Fórum témák
» Több friss téma |
Itt nem a logikai és művelettel történő maszkolásról van szó....
Az 5 számjegy 0b00000101 hétszegmenses kódja a 0b01101101, ha a 1 jelenti a világos szegmenst.
A hozzászólás módosítva: Dec 11, 2014
Hello!
A következő programsor mond valakinek valamit? DT 0x3f, 0x06, 0x5b, 0x4f, 0x66, 0x6d, 0x7d, 0x07, 0x7f, 0x6f
Itt írtam az előbb..... Ez egy hétszegmenses kijelzőhöz való átkódoló táblázat a 0 .. 9 számjegyekhez. A DT direktíva retlw utasítás sorozattá konvertálja a megadott adatokat.
A hozzászólás módosítva: Dec 11, 2014
Ezeket ráteszi az adott portra amit kimenetnek használok olyan sorrendben ahogy felvannak sorolva? Szóval először a 0 (0x3f) kerül a portra utána a 1 (0x06) stb..?
Bocs ha most újra leírtam azt amit te csak más szavakkal de szeretnék biztosra menni
Idézet: „Ezeket ráteszi az adott portra amit kimenetnek használok olyan sorrendben ahogy felvannak sorolva?” Nem, hanem olyan sorrendben, ahogy a program írója készítette, azaz "bárhogy" !
Ha egy digites kijelzőn a 2014 évszám jegyeit szeretnék látni (egyszerre egyet), akkor elsőnek a 0x5B, a másodiknak 0x3F, a harmadiknak a 0x06, végül a 0x66 -ot kell írni arra a portra, ami a kijelzőt vezérli.
Sziasztok!
Egy kis segítségre lenne szükségem. 16F628A-s PIC-cel szeretnék C-ben időzítőt csinálni. Külső 4Mhz-es kvarc van rákötve. A lényeg, hogy van két érték, perc és másodperc. A számlálóm ettől számolna vissza. Néztem már sok példa kódot, de nagyon belekeveredtem. Esetleg tudnátok szájbarágósan segíteni, hogy tudok frekvencia alapján időzíteni? Előre is köszönöm és üdv: spgabor
Üdv!
Múltkor jártam itt , egy Pic16f877a + enc kombóval szeretnék egy ledet villogtatni , de nem jön össze. A Pic Mclr lábára ráadtam a VDD feszültségét 10k ellenálláson keresztül. Tettem rá 8Mhz-s kvarc oscillátort (13 - as 14 es lábra), Hs konfig beállítva programozóval. De még mindig a célállomás nem elérhető üzenetet kapom , mikor megpingelném a picben lévő webszervert. Lenne valakinek ötlete?( Mellékeltem pár képet , hogyan kötöttem össze ) Köszönöm.
Kondik vannak a kvarcnál? Nem látom...
Nincs kondi rajta , van 100nf meg 10nf-es kerámia kondim , melyiket tegyem rá szerinted?
A hozzászólás módosítva: Dec 12, 2014
2x22pF-ot. A táplábakra meg a 100nF-ot.
Értem , köszönöm . Mindegy melyik lábát kötöm a földelésre ezeknek a kerámia kondiknak? A kettő közül melyik lehet a 100-nf es szerinted?
Köszi
Az alsó 100nF. A felső felirata nem olvasható a képen.
P16F628-as PIC-re írtam még anno a bináris órámhoz.
4MHz-es kristályra, feltételezem, hogy az MCU beállításokat elvégezted és jók.
Timer2 beállítás, 1000lefutás 1 másodpercet fog eredményezni.. Gondolom a megszakítós részt már meg tudod írni... A hozzászólás módosítva: Dec 13, 2014
Szia!
Elégé el vagyok akadva ezen. Timer0-val próbáltam, mert sok helyen azzal láttam, de most akkor utánaolvasok a Timer2-nek. Esetleg az egyes sorokat elmondanád, hogy mi miért? Bocs, ha nagyon együgyű, de ezek az első szárnypróbálgatások..
A PR2 a timer periódusainak mennyisége, a T2CON a timer beállításai (1:4 előosztó, bekapcsolás), a PEIE a periféria megszakítások engedélyezése, a GIE a globális megszakítások engedélyezése.
De ezek mind benne vannak az adatlapban! Olvasd, értelmezd, használd! Anélkül nem fog menni! szerk: kimaradt a TMR2IE: a Timer2 megszakítás engedélyezése. A hozzászólás módosítva: Dec 13, 2014
MPLAB és Hi-Tech C-t használok.
Kicsit visszább lapozol egy csomó helyen kitárgyaltuk miként kell kiszámolni az időzítéseket.. Neked ez fog kelleni: Timer2 beállítása titt2 = 1 / (Fosc / 4 / <T2_prescaler> / (PR2+1) / <T2_postscaler> ) T2_prescaler = 4, T2_postscaler = 1, PR2+1 = 250 azaz titt2 = 1 / (4E6 / 4 / 4 / 250 / 1 ) = 0.001 ms Megszakításban pedig növelsz egy változót és minden 1000 lefutásnál 1másodperc telik el. A hozzászólás módosítva: Dec 13, 2014
Köszönöm szépen. Ez alapján már el tudok indulni.
Egyébként mire szeretnél alkalmazni a visszaszámlálós időzítőt?
Mert ha rövid időre, akkor tudnék javasolni már kész kapcsolásokat köztük az enyémet is amelyet egy levilágításhoz készítettem és jól teszi a dolgát. (beállítod, villog másodpercenként és egy relé húz be illetve figyelmeztető hangot is ad) Nem mellesleg egyszerű mint a faék. Persze, ha magad akarod megépíteni és megírni tanulás céljából, akkor persze rendben van. A hozzászólás módosítva: Dec 13, 2014
Egy kérdésem lenne ,
Idézet: „A táplábak mellé a lehető legközelebb 100nF-os KERÁMIA kondenzátorokat kell elhelyezni.” Tehát a kondi egyik lábára adok egy földet a másikra egy + - t és innen viszem a feszkót a pichez tovább ? A hozzászólás módosítva: Dec 13, 2014
A PIC VDD és VSS lába közé a PIC-hez legközelebb kell tenni.
Mellékeltem egy képet , akkor ez így jó lehet ? Köszi .
Igen..
A kvarc lábait pedig 22pF-os kondikkal kell lehúzni test-re.. A hozzászólás módosítva: Dec 13, 2014
Köszönöm A kvarcnál , a pic és a kvarc közé tegyem a kondikat?
A hozzászólás módosítva: Dec 13, 2014
Húúú komoly hiányosságaid vannak...
Nem. PIC VDD - OSC - 22pF - GND PIC VSS - OSC - 22pF - GND Lásd itt: Bővebben: Link A PIC lábak nem biztos, hogy nálad is ugyan azon vannak, de a kvarc bekötés azt így kellene.. A hozzászólás módosítva: Dec 13, 2014
Idézet: Ezt hogy is? „PIC VDD - 22pF - GND PIC VSS - 22pF - GND ”
Köszönöm , így már értem .
pic osc1 -> kvarc egyik láb-> 22pf -> gnd pic osc2 -> kvarc másik láb-> 22pf -> gnd Így értette szerintem. A hozzászólás módosítva: Dec 13, 2014
Jaja a fene, belekeveredtem a 100nf-es témába
PIC OSC1 - OSC - 22pF - GND PIC OSC2 - OSC - 22pF - GND |
Bejelentkezés
Hirdetés |