Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Lapozás: OK   171 / 1320
(#) szilva válasza Fixer_SH hozzászólására (») Márc 13, 2008 /

Arról van szó, hogy ugyanabban a config wordben a VREGEN melletti bitek felelősek a BOR-ért. A BOR biteket pedig valamelyik verziójú firmware matatni akarja valamilyen oknál fogva (pontosan nem jártam utána), és nagy valószínűséggel ennél a matatásnál fordul elő néha, hogy elrontja a VREGEN-t.

Ha jól emlékszem, a legújabb firmware-ben ezt javították már, illetve a BOR tiltva van, és akkor nem is nyúlna a firmware a BOR bitekhez. Minden esetre microchipes fórumokon is ismert a probléma, nem egyedi eset, éppen ezért nem is hagyták annyiban.
(#) Keyer hozzászólása Márc 13, 2008 /

Sziasztok! Van aki ismeri Vörös Tamás álatl írt 'PIC-kezdőknek" című füzetét? A kérdésem arra irányulna, hogy az itt bemutatott "Picprog V1.0 égető "panelel tudok e programozni az IC prog égető szoftverrel?
(#) Fixer_SH válasza bbalazs_ hozzászólására (») Márc 13, 2008 /

Hi!

Kollegamnak volt egy masik PICkit2-je
Kiolvastam vele az enyembol a konfigot meg a FW-t is.

A konfig a kovetkezo:
24 0E 11 1E 01 81 0F C0 0E A0 0F 40

Tehat: USB Voltage Regulator: Disabled

Letoltottem a MC-tol a 2.10-es FW-t, ezt tolom bele.

Sracok, koszi a segitseget!

U.i.:

Kozben mar be is toltottem az uj FW-t. Ennek a konfigja:
24 0E 38 1E 01 81 0F C0 0E A0 0F 40

tehat ebben mar VREGEN=1, PWT=1, de mind a kettoben (ami volt is benne, meg ebben az ujban is) Brown Out Detect: Disabled in hardware, SBOREN disabled.

No.. mukodik a sajat PICkit2-m is!
(#) menyus hozzászólása Márc 13, 2008 /

Sziasztok !

Végre van egy kis sikerélményem, összejött az UART használata a 16F628A val. Nem is olyan rázós, nekem egyből működött. Mintha valaki írta volna régebben hogy sokat szenvedett vele aztán inkább megírta szoftveresen az egészet a beépített UART helyett. A PC vel már tudok beszlgetni, most jön a neheze, a GSM modul. De szerintem ez is menni fog.

Még egyszer köszi a tegnapi segítséget.

PIC CHAT.JPG

(#) watt válasza menyus hozzászólására (») Márc 14, 2008 /

Nem lesz nehéz, oda is csak karaktereket kell elküldjél a modul adatlapja szerintei sorrendben...
(#) bbalazs_ válasza menyus hozzászólására (») Márc 14, 2008 /

Gratula!
Es milyen nyelven hoztad ossze?
Ha assembly, akkor engem is erdekelne, megtenned, hogy a forraskodot elkuldod?

(#) elektromos hozzászólása Márc 15, 2008 /

Pic basic-ben jártas emberkét keresek, aki segítene egy pwm generátor szoftverének a megírását, mely számomra kicsit bonyolult ! Ha valakit érdekel a dolog, akkor elküldöm a terveimet. Egy kis ösztönzéssel is segítek! Ez saját kisérletezéseimhez kellene, mert igaz öszedobom két ne555-ös ic-vel, de kellene a pontos freki, és kitöltési tényező kijelzése, ami viszont pic-el talán egyszerűbben megvalósítható lenne!
üdv:elektromos
elektromos@vipmail.hu
(#) andpet hozzászólása Márc 15, 2008 /

Ahoy!
Van egy pic tesztpanelom, ami programozó módot is tud, de ez sajna soros porton működik, a gépemen meg nemnagyon van ilyen. Vettem egy usb - rs232 átalakítót. az ICPROG gyönyörűen látja a virtuális COM portot, de kiírja azt a hibát a programozás befejezésekor h. : Verify failed at addres 0000h... Tök jó. Nem tudja rátölteni a progikat. A proci jó, mert másik gépről lehet programozni.
kérlek segítsetek!
Előre is köszi
üdv: andpet
(#) watt válasza andpet hozzászólására (») Márc 15, 2008 /

Ha nincs a tesztpaneleden max232(vagy annak megfelelő soros illesztő IC), akkor az azt jelenti, hogy egy JDM van rajta. Az meg egyértelműen nem szokott működni az ilyen átalakítókkal, és nagyan sok PC-vel sem amin van soros port.
Nézz fel az oldalamra, próbáltam leírni az okokat. Ott találsz LPT-s programozókat és egy USB-st is, valamint hivatkozásokat egyszerűbb LPT-s programozókra. Feltéve, hogy van LPT a gépeden!?

(Nem igazán írtad le milyen géped van és milyen az a tesztpanel, legközelebb részletesebben kérdezz, mert így csak feltételezésekbe tudunk bocsátkozni, és oldalakat kell írni, hogy legyen valami haszna és ne úgy tűnjön, hogy nem akarunk segíteni!)
(#) krajnyak_dani hozzászólása Márc 15, 2008 /

Sziasztok !
Írtam ezt a kis programot, csak hogy megtudjam hogy működik az INT megszakítás de nem működik.
Bekapcsolom, világít a PORTB ahogy kell, magnyomom a gombot nem világít de ha mégegyszer megnyomom nem vált vissza.
Valaki legyenszives átnézni
Köszönöm
(#) kobold válasza krajnyak_dani hozzászólására (») Márc 15, 2008 /

Nem az INTE bitet kell törölni, hanem az INTF-et; előbbi az engedély, utóbbi az interrupt-jelző flag. Így csak egy megszakításod van, mert egyből le is tiltod a többit.
(#) tod hozzászólása Márc 15, 2008 /

Sziasztok!

Az lenne a problémám, hogy az ICPROG (amit xp alatt futtatok) látszólag programozza a picet, de a folyamat végén kiírja, hogy "Verify failed adress 0000h!"

Mi ilyenkor a teendő, hogy működjön is?
Köszi: Tod.
(#) potyo válasza tod hozzászólására (») Márc 15, 2008 /

Legalább néhány hozzászólást visszaolvashatnál, és a keresőt is használhatnád!
(#) gulasoft válasza menyus hozzászólására (») Márc 15, 2008 /

igen a forrást feltehednéd, biztos tudunk belőle okulni
(#) trudnai válasza krajnyak_dani hozzászólására (») Márc 15, 2008 /

(ugy tunik amit irtam elszallt, tehat)

Tul azon amit kobold mondott, a bill. perges mentesiteset hardveresen oldottad meg? Ha nem, akkor lehet egy olyan hiba jelenseg is, hogy nem minden billentyu lenyomasra reagal az aramkorod. Ez azert van mert mikor lenyomod a gombot egy pillanatnyi ideig joparszor zarja ill bontja az aramkort, igy az interrrupt eleg sokszor bekovetkezik. Emiatt pedig ha 2 es annak tobbszorosevel tortenik meg ez a sok ki-be kapcsolgatas akkor az XOR eredmenye ugyanaz lesz mint ami allapot annak elotte volt.
(#) Maul hozzászólása Márc 16, 2008 /

Szereztem egy 28f512-es eepromot. Van esély, hogy ezt olvasni tudjam pic-en keresztül? Datasheet-en kívül nem találtam róla semmit, abból pedig nem értettem meg, hogy is kéne olvasni.
(#) potyo válasza Maul hozzászólására (») Márc 16, 2008 /

Van az adatlapjában olyan, hogy AC Waveforms for Read Operations, ott le van rajzolva, hogy melyik lábára mikor milyen jelet kell adni. Ugyanilyen ábra van az íráshoz, törléshez, stb. is. Azok alapján kell megírni a programban a megfelelő lábak billegtetését.
(#) menyus válasza gulasoft hozzászólására (») Márc 16, 2008 /

Hát én feltehetem, de nem egy nagy pukkanás. Biztosan nem is így oldotta volna meg aki ért hozzá... Egyszerűen ahogy Watt is írta sorban egymás után az ASCII karakterek hexa értékeit kiküldöm az UART on. Minden karakter után van egy ellenőrzés hogy valóban megtörtén e az adás és a buffer kiürült e. (ezt azt hiszem Watt egyik publikus progijából ollóztam, nem saját 5let) Még annyi extra hogy a bankváltások makrókba vannak szedve.

Üröm az örömben.....:

A PC felé rendben átmegy az adat, viszont a GSM modul valamiért mégsem veszi. Van rajta 2 db RS232 port, egy "MAIN" és egy "DEBUG" Én úgy próbáltam hogy a "MAIN" portra küldöm az adatot, a "DEBUG" pedig a PC re van kötve hogy lássam mit csinálok (hyperterminál). De semmi, a DEBUG on nem jön semmi adat, a modul pedig nem hajtja végre azt a AT parancsot amit küldök neki (Csengetési hangerő = maximum)

Szóval ezt még simogatni kell, pedig azt hittem ma már a panelt tervezem hozzá.

A PIC el is gondom volt, a bekapcsolás után kb 2 sec el leszakadt a rezgés a kvarc oszcillátoron, tehát nem volt órajel. A kvarc (10MHz) melletti kapacitásokkal játszottam ( 15p / 22p / 33p / 47p ...stb) de csak akkor hajlandó menni ha nincs egyik oldalon sem kapacitás. Ez önmagában ugye nem baj, lényeg hogy ez legalább megoldódott.

Esetleg ránézne valaki a progira mi lehet a gond? A modul nem ismeretében nyílván nem lehet ezt 100% ban megmondani de gyanítom hogy a programot sem így kellett volna megírni...

Köszi előre is.
(#) menyus hozzászólása Márc 16, 2008 /

Most esett le miért van "ekkora" érdeklődés az én kis gagyi programommal kapcsolatban... Gondolom a feltett kép fáljnevéből arra következtettetek hogy ez egy teljes értékő "CHAT" program, tehát PIC / PC PC / PIC irányú "beszélgetős" progi. Ez félreértés, csak a kép mentésekor PIC CHAT nek lett elnevezve a fájl, a terminal programban meg (örömömben hogy működik végre..!) írtam egy választ a PIC nek, ami természetesen nem lett elküldve sehová. Sorry ha valakit félrevezetett volna ez, nem volt szándékos.
(#) pepe33 válasza menyus hozzászólására (») Márc 16, 2008 /

A PIC és a modul hogy van összekötve ?
(#) neomur hozzászólása Márc 16, 2008 /

hi
3-4 motort akarok úgy vezérleni hogy 3-4 gombal lehet ki/be kapcsolgatni a motorokat. úgy gondoltam hogy megaszakítást használok hozzá, de hogyan lehet 4 különböző megszakítást lekezelni, négy bemeneti lábon?
(#) menyus válasza pepe33 hozzászólására (») Márc 16, 2008 /

Mivel maga a modul egyelőre egy fejlesztőpanelen ül amin van valami soros illesztő (nem Max232), ezért a PIC után is tettem egy Max232 őt. Próbáltam úgy is hogy a két soros illesztő közé invertert raktam de úgysem megy.
(#) watt válasza menyus hozzászólására (») Márc 16, 2008 /

A BaudRate mekkora? Próbáltad több sebességen is?
(#) watt válasza neomur hozzászólására (») Márc 16, 2008 /

Egyrészt ehhez nem feltétlenül kell megszakítás.
Ha még is abban kezeled le, akkor a megszakításban kell leellenőrizned, hogy melyik gomb van lenyomva(azaz melyik okozott megszakítást.). A PORTB-t lehet úgy beállítani, hogy bármelyik láb megszakítást okozzon.
(#) pepe33 válasza menyus hozzászólására (») Márc 16, 2008 /

Szerintem hagyd ki a max232 ket és direktbe kösd össze a modult és picet. Esetleg tehetsz az RX TX vonalra kisebb ellenálást .

Megnéztem a fejlesztőpanel kapcsolását , ha jol látom a J1 csati 1-es és 2-es ponjára kellen kötnöd az RX , TX vonalat.

A PIC nek is modulról vegyél le tápot hogy 3V ról menjen.

Igaz nekem csak mobil telcsivel van összekötve nem modullal.
(#) watt válasza bbalazs_ hozzászólására (») Márc 16, 2008 /

Összedobtam neked egy egyszerű példát. Könnyű átírni más PIC-ekre is ill. könnyű megérteni hogyan is működik a dolog.
Ha van igény rá, esetleg egy megszakításos példa is szóba jöhet...
(#) menyus válasza watt hozzászólására (») Márc 16, 2008 /

9600 ra van beállítva, nem állítgattam. A modul leírásában van valami olyasmi hogy "automatic baud rate", azaz szerintem ha a PIC el más sebességet választok akkor ezt felismeri és átáll arra a sebességre. Egy próbát megér, ki fogom próbálni alacsonyabb sebességen is.

Ezaz hogy nem tudom kihagyni az illesztőt mert a modul egy spéci sorcsatlakozón keresztül ül fel a fejlesztői panelre amin eredetileg rajta van az illesztő. Belegányolni meg nem akarok. Már rendeltem külön a modulhoz a csatlakozójának az ellendarabját és akkor tervezek hozzá egy panelt amin nem lesz rajta a soros illető. Akkor ki tudom próbálni illesztők nélkül is egy tápról járatva az egész ketyerét.

Igazad van, most hogy jobban megnéztem a panelt látom hogy az illesztő előtti adatvonalak is ki vannak vezetve a fejlesztői panelen csak éppen a tüskesorok nincsenek beforrasztva ezért nem is találtam a J1 csatlakozót. Így már egész más a felállás, ki tudom próbálni kikerülve a soros illesztőket...Király, köszi !!
(#) watt válasza menyus hozzászólására (») Márc 16, 2008 /

Inkább magasabban próbáld (19200)
Következő: »»   171 / 1320
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem