Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
A tegnap olyan dolog történt velem, amit nem nagyon tudok megmagyarázni, de érdekes és tanulságos.
Egy dugdosós próbapanelen volt 2 PIC, az egyikben futott egy progi, az körűl méregettem, míg a másik egyelőre csak alapbekötéssel volt szerelve. Beletelt 50-60 mp-be míg észrevettem, hogy az utóbbi nagyon melegszik. ![]() A furcsaságok ezután következtek. Programozó nem ismerte fel, nem olvasott be semmit. Üresjárati áramfelvétele először kb 12mA!!! volt, majd KEZDETT CSÖKKENNI. Néhány fesz alá helyezés után már mindössze 2-3mA -re esett. Többszöri programozási kísérlet után, sikerült a CP-t 1re állítani, habár visszaolvasáskor nulla volt, de a memória le volt védve. Mégtöbb programozási kísérlet után, az első memória word már változott. (alsó 4 bit talált is) Most ott tartok, hogy sikeresen beégettem egy 0.5mp -es összes portlábat billegtető programot, és mind működnek.
Ilyesmi kalandom nekem is volt. Azt hittem, hogy tönkrement a pic, és félretettem. Aztán amikor elkészült az ICD2, akkor megpróbáltam, és felismerte, azóta is működik. Gyanítom, hogy valami túlmelegedett benne, és ahogy az lehűlt, ismét életre kelt a cucc. Illetve a flash is a meleg hatására elveszti a tartalmát, de többszöri törlés-újraírás hatására életre kelhet.
Szia Szabi.
Én rosszabul jártam tönkre ment mindenem, kishijján nem sötétedett be Paks egy ugyanilyen hiba miatt. Valaha a jelenséget ugy hivtuk, hogy felszállt a méröfüst. Pedig 2 raszter távot tartottam, de nem vettem figyelembe a kondikat. Azota ha tehetem rezonátort használlok.
Kössz a választ
a mérési sebesség nem kritikus és remélem a kábelem is megfelel,ugyhogy kezdődhet a kisérletezés.Előtte probáltam már ICL 7107 el,kb 10 méterig türhető volt de hosszabb vezetéknél már nagyon változott a kijelzés
Nem volt elég a szűrés, de ugyanazzal a szűréssel a pic-nél is változni fog.
Ha nem jön össze szűréssel, akkor más megoldás is van. Soros adatátvitel vonalmeghajtó IC-kel, két PIC-el.
Eléggé mostoha körülmények vannak azon a helyen ahol mérni kellene(viz por pára) ezért volna legjobb ha
csak az érzékelő lenne az épületben,és az ilyen DS 1820-as digitális hőmérők ,mennyire imunok a zavarokra?
Úgy önmagában immunis, csak a hosszú vezeték miatt jó eséllyel lehetetlen használni; pontos időzítést kíván a 1-wire busz miatt. Ide vagy analóg jelet kibocsátó szenzor kell, vagy kell egy-egy pic mindegyik szenzor mellé, és mondjuk RS485-el kötni össze a szenzorokat a fő kontrollerrel.
Milyen közegben és mekkora hőmérsékletet kell mérj, milyen pontosan?
Min tudjuk, a mikrovezérlők is (mint minden processzor) füstel működik. Ha kijön belőle a füst nem működik tovább.
![]() Lehet hogy van a PIC-ekben valami öngyógyító mechanizmus, esetleg van immunrendszere?
Csak a levegő hőmérsékletét 0-40 fokC,nem volna rossz 0,1 es pontosság de jobb hiján a 0,5 is megfelelne
A pontosság kalibrációs görbe felvételével elég jól megközelíthető.
Ha nem megy szűréssel, akkor én úgy oldanám meg, hogy vennék egy 16F627A-t, egy TC77-et(vagy hasonló digit hőmérőt), egy SN75176-ot, egy UA78M05-öt és az egészet beleönteném egy műgyanta kockába. A hőmérőt kikandikáltatnám, a z ICSP port tüskéit kilógatnám, az UTP kábelt kivezetném. A tápot(pl. 10V-ot) az UTP szabad érpárjain vezetném oda. A másik oldalon hasonló megoldás lehetne, akár kijelzéssel, akár PC felé kommunikációval, bár ahhoz kell még 74LS125, ami elosztja az USART-ot. Meg lehetne oldani, hogy az RX a hőmérőre lenne kötve, a TX meg csak a PC-re. Így nem kell elosztás, de csak egyirányú a kommunikáció.
Kösz a tippeket,először mindenképpen ki probálom a
Potyo által javasolt szürést,mivel ez lenne a legegyszerübb megoldás,de hát az élet nem mindig egyszerü úgyhogy majd meglátjuk
Hi!
Most kezdtem a PIC-ezést és már van is egy égetőm és nézegettem azt a cikket aminek a neve: Nullától a robotokig, és szeretnék megtanulni programozni. Van egy: Ismerd meg a Basic nyelvet!-című könyvem és ezzel szeretném kezdeni, megalapozni a pic-tudásomat, de kéne egy Basic program amiben futtathatom a megírt progikat, példákat amiket a könyv tartalmaz. Aki tudna nekem segíteni az írjon! ![]()
A legnagyobb segítség amit tudok adni az, hogy ne Basic-el kezd, sőt felejtsd el, inkább tanuld meg az ASM-on keresztül a PIC-ek felépítését, működését, mert különben soha nem fog sikerülni egy normális készülék! (itt nem holmi LED villogtatásos projecre gondolok!).
Akkor elfelejtem, és inkább kezdek az asmbly-vel.
![]()
Letöltötted az MPLAB-ot?
Az assembler egy számítógépes szoftver, fordítóprogram, amely az assembly nyelvben írt programok gépi kódra való fordítását végzi.
Hi!
Igen. Akkor egy assembler progit kéne szereznem?, vagy az a MPLAB? (Egy kicsit megzavarodtam ettől a sok programnyelvtől, programtól.) ![]() ![]()
MPLAB- ot letöltöttem, de assembler-t még nem, és assembly-t sem.
Azt sem tudom, hogy honnan lehet letölteni. ![]() ![]()
Igen, ha 16Fxxxx, 18Fxxxx...
A lényeg az F betűben van.(Flash) ![]()
Ja igen, megvan! (tudod annyi minden felé jár az fejem!)
Ez ugyanaz a panel. Az ICSP kivezetéssel nem lehet gond. Gondolom a Vpp, Vdd, PGD,PGC-t lecsekkoltad? A PGD In (ACK) változik, mikor a PGD-t becsekkolod?(Vdd be legyen kapocsolva) Az LPT vezeték(UTP) milyen hosszú?
Wattmester !
OFF de nagyon röviden : Tudom van ilyen topic de ott egy hete nem fordult meg senki.. Próbálgatom a vasalásos módszeredet...király. Letöltöttem egy ExpressPCB nevű progit mert a DOS os TANGO val amit használok nem tudok nyomtatni a nyomtatómmal csak windows ból. Az ExpressPCB ből meg a jóistennek sem tudok mirror ba nyomtatni. Nem tudsz segíteni? Te milyen progit használsz ?
Az LPT kábel kb 50-60 cm hosszú. Amikor kicseréltem az IC-t akkor lepróbáltam egy 16F84-es és egy 16F628-as PIC-el azokkal rendesen működött, utána lepróbáltam volna a 18f232x-es PIC-ekkel de azokkal semmi. Utána idő hiányában már nem folytattam a próbát.
Milyen programot használtál a 18F-ekhez?
Ha 16F-ekkel megy, akkor 18-al is mennie kell, legfeljebb időzítéses problémák lehetnek!
Nézz fel az oldalamra, én a CM2000-et használom, nekem csak ez vált be, különböző egyéni okokból.
Ha nem boldogulnál a telepítéssel, akkor írj levelet! |
Bejelentkezés
Hirdetés |