Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Lapozás: OK   108 / 1320
(#) szabi_o hozzászólása Nov 23, 2007 /

A tegnap olyan dolog történt velem, amit nem nagyon tudok megmagyarázni, de érdekes és tanulságos.
Egy dugdosós próbapanelen volt 2 PIC, az egyikben futott egy progi, az körűl méregettem, míg a másik egyelőre csak alapbekötéssel volt szerelve.
Beletelt 50-60 mp-be míg észrevettem, hogy az utóbbi nagyon melegszik. A kristály túl közel került a PIChez, és a fémháza rövidre zárt vagy 4 lábat.
A furcsaságok ezután következtek. Programozó nem ismerte fel, nem olvasott be semmit. Üresjárati áramfelvétele először kb 12mA!!! volt, majd KEZDETT CSÖKKENNI. Néhány fesz alá helyezés után már mindössze 2-3mA -re esett.
Többszöri programozási kísérlet után, sikerült a CP-t 1re állítani, habár visszaolvasáskor nulla volt, de a memória le volt védve.
Mégtöbb programozási kísérlet után, az első memória word már változott. (alsó 4 bit talált is)
Most ott tartok, hogy sikeresen beégettem egy 0.5mp -es összes portlábat billegtető programot, és mind működnek.
(#) potyo válasza szabi_o hozzászólására (») Nov 23, 2007 /

Ilyesmi kalandom nekem is volt. Azt hittem, hogy tönkrement a pic, és félretettem. Aztán amikor elkészült az ICD2, akkor megpróbáltam, és felismerte, azóta is működik. Gyanítom, hogy valami túlmelegedett benne, és ahogy az lehűlt, ismét életre kelt a cucc. Illetve a flash is a meleg hatására elveszti a tartalmát, de többszöri törlés-újraírás hatására életre kelhet.
(#) kocici17 válasza szabi_o hozzászólására (») Nov 23, 2007 /

Szia Szabi.
Én rosszabul jártam tönkre ment mindenem, kishijján nem sötétedett be Paks egy ugyanilyen hiba miatt.
Valaha a jelenséget ugy hivtuk, hogy felszállt a méröfüst.
Pedig 2 raszter távot tartottam, de nem vettem figyelembe a kondikat. Azota ha tehetem rezonátort használlok.
(#) elko2 válasza potyo hozzászólására (») Nov 23, 2007 /

Kössz a választ
a mérési sebesség nem kritikus és remélem a kábelem is megfelel,ugyhogy kezdődhet a kisérletezés.Előtte probáltam már ICL 7107 el,kb 10 méterig türhető volt
de hosszabb vezetéknél már nagyon változott a kijelzés
(#) potyo válasza elko2 hozzászólására (») Nov 23, 2007 /

Nem volt elég a szűrés, de ugyanazzal a szűréssel a pic-nél is változni fog.
(#) watt válasza elko2 hozzászólására (») Nov 23, 2007 /

Ha nem jön össze szűréssel, akkor más megoldás is van. Soros adatátvitel vonalmeghajtó IC-kel, két PIC-el.
(#) elko2 válasza watt hozzászólására (») Nov 23, 2007 /

Eléggé mostoha körülmények vannak azon a helyen ahol mérni kellene(viz por pára) ezért volna legjobb ha
csak az érzékelő lenne az épületben,és az ilyen
DS 1820-as digitális hőmérők ,mennyire imunok a zavarokra?
(#) potyo válasza elko2 hozzászólására (») Nov 23, 2007 /

Úgy önmagában immunis, csak a hosszú vezeték miatt jó eséllyel lehetetlen használni; pontos időzítést kíván a 1-wire busz miatt. Ide vagy analóg jelet kibocsátó szenzor kell, vagy kell egy-egy pic mindegyik szenzor mellé, és mondjuk RS485-el kötni össze a szenzorokat a fő kontrollerrel.

Milyen közegben és mekkora hőmérsékletet kell mérj, milyen pontosan?
(#) benjami válasza kocici17 hozzászólására (») Nov 23, 2007 /

Min tudjuk, a mikrovezérlők is (mint minden processzor) füstel működik. Ha kijön belőle a füst nem működik tovább.
Lehet hogy van a PIC-ekben valami öngyógyító mechanizmus, esetleg van immunrendszere?

Csak a levegő hőmérsékletét 0-40 fokC,nem volna rossz 0,1 es pontosság de jobb hiján a 0,5 is megfelelne

A pontosság kalibrációs görbe felvételével elég jól megközelíthető.

Ha nem megy szűréssel, akkor én úgy oldanám meg, hogy vennék egy 16F627A-t, egy TC77-et(vagy hasonló digit hőmérőt), egy SN75176-ot, egy UA78M05-öt és az egészet beleönteném egy műgyanta kockába. A hőmérőt kikandikáltatnám, a z ICSP port tüskéit kilógatnám, az UTP kábelt kivezetném. A tápot(pl. 10V-ot) az UTP szabad érpárjain vezetném oda.

A másik oldalon hasonló megoldás lehetne, akár kijelzéssel, akár PC felé kommunikációval, bár ahhoz kell még 74LS125, ami elosztja az USART-ot.
Meg lehetne oldani, hogy az RX a hőmérőre lenne kötve, a TX meg csak a PC-re. Így nem kell elosztás, de csak egyirányú a kommunikáció.

Kösz a tippeket,először mindenképpen ki probálom a
Potyo által javasolt szürést,mivel ez lenne a legegyszerübb megoldás,de hát az élet nem mindig egyszerü úgyhogy majd meglátjuk
(#) Einstein hozzászólása Nov 24, 2007 /

Hi!
Most kezdtem a PIC-ezést és már van is egy égetőm és nézegettem azt a cikket aminek a neve: Nullától a robotokig, és szeretnék megtanulni programozni. Van egy: Ismerd meg a Basic nyelvet!-című könyvem és ezzel szeretném kezdeni, megalapozni a pic-tudásomat, de kéne egy Basic program amiben futtathatom a megírt progikat, példákat amiket a könyv tartalmaz.
Aki tudna nekem segíteni az írjon!
(#) watt válasza Einstein hozzászólására (») Nov 24, 2007 /

A legnagyobb segítség amit tudok adni az, hogy ne Basic-el kezd, sőt felejtsd el, inkább tanuld meg az ASM-on keresztül a PIC-ek felépítését, működését, mert különben soha nem fog sikerülni egy normális készülék! (itt nem holmi LED villogtatásos projecre gondolok!).
(#) Einstein válasza watt hozzászólására (») Nov 25, 2007 /

Akkor elfelejtem, és inkább kezdek az asmbly-vel. (remélem jól írtam)
(#) Corusan hozzászólása Nov 25, 2007 /

Hy ugyan azt a PIC-et töbször is lehet programozni?
(#) watt válasza Corusan hozzászólására (») Nov 25, 2007 /

Miért kérdezed? (töbször=>többször!)
(#) watt válasza Einstein hozzászólására (») Nov 25, 2007 /

Letöltötted az MPLAB-ot?

Az assembler egy számítógépes szoftver, fordítóprogram, amely az assembly nyelvben írt programok gépi kódra való fordítását végzi.

Hi!
Igen. Akkor egy assembler progit kéne szereznem?, vagy az a MPLAB?
(Egy kicsit megzavarodtam ettől a sok programnyelvtől, programtól.)

Igen! Még nem töltötted le!!??

MPLAB- ot letöltöttem, de assembler-t még nem, és assembly-t sem.
Azt sem tudom, hogy honnan lehet letölteni.
(#) Einstein válasza Corusan hozzászólására (») Nov 25, 2007 /

Igen, ha 16Fxxxx, 18Fxxxx...
A lényeg az F betűben van.(Flash)

Az előbb kérdezted, hogy az MPLAB az mi, és én igennel jeleztem, hogy ez egy fordító is! Minden benne van ami kell egy fejlesztéshez. Keress leírást hozzá(microchip), és magyarul is van egy régebbi verziójához az oldalamon.
(#) vanzerr hozzászólása Nov 25, 2007 /

Szia Watt!

Már korábban föltettem egy képet megpróbálom ide linkelni.
(#) watt válasza vanzerr hozzászólására (») Nov 25, 2007 /

Ja igen, megvan! (tudod annyi minden felé jár az fejem!)
Ez ugyanaz a panel. Az ICSP kivezetéssel nem lehet gond. Gondolom a Vpp, Vdd, PGD,PGC-t lecsekkoltad? A PGD In (ACK) változik, mikor a PGD-t becsekkolod?(Vdd be legyen kapocsolva)

Az LPT vezeték(UTP) milyen hosszú?
(#) menyus hozzászólása Nov 25, 2007 /

Wattmester !

OFF de nagyon röviden :

Tudom van ilyen topic de ott egy hete nem fordult meg senki..

Próbálgatom a vasalásos módszeredet...király. Letöltöttem egy ExpressPCB nevű progit mert a DOS os TANGO val amit használok nem tudok nyomtatni a nyomtatómmal csak windows ból. Az ExpressPCB ből meg a jóistennek sem tudok mirror ba nyomtatni. Nem tudsz segíteni? Te milyen progit használsz ?
(#) vanzerr válasza watt hozzászólására (») Nov 25, 2007 /

Az LPT kábel kb 50-60 cm hosszú. Amikor kicseréltem az IC-t akkor lepróbáltam egy 16F84-es és egy 16F628-as PIC-el azokkal rendesen működött, utána lepróbáltam volna a 18f232x-es PIC-ekkel de azokkal semmi. Utána idő hiányában már nem folytattam a próbát.
(#) watt válasza vanzerr hozzászólására (») Nov 25, 2007 /

Milyen programot használtál a 18F-ekhez?
Ha 16F-ekkel megy, akkor 18-al is mennie kell, legfeljebb időzítéses problémák lehetnek!
(#) watt válasza menyus hozzászólására (») Nov 25, 2007 /

Nézz fel az oldalamra, én a CM2000-et használom, nekem csak ez vált be, különböző egyéni okokból.
Ha nem boldogulnál a telepítéssel, akkor írj levelet!
Következő: »»   108 / 1320
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem