Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Lapozás: OK   586 / 1320
(#) ifjuhorgasz válasza Hp41C hozzászólására (») Okt 11, 2009 /

Légyszi tudnál mellékelni kapcsi rajzot a programozóhoz.Én nem találtam meg a chipcad.hu amit irtál.légyszi mellékelj kapcsi rajzot.

Szia
(#) frecsko hozzászólása Okt 11, 2009 /

Sziasztok.
Az alábbi programból hogyan tudhatom meg, hogy az LCD melyik lábait használja?

voltampm.ASM

(#) Galdemorph válasza benjami hozzászólására (») Okt 11, 2009 /

Átettem a D portra hogy ne kelljen az ADvel szórakozni és töröltem a TRISD hogy output legyen,miért nem villog még mindig? továbbra is csak ég folyamatosan..:S

1. #INCLUDE <p18F4550.inc>
  2.        
  3.         CONFIG WDT=OFF;
  4.         CONFIG DEBUG = ON;
  5.         CONFIG LVP = OFF;
  6.         CONFIG FOSC = INTOSCIO_EC;
  7.        
  8.         org 0;
  9.                
  10. S1 res 1;
  11. S2 res 1;
  12.  
  13. START
  14.  
  15.         MOVLW B'00000000'
  16.         MOVWF TRISD
  17.         MOVLW B'00000000'
  18.         MOVWF PORTD
  19.        
  20. MAIN
  21.     BTG PORTD,RD0
  22.     MOVLW H'FF'
  23.     MOVWF S1
  24.     MOVLW H'FF'
  25.     MOVWF S2
  26.     CALL SZUNET
  27.     GOTO MAIN
  28.  
  29. SZUNET
  30.         DECFSZ S1,1
  31.         GOTO SZUNET
  32.         DECFSZ S2,1
  33.         GOTO SZUNET
  34.         RETURN
  35. END
(#) gydanee válasza ifjuhorgasz hozzászólására (») Okt 11, 2009 /

Bár nem tőlem kérdezted megpróbálok segíteni.
ChipCad PIC fejlesztőkészlet árlista
És a PICKit2 clone
(#) frecsko válasza Galdemorph hozzászólására (») Okt 11, 2009 /

Szia.
A program elejére szerintem ez kellene:
List P=PIC18F4550
include P18F4550.inc
(#) icserny válasza ifjuhorgasz hozzászólására (») Okt 11, 2009 /

Idézet:
„Légyszi tudnál mellékelni kapcsi rajzot a programozóhoz.”

Ezen a fórumon a moderátorok nem szokták tolerálni a chat-elő stílust. Ez alól a diksi-igsi sem ad felmentést!

A ChipCAD honlapján az Árlista/Fejlesztőeszközök/Microchip útvonalat kövesd!

Watt honlapján, illetve a Kapcsolások között találsz egyszerű LPT portos égetőáramkört.

De szerintem bölcsebb volna először az elméleti alapokkal kezdeni, s néhány hónapig különféle szimulátorokkal is jól el lehet szórakozni. Karácsonyra pedig hátha kapsz egy LPC USB Starter Kit-et (DV164126), ami árban is elérhető, PICkit2-t is tartalmaz, s USB-n keresztül a számítógéppel is tud kommunikálni, tehát izgalmas dolgokat lehet csinálni vele. (Nem utolsósorban a PICCOLO projekt tananyagot is végig tudod venni vele.)

Nemrég a PIC kezdőknek c. topikban összegyűjtöttem néhány hasznos linket, nézd meg. Bővebben: Link
(#) icserny válasza Galdemorph hozzászólására (») Okt 11, 2009 /

Itt találsz egy mintaprogramot leírással.
(#) Galdemorph válasza icserny hozzászólására (») Okt 11, 2009 /

Köszönöm a linket, ismerem is de pont ez az, hogy nálam ez sem müködik, sőt az oshon simulatoron sem. Pont ebből az indíttatásból akartam magam megírni de egyszerűen nem megy! nem értem...
(#) icserny válasza Galdemorph hozzászólására (») Okt 11, 2009 / 1

Próbáld meg így! MPLAB szimulátorban megy. (S2 értékét ilyenkor le kell csökkenteni: 0xFF-ről pl. 0x08-ra)
  1. #include <p18f4550.inc>
  2.  
  3.   CONFIG WDT=OFF;
  4.   CONFIG DEBUG = ON;
  5.   CONFIG LVP = OFF;
  6.   CONFIG FOSC = INTOSCIO_EC;
  7.  
  8.    CBLOCK 0x00
  9. S1
  10. S2
  11.    ENDC
  12.  
  13.     ORG  0x000
  14.     GOTO START
  15.  
  16.     ORG  0x100
  17. START
  18.     MOVLW B'00000000'
  19.     MOVWF TRISD
  20.     MOVLW B'00000000'
  21.     MOVWF PORTD
  22.  
  23. MAIN
  24.     BTG PORTD,RD0
  25.     MOVLW H'FF'
  26.     MOVWF S1
  27.     MOVLW H'FF'
  28.     MOVWF S2
  29.     CALL SZUNET
  30.     GOTO MAIN
  31.  
  32. SZUNET
  33.     DECFSZ S1,1
  34.     GOTO SZUNET
  35.     DECFSZ S2,1
  36.     GOTO SZUNET
  37.     RETURN
  38. END
(#) Matt hozzászólása Okt 11, 2009 /

Tisztelt Kollégák!

Eléggé érdekes problémába futottam. 16F627ről van szó. Összeraktam hozzá a hardvert, gondoltam próbaként egy egyszerű programot irok ami bekapcsolja a kimeneteket, lássam, hogy a hardver stimmel-e. Beraktam a PIC-et, és azt tapasztalom, hogy nem indul a pic, vagyis nem csinál semmit.

A PIC-nek megvan a tápfesz, mclr kikapcsolva, xt osc, pwrt engedélyezve, és mégsem működik.

Mi lehet a gond?
Matt
(#) Norberto válasza Matt hozzászólására (») Okt 11, 2009 /

Idézet:
„nem indul a pic, vagyis nem csinál semmit”

Oszcilloszkóppal rámértél a rezonátor / kvarc és PIC megfelelő lábára?
(#) Matt válasza Norberto hozzászólására (») Okt 11, 2009 /

igen, az rendben van

Szerintem csatold azt az egyszerű tesztprogramot, hátha véletlenül van benne hiba.

csatolom a tesztprogit

teszt.asm

MCLR lábon van felhúzó ellenállás?

igen, van

A legelső égetés előtt egy teljes törlést eszközöltél a PIC-en?

Az égető progi minden égetés előtt törli a PIC-et. Vagy ez nem elé? Edidg ebből nem volt gond.
(#) Stefan válasza Matt hozzászólására (») Okt 11, 2009 /

HS el próbáltad? Lehet nemhajtja meg elégge a kvarcot.
Bár ha rámértél szkóppal akkor ez kilőve.
(#) Marco_HUN hozzászólása Okt 11, 2009 /

Sziasztok!
Nagyon nem értem a PIC-et és ha van rá mod akkor valaki felvenne msn-re? hogy asok butyuta kérdésemet ne ide kelljen feltennem? vagy erre nincs lehetőség nincs senki aki hajlandó egy nagyon kezdőnek támogatást nyujtani hogy megismerje eme világot?
msn:ashrab@graffiti.net
üdv:Marco_HUN
előre is köszönöm
(#) kissi válasza Marco_HUN hozzászólására (») Okt 11, 2009 /

Szia!

Van egy rovat: PIC kezdőknek ( keress rá!) !

A fórum azért van, hogy akiben felvetődik valami kérdés az felteszi, akiben meg a válasz vetődik fel, az leírja. Így mindenki tanulhat kérdésből és a válaszból egyaránt!

Egyre vigyázz: ne légy lusta elolvasni a korábbi kérdéseket és válaszokat, mert abból sokat lehet tanulni és ha valaki rendszeresen igényli, hogy más olvassa helyette az oldalakat, arra ráunnak!

Steve
(#) esanya válasza Auf hozzászólására (») Okt 11, 2009 /

Szia!

Ezt a "Use Vpp first program Entry" -t mar kiprobaltad? Pickit2-vel probalod egetni?

udv,
Sanyi
(#) Norberto válasza kissi hozzászólására (») Okt 11, 2009 /

Marco_HUN!

Én annyival egészíteném ki, hogy akárkit vennél fel MSN-re, kb. ugyanazokat a válaszokat tudná adni a kérdésekre, amik már a fórum keretein belül (topikokban, és cikkekben!) meg lettek beszélve, ki lettek tárgyalva.

Szóval a legfontosabbak:

- a szent biblia kivétel nélkül a kinézett/használt típus adatlapja

- sokat kell olvasnod, mind a korai, mind a frissebb cikkeket, illetve jelen topikot, illetve azt, amit kissi említett

- ahogy watt szokta volt említeni, elektronikai alapok nélkül nehéz dió lesz bármilyen művelet a PIC-ek világában

- célszerű assembly nyelven kezdeni a programozást

- icserny és watt oldalait is célszerű lesz sűrűn látogatnod, sok rajtuk a hasznos információ!
(#) Marco_HUN hozzászólása Okt 11, 2009 /

HMM jo akkor elkérhetném azokat az oldalak linkjeit?
amugy olyan szempontból jobb az msn hogy gyorsabb az informácio közlés. Elektros tudásom van csak a PIC programozás tudás hiányzik.
Szóval akkor elején kezdem sulitól kaptam gyakorolni egy pickit2-es cuccot.Olvastam a Nullától a robotokig cimü cikk első két részét és elkezdtem azzal hogy kiakarom gyujtani a D port lábára kötött 8 ledet de nem jött össze.
de nem sikerült. mplab-bal átforditottam hex-be onnan a pickit-es szoftverrel fel programoztam felemeltem az mclr és a vdd lábat öt voltra szoftverben rámértem a lábakra a panelon ott a táp és nulla között megvan az 5V. és mégsem világit a cucc. Feltöltsem a programot?
Marco
(#) poznamokus hozzászólása Okt 11, 2009 /

Sziasztok!

Jóideje olvasgatom a fórumot, megkérdezném, hogy melyik PIC-kel érdemes elkezdeni PIC-et használni, ha már van többéves tapasztalatom AVR és ARM-en (konkrétan ATmega32 és 128, AT90 CAN és USB, ill LPC2106 és 2366), saját tervezésű panelokkal is, C-ben programoztam őket, eCos-t és uC-ost használtam, viszont az oktatásnak hála a PIC teljesen kimaradt az életemből. Kezdetnek egy saját kis demoboardot csinálnék, valami ATmega32-vel hasonszőrű tudásút (legyen benne I2C, SPI, UART, PWM, néhány Timer esetleg még Capture bemenet is, meg ADC). Melyik típussal érdemes elindulni? Előre is köszi.
(#) Norberto válasza poznamokus hozzászólására (») Okt 11, 2009 /

Ennek az eldöntéséhez olvass bele egy kicsit a PIC vs. AVR topikban, ott többek közt az is felmerült a beszélgetések során, hogy kb. mik egyenrangúak.
(#) Galdemorph válasza icserny hozzászólására (») Okt 11, 2009 /

Köszönöm a segítséget ez tökéletesen megy!! Még elég kezdö vagyok de jól gondolom, hogy igy ránézésre a memóriafoglalással volt gondja?

(#) potyo válasza poznamokus hozzászólására (») Okt 11, 2009 /

Első blikkre az 18F4553 ugrik be, abban van minden, amit felsoroltál, plusz még USB is.

Érdemes ellátogatni ide: MAPS Online, itt tudsz mindenféle dolgokra szűrni
(#) Auf válasza esanya hozzászólására (») Okt 11, 2009 /

K182-vel. saját magam csináltam vasalásosan a panelt, a többi meg már nem nagy cucc volt.

de a ic-et jdm-el tettem bele. sok programozót próbáltam. Az lpt-s propic 2 sem működött.

a jdm véletlen működött, aztán már a másikkal csináltam.

K128_K182.pdf

(#) trudnai válasza Galdemorph hozzászólására (») Okt 11, 2009 / 1

Idézet:
„jól gondolom, hogy igy ránézésre a memóriafoglalással volt gondja?”

En nem hinnem, hogy azzal lenne a gondod. A Te elso programocskad linker scriptet feltetelez, es a valtozo alapertelmezesben az udata szekciora fog kerulni, ahhoz pedig illene banksel-t csinalni. De ettol fuggetlenul ennek mukodnie kellene ugy is (mivel majdhogynem mindegy hogyan van a banksel beallitva, aza mindig ugyanazt a memoriat fogja felhasznalani merthogy Te nem allitgatod...). Icsernyi valtozata az accessram-ra helyezi a valtozokat igy nem kellenek a bank szelekciok...

Mas lenyegi kulonbseget nem latok, kiveve, hogy icsernyi kollega a 0x100-as cimre helyezte a START cimketol kezdodoen a programot. Ennek nem lenne szabad befolyasolnia a mukodest, mivel nincs interrupt vagy bootloader vagy mas ami ezt megkovetelne.

Amugy ha H'FF' -el toltod fel a szamlalot, akkor csak 255-ot szamlal, nem 256-ot. Nagyon nagy kulonbseget ugyan nem eredmenyez, mivel a belso ciklusban ugyis minden egyes alkalommal 0-ra csordul az ertek, azonban egy-egy utasitast sporolhatnal ha nullaznad az S1 es S2-t...
Következő: »»   586 / 1320
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem