Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Hát, ok. Megpróbálom.
De az égetésnél a PIC típusául az IC-Progban PIC16F628A -t válasszak ugye? és itt: #define __16F628 #include (p16F628.inc) nem kell átírni 16F628A -ra? üdv. ui: persze a zárójel helyett relációs jel van csak bezavar a html nek
Itt van a ket PIC kozotti elteres...
Csak gyorsan atfutottam a kodot, nem latok olyasmit amitol ne menne, de rajtam ne karesd a 700Ft-odat Irdd at a "628" -akat "628a" -ra a forrasban, es mikor forditod akkor mondd meg a compilernek ez egy 628a amire forditasz. Ugyanugy a pic programozonak 628a-t allits be, ha ezt igy kulon nem tudja a programozod akkor elkepzelheto, hogy esetleg az iras nem fog sikerulni.
Hali!
Sikerült felraknom az MPLAB-ot!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Az Installshield-et kellett újra feltelepíteni és utána simán felment nekem is! És ezzel megoldódott az extended mód miatt kidobott ICD-s hiba is, amit korábban belinkeltem! Üdv Idézet: „Installshield-et kellett újra feltelepíteni” Áruld már el, hogy ez micsoda?
Az MPLAB-nak a telepítője az InstallShield telepítőkészítő csomaggal lett összerakva.
Alapesetben minden gond nélkül fel lehet telepíteni, de az én gépemen valamiért megsérült maga az InstallShield, vagyis az a driver amin keresztül működik. Ezért nem is tudott adni épkézláb hibaüzenetet az MPLAB telepítő sem, csak ennyit, hogy : Error -2 átalakító csomag Rákerestem a googleban az InstallShield telepítőjére, és felraktam a gépemre. (http://installshield-professional.en.softonic.com/) Na ezek után gond nélkül feltelepült az MPLAB is! Ne hari, de ennél többet én sem tudok az egészről. De ha valakinek hasonló problémája lesz, akkor remélem hasznos ötlettel szolgáltam.
Az a helyzet, hogy az install-shield az magának a Windows-nak a beépített alkalmazástelepítő-vezérlője. Tehát az MPLAB-bal még köszönőviszonyban sincsenek tulajdonképpen. Például ez az InstallShield telepítő felelős azért, hogy a felhasználó által feltelepített programok (viszonylag) jó helyre kerüljenek, a driverek megfeleően, megfelelő helyről legyenek kezelve.
Bocsánat a laikus gondolatokért! A lényeg, hogy az install-shielddel volt a gond és az újratelepítése segített!
Hali!
Köszönöm a gyors választ, nem csak Neked, mindenkinek, megpróbálom az "A"-s PIC-el, hátha sikerül üdv: vb
Az ember mindig tanul. Norberto kiegészítésével is köszi a választ, mert én még ennyit sem tudtam erről, legalább is a nevét még nem hallottam. Arról sem hallottam még, hogy ez meg tud sérülni, ill. még soha nem találkoztam, hogy megsérült volna, pedig néhányszor már telepítettem és nyúztam oprendszert...
Lényeg, hogy sikerült, aminek örülök, és gratulálok a kitartásodért!
Hát hellosztok, újabb problémába sikerült ütközni
Szépen átírogattam amiket kellett, be is állítottam, a helyes "divájszt" (PIC16F628A) de nem tudja lefordítani a compiler, ezt írja ki: Warning[216] D:\MIDI\MCV628_12_MOD.ASM 26 : Radix superseded by command line. Warning[205] D:\MIDI\MCV628_12_MOD.ASM 74 : Found directive in column 1. (CONFIG) Error[177] D:\MIDI\MCV628_12_MOD.ASM 74 : __CONFIG directives cannot be used with CONFIG directives Error[113] D:\MIDI\MCV628_12_MOD.ASM 121 : Symbol not previously defined (CONFIG) Error[113] D:\MIDI\MCV628_12_MOD.ASM 190 : Symbol not previously defined (CONFIG) Error[113] D:\MIDI\MCV628_12_MOD.ASM 196 : Symbol not previously defined (CONFIG) Error[113] D:\MIDI\MCV628_12_MOD.ASM 210 : Symbol not previously defined (CONFIG) Error[113] D:\MIDI\MCV628_12_MOD.ASM 278 : Symbol not previously defined (CONFIG) Error[113] D:\MIDI\MCV628_12_MOD.ASM 282 : Symbol not previously defined (CONFIG) Error[113] D:\MIDI\MCV628_12_MOD.ASM 292 : Symbol not previously defined (CONFIG) Error[113] D:\MIDI\MCV628_12_MOD.ASM 307 : Symbol not previously defined (CONFIG) Error[113] D:\MIDI\MCV628_12_MOD.ASM 309 : Symbol not previously defined (CONFIG) Error[113] D:\MIDI\MCV628_12_MOD.ASM 366 : Symbol not previously defined (CONFIG) Error[113] D:\MIDI\MCV628_12_MOD.ASM 368 : Symbol not previously defined (CONFIG) Warning[202] D:\MIDI\MCV628_12_MOD.ASM 390 : Argument out of range. Least significant bits used. Error[113] D:\MIDI\MCV628_12_MOD.ASM 398 : Symbol not previously defined (CONFIG) Error[113] D:\MIDI\MCV628_12_MOD.ASM 409 : Symbol not previously defined (CONFIG) Error[113] D:\MIDI\MCV628_12_MOD.ASM 412 : Symbol not previously defined (CONFIG) Warning[202] D:\MIDI\MCV628_12_MOD.ASM 600 : Argument out of range. Least significant bits used. Warning[202] D:\MIDI\MCV628_12_MOD.ASM 602 : Argument out of range. Least significant bits used. :no: :no: ez most mért van? az az igazság, hogy a weblapon, ahol ez fent volt, fentvan a már kész HEX fálj. Az hogy fordították, ha nekem az MPLAB -bal ilyeneket ír ki? kérlek titeket, help üdv: vb
OFF A Windows Installer is a programok telepítéséért felel, arról, hogy az Installshield a win-be bele van építve, most hallok először (bár nem meglepő, mivel az M$ előszeretettel felvásárolja a jól működő dolgokat). 1-2 éve volt is egy olyan hiba, hogy a Windows Installer frissítést bizonyos esetekben nem tudta magára húzni a windowsupdate, és emiatt nem lehetett a frissítéseket felrakni a winre. A WinInstallert kézzel kellett frissíteni, utána már ment a dolog. Kicsit vicces történet volt, hogy pont a frissítéseket felpakoló cucc frissítését nem tudta automatikusan megcsinálni... ON
Ez ugye a 628->628A migráció lenne? A migrációs doksiban láttam olyat, hogy bizonyos elnevezési konvenciókat megváltoztattak, pl. az oszcillátoropciók nevét. Sejtésem szerint ilyesmik miatt lehetnek azok a konfigurációs hibaüzenetek.
"CONFIG equ 0x07C ; octet de config " Ebben a sorban a "CONFIG " címke nem tetszik a fordítónak. Cseréld ki valami másra, a hibásnak jelölt sorokban is.
A radix meg legyen decimális és akkor a 202-es figyelmeztetések sem jelennek meg.
Hello
Szóval csak cseréljem ki a "CONFIG" címkét mondjuk "CONFIG1" -re? amúgy a radix dec -en van! Idézet: „Szóval csak cseréljem ki a "CONFIG" címkét mondjuk "CONFIG1" -re?” Igen, es termeszetesen mindenutt ahol hivatkozik a CONFIG-ra azokat is le kell cserelni... Idézet: „amúgy a radix dec -en van!” Ez a figyelmeztetes valoszinuleg elkerulte a figyelmed: Idézet: „Warning[216] D:\MIDI\MCV628_12_MOD.ASM 26 : Radix superseded by command line.” Allitsd be a projectedbe is, hogy a radix dec, es akkor nem lesz figyelmeztetes sem es jol is fog fordulni.
Köszi, megoldódott, fordult is rendesen, PIC meg vidáman dolgozik
üdv: vb
Sziasztok!
Kérdezni szeretném hogy ha a komparátornál (12F675) belső referenciát használok és a kimenetet megszakításra állítom (CM2 - CM0 = 100) akkor ezek a lábak ugyebár nincsenek kivezetve. Ebben az esetben ezeket a nem használt lábakat a továbbiakban használhatom ki/ bemenetként vagy sem....? Itt el is akadtam, mert ha használható akkor elég az 12F675, ha nem akkor a kevés az I/O port és 16F628A t kell hogy használjak.
Sziasztok!
PIC18F4520-ast használok, MPLAB - mcc18 párosítással! A pic mellett levő memória tartalmát, 24LC1024 szeretném felmásolni számítógépre. Már beszereztem egy MAX232-est, ahogy hallottam azzal lenne a legegyszerűbb ? ... A laptopomon csak párhuzamos port van... Azzal össze tudom kötni a pic-et? Mennyire nehézkes ilyen módon hozzáférni a memóriához? Valaki csinált már hasonlót? Tudnátok segíteni? Hogyan kell összerakni a kábelt? ... nehogy megsérüljön a laptop! Minden segítséget szívesen fogadok! Üdv.: Zoli
Írod:
Idézet: „A pic mellett levő memória tartalmát, 24LC1024 szeretném felmásolni számítógépre. Már beszereztem egy MAX232-est, ahogy hallottam azzal lenne a legegyszerűbb ? ...” Aztán: Idézet: „A laptopomon csak párhuzamos port van...” Namost, hogy nagyon finoman fejezzem ki magam, egyszerűen nem hiszem el, hogy ilyen buta lennél! Biztosan tudod, hogy a max232 az egy soros illesztő IC és kizárólag soros portra való! Ha az adatlapját megnézed, láthatod, hogy +-10V körüli feszültséget állít elő, hogy a soros porti szabványnak megfeleljen. Tehát tilos rákötni a PC párhuzamos portjára! Ha párhuzamos portra akarod küldeni az adatokat, akkor egy 8bites illesztő IC jöhet szóba, pl. 74ls245, vagy hasonló. A PIC-en szükség van 8 lábra, ezt is számításba kell venni. A 4520-nak van párhuzamos kimeneti portja, amivel vezérelhetően lehetne az adatforgalmat megoldani, mindkét irányban.
Szia!
Köszönöm az észrevételt! Nem foglalkoztam még ezzel a témával egyáltalán ezért is kérdeztem rá. Azt hittem lehet csinálni valami átalakító félét, amivel meg tudom oldani a dolgot. És a max232-est is csak hallomásból ismerem. Akkor mit javasolsz, javasoltok? Melyiket egyszerűbb megvalósítani? Soros porton max232-vel, illetve párhuzamos port 74ls245-vel? Köszönöm a válaszokat!
Hétfőn leszek olyan helyen, ahol be tudom szerezni a 75LS245-öt.
Szeretném megkérdezni, hogy lesz-e még szükségem olyan alkatrészre, amely a kommunikációhoz kell? A PIC az már megvan, létező panelt fogok kibővíteni... Kábelem és csatlakozóm is van. Ezen felül kell még valami? Köszi és üdv!
Lenne néhány kérdésem:
1. Programoztál már PC-n párhuzamos portot? 2. PIC-en programoztál már párhuzamos portot? 3. Tudod milyen IC a 74ls245, és miért van rá szükség és hogyan kell vezérelni? 4. Le tudod rajzolni, hogyan kell összekötni a PC-vel és a PIC-el? Ha bármelyik kérdésre az a válasz, hogy nem, akkor ha csak valaki helyetted meg nem írja a "drivereket" és meg nem tervezi az áramköröket, nagyon nehezen fog menni, tekintve az előzményekből leszűrhető esélyeket. Legalább is rövid távon biztosan nem. Hosszú távon viszont rengeteg dolgot kell majd megismerned, aminek nagy része nem PIC kérdés(azaz nem itt kell megkérdezned )!
Helló Mindenkinek.
A következő kérdésem lenne: szeretném beolvastatni az MPLAB-bal (8-as) az alábbi .asm-t De egyszerüen nem hajlandó megjeleníteni. Fogalmam sincs , hogy miért. Tudna valaki segíteni? Köszönettel
Kösz!
Kipróbáltam de nem nagyon akar menni vele mert mindig le akarja ellenörizni a beírt adatot, de nem sikerül kiolvasni és emiatt abortol. No de kipróbáltam a jókis oshonsoftos égetővel igaz ilyen pic nincsen benne szal 16F628 módban próbáltam írni. Láss csodát a progi müködik, igaz ez se tudja kiolvasni. Winpicben kerestem olyat hogy ne ellenörizze, csak olyat találtam hogy az irás után, de igy is az elején elakad... |
Bejelentkezés
Hirdetés |