Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Lapozás: OK   177 / 1320
(#) MPi-c válasza Sendi hozzászólására (») Márc 29, 2008 /

File ->Open... vagy ctrl-O, mindkettővel simán megnyitható... :nemtudom:
(#) Sendi válasza MPi-c hozzászólására (») Márc 29, 2008 /

Helló MPi-c

Nekem ez jön ki. A régebbi asm-meket megnyitja, ha abba megprobálom bemásolni az elko. asmt egy idő után azt írja ki, hogy a file nem található, és mentéskor is , hogy hibás a mentés.
Válom válaszodat,

Köszönettel
(#) kobold válasza Sendi hozzászólására (») Márc 29, 2008 /

MPLAB 6 és 7.50 is gond nélkül megnyitja... Gond lenne a 8-as verzióban?

Bocs, de lővésem, sincs hozzá, én rendesen látom a fájl tartalmát.
Ha simán, mondjuk a Total Commander nézőkéjével (F3) megnyitod, akkor látotd?
Ha igen, próbáld meg az egészet vágólapra rakni és az MPLAB-ben egy új fájl-kén, mint asm elmenteni. Más ötletem nincs.
(Nekem 8-as van fent, nincs vele gond.)

Helló MPi-c.
Igen probáltam, látom a programot, de ha bemásolom, mint új file, megjelenik, de minden betű fekete tehát nem ismeri fel.
Ma letöltöttem egy másik .asm-t és azt sem nyitja meg.
Tegnap új virusírtót tettem fel (AVG) és lefuttattam, lehet hogy kitörölt valamit?

Várom az ötletedet.
Köszönettel.

Idézet:
„de ha bemásolom, mint új file, megjelenik, de minden betű fekete tehát nem ismeri fel.”

Mentsd el, de amikor nevet adsz neki, írd utánna az ".asm" kiterjesztést is!

Helló MPi-c.
Ime az erednény.

Egyéb ötlet?
Köszönettel
(#) kobold válasza Sendi hozzászólására (») Márc 29, 2008 /

Milyen meghajtóra dolgozol? Esetleg az elérési útban van valami hiba (vagy egy döglődő pendrive...).
(#) menyus hozzászólása Márc 29, 2008 /

Sziasztok!

Lenne egy kérdésem. Szeretnék írni egy programot ami azt tudná hogy induláskor elindul egy várakoztatás, ha lejár akkor sleep el aludni küldöm a PIC et. Ha várakoztatás ideje alatt megnyomok egy gombot (megszakítás) akkor lefut a megszakításban lévő program , elvégezi az adott feladatot és csak ezután megy sleepre. A kérdés az hogy ha lenyomom a gombot akkor azonnal bekövetkezik a megszakítás vagy csak a várakoztatás lejárta után?
(#) kobold válasza menyus hozzászólására (») Márc 29, 2008 /

A megszakítás az megszakítás, a főprogram futását (gondolom, ott lenne a késleltető rutin) mindig megállítja, így a gombnyomásra is (ha az adott vonal már megfelelően konfigurálva van, amikor lenyomod).
(#) menyus válasza kobold hozzászólására (») Márc 29, 2008 /

Igen, de mintha Topi cikkében azt olvastam volna hogy az éppen futó legutolsó utasítást még végrehajtja a PIC. Esetemben ez a "CALL DELAY". Ha a várakoztatást megszakítom, és az int. után visszatérek a főprogramba akkor a várakoztatás hátralévő ideje még lefut?

Lehet, hogy még elugrik a DELAY rutinra, ha éppen úgy éri a megszakítás, de az ottani első utasításról már megy a vektorhoz. Visszatérni pedig oda fog, ahonnan elugrott.

Köszönöm, akkor ezek szerint a várakoztatásból fennmaradt idő a megszakítás utám még leketyeg.

Bizony le Legfeljebb ha ezt nem szeretnéd, állíts be a megszakításban egy bitet, a késleltető rutinban meg ciklikusan vizsgáld meg, és ha 1, töröld ki, aztán ugorj a várakozás végére, mintha kész lenne, így hamarabb mehet szundizni.
(#) watt válasza Xenen Mo hozzászólására (») Márc 29, 2008 /

Valami baj van a vonalaid polaritásával, vagy az adat viszirányával. Ellenőrizd le a programozódat valamelyik program(pl oshon) check menüjével. A WinPic800-ban lehet konfigurálni bármelyik LPT-s égetőt, de ha kiválasztasz egy előre beállítottat a listából, az lehet, hogy nem fog illeszkedni az égetődhöz, ezért kell felderíteni, hogy melyik vonalad milyen polaritással tud jól működni és úgy felvenni a listába egy saját égető konfigot. Ha be tudod égetni a programot, akkor nem lehet túl nagy baj. Persze lehet, hogy hardveres gond van, de az is kiderül a check-koláskor.

Ez jó ötlet, köszönöm.
(#) Csaplar válasza watt hozzászólására (») Márc 29, 2008 /

Hali!

Hát attól még, hogy nem értek a soros és párhuzamos porthoz, még is csak el kell kezdeni!
Úgy döntöttem, hogy inkább beszerzek egy usb-s rs232 átalakítót, mivel van egy 16F877-es demópanelem, ami tartalmaz max232-est és az ahhoz kapott példaprogiból ki tudok indulni...

Köszi és jó hétvégét mindenkinek!
(#) Sendi válasza kobold hozzászólására (») Márc 29, 2008 /

Helló Kobold
.
Igen valami az elérési uttal történt vagy a formátummal , de nem tudom hogy mi.
A megszokott Workplace dolgoztam. A direktori ugyan az, a régi .asm-ket megnyitja, de a régi workplace -re azt írja , hogy a formátum megváltozott, és nem tudja megnyitni. Az új .asm-t nem nyitotta meg.
Újratelepitettem a MPLAB-t, de semmi nem változottt.
Eddig ,ha az asztalról dolgoztam ,azt írta, hogy az elérési út több mint 62 karakter. Most meg szónélkül megnyitja.

Köszönettel.
(#) trudnai válasza Sendi hozzászólására (») Márc 29, 2008 /

Szerintem beszereztel valamit... Ha elinditod pl a notepad-ot, akkor a "notepad.exe" nem cserelodik le veletlen "notepad.exe.exe" -re?
(#) menyus hozzászólása Márc 30, 2008 /

Sziasztok!

Kérdezném hogy a regiszter mentés/visszaíráskor a SWAPF utasítást csak egyes PIC tipusoknál kell használni? Például Topi megszakításokról szóló cikkében a példa programban nincs használva a PIC16F877 esetében. Ez PIC tipus függő?

Látom már, a datasheet dönti el hogy kell e...

"SAVING THE STATUS AND
W REGISTERS IN RAM"

itt van leírva hogy az adott PIC esetében hogyan kell elvégezni a mentést és a visszaírást.

(#) Sendi válasza trudnai hozzászólására (») Márc 30, 2008 /

Helló trudnai

Ma újra teleppítettem a virus írtót.
Azt hiszem sikerült beazanosítani a hibát. CSak az okát nem.
Ahová eddig dolgoztam az a C:/név1/projetnév/xxx.asm
Ezeket meg is nyitja.
Az "újakat" pedig csak egy szintel fejjebb, azaz
C:/név1/xxx.asm.

Tudja valaki hogy miért?

Köszönettel.

Tudna valaki segíteni? 2 napja szenvedek egy 12F675 el. Az a gondom hogy akárhogyan állítom a bankváltáshoz a STATUS RP0 bitjét, a a project felépítésénél minden ini. beállításra a:

" Message[302] C:\VOX\VOX.ASM 118 : Register in operand not in bank 0. Ensure that bank bits are correct."

üzeneteket kapom. Az érdekes az hogy a status regiszter elvileg mindkét bankból elérhető, és az egyik (legelső) üzenet pont arra vonatkozik. Az MPLAB szimulátorban a watch ablakban látom hogy elvileg mindent jól csinál, a gyakorlatban viszont nem jó, és a fenti hibaüzeneteket kapom. Van valakinek valami ötlete mit ronthatok el?

Előre is köszönöm.

probl..JPG

(#) watt válasza menyus hozzászólására (») Márc 30, 2008 /

Nem típusfüggő(16F-eken belül!). Az említett cikkben szerintem nem helyes a példa, még ha vannak is esetek(elvétve) amikor ez nem okoz problémát.

A 18F-eknél viszont a MOVFF megodja ezt a problémát.

Ez nem ettől függ! A lényeg a MOVF utasításban rejlik és abban, hogy a mentéskor nem szabad megváltoztatni a STATUS biteket, az elmentése előtt!
(#) watt válasza Sendi hozzászólására (») Márc 30, 2008 /

A project beállításoknál állítsd be az elérési útvonalakat!

Erről már kb. 5ször beszéltünk itt! Ez nem hiba, hanem üzenet. Akkor is üzen, ha jól állítottad be a regisztereket. Egyszerűen csak felhívja a figyelmedet, hogy az adott regiszter nem a 0-ás bankban van, azt már nem vizsgálja, hogy előtte megtetted-e az intézkedéseket!
Ha nem akarod látni, akkor a lista elejére írd be, hogy:
ERRORLEVEL -302
(#) menyus válasza watt hozzászólására (») Márc 30, 2008 /

Igen de én 12F675 öt használok, Topi cikkében meg 16F877 re van megírva az említett példaprogram. Az F675 adatlapja szerint kell a SWAPF. Már ha eljutok egyszer a megszakításig, mert egyelőre a bankváltást sem akarja elvégezni....csak tudnám miért? Legalább 10 10 különféle egyszerű kapcsolást építettem F675 el és soha ilyen gondom még nem volt. Lehet hogy az MPLAB ban állítottam el valamit? Nemrégen újra lett rakva a gépem és persze az MPLAB is újra fel lett telepítve...
(#) menyus válasza watt hozzászólására (») Márc 30, 2008 /

Megelőztél... Köszi, tehát ez csak egy figyelmeztetés, ettől még megtörténik a bankváltás. Tényleg most hogy írod rémlik valami hogy egyszer már beleszaladtam ebbe és kitárgyaltuk. Öregszem...felejtek sorry.

Köszönöm.

Idézet:
„Igen de én 12F675 öt használok,”

A következő válaszomban leírtam a lényeget, azt nem olvastad még?
Következő: »»   177 / 1320
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem