcsolva az analóg funkció. Vagy rossz kódot csatoltál, vagy nem értem a problémád. Ez valami led villogtató nyavaja, de ki is van kommentelve a bit toggle utasítás. A hozzászólás módosítva: Dec 9, 2014
Azért van kikommentelve mert a PORTB összes lábát magas szintre állítom. De az 5. és 6. lábon nincsen analóg bemenet mégsem akar magas szintre állni. Kipróbáltam a PORTC-t is ugyan így. Az összes lábat magas szintre szeretném beállítani, de azok a lábak amiket írtam nem akarnak magas szintre állni.
Akkor a kapcsolásban szúrtál el valamit, mert kód szerint semmi extra a B port azon lábain. Vagy hazavágtad a PIC-et valamivel.
A hozzászólás módosítva: Dec 9, 2014
|
Bejelentkezés
Hirdetés |