Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Lapozás: OK   670 / 1320
(#) cNobody válasza potyo hozzászólására (») Feb 10, 2010 /

ahhha
Így hogy tudtam hol keressem, kissé egyszerűbb volt megtalálni. Teljesen világos a dolog.
Köszi a választ.
(#) trudnai válasza vilmosd hozzászólására (») Feb 11, 2010 /

Idézet:
„Mar bocs, de ha megnezed a CCS peldajait sokban igy van includolva a masik C file. Ezt a peldat a CCS forumrol masoltam be 1 az 1-ben.”

Igen, azt emlitetted, hogy masoltad a kodot -- ettol fuggetlenul nem jo modszer C file-t inkludalni.

Amugy miert van ez igy a CCS peldaiban -- nincs linkeruk? Avagy hasonlo okobol ami miatt a Microchip absolute kodolast hasznal az AppNote-jaiban (nem kell a pelda kedveert elmagyarazni a usernek hogyan kell a linker scriptet bekonfiguralnia)?
(#) Magashegyi hozzászólása Feb 11, 2010 /

Üdv mindenkinek!

MCC18-at használok és szeretném a grafikus kijelzőmre kiírt adatokat a pic-em memóriájába tárolni mert így nem lesz olyan lassu az adatok kiolvasása, de egy tömbben pl unsigned char [1024] nem lehet tárólni mert a fórdító sikít.
Van erre valami megoldás? 18F4620-t használok tehát elvileg van elég memóriája. a kijelzőm 128*64-es és 2db KS0108 van benne.
(#) MPi-c válasza Magashegyi hozzászólására (») Feb 11, 2010 /

Szia!
Nézde meg a MCC18 "GETTING STARTED" dok. 7.3 fejezet 10. kérdését és a "C18 C COMPILER USER’S GUIDE" 5.2 fejezetét!
(#) Bulldog1796 hozzászólása Feb 11, 2010 /

Sziasztok!

Szeretnék építení egy LCD kijelzős, digitális hangerőszabályzót, de a programozást nem nagyon tudom megérteni. Tudna valaki segíteni nekem hogy hogyan is kell ezt csinálni?
(#) watt válasza Bulldog1796 hozzászólására (») Feb 11, 2010 /

Konkrét kérdést tegyél fel, ne olyat, hogy hogyan kell atomreaktort építeni! (Egyébként nézz fel az oldalamra, leírtam "hogyan kell csinálni".)
(#) Bulldog1796 válasza watt hozzászólására (») Feb 11, 2010 /

Köszi hogy segítettél a weboldalad sokat segített.
(#) vicsys válasza Bulldog1796 hozzászólására (») Feb 11, 2010 /

Nézz be ide:
Bővebben: Link
Ilyesmikről beszélgetünk:
Bővebben: Link1
Bővebben: Link2
Bővebben: Link3
(#) tomi134 válasza icserny hozzászólására (») Feb 11, 2010 /

Nagyon szépen köszönöm segitséged. Eszembe sem jutot hogy megnézem a PK2 adatlapját. Én csak a mikrovezérlö adatlapját olvastam át vagy 3-szor. Még egyszer nagyon köszi!
(#) Magashegyi válasza MPi-c hozzászólására (») Feb 11, 2010 /

Köszönöm a segítséget már majdnem jo csak nem tudom hogy ezt pontot hol kell és hogyan kell csinálni: "A region that spans multiple banks must be created in the linker script: "

köszönöm!
(#) Magashegyi válasza Magashegyi hozzászólására (») Feb 11, 2010 /

Közben megtaláltam! előbb nézzek körül aztán kérdezzek!!
(#) icserny válasza Magashegyi hozzászólására (») Feb 11, 2010 /

Ha belinkeled az átaszabott linker állományt, akkor szívesen megnézem. Arra vigyázz, hogy a kitüntetett adatlapokat ne használd fel a nagy adattárhoz:

gpr0 - ennek az eleje az ACCESS PAGE
gpe13,gpr14 - attól függően, hogy a Debug mód be van-e kapcsolva (lásd MPLAB IDE Debug/Release kapcsoló), vagy az egyiket, vagy a másikat a szofveres verem (paraméterátadás, lokális változók) fogja használni.

Az 124 bájtos tömböt tartalmazó területed PROTECTED legyen!
(#) Magashegyi válasza icserny hozzászólására (») Feb 11, 2010 /

itt ha minden igaz megtalálod: http://magashegyi.atw.hu/linkerscript.rtf
egyébként miért szükséges a PROTECTED?
(#) icserny hozzászólása Feb 11, 2010 /

Nem tudom, hogy érdekel-e valakit a JAL nyelv, de egyre több helyen terjesztik (máshol meg abbahagyják a korábbi fejlesztést), így nem árt tudni, hogy, merre érdemes keresni.

Az egyik kurrens hely a JALLIB project honlapja. Itt a parancssori fordító, a mikrovezérlők definíciós állományai, periféria könyvtárak és néhány mintaprogram található összecsomagolva. E pillanatban a jallib-pack-2.4m-0.5.0.zip csomag a nyerő. Van Linuxos változat is.

A másik ajánlott hely a Just Another Language Website, ahol az Installation menüpontra kattintva megtudhatjuk, hogy JalEdit néven egy grafikus fejlesztői környezet is rendelkezésre áll. Célszerű az ezzel kombinált Jalpack csomagot telepíteni előbb, s utána frissíteni a fentebb említett jallib újabb verziójával.

Most próbálgatom a LED villogtatást és PWM-mes LED hunyorogtatást. Azt is sikerült megtudnom, hogy a HID bootloaderhez hogyan kell módosítani a demókat. Az alábbi példa a PICCOLO projektem PIC18F4550-es mintaáramkörén fut, ellenütemven villigtatja a LED-eket, s a HID loaderrel tölthető be. Jó szórakozást!

1. include 18f4550                    -- target PICmicro
  2. pragma target clock 48_000_000     -- oscillator frequency
  3. pragma fuses  NO                   -- fuses were defined in the bootloader
  4. pragma bootloader LOADER18 0x1000  -- HID bootloader is used
  5. --
  6. enable_digital_io()                -- disable analog I/O (if any)
  7. LATD = 0x09
  8. TRISD = 0
  9. --
  10. forever loop
  11.    LATD = LATD^0x0f
  12.    _usec_delay(500000)
  13. end loop

Normál esetben a "pragma fuses NO" helyére jönnének a konfiguráció beállítását végző direktívák.

A "pragma bootloader" sor mondja meg, hogy holkezdődik a felhasználói program (esetünkben (0x1000-től).
(#) icserny válasza Magashegyi hozzászólására (») Feb 11, 2010 /

Jónak látszik. Arra vigyázz, hogy ez a linker állomány csak Release módú programokhoz való!

A PROTECTED arra való, hogy mást ne akarjon odatenni a linker.
(#) icserny válasza icserny hozzászólására (») Feb 11, 2010 /

Idézet:
„Az 124 bájtos tömböt tartalmazó területed PROTECTED legyen!”
Bocs: 1024 bájtos...
(#) trudnai válasza icserny hozzászólására (») Feb 11, 2010 /

Aki gondolkodna mi az a JAL: Tualjdonkepp egy Pascal-szeru nyelv PIC-re. Az eredeti szerzoje Wouter van Ooijen (Holland), aki mar (sajnos) nem vesz reszt a fejlesztesben -- tulajdonkeppen miota atadta a forrast, hogy szabad szoftver legyen, azota mar nem csinalja. Ettol fuggetlenul neha meg lelkesen beszel rola a piclist-en, es sajat bevallasa szerint az uj JAL sokkal jobb mint amit o anno megalkotott.

Epitett egyebkent programozot is (talan talalkoztatok mar a Wisp, Wisp628 ill. Wisp648-al). Meg hat demo boardokat, modulszeru cuccokat fokent az Utrecht-i egyetemre ahol tanit -- de ha jol tudom a legtobb cuccot meg is lehet tole venni.
(#) icserny válasza trudnai hozzászólására (») Feb 11, 2010 /

Volt aztán egy máásodik hulláma a JAL-nak (ehhez már készült grafikus IDE), amit többek között Bert van Dam neve fémjelez. Ő egy könyvet is kiadott PIC Microcontrollers - 50 Projects for Beginners and Experts címmel. Egy időben (1,5-2 éve?) az ő honlapjáról lehetett letölteni a komplett fejlesztői csomagot. Mások is fejlesztgettek, de nagy zűrzavar és inkompatibilitás volt a header fájlok dzsungelében. Most a JALLIB sokkal letisztultabbnak látszik.
Idézet:
„sajat bevallasa szerint az uj JAL sokkal jobb mint amit o anno megalkotott”
Ez csak természetes, amikor évek óta kenik rá az agyzsírt! A JAL 1.verziójánál még nagyon nem tetszett a generált kód, a mostani (2.4-es) egész jó assembly kódot generált a belinkelt LED villogtató programból.

A JALLIB-ben már a PIC14K50-et is támogatják (az USB-t is!), ha lesz rá időm, majd megnézem alaposabban.
(#) trudnai válasza icserny hozzászólására (») Feb 12, 2010 /

Hmm, le fogom majd tesztelni komolyabb kodokon is, hogy milyen kodot general, majd ha sikerult vegre letelepednem (remelhetoleg mar csak ket het). Ki kellene probalni a kod generalast komolyabb kodokon is (AVR-nel is a gcc egyszeru dolgokon eleg jol teljesit, de mar extra kivansagoknal vannak azert furcsasagai).
(#) icserny válasza trudnai hozzászólására (») Feb 12, 2010 /

Nem tudom, hogy az mond-e valamit, hogy megírták JAL nyelven a Microchip MCHPUSB bootloaderének megfelelőjét, s az lefordítva 1957 bájt, tehát belefér a PIC4550 bootloader területére (0 - 0x7ff, ez tehető külön írásvédetté).

A Michrochip eredeti bootloaderét az ingyenes C18 fordítóval nem tudom begyömöszölni az első 2K-ba! A gyárilag előfordított MCHPUSB bootloader pedig 2014 bájt.
(#) Attila86 hozzászólása Feb 12, 2010 /

Átültettem a 18F2520-as PIC-emet egy másik panelba, és itt nem működik! A PICkit2 megtalálja a PIC-et, bele is írja a programot, de a PIC nem működik! Ráadásul ugyan az a program van benne, ami az előző nyákon még működött. Persze van némi apró hardveres módosítás a panelon, de ettől függetlenül működnie kellene. Nem ír ki semmit az LCD, a LED-ek is világítanak pedig nem kellene...

Átírtam a programomat úgy, hogy egyszerűen csak villogtassa az egyik LED-et a panelon. De nem villog! Szóval szinte biztos hogy a PIC rossz. Nem értem... nem bírta volna ki a kiforrasztást majd a beforrasztást? (SO28 tokozású). De akkor a PICkit2 se látná, nem?
(#) bodgabo válasza Attila86 hozzászólására (») Feb 12, 2010 /

Lehet hogy csak bizonyos rész(ek) ment(ek) benne tönkre. Nekem is volt egy 16F84-em, ami tökéletesen működött, leszámítva hogy az RB2 lába semmire, az RB3-as pedig csak bemenetre volt használható mert a tanulás és kísérletezés megpróbáltatásait nehezen viselte.
(#) szilva válasza Attila86 hozzászólására (») Feb 12, 2010 /

Ha külső órajelről (kvarcról) jár, akkor lehet, hogy nem indul el az oszcillátora vagy nem kapja meg a külső órajelet. A PK2 órajel nélkül is látja a PIC-et, nem olyan, mint az AVR, aminek a programozása is leáll, ha nincs órajele.

(Én szedtem már ki TQFP64-es tokozású PIC-et is egy panelemből, és forrasztottam vissza, túlélte, pedig a kiszedésnél már "izzott" minden, én is azt gondoltam, hogy nem fogja kibírni.)
(#) trudnai válasza icserny hozzászólására (») Feb 12, 2010 /

Hmm, jol hangzik! Bar azt tudjuk, hogy C18-nak meg a gyari optimalizalojaval sem a lagjobb a kod amit fordit (sokkal jobb ugyan, mint az ingyenes...)

Valaki probalta mar az SDCC-t hasonlo projectbol kifolyolag?
(#) Attila86 válasza szilva hozzászólására (») Feb 12, 2010 /

Belső oszcillátorra van állítva.
(#) szilva válasza Attila86 hozzászólására (») Feb 12, 2010 /

Akkor ez az eset kizárva. MCLR láb környéke esetleg nem változott? MCLR a PIC config-jában le van tiltva? Hirtelen más ötletem nincs, gondolom a tápfeszeket ellenőrizted (minden tápfesz láb bekötve).

Szerk., még egy dolog: ha az LVP láb nincs földre húzva és az LVP nincs kikalpcsolva a config-ban, akkor is lehet ilyen.
(#) Attila86 válasza szilva hozzászólására (») Feb 12, 2010 /

MCLR ugyan az, a PIC konfigja ugyan az (maga a komplett program is ugyan az!), tápfeszültség megvan.
Ez a különbség:
(#) Mezoas válasza Attila86 hozzászólására (») Feb 12, 2010 /

Ültesd vissza a régi nyákra, és rögtön megtudod mi az igazság.
(#) Attila86 válasza Mezoas hozzászólására (») Feb 12, 2010 /

Az nem olyan egyszerű! Az a panel már használhatatlan.
(#) trudnai válasza Attila86 hozzászólására (») Feb 12, 2010 /

Egeszen biztos vagy benne, hogy nincs hideg forrasztasod vagy rovid zarad?
Következő: »»   670 / 1320
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem