Fórum témák
» Több friss téma |
Az egész IC egy tárhely, nicsenek rajta portok.
Lehet hogy én kérdeztem rosszul. A lábai ki és be menetek lehetnek Elméletileg. Ennél az ic nél nincs ilyen?
Nincs. Van rajta ki és bemenet, de ez csak adatáramlásra szolgál. Csak adatot tudsz rajta tárolni, vezérlésre nem használható. Egyébként annak is van adatlapja, miért nem olvasod el, hogy mire való?
A hozzászólás módosítva: Aug 6, 2016
Írtam, hogy egy NOR FLASH. Adatot tárolhatsz rajta amit írhatsz vagy olvashatsz. Itt az adatlapja. Fix cím bemenetei és adat be vagy kiemenetei vannak attól függően hogy írod vagy olvasod. Mondjuk így belenézve az adatlapjába nem tudom, hogy a PICKIT hogy tudja ezt kezelni, mert ez nem serial, szerintem valamit elnéztél.
szia.igen írtad hogy nor flash de egy lámának hiába mondod hogy villáskulcsot hozzon ha nem tudja mi az. elkel neki mondani.....
Van a "processzor", ami azt tudja, hogy információt mozgat. Beolvas (billentyűzetről, internetről, winchesterről, bárhonnét), feldolgoz / átalakít igény szerint, és kiír valahova (képernyőre, printerre, internetre, winchesterre, bárhova).
És van a memória, ami azt tudja, hogy a feldolgozás előtti / alatti / utáni adatokat jegyzi. A processzor az, ami beleír, vagy kiolvas. Információtechnológiában aktivitása csak a processzornak van. A processzor az akarat, ami cselekszik. A memória egy passzív eszköz, ami csak kiszolgál. A "processzor"-t általánosabban úgy is ismerheted, mint "cpu", "cpu mag" stb. A pic-ben van egy cpu mag, ami össze van építve a plasztik tokon belül pár egyéb dologgal is (memóriával is). Van a pic-ben a cpu mellé flash memória is, de csak valami kevéske mennyiség, korlátozott. Ha a feladatai elvégzéséhez az nem lenne elég, van külön csak flash memória, amit külsőleg hozzá lehet kötni, és lesz neki sokkal több. Ami "portokat írni / olvasni" te akarsz, ahhoz egy pic kell, vagy valami egyéb, amiben cpu is van, mert az adatok mozgatása aktivitást igényel. Amid pedig van, az egy "nem felejtő" memória, ami egy aktív eszköznek tud felkínálni olyan jellegű erőforrást, de külső aktivitás nélkül az életbe soha semmit csinálni nem fog. Sikerült a nagyját körülírnom? És hogy mire jók egyáltalán a memóriák.. Ha játszottál már efféle játékokat, akkor menet közben biztosan rájöttél, hogy sokkal könnyebb úgy mozgatni a dolgokat, ha sokkal több üres helyed van, ahova pakolászhatsz. A processzornak a memória pontosan olyasmi, mint a még több szabad hely abban a játékban, ahova pakolhatsz. Könnyebb úgy a munkáját elvégeznie. Gyorsabb is. Konkrétan a flash memória, amid neked van, az a típus, ami akkor is megjegyezve tartja az adatot, miután a tápfeszültséget lekapcsoltad. A hozzászólás módosítva: Aug 7, 2016
Szia.
Igen, mivel már utána olvastam és rá kellet jönnöm hogy a norflash az a számítástechnikából van. (pic nél nem találtam külső írható, olvasható adat tárolásra lehetőséget illetve bármiféle erre utaló dokumentációt. Köszönöm a fáradozásod
Semmiség.
De amúgy a norflash bármilyen elektronikai környezetben ugyan úgy norflash. A pic-nek is csak ugyan úgy processzora van, mint az asztali számítógépek alaplapjának. Kisebb teljesítményű, de elvi alapjaiban ugyan az. Programozható, meg minden. A norflash a barkács-elektronikai környezetekben is ugyan úgy kezelhető eszköz, mint a mainstream számítástechnikának. A hétköznapibb eszközök a microSD kártyák. Azokat is kezelheted egy pic-el is, meg egy asztali számítógéppel is. A hozzászólás módosítva: Aug 7, 2016
Van több lehetőséged külső adattárolásra pl. EEPROM, RAM, ROM (soros, párhuzamos változat), nagyobb kontrollerekkel közvetlen Pendrive, Pendrive valamilyen átalakítóval (pl. VDrive 2) stb. Csak fantázia kérdése, hogy meddig mész el.
Ezzel csak részben értek egyet illetve akkor ha tudod hogy azt a tárolót vagy bármi mást úgy hívják.
viszont ez az adat tárolás dolog érdekel . Elméletileg beszélgetünk ha lehet.Elméletileg fogok egy norflasht és bele írok xxxx karaktert (programot) ezt egy pic el tudom úgy kezelni mint egy veremtárat? Tehát ki olvastatom az xx címen lévő adatot majd az eredményt be írom xy címre, mint egy megnövelve a pic programhelyét? van ennek felső határa?
Használható így bármilyen külső adattároló, felső határ elméletileg nincs. A határt az szabja meg, mekkora memóriaterületet tudsz megcímezni.
Természetesen ki tudod olvasni pic-el, és írni is tudsz bele.
Ami a pic "programhelyét megnövelni" van, na az egy érdekesebb kérdés. Részint létezik a "XIP" (execute in place), részint van olyan fejlődési irány, hogy dinamikusan tölteni program blokkokat külső flash-ből belső ram-ba, és úgy futtatni. A sebességbeli korlátaik egyenlőre jelentősek. Idővel fejlődik. A tárhely felső határa egy másik történet. A norflash-ek azért maradtak el a technikai fejlődési élvonaltól, mert a méretük kicsike. A nandflash-ek a mainstream. A 128 gigabyte-os microSD kártyában nandflash van. A norflash valahol pár megabyte környékén véget ér. Egy microSD kártya méretei 11 mm x 15 mm x 1 mm= 165 mm3. Egy köbméterbe elvileg beleférhet 6 millió is, darabjával 128 gigabyte. Az 768 ezer terabyte flash köbméterenként. Hány köbméternyit szeretnél?
köszönöm nem kérek . Nekem jók lesznek ezek a nordflash ok.
Csodálom, hogy senkinek nem tűnt fel... Meséld már el, hogy tudsz számodra ismeretlen ic-ket írni, olvasni a nélkül, hogy akár csak a lábkiosztását is ismernéd? Mert ha elolvastad, és meg is értetted volna, a kérdésed meg sem születik.
Nos a story. Vettem egy pickit3 at, egy usb kábelt, egy karos ic foglalatot, és egy összekötő kábelt. Ezek után kezembe akadt egy hibás p4 es alaplap, amibe van ugyebár bios ic. Ezt ki vettem, bele tettem a foglaltba értelem szerűen, majd megnéztem a pickit programján keresztül. Próbálgattam mit tudok tenni, pl: kiolvasni a bele irt adatot és elmenteni, törölni, új adatot írni bele. lőn csoda letehet.Sajnos nem gondoltam át az alaplap félépítését és azt hittem hogy ez is egy fajta pic.
Viszont szeretnélek meg kérni kedves szervizmacska hogy amennyiben lehet kissé csiszolj a modorodon elégé irritáló ha arra utalsz hogy valaki valótlant állít még akkor is ha ezt nem szándékosan teszed. A számonkérési jogodat most talán nem firtatnám mert még vita lenne és én inkább szépen kérdezni szeretek mint veszekedni. remélem kielégítő volt számodra a válaszom.
Amikor kiolvasod az IC-t, a PK3 programja mit mutat?
Az a bios nem pic, de ha pic-et szeretnél, akár pár100 forintoktól kapni lehet, teljesen felesleges hozzá múzeumba való alaplapokat vadászni
Ezt írja most.
A hozzászólás módosítva: Aug 7, 2016
Nem vadásztam. A vicces része az volt hogy csak kíváncsi voltam mi van ha beleteszem?
A PIC10F200 -as kontroller vagy nyolc, vagy hat lábú tokban van. Minden bizonnyal valamit elnézett a PICKit3. Csak azt hiszi, hogy az van a foglalatban. Igaz, a képeden az látszik, hogy maga a PICKit3 nincs csatlakoztatva (nem ismerem a programozót).
Ezen a képen az látszik, hogy a Pikit3 nincs csatlakoztatva.
A kijelzett program memória tartalma is végig FF , tehát nincs beolvasott adat. Nyilván mivel nem csak Pic nincs a környéken de a Pickit 3 sincs csatlakoztatva.
Ebben a leírásban van néhány megszívlelendő számítás. A Rg értékére a 10. oldalon levő 7. ábra alatti magyarázat adhat irányt. A nagyobb problémát a PIC ilyen irányú alul dokumentáltsága jelenti.
program indítás 1kép, pic kit csatlakoztatás 2 kép, valamit frissíteni szeretett volna azóta így van( kb 10 perce) ez normális ???
A hozzászólás módosítva: Aug 7, 2016
Manulisan választottad ki a pic et?
Állítsd autómatikusra.
semmit nem választottam. a folyamat egy operation failed felirata meg állt. mi lehet a baj???
mit akart frissíteni? A hozzászólás módosítva: Aug 7, 2016
Szerintem, ha komolyan akarsz foglalkozni a PIC-el felejtsd el a Pk3 programmert, mert már megszűnt az újabb eszközökre való támogatása.
Ott az Mplab X IPE/IDE inkább azt Tanuld meg a jövőben ne legyen problémád.
A pk3 programja időnként driver frissítés után néz. Ha elmicsodálnak valamit az MC site-on, akár lefagyi lehet a vége.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |