Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Lapozás: OK   259 / 1320
(#) kobold válasza delmur82 hozzászólására (») Aug 8, 2008 /

Ha azt a kondit nagyobbra cseréled, csak lassabban éled fel, szerintem stabilabb nem lesz.
A 100 nF viszont hiányzik a Vdd mellől.
(#) delmur82 hozzászólása Aug 8, 2008 /

Köszi!
Odarakom.
(#) watt válasza delmur82 hozzászólására (») Aug 8, 2008 /

1. A táp lábról hiányzik a 100n(lehető legrövidebb nyákolással!)
2. A kapcsolók PIC lábairól hiányzik a 100n.
3. Nem látni a stabilizátor IC-t a rajzon. Annak be és kimeneti lábain is közvetlenül kell 100n.
4. pufferelésnek elég az 5V-os oldalon 47uF, max 100uF. A nyers fesz oldalon 1000uF.
(#) delmur82 hozzászólása Aug 8, 2008 /

Rendben !
Pótlom a hiányosságokat.
THX.
(#) Csaplar hozzászólása Aug 8, 2008 /

Sziasztok!

A ChipCad-nél láttam, hogy elkezdtek valamilyen új SPIFLASH Mbit körüli memóriákat forgalmazni.

Szeretnék érdeklődni, hogy használt-e már valaki ilyet? Lehet-e 8bites PIC-kel kezelni?

Előre is köszi!

Üdv.
(#) potyo válasza Csaplar hozzászólására (») Aug 8, 2008 /

Így látatlanban rámerem mondani, hogy lehet. De egy adatlapot linkelhetnél róla.
(#) dpeti válasza potyo hozzászólására (») Aug 8, 2008 /

Szia!

Énis nézegettem ezeket, hasznos jószágnak tűnnek:

Bővebben: Link

Ami tetszik fícsör rajta az az, hogy két SPI port van rajta.
(#) Csaplar válasza dpeti hozzászólására (») Aug 8, 2008 /

Köszi a linket! Majd rákérdezek a Chipcadnél, hátha mondanak valami okosat a használatukról...

Szeretném megszakíthatóvá tenni az ICD2 és a pic közötti kábelt, hogy ne kelljen olyan sűrűn ki-be rángatni a telefoncsatlakozót. Melyik lábat kell megszakítani?
A Vcc-t próbáltam, de az nem jött be, de nem merek tovább játszadozni, nehogy véletlen tönkre tegyem.

Tudnátok segíteni?

Előre is köszi!

Üdv.
(#) Norberto válasza Csaplar hozzászólására (») Aug 8, 2008 /

Az MPLAB-ban (ha jól tudom), pont erre való a Release from reset menüpont. Megnyomja az ember, és megtörténik a "kilépés" a reset/avagy programozó módból.
(#) gambrus hozzászólása Aug 9, 2008 /

Sziasztok!

Kezdő pic-es vagyok, írtam egy programot, ami természetesen nem működött. Szét szedegettem, hogy kipróbáljam hol a hiba, és arra az eredményre jutottam, hogy nem kezeli a megszakításokat. Egyiket sem. TMR0 által generált megszakítást kipróbáltam szimulálni, tökéletesen működött az MPLAB-ban, de a PIC-be töltve nem reagált semmit. Tudtok nekem segíteni mi lehet a probléma?

MPLAB 8.10-est használok
PIC16F873A-val
IC-Prog 1.05C-vel programozom fel.

Előre is köszi
(#) Norberto válasza gambrus hozzászólására (») Aug 9, 2008 /

Idézet:
„Tudtok nekem segíteni mi lehet a probléma?”

Hogyne. Így látatlanban a legegyszerűbb, valószínűleg a 13-dik sorban elírtál egy betűt a programban...
(#) gambrus válasza Norberto hozzászólására (») Aug 9, 2008 /

Jogos. Bár, azt tételeztem fel, hogy a szimuláláskor előjönne a program hiba. Tehát szerintem máshol lesz. Talán az MPLAB által kreált hex file nem kompatibilis ezzel az IC-prog-gal vagy stb. nem tudom.

Ez egy proba progi, amit direkt egyszerűre csináltam, hogy csak a lényeg derüljön ki, kezeli e a megszakításokat vagy sem. Van benne pár felesleges beállítás, mert az elejét az eredeti progiból kopiztam. Az első megszakításra - mindegy milyen - a cport nulladik bitjét, másodikra a másodikat...negyedikre a negyedik bitjét kéne egybe billentenie. A következőre mindet törli. Indulásnál még a cport7-es bitet beállítja egybe, ez az egy dolog működik.
Mellette van az IC-prog beállítása, hátha ott rontottam el valamit.
(#) watt válasza gambrus hozzászólására (») Aug 9, 2008 / 4

Mielőtt belemerülnénk a segítésbe, kérlek néhány módosítást tegyél a programban!
1. Ne használj számokat, helyettük használd a bit nevét. Olvashashatatlan így a kód.
2. Használj előre deklarált neveket a kritikus bitekhez. pl. #DEFINE PORTB_INTFLAG INTCON,RBIF
3. Nézz utána az adatlapokban, hogy miként kezelik a megszakításokat. Komplett példa van, csak másolnod kell. A jelenlegi megoldás nem jó.
4. Ettől is egyszerűbb programot írj, ami pl. a Bport hatására egy ledet gyújt ki.
5. Ne EQU-t használj a változók deklarálására, hanem CBLOCK-ot)
(#) gambrus válasza watt hozzászólására (») Aug 9, 2008 /

Köszi, átírom.
(#) cpumaster hozzászólása Aug 10, 2008 /

Sziasztok! Egy 12F675-ös égetése során problémám akadt, ebben szeretném a segítségeteket kérni. A progi adott. Az égetőm biztosan jó. Az OSC konfiggal szemétkedik. Azt írja "no osc calibration value found". Tudom hogy a progiban a legutolsó értéket kell átírni de már sok fórumban talált értékkel próbáltam és semmi. Nem megy. Pontosabban 3400, 348C, 3470, 347C, 3478. Csatolom a progit is hátha ki tudja valaki olvasni mert én ugyan megtaláltam az OSCCAL szót az asm-ben de nem találtam hozzá tartozó értéket. És ez a szerző oldala. Előre is köszi minden segítséget!
(#) Sendi válasza cpumaster hozzászólására (») Aug 10, 2008 /

Helló Cpumaster.

A NAGY MESTEREK engedelmével megpróbálom én elmagyarázni neked. Engem már kitanítottak ezzel kapcsolatban. Tehát:
Azokban a PIC-ekben, amelyekben van belső órajel, azokat gyárilag bekalibrálják. Ezt az értéket elmentik a memória utolsó címére. (tehát nem a program végén van) Ezzel az értékkel a belső órajel kb. 1% pontosan az előírt érték. Amennyiben neked szükséges a pontos frekvencia akkor ezt az értéket előhívhatod és betőltöd az OSCAL-ba.
Ezt a programod elején meghívod (CALL), ekkor elmegy az utolsó memória címre, ahol az első 2 bit az 34. Ez a "vissza" utasításod kódja, majd a második 2 bit maga a kalibrációs érték.
Figyelj, mert az MPLAB programozáskor kitörli az egész memóriát, és elvész ez az érték.
A PICKIT2 nem bántja ezt az értéket (és ki is jelzi az OSCALL értékét).
Amennyiben elveszítetted ezt az értéket a PICKIT2 egyik opciója kiszámítja neked, és be is tölti a memória utolsó címére.
Remélem érthető ha nem akkor kérdezz.

Üdv.
(#) kissi válasza Sendi hozzászólására (») Aug 10, 2008 /

Sziasztok!

Egy kicsit pontosítanám Sendi válaszát: az oszcillátor kalibrációs értéke a processzor PROGRAMMEMÓRIA-jának utolsó szava, tehát az utolsó lehetséges programszó helyén áll és nem a sima adatmemória helyén. Az értékénél nem az első 2 bit 34, hanem az adott 14 bites processzorra utasításszavára jellemző 8 bit feletti érték ( RETLW --> 110100 (34H) + kkkkkkkk ), az alsó 8 bit (kkkkkkkk) pedig a tényleges kalibrációs érték ( a 8 bites lehetőségből csak 6 bitet használ az OSCCAL!). Tehát a működésnél egy szubrutinhívást csinálunk a programmemória utolsó helyére, ahol egy gyárilag beállított RETLW utasítással találkozik és az így kapott értéket kell betölteni az OSCCAL regiszterbe! Normális körülmények között a programozó készülékek ezt nem szokták felülírni ( a programterület utolsó szavát "alapból" nem írják!) ! Az MPLAB nem bántja ezt a területet alapból!!
Bocs a hozászólásért, nem kötekedni akartam, csak ha valaki kezdő és bizonytalan, akkor a pongyola fogalmazás óriási problémákat okozhat neki abban is, amit addig esetleg úgy gondolt, hogy ért!

Steve
(#) kissi válasza cpumaster hozzászólására (») Aug 10, 2008 /

Szia!

A kapcsolási rajzon kvarc is szerepel! Ha ez igaz, akkor a PIC-nek nincs szüksége az OSCCAL értékre, ha tényleg használja az OSCCAL-t, akkor csak egy sima regiszterként használhatja ( spórol a regiszterek számával!)!

Az OSCcal értékének a helyére egyébként "bármit" írhatsz, a működést nem fogja befolyásolni, csak a pontosságot (persze ez érintheti a működést is, de el kell indulnia a programnak!). Szerintem próbálkozz meg a biztonság kedvéért a sima törléssel is, ne csak a programozáskor töröljön a programozó!

A RESET beállításod jó ( én úgy látom, hogy külső RESET-et használ, figyelj rá, mert a 12F675 tud belső RESET-et is!)?
(#) cpumaster hozzászólása Aug 10, 2008 /

Sziasztok! Köszi mindenkinek az építő válaszokat bár elkeserít picit. Egy párhuzamos portos egyszerű TAIT féle programozóval dolgozok. Olvassa is szépen meg minden csak éppen mikor beégetem a progit és visszaolvasom akkor az egész progi memória tele van 0-val. Arra már a google és a különböző fórumok segítségével jöttem rá hogy vigyázni kell ezzel a OSC értékkel és az IC-Prog pedig írja is mindig hogy megváltoztatom? Hát én próbáltam átírni de ellenőrzés után az IC-Prog nem 0-kat hanem egy 0001h hibát dob és kilép. Milyen módja van még az eredeti érték megtalálására mivel nem nagyon szeretnék most még 1 égetőt építeni? Lehet ezt az értéket valami más csellel megtudni? Szerintem bárhogy is írták a progit ez baj lehet hogy nem a saját "OSC value" csücsül rajta a PIC-en. Érdekelne más út is de még próbálkozom hátha...bár a programban valóban van egy OSCCAL nevű konstans bár a definícióját nem találtam. Most lehet hogy hülyeségeket írok csak ezen gondolkodtam hogy akkor azt biztosan valahol egy konstansként definiálták.
(#) potyo válasza cpumaster hozzászólására (») Aug 10, 2008 /

Az égető biztosan jó? A programmemória többi részét jól írja-olvassa? Mert ez nem derült ki számomra egyértelműen.

Belepillantva a progiba, én nem látom, hogy az OSCCAL értékét valahonnan be akarná olvasni, csak egy MOVWF OSCCAL utasítás van benne. Tehát nem emiatt nem működik a program.

A forráskódban az end sor elé tedd be ezt:
  1. ORG 0x3FFF
  2.  RETLW 0x00

És fordítsd újra. Így már lesz valami a programmemória utolsó címén. Az eredeti értéket lehetetlen megtudni, mert ahogy olvasom, azt egyedileg állítják be minden chipben.
(#) Sendi válasza kissi hozzászólására (») Aug 10, 2008 /

Helló Kissi.

Köszönöm a pontosítást.
Mindennel egyetértek veled. Ha azonban megtudnád mondani hogy hol állítható az MPLAB-ban hogy ne törölje az OSCALL értékét, megköszönném, mert nekem kezdettől fogva törli.

Köszönettel
(#) Mate78 hozzászólása Aug 10, 2008 /

Sziasztok

egy kezdő kérdés:mi a különbség az EQU és a CBLOCK direktívák között,és melyiket mikor használjuk?
Nekem úgy tűnik hogy mindkettő ugyanazt a célt szolgálja,de javítsatok ki.

köszi
(#) potyo válasza Mate78 hozzászólására (») Aug 10, 2008 / 4

Teljesen már szerepük van.

Az EQU konstanst definiál. Ha azt írod, aaaa EQU 75, akkor ahol a programban szerepel az aaaa szöveg, azt a fordító lecseréli a fordítás folyamán 75-re. Ugyanezt a célt szolgálja a #define aaaa 75, és ez utóbbit célszerű használni.

A CBLOCK pedig azt csinálja, hogy a mellette álló memóriacímtől kezdődően helyezi el az alatta felsorolt változókat.
(#) googa hozzászólása Aug 10, 2008 /

Sziasztok! Valaki megörvendeztetne pár olyan programsorral, ami egy PIC kimenetére kötött piezzon rövid pittyenő hangot ad? Mint pl egy telefon, vagy riasztó gombja. Plussz van még egy olyan kérdésem, hogy a piezzo így egy PIC bármelyik cmos output lábán megszólalhat és kell-e valamilyen ellenállás, vagy tranzisztor, stb? Aki nem tud segíteni, vagy csak megintene, az inkább ne írjon semmit, felesleges! Köszi annak, aki meg tud
(#) vtnagy hozzászólása Aug 10, 2008 /

Sziasztok!

Van egy ASM fájlom, amit megpróbálok átrakni CCS-C-be, és kellene egy kis segítség.

Azt szeretném kérdezni, hogy a csatolt fájlban található dolgok eddig működőképesek?
Elméletileg még csak annyit kellene csinálnia, hogy jobbra meg balra lépteti a LED-eket a PORTB-n.

Ez még készülőben van, csak szeretném, ha valaki megnézné, hogy legalább jó irányban próbálkozok-e, ne a hülyeséggel folytassam.
Mindenhez van comment, hogy tudjam, éppen mit akarok csinálni, remélem érthető lesz.

Előre is köszönöm a segítséget.

probadolog.c

(#) Mate78 válasza potyo hozzászólására (») Aug 10, 2008 /

Köszi.

akkor a kettő közül az EQU szerepét rosszul értelmeztem.
Így már világos.

üdv.
(#) vtnagy válasza vtnagy hozzászólására (») Aug 10, 2008 /

Keresgéltem neten többfele, és találtam pár alapvető hiányosságot az előző CCS-C kódomban.
A kérdésem még mindig az lenne, mint az előbb.

Kijavítottam azt a sok hibát, ami az első variációban volt, és kibővítettem pár dologgal.

probadolog.c

(#) MPi-c válasza vtnagy hozzászólására (») Aug 11, 2008 /

Az első változatban első olvasatra igen furcsa volt a main hivogatása.

A másodikban attól, hogy az init előre van írva, még nem fog lefutni, csak akkor ha a main-ban meghívod.
A main-ban biztos ezt akarod csinálni: amikor a PIN_A0 0 értékű, meghívod az effectselect függvényt, majd break-kel ki is lépsz, pontosabban kilépnél, ha az effectselect nem kerülne végtelen ciklusba. Az pedig végtelen ciklusba kerül, mert a futofenypoz változód 0 értékkel indul és nem is fog növekedni, ugyanis a gombnyomas függvény nem lesz meghívva soha.
A futofenyjobb meg bal függvényekben sincs értelme a for(; utasításoknak. Minek kellenek, ha az első lefutás végén itt is break-kel kilépsz a for-ból?

Azonkívül, ha megírtad le is fordíthattad volna és akkor kapásból látod, hogy a fordító egy csomó hiba miatt kiabál. Pl.: A define-t nem így kell használni, effectselect függvény sajátmagát is meghívja - rekurzió, ami nem megengedett. Ajánlott a program elején a függvények prototípusát is megadni.
Hirtelen ennyi.
(#) vtnagy válasza MPi-c hozzászólására (») Aug 11, 2008 /

Értem, köszi az ellenőrzést.

Azt tudom, hogy az initet nem futtatja le, ha az elejére kerül. A main-ban akartam meghívni, csak úgy néz ki, elfelejtettem beleírni

Igen, tényleg elrontottam a gombnyomásás részt, nem is igazán értem, miért 0-t állítottam be kezdőértéknek

Lefordítani sajnos nem tudom, mert nincs hozzá fordítóm.

Elméletileg javítottam a hibákat, amiket mondtál, csatolva a 3. verzió.

Átnézve, a for(; részekre szerintem nincs szükség, ezért azokat kiszedtem.

Bekerült 3 új változó:
int portb_pos = 0;
int portc_pos = 0;
int portd_pos = 0;
Ezekket még nem használom, de, ha a mostani verzió már jó, akkor már lesz ezeknek is szerepük.
A futofenyjobb()-nál található egy portb_pos++, egyelőre még ez sincs használva

probadolog.c

(#) vtnagy válasza vtnagy hozzászólására (») Aug 11, 2008 /

Végre sikerült fordítót szereznem, így rájöttem, hogy van még mit javítanom.
Igyekszem kibővíteni a programot a nekem megfelelőre, és remélem azután már jó lesz.

Szóval nem kell ránézni az előbb közölt próbámra.
Következő: »»   259 / 1320
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem