Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Idézet: „Azt hallottam, hogy az USB megbízhatóbb mint a soros port ha PIC égetésről van szó. Ez mennyire igaz?” Ez igy felre ertheto. Van olyan soros porti programozo, ami a tapfeszultseget a soros vonali jelekbol veszi le. Ujabb PC-ken, meg USB-serial atalakitokon a feszultseg mar nem 12V, de amugy is erre alapozni eleg badarsag. Tipikusan az olcso programozok ilyenek amiknel az alkatreszhiannyal kuszkodok kiserleteznek. A JDM programozo is ilyen, a legtobb kerdes ebben a topikban, hogy miert nem mukodik a JDM... hat ezert. Azok a soros porti programozok amik kulso tapellatast igenyelnek azok ettol a problematol mentesek. Nekem is volt ilyenem, nem volt vele problemam - csak hat a laptopomon nincs soros port, es bar a regihez meg lehetett kapni olyan docking stationt amin van, ehhez az ujabbhoz mar nem lehet ilyet sem kapni... USB-n a feszultseg szint nagyjabol adott, 4.7V ala ritkan csokken. Ezek a programozok ebbol a feszultsegbol allitjak elo a 12V-ot is, tehat minden ezen mulik. Nem mondhatni, hogy ezzel nincs gond, de pl ha a PC nem ad le az USB-jen megfelelo feszultseg szintet gyakran egy kulso USB HUB-bal aminek van kulso taplalasa is megoldja a problemat. Van olyan profi programozo ami meg a Vdd-hez szukseges 5V-ot is feszultseg pumpaval allitja elo, igy az sem gond neki, ha a PC nem adja le a kivant szintet. Ezek mar dragabb eszkozok (80 dollar kornyeken lehet kapni ilyet). A PicKit2 ennel joval olcsobb, es eleg megbizhato programozo, es koszonhetoen Szilva es Watt forumtarsainknak most mar hazi eszkozokkel is utan epitheto - tehat meg tovabb lehet szukiteni a nadragszijat. C vagy Assembly? Haborut akarsz? Itt amugy sokan Assembly-re eskusznek, de C-nek is megvan az elonye: nagyobb PIC-ekhez, ahol USB-zni kell pl vagy komolyabb feladatokat kell ellatni ott a C nyelven sok peldat ill konyvtarat lehet letolteni igy a fejlesztesi ido lecsokkenhet - a memoria es a futasi ido karara, dehat ez manapsag kit erdekel?
zimodrita!
Írod: Idézet: „Az ár annyira nem számít inkább az a lényeg hogy minnél könnyebben megtanuljam.” Aztán meg ezt írod: Idézet: „Nincs pénzem minden programhoz uj nyákot és uj alkatrészeket venni.” Így aztán nehezen igazodok ki rajtad. Ha van pénzed, akkor vegyél egy PICKit2-t(miután elolvastad, amiket potyo ajánlott!!!), ha nincs akkor építs egyet(cikkek között van és az oldalamon is a hogyan.) Aztán amit Norberto mondott a 18F-ekről megszívlelendő. Nem érdemes már a 16F-ekkel szenvedni, és ha kicsi olcsó PIC-et akarsz később(pl. 16F627A) akkor a 18F után nem fog gondot okozni annak használata, de másik PIC-é sem, mivel egy kaptafára vannak tervezve, csak egyik többet tud mint a másik, legalább is ezt így erősen elnagyolva ki lehet jelenteni. Kezd Assemblerrel, majd utána jöhet a C. Szinte mindegyikünk ezt a sorrendet követte, és nem bántuk meg. Az Assembler nem fedi el a lényeget, amit utána a C programozáskor nagy haszonnal élvezünk! Nem a nyelv nehéz, hanem a PIC teljes ismeretének megszerzése. Ezt C-n keresztül bajosabb megszerezni. Használd az MPLAB-ot amiben az assembler fordító benne van, valamint a C18-at, ami integrálódik az MPLAB-ba. Más fordítókat nem ajánlok mert kevesen ismerik és nem kapsz segítséget, csak hiányosat. Készíts egy próbapanelt, amin sok tüskecsatlakozó van(filléres dolgok), több foglalattal. ICSP csatlakozásokat rátervezed és már is mehet szinte bármilyen áramkör próbája. Az oldalamon is van valamilyen próbányákféleség. Én azt használom jó rég óta... Az ICSP csatlakozókiosztást át kell tervezni, ha PICKit2-t használnál hozzá direktben, vagy átalakító kábelt kell készítened. Szerintem áttervezni egyszerűbb... kb. ennyi...
Sziasztok!
Vörös Tamás PIC kezdőknek c könyvéhez keresek analóg modul programozási példát. Konkrétan a komparálás érdekelne, azaz egy működő " szürkület kapcsolót" szeretnék építeni PIC 16F628-cal. ( ez spec nincs a könyvben) Mielőtt bárki nekem rontana, hogy ágyúval verébre.... kifejezetten gyakorlás céljára kellene. (adatlapot, googlet végignéztem...) minden megoldás érdekel! Üdv: FVM
Ha az adatlapot és mindent végignéztél, akkor mi a konkrét kérdésed? Tedd fel!
Megelőzve a kérdésed, nem konkrét kérdés pl. az, hogy hogyan kell autót építeni. A konkrét pedig az, hogy pl. mekkora nyomatékkal kell meghúzni a hengerfejcsavart.
A kérés az, hogy szeretnék egy konkrét megoldást látni. ( vizuális tipus vagyok ) :yes:
Na nem azt, hogy hogyan kell egy feszültségosztót kötni az RAx lábra, hanem azt, hogy hogyan kell inicializálni, beálítani a komparátort, lekérdezni és egy konkrét kapcsolási érték esetén egy kimenetet ki/ bekapcsolni ( szürkületkapcsoló volt a konkrét kérdés PIC 16F628 - cal) A programozáshoz nem értek (még). Tulajdonképpen egy/a példaprogram hiányzik a megnevezett könyvből amin elindulhatnék.... Előre is köszi! Idézet: „A programozáshoz nem értek” Talán nem ezzel kéne akkor kezdened! Lehet, hogy lesz majd valaki aki helyetted megírja a programot, én biztosan nem!
Szerintem ebből ki tudsz indulni.
Bár ha jól értem Neked egy megadott PIC-el kéne egy működő kitesztelt alkonykapcsoló kapcsolási rajz és a hozzávaló szoftver is. Hát sok sikert hozzá, hátha valakinek van készen és meg is osztja veled, de szerintem kezdj el kísérletezgetni, sokkal többet tanulsz belőle.
"Bár ha jól értem Neked egy megadott PIC-el kéne egy működő kitesztelt alkonykapcsoló kapcsolási rajz és a hozzávaló szoftver is. "
Jól látod a problémát :yes: A link is szuper, átolvasom! Köszi!
helyesbítek: a PIC programozásához nem értek... egy 'á' betű kimaradt ... azt hiszem mindenki így kezdte....
az igaz, hogy mindenki úgy kezdte, hogy nem értett hozzá, de senki sem úgy folytatta, hogy csináljon más helyette programot.
Idézet: „A link is szuper, átolvasom!” Megint lebuktál, mert azt írtad elolvastad az adatlapot! Nos ezek szerint nem, ha ennek a linknek annyira örültél, ugyanis mindezt megtalálod az adatlapban! Meg aztán úgy tűnik Te egy programozó lennél, sajnos van egy rossz hírem, a PIC inkább egy elektronikus eszköz mint programozási felület, azaz ez nem PC, és amennyiben PC, akkor bizonyára írtál már dirvert egy PCI kártyára, mert az már hasonlít! A komparátor egy egyszerű áramkör. Ha nem tudod hogy működik egy komparátor, akkor nem fogod soha megérteni a példa programot sem(amit egyébként nem fogsz kapni szerintem senkitől, mert ez errefelé csak nagyon ritkán szokott előfordulni, hogy valaki leül neked és megír helyetted egy programot! Főleg úgy, hogy fogalma sincs senkinek arról, hogy milyen áramköri környezetben akarod ezt megvalósítani!) Szóval azt javasolnám, hogy olvass el minden cikket és fórumot az elejétől, és tanulmányozd az adatlapot, értsd meg a PIC működését! Utána jöhet a programozás!
Jó válasz, de kár, hogy nem a megoldásról szól....
... azt majd megírom, hogy más is tanulhasson belőle. Tán erre is jó lenne ez a site és talán többre megy mint azzal, hogy hogyan is kéne - elméletben- elkezdeni valamit. Részemről ennyi...
Már alig várjuk, hogy leírd a megoldást! Azaz magát a megtervezett kész áramkört, és a hozzá megírt programot! Addig állhatok féllábon? Inkább ne...
Ja és nagyon örülünk, hogy végre valaki elárulta 325 hozzászólás után, hogy milyennek is kéne lennie ennek a site-nak! Biztosan bennünk van a hiba, de Te majd ezt is helyreteszed! Addig mi tovább tanulunk, Te meg keresel valakit aki megírja a programodat, hogy utána be tudd itt mutatni nekünk! Tanulságos ez a helyzet, kár hogy nem szorosan PIC téma, de végül is jellemző bizonyos PIC-et megérteni vágyó emberekre.
fvm, ne vedd zokon, sokszor morgorvak az emberek (en is) mert sok olyan kerdes erkezik, hogy van egy PIC es epitene belole valamit - es akkor az illetonek fogalma sincs arrol mi az a PIC, sot az elektronikai reszehez sem ert - ez sajnos nem igy mukodik.
Mondok egy peladat: Adva van egy reupulo gepek epiteserol / karbantartasarol szolo forum, es akkor egyszercsak beir valaki, hogy ha o meg eleteben nem csavart be egy csavart sem, de van a kezeben egy 3-as csavaranya, hogy metrikus-e vagy imperial, meg azt sem tudja, es akkor beirja, hogy egy repulogepet szeretne ebbol epiteni, segitsen neki valaki... Hat kb igy hangzanak ezek a kerdesek sokszor. Vannak kivalo szakkonyvek kezdoknek, es ebben a forumban szeretunk is megvalaszolni kerdeseket, pl hogy van egy program reszleted amivel elindultal, es hogy valamiert nem megy, hol lehet a hiba... Az adatlapok pedig tenyleg mindent leirnak, neha meg pelda reszletek is vannak bennuk. Azonkivul van egy un. mid-range reference manual a microchiptol, ott a periferiak kulon targyalva vannak. Ezek eleg technikai leirasok, nem olvasmanyosak, de meg kell tanulni kezelni mert ami azokban van leirva az a biblia, a tobbi csak a magyarazat hozza. Vannak ezenkivul un. appnote-ok is a microchip oldalan, azok konkret projecteket irnak le, a problema megkozelitese stb, azok is jok, en is kb minden nap letoltok egyet. Azonkivul a googli is egy nagyon hasznos forras - ha jo kifejezeseket irsz be szinte biztos vagyok benne, hogy megtalalod amit keresel - sajnos elsosorban angol nyelven vannak ezek mind meg, de hat manapsag sem szamitogepes sem pedig elektronikai teruleten nem lehet megelni angol tudas nelkul. Idézet: „hogy hogyan is kéne - elméletben- elkezdeni valamit.” Mi nem elméletben kezdtük így, hanem gyakorlatban. Azzal a különbséggel, hogy sajátmagunktól végigolvastuk az ezzel foglalkozó témákat, és csak utána tettünk fel kérdéseket - ha volt kérdés.
Helló Mindenkinek.
Elnézést, hogy megzavarom az oktatást, de lenne egy kérdésem. Letöltöttem az MPlab 8-t. Próbáltam használni 16F877-tel. Lefordítja, leprogramozza, de debug mód ellen állandóan tiltakozik. Próbálta már valaki ezzel e PIC-kel? PIC kit 2 használok. Köszönettel
elvileg mennie kellene (bár ahhoz a PIC-hez még csak béta support van)
Melyik Pickit2-ed van? Ha piros gombos akkor jónak kellene lennie, ha régi fekete, akkor vannak lehúzó ellenállások az icspdat és icsclk lábakon? (4.7k)
Hello potyo
Hibaüzenetet ír ki, hogy nem képes belépni a debug módba. Ha jól emlékszem error 028 köszi ui. Itt egy kép róla.
A 8.02-es MPLAB egyértelműen programozás/debugolás támogatottnak mutatja a 877-et, de szerintem ez az egyik legrégebben támogatott PIC. Igaz, én még ezzel nem próbáltam, 887-tel igen, az szépen működött.
Mi a hibaüzenet?
Sendi,
Jo lenne a pontos uzenet, enelkul vagdalozni lehet csak. Amugy a kapcsolas hogy nez ki? Attol is fugghet sokminden.
Újrafordítottad, miután kiválasztottad a Pickit2-t debuggerként?
Helló fiuk.
De gyorsak vagytok. Korábban már használtam a 7.60 Mplab-t 16F887-tel akkor ment minden simán. Most is ugyan úgy használtam. Próbáltam csak megnyitni az asm-t, próbáltam a varázslóval is , de soem engedett be a debug módba. Köszönettel
Hali!
Megérkezett a the flying the pci könyvhöz a board, el is szaladtam érte, ez ugye az Explorer 16 -ba menne bele, amit sem pénzem, sem kedvem nincs megvenni, viszont kéne az expansion slot kiosztása, (melyik láb hanyasra van kötve). Ha valaki tud egy linket, akkor azt megköszönném.
Megtaláltam, van erről is adatlap, és anak az alján ott van, mondjuk baromira nem egyszerű, de talán ezért kerül olyan sokba.
Helló dpeti.
Piros gombosom van, és már használtam 887-tel, Mplab 7.60-nal. Most MPlab 8.00 van. Köszönettel
Sendi,
Nekem is voltak hasonlo uzeneteim, es sajnos mar eleg kodos mi volt a megoldas - ejjel 3 orakkor mar nem figyeltem ilyenekre... Ha jol sejtem valami olyasmi volt, hogy nem ele neki azt mondeni, hogy YES mikor keri, hogy a WDT miert van bekapcsolva, de at is kell azt kapcsolni. Azonfelul debug fuse gondolom be van kapcsolva, es biztos vagy abban is, hogy nop-pal kezdodik a kodod (meg egyeb dolgokban sem utkozik a debug moddal - lasd az adatlapot aminek az ide vonatkozo reszet mellekeltem)
Helló trudnai.
Átállítottam amit javasoltál. A program pedig egy egyszerű a/d átalakító alapprogram. Szeretném megtanulni a használatát. Mellékelem a hibát, és a prg. is. A prg eredetileg 16F876 ra íródott, de gondolom nem baj. Köszönettel.
Nincsenek a kódban a konfigurációs bitek beállítva! Az MPLAB meg azt hiszem RC oszcillátorra állítja alapból, és ha nem olyan az áramköri környezet, akkor nem fog menni a debug, mivel ahhoz futó oszcillátor kell. Írd bele a konfigurációs biteket is a kód elejébe!
|
Bejelentkezés
Hirdetés |