Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Lapozás: OK   517 / 1319
(#) trudnai válasza Stefan hozzászólására (») Júl 1, 2009 /

Idézet:
„Nemtudod mi ez a cikkben leírt egyszer programzhatóság?
Használtam a keresőt de nemtaláltam ....”

Lusta vagyok a cikket elolvasni, de valoszinuleg az OTP-rol lesz szo, azaz a One-Time-Programming. Ezeket a PIC-eket PROM-mal lattak el igy torolni nem lehet a ROM tartalmat ha egyszer mar beirtad. Tipikusan a C jelzesu PIC-ek ilyenek, pl 12C508. Ennek az F-es valtozata rendelkezik a Flash memoriaval ami mar elektromosan torolheto (gyakorlatilag egy EEPROM). A 12F508 tehat mar ilyen, noha ezt leszamitva csereszabatos a C-s valtozattal.
(#) zsimon válasza mammut hozzászólására (») Júl 1, 2009 /

Amíg 300Ft-ból megfordul a postán a PIC amit felprogramoz valaki (pl akár én is), és 3-4 ezerből van meg a PICkit2, 5-6 az ICD2, és amennyivel több plusz szolgáltatásuk van addig szerintem nem szabad egy forintot se beleölni akármi másba. Szerintem utolérhetetlen a gyári cuccok fejlődési üteme külsős cucokkal szemben, plusz nagyon nagy dolog hogy ICSP.
(#) watt válasza Stefan hozzászólására (») Júl 1, 2009 /

Idézet:
„Mit jelent az hogy "ha egy PIC-be beleégetünk egy olyan kódot, aminek a konfigurációs bitjei között az LVP bit tiltva van, akkor többé nem tudjuk módosítani annak tartalmát."”

Minden PIC programozható alacsony feszültségen(LVP mód). Az LVP bit ezt a módot tiltja le, ilyenkor a PGM lábra adott jel nem indítja el az LVP programozási módot. Az LVP letiltása után csak akkor lehet programot égetni a PIC-be, ha a Vpp lábára a megfelelő feszültséget kapcsoljuk(a WLPT_Vpp_mini-ben szó szerint mi kapcsoljuk, az univerzálisabb égetőkben az égető program és az égető áramkör oldja ezt meg automatikusan.).

Próbáld meg a WLPT_Vp_mini-t, veszteni nem vesztesz, és később is jól jöhet, ha az LPT portod alkalmas a feladatra. Ha nem működne, akkor egy illesztett egyszerű égető is megérné, mert sokszor jól jön, ha a PK2-t újra kell éleszteni...
(#) watt válasza zsimon hozzászólására (») Júl 1, 2009 /

Idézet:
„plusz nagyon nagy dolog hogy ICSP”

Az összes égető ami eddig említve lett ICSP, még a JDM-is. Vagy mást akartál mondani?
(#) zsimon válasza watt hozzászólására (») Júl 1, 2009 /

ICD lett volna. Csak korán van...

Idézet:
„szerintem nem szabad egy forintot se beleölni akármi másba.”

Ismét egy szélsőséges véleményed, ami szerintem meggondolatlan, mert 1-2eFt-ból kijön egy oshon klón, és szinte mindegyik olyan PIC-et égeti, amire egy amatörnek szükséges lehet a kezdéshez, sőt! Én ma is használom a WPB_F18-at és a soros égetőmet is. NAgyon sokszor húztak ki a csávából(mikor a PK2 frissítés után nem volt hajlandó elindulni!)

Ja így már értem! Jó indok, csak vigyázni kell vele, főleg az újabb 16biteseknél.
(#) Hp41C válasza watt hozzászólására (») Júl 1, 2009 /

Sziasztok!

Nem mindegyik pic programozható alacsony feszültséggel (lvp), főleg a régebbiek igénylik a magas feszültséget. A még régebbiek jelentősen terhelik azt, mivel nincs belső feszültség konverterük.

A 16C83, 16C84 ugyan C-s típus, de ők az első flash memóriás példányok, elektomosan törölhetők, többször újraírhatók.

Csak a plasztik tokos C típusok írhatók egyszer. Az ablakos kerámia tokozásúak (16C622JW) ugyan azzal az eljárással törölhetők, ahogyan a hagyományos epromok (27xxx). UV lámpával kell őket megvilágítani. Magasabb áruk miatt nem terjedtek el, de régebben ez volt a fejlesztés egyetlen lehetősége.

Próbálkoztunk a plasztik tokos példányok röntgenes törlésével, de nem jártunk sikerrel...

Sziasztok
(#) Ktulu válasza Hp41C hozzászólására (») Júl 1, 2009 /

Idézet:
„A 16C83, 16C84 ugyan C-s típus, de ők az első flash memóriás példányok,”

EEPROM memóriásak voltak helyesebben.
(#) Stefan válasza watt hozzászólására (») Júl 1, 2009 /

Köszönom a fejtágítást
Szerintem meló után kipróbálom az LPT minit, próbapanelen 2 perc alatt összerakom, aztán majd ráfekszek egy PK2-re. Kérhetek egy jó linket hozzá? Amit már valaki megépített? Már nembízok a neten fellelhető kapcsolási rajzok tömkelegében....
Köszi mindenkinek a helpet
(#) elektroláma hozzászólása Júl 1, 2009 /

Nekem volt a gondom a 18F4550-el. A probléma 1*ű volt. Nem kötöttem be mindkét oldali Vdd-t, és Vss-t.
Most már megy.
(#) watt válasza Hp41C hozzászólására (») Júl 1, 2009 /

Nem értem miért hozol fel ilyen elavult típusokat. Gyakorlatilag jelentéktelenek lettek. Amatőr szinten mindenképp.
(#) watt válasza Stefan hozzászólására (») Júl 1, 2009 /

Nézz fel az oldalamra(katt a nevemre).
(#) Hp41C válasza watt hozzászólására (») Júl 1, 2009 /

Szia!

Mert ezen az oldalon, cikkben is olvasható, hogy a 16C84-et nem lehet többször újraprogramozni, használjak helyette 16F84-et....
(#) Stefan hozzászólása Júl 1, 2009 /

Megcsináltam az LPT minit. Ugyanúgy nem megy... Sírógörcs kerülget... Sztem veszek egy gyári Pickitet majd mert elegem van az építésből egy időre...
Amúgy oszcillátor nemkell amikor égetem, mert a programozótól kapja a CLOCK-ot? És a PIC16F877 és a PIC16F877A között van valami érdemleges különbség?

Ui: lehet hogy megöltem valahogy, van itthon még1 példány de nem merem azt is kipróbálni.....
(#) trudnai válasza Stefan hozzászólására (») Júl 1, 2009 /

Idézet:
„Megcsináltam az LPT minit. Ugyanúgy nem megy... Sírógörcs kerülget... Sztem veszek egy gyári Pickitet majd mert elegem van az építésből egy időre...”

Nekem mindegy, de nagyon ugy tunik vagy a portoddal van valami (fizikailag vagy bios beallitasilag vagy akar driver) vagy pedig a szoftver amivel meg akarod hajtani.

Amugy nem veletlen mondja itt mindenki, hogy pickit2-t kell epiteni -- es hat igen, a gyari sem egy nagy osszeg amugy....

Idézet:
„Amúgy oszcillátor nemkell amikor égetem, mert a programozótól kapja a CLOCK-ot? És a PIC16F877 és a PIC16F877A között van valami érdemleges különbség?”

Felejtsd el mar ezeket a 877-eket es vegyel inkabb 887-et! Sokkal jobb es olcsobb! Es majd a PICkit2-ddel fogod tudni debuggolni is
(#) Stefan válasza trudnai hozzászólására (») Júl 1, 2009 /

vettem 2 dbot 1300/db ért nemfelejtem el mostmár jólesz egyenlőre.... amúghy a JDM et két gépen próbaltam, egyik egy P1es volt... annak tuti jó feszültségei volt
Az oszcillátoros dolog akkor úgy van?
(#) csiefjancsi válasza trudnai hozzászólására (») Júl 1, 2009 /

Sziasztok!

Elvileg a PicKit2 nem tud debuggolni csak egy adapter közbeiktatásával?!

Akkor ez a 16F887-es mégis tud??? Hogyis van ez?

Bocsánat hogy beleszoltam de kezdőként minden információra vevő vagyok! És elnézést kérek előre is mindenkitől ha hülyeséget kérdeztem.
(#) potyo válasza csiefjancsi hozzászólására (») Júl 1, 2009 /

Vannak chipek, amiket lehet debuggolni, és vannak, amikből spéci verzió létezik, és csak azt lehet debuggolni. Ez utóbbiakat nevezik headernek a gyári leírásokban.

Idézet:
„Bocsánat hogy beleszoltam de kezdőként minden információra vevő vagyok!”

Legjobb információforrás ezen téma végigolvasása az elejétől a végéig!
(#) Stefan hozzászólása Júl 1, 2009 /

Fejlődés van!!! Kipróbáltam 2 gépen azt, hogy az LPT port ACK bitje helyett a BUSY-t használom. Ekkor FELISMERI a Winpic800!!! igaz 12F683 ként....
(#) watt válasza Stefan hozzászólására (») Júl 2, 2009 /

Idézet:
„amúghy a JDM et két gépen próbaltam, egyik egy P1es volt... annak tuti jó feszültségei volt”

Nem csak ez számít. Írtam erről az oldalamon, olvastad?

Idézet:
„Kipróbáltam 2 gépen azt, hogy az LPT port ACK bitje helyett a BUSY-t használom. Ekkor FELISMERI a Winpic800!!! igaz 12F683 ként....”

Igen, azt én is tapasztaltam, hogy az ACK, ill. a visziránnyal van a gond. Sajnos nem igazán egy terheletlen bemenetnek néznek ki ezek a vonalak. Feszültség van rajtuk, és terhelik a vonalat. Ráadásul ahány PC annyiféleképpen. Megjegyzem, nekem 3 PC-n, köztük egy laptopon is működik!

Csatoltam egy soros portos égetőt, ami az WLPT_Vpp_mini alap koncepcióját követi(ugyanúgy kell használni, ami a Vdd, Vpp kapcsolását illeti). Illesztett és elvileg működik, de még nem volt időm kipróbálni. Ha gondolod egy próbát érdemes tenni. Egyébként ne add fel, mert van megoldás, csak elég kitartónak kell lenni.
(#) trudnai válasza Stefan hozzászólására (») Júl 2, 2009 /

Idézet:
„Kipróbáltam 2 gépen azt, hogy az LPT port ACK bitje helyett a BUSY-t használom.”

Nezd mar meg a gepednel a BIOS settingsnel a printer portot keresd meg hogy van-e valami allitasi lehetoseg bidirectional-ra? Legalabbis regebben voltak ilyen nyugok meg mikor DOS-os gepek voltak es Laplink-kel kuldozgettuk az adatokat egyik geprol a masikra.
(#) trudnai válasza csiefjancsi hozzászólására (») Júl 2, 2009 /

Idézet:
„Elvileg a PicKit2 nem tud debuggolni csak egy adapter közbeiktatásával?!”

Kicsit atszerkesztve a kerdesedet mondatta: Elvileg a PicKit2 tud debuggolni csak nehany PIC-nel ezt egy adapter közbeiktatásával tudja.

De ki kell hangsulyozni, hogy ez nem a PICkit2 hibaja! Ha a PIC-ben ott van a debug aramkor akkor a PICkit2 nagy valoszinuseggel kezelni fogja tudni es lehet debuggolni. Mar majdnem ugyanazzal a debuggolasi kepesseggel rendelkezik mint az ICD2.
(#) borvendeg válasza Hp41C hozzászólására (») Júl 2, 2009 /

ÍHello bocs hogy ilyen későn válaszolok erre:erre
a hozzászólásra de most jutott időm hogy ujra foglalkozzak PIC-ekkel egész délelőtt ezzel próbálkoztam arra rájöttem hogy az E portot az ansel regiuszterrel kell állítani. De nem tudom hogyan valaki legyen szíves leírni nekem . Digitális-ként szeretném használni
Köszi a segítséget.
(#) kisszee válasza borvendeg hozzászólására (») Júl 2, 2009 /

Hello,

jó irányban haladsz, ha sikerül rájönnöd, hogy egyes funkciókat melyik regiszterrel tudod beállítani, és elsőre nem jössz rá, hogy hogyan, akkor érdemes rákeresni az adatlap INDEX részében a kérdéses regiszterre; ha az ANSEL -re rákeresel, láthatod, hogy a 7:0 bitekkel tudod ki-, vagy bekapcsolni az analóg funkciókat, 0 = Digitális, 1 = Analóg.

Ezek után már csak meg kell keresned, hogy a PORTE melyik lábai "hordozzák" az analóg funkciókat, 887 esetében ez a AN5, AN6, AN7, tehát az ANSEL regiszterben ezeket kell 0 -ba állítani, ha digitálisként akarod őket használni.
(#) watt válasza borvendeg hozzászólására (») Júl 2, 2009 /

Nézd meg az adatlap 39. 40. oldalát. Van példaprogram is a hogyanra.
(#) pepe33 hozzászólása Júl 2, 2009 /

Még mindig a 18f97j60 felprogramozásával küszködök.

Készítettem egy másik panelt , csak a felprogramozáshoz, szerintem már minden szükséges láb be lett kötve, de a jelenség változatlan.

A rajzot mellékelem , hátha kifelejtettem valamit mégis.
Próbálgattam a feszültségcsökkentés törlés, ujracsökkentéses módszert is , de az sem vált be.

(#) Hp41C válasza borvendeg hozzászólására (») Júl 2, 2009 /

Szia!

Az E port bitjei RE0 - AN5, RE1 - AN6, RE2 - AN7, RE3 - MClr (adatlap 3.7.1). Az ide vonatkozó analog funkció beállítást az A port leírásánál találod (3.2.1).

Egyszóval: az E és az A portot az ANSEL regiszterrel tudod beállítani. Ha mind a 8 csatornát (AN0..7) digitálisan szeretnéd használni:

1. Banksel   ANSEL
  2. clrf        ANSEL

Szia
(#) icserny válasza pepe33 hozzászólására (») Júl 2, 2009 /

MCLR lábon nem látom a felhúzóellenállást.
(#) borvendeg válasza kisszee hozzászólására (») Júl 2, 2009 /

Hello! Azt hittem értem amit írsz de mégsem működik felteszem a programomat. Légyszi nézd át mit csinálok rosszul. A kijelző csak azért van benne hogy lássam fut e a program. Azt szeretném elérni hogy az E-porton lévő led villogjon.

Eproba.bas

Következő: »»   517 / 1319
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem