Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
ahhha
Így hogy tudtam hol keressem, kissé egyszerűbb volt megtalálni. Teljesen világos a dolog. Köszi a választ. Idézet: „Mar bocs, de ha megnezed a CCS peldajait sokban igy van includolva a masik C file. Ezt a peldat a CCS forumrol masoltam be 1 az 1-ben.” Igen, azt emlitetted, hogy masoltad a kodot -- ettol fuggetlenul nem jo modszer C file-t inkludalni. Amugy miert van ez igy a CCS peldaiban -- nincs linkeruk? Avagy hasonlo okobol ami miatt a Microchip absolute kodolast hasznal az AppNote-jaiban (nem kell a pelda kedveert elmagyarazni a usernek hogyan kell a linker scriptet bekonfiguralnia)?
Üdv mindenkinek!
MCC18-at használok és szeretném a grafikus kijelzőmre kiírt adatokat a pic-em memóriájába tárolni mert így nem lesz olyan lassu az adatok kiolvasása, de egy tömbben pl unsigned char [1024] nem lehet tárólni mert a fórdító sikít. Van erre valami megoldás? 18F4620-t használok tehát elvileg van elég memóriája. a kijelzőm 128*64-es és 2db KS0108 van benne.
Szia!
Nézde meg a MCC18 "GETTING STARTED" dok. 7.3 fejezet 10. kérdését és a "C18 C COMPILER USER’S GUIDE" 5.2 fejezetét!
Sziasztok!
Szeretnék építení egy LCD kijelzős, digitális hangerőszabályzót, de a programozást nem nagyon tudom megérteni. Tudna valaki segíteni nekem hogy hogyan is kell ezt csinálni?
Konkrét kérdést tegyél fel, ne olyat, hogy hogyan kell atomreaktort építeni! (Egyébként nézz fel az oldalamra, leírtam "hogyan kell csinálni".)
Köszi hogy segítettél a weboldalad sokat segített.
Nézz be ide:
Bővebben: Link Ilyesmikről beszélgetünk: Bővebben: Link1 Bővebben: Link2 Bővebben: Link3
Nagyon szépen köszönöm segitséged. Eszembe sem jutot hogy megnézem a PK2 adatlapját. Én csak a mikrovezérlö adatlapját olvastam át vagy 3-szor. Még egyszer nagyon köszi!
Köszönöm a segítséget már majdnem jo csak nem tudom hogy ezt pontot hol kell és hogyan kell csinálni: "A region that spans multiple banks must be created in the linker script: "
köszönöm!
Közben megtaláltam! előbb nézzek körül aztán kérdezzek!!
Ha belinkeled az átaszabott linker állományt, akkor szívesen megnézem. Arra vigyázz, hogy a kitüntetett adatlapokat ne használd fel a nagy adattárhoz:
gpr0 - ennek az eleje az ACCESS PAGE gpe13,gpr14 - attól függően, hogy a Debug mód be van-e kapcsolva (lásd MPLAB IDE Debug/Release kapcsoló), vagy az egyiket, vagy a másikat a szofveres verem (paraméterátadás, lokális változók) fogja használni. Az 124 bájtos tömböt tartalmazó területed PROTECTED legyen!
itt ha minden igaz megtalálod: http://magashegyi.atw.hu/linkerscript.rtf
egyébként miért szükséges a PROTECTED?
Nem tudom, hogy érdekel-e valakit a JAL nyelv, de egyre több helyen terjesztik (máshol meg abbahagyják a korábbi fejlesztést), így nem árt tudni, hogy, merre érdemes keresni.
Az egyik kurrens hely a JALLIB project honlapja. Itt a parancssori fordító, a mikrovezérlők definíciós állományai, periféria könyvtárak és néhány mintaprogram található összecsomagolva. E pillanatban a jallib-pack-2.4m-0.5.0.zip csomag a nyerő. Van Linuxos változat is. A másik ajánlott hely a Just Another Language Website, ahol az Installation menüpontra kattintva megtudhatjuk, hogy JalEdit néven egy grafikus fejlesztői környezet is rendelkezésre áll. Célszerű az ezzel kombinált Jalpack csomagot telepíteni előbb, s utána frissíteni a fentebb említett jallib újabb verziójával. Most próbálgatom a LED villogtatást és PWM-mes LED hunyorogtatást. Azt is sikerült megtudnom, hogy a HID bootloaderhez hogyan kell módosítani a demókat. Az alábbi példa a PICCOLO projektem PIC18F4550-es mintaáramkörén fut, ellenütemven villigtatja a LED-eket, s a HID loaderrel tölthető be. Jó szórakozást!
Normál esetben a "pragma fuses NO" helyére jönnének a konfiguráció beállítását végző direktívák. A "pragma bootloader" sor mondja meg, hogy holkezdődik a felhasználói program (esetünkben (0x1000-től).
Jónak látszik. Arra vigyázz, hogy ez a linker állomány csak Release módú programokhoz való!
A PROTECTED arra való, hogy mást ne akarjon odatenni a linker. Idézet: Bocs: 1024 bájtos... „Az 124 bájtos tömböt tartalmazó területed PROTECTED legyen!”
Aki gondolkodna mi az a JAL: Tualjdonkepp egy Pascal-szeru nyelv PIC-re. Az eredeti szerzoje Wouter van Ooijen (Holland), aki mar (sajnos) nem vesz reszt a fejlesztesben -- tulajdonkeppen miota atadta a forrast, hogy szabad szoftver legyen, azota mar nem csinalja. Ettol fuggetlenul neha meg lelkesen beszel rola a piclist-en, es sajat bevallasa szerint az uj JAL sokkal jobb mint amit o anno megalkotott.
Epitett egyebkent programozot is (talan talalkoztatok mar a Wisp, Wisp628 ill. Wisp648-al). Meg hat demo boardokat, modulszeru cuccokat fokent az Utrecht-i egyetemre ahol tanit -- de ha jol tudom a legtobb cuccot meg is lehet tole venni.
Volt aztán egy máásodik hulláma a JAL-nak (ehhez már készült grafikus IDE), amit többek között Bert van Dam neve fémjelez. Ő egy könyvet is kiadott PIC Microcontrollers - 50 Projects for Beginners and Experts címmel. Egy időben (1,5-2 éve?) az ő honlapjáról lehetett letölteni a komplett fejlesztői csomagot. Mások is fejlesztgettek, de nagy zűrzavar és inkompatibilitás volt a header fájlok dzsungelében. Most a JALLIB sokkal letisztultabbnak látszik.
Idézet: Ez csak természetes, amikor évek óta kenik rá az agyzsírt! A JAL 1.verziójánál még nagyon nem tetszett a generált kód, a mostani (2.4-es) egész jó assembly kódot generált a belinkelt LED villogtató programból.„sajat bevallasa szerint az uj JAL sokkal jobb mint amit o anno megalkotott” A JALLIB-ben már a PIC14K50-et is támogatják (az USB-t is!), ha lesz rá időm, majd megnézem alaposabban.
Hmm, le fogom majd tesztelni komolyabb kodokon is, hogy milyen kodot general, majd ha sikerult vegre letelepednem (remelhetoleg mar csak ket het). Ki kellene probalni a kod generalast komolyabb kodokon is (AVR-nel is a gcc egyszeru dolgokon eleg jol teljesit, de mar extra kivansagoknal vannak azert furcsasagai).
Nem tudom, hogy az mond-e valamit, hogy megírták JAL nyelven a Microchip MCHPUSB bootloaderének megfelelőjét, s az lefordítva 1957 bájt, tehát belefér a PIC4550 bootloader területére (0 - 0x7ff, ez tehető külön írásvédetté).
A Michrochip eredeti bootloaderét az ingyenes C18 fordítóval nem tudom begyömöszölni az első 2K-ba! A gyárilag előfordított MCHPUSB bootloader pedig 2014 bájt.
Átültettem a 18F2520-as PIC-emet egy másik panelba, és itt nem működik! A PICkit2 megtalálja a PIC-et, bele is írja a programot, de a PIC nem működik! Ráadásul ugyan az a program van benne, ami az előző nyákon még működött. Persze van némi apró hardveres módosítás a panelon, de ettől függetlenül működnie kellene. Nem ír ki semmit az LCD, a LED-ek is világítanak pedig nem kellene...
Átírtam a programomat úgy, hogy egyszerűen csak villogtassa az egyik LED-et a panelon. De nem villog! Szóval szinte biztos hogy a PIC rossz. Nem értem... nem bírta volna ki a kiforrasztást majd a beforrasztást? (SO28 tokozású). De akkor a PICkit2 se látná, nem?
Lehet hogy csak bizonyos rész(ek) ment(ek) benne tönkre. Nekem is volt egy 16F84-em, ami tökéletesen működött, leszámítva hogy az RB2 lába semmire, az RB3-as pedig csak bemenetre volt használható mert a tanulás és kísérletezés megpróbáltatásait nehezen viselte.
Ha külső órajelről (kvarcról) jár, akkor lehet, hogy nem indul el az oszcillátora vagy nem kapja meg a külső órajelet. A PK2 órajel nélkül is látja a PIC-et, nem olyan, mint az AVR, aminek a programozása is leáll, ha nincs órajele.
(Én szedtem már ki TQFP64-es tokozású PIC-et is egy panelemből, és forrasztottam vissza, túlélte, pedig a kiszedésnél már "izzott" minden, én is azt gondoltam, hogy nem fogja kibírni.)
Hmm, jol hangzik! Bar azt tudjuk, hogy C18-nak meg a gyari optimalizalojaval sem a lagjobb a kod amit fordit (sokkal jobb ugyan, mint az ingyenes...)
Valaki probalta mar az SDCC-t hasonlo projectbol kifolyolag?
Akkor ez az eset kizárva. MCLR láb környéke esetleg nem változott? MCLR a PIC config-jában le van tiltva? Hirtelen más ötletem nincs, gondolom a tápfeszeket ellenőrizted (minden tápfesz láb bekötve).
Szerk., még egy dolog: ha az LVP láb nincs földre húzva és az LVP nincs kikalpcsolva a config-ban, akkor is lehet ilyen.
MCLR ugyan az, a PIC konfigja ugyan az (maga a komplett program is ugyan az!), tápfeszültség megvan.
Ez a különbség:
Ültesd vissza a régi nyákra, és rögtön megtudod mi az igazság.
Az nem olyan egyszerű! Az a panel már használhatatlan.
Egeszen biztos vagy benne, hogy nincs hideg forrasztasod vagy rovid zarad?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |