Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Lapozás: OK   682 / 1320
(#) Petroimro hozzászólása Feb 21, 2010 /

Sziasztok!

Én azt szeretném kérdezni, hogy honnan lehet letölteni a ccs-c programot?

Köszi!
(#) vicsys válasza Petroimro hozzászólására (») Feb 21, 2010 /

Aki keres, az talál!
A gyártó honlapjáról is letölthető.
Ja, meg van link is...
Bővebben: Link
(#) Petroimro válasza vicsys hozzászólására (») Feb 21, 2010 /

Hogy nem vettem észre?
Köszi szépen!
(#) tomi134 hozzászólása Feb 21, 2010 /

Sziasztok

Szükségem lenne a segitségetekre Pk2-ben hogy lehet kikapcsplnia BROWNOUT és WATCHDOG-ot?
Elöre is köszi!
Üdv.Thomas
(#) potyo válasza tomi134 hozzászólására (») Feb 21, 2010 /

Azt nem Pickit2-ben kell, hanem abban, amivel a hex fájlt csináltatod. Ha már kész hex fájlod van, akkor mplab-ban import, átállítod ezeket, majd export.
(#) gydanee hozzászólása Feb 21, 2010 /

Sziasztok!
Tegnap este óta szenvedek egy kódrészlettel, ami nem akar működni.
  1. START:
  2.         BSF     STATUS,RP0      ;BANK1
  3.         MOVLW   B'00011111'
  4.         MOVWF   TRISD            ;W regiszter kiírása a PORTD-be
  5.         MOVLW   B'00000000'
  6.         MOVWF   TRISD            ;W regiszter kiírása a PORTD-be
  7.         BCF     STATUS,RP0      ;BANK0
  8.  
  9. VISSZA:
  10.     bsf     TRISB,0     ; B port bemenet
  11.         BTFSS   PORTB,B'00000000'
  12.         GOTO    BALRA
  13.         BTFSS   PORTB,B'00000001'
  14.         GOTO    JOBBRA              ;ugrás a JOBBRA cimkéhez
  15.         GOTO    VISSZA              ;ugrás a VISSZA cimkéhez

Mi lehet ennek a programrészletnek a gondja? Azt csinálja, hogy egyből a BALRA cimkéhez ugrik program. Az RB0-án van a kapcsolóm. Lehet hogy a bank váltással szúrok el valamit, mert rájöttem hogy azt nem teljesen értem még. Konkrétan azért gondolok erre, mert a program lefordításakor ezt írja ki: Register in operand not in bank 0. Ebben a kódrészletben, amit bemásoltam. Ja és egy 16F887-esben van benne.
(#) potyo válasza gydanee hozzászólására (») Feb 21, 2010 /

Az ok itt van leírva: Link
(#) icserny válasza gydanee hozzászólására (») Feb 21, 2010 /

Az analóg funkciókat nem kellene letiltani az RB0, RB1 lábakon? Az adatlap figyelmeztet rá, hogy az ANSELH regisztert inicializálni kell, mert amelyik lábon az analóg funkció engedélyezve marad, azon a beolvasás mindig nullát eredményez, pont úgy, mintha lenyomtad volna a nyomógombot!
(#) gydanee válasza icserny hozzászólására (») Feb 21, 2010 /

Igazad lehet! Meg is van ez a rész az adatlapban! Már csak ki kell találnom hogy is tegyem ezt.
(#) Hp41C válasza tomi134 hozzászólására (») Feb 21, 2010 /

Szia!

A PicKit2 V2.61-gyel is lehet. Ki kell olvasni a kontrollert, elő kell venni az adatlapját... A kékkel írt és aláhúzott "Configuration" szóra klikkentve táblázatosan lehet állítgatni a konfigurációs biteket. Hogy melyik mit jelent - ezért kellett elővenni az adatlapot...

Szia

0-t írtam az ANSELH regiszter összes bitjére, de semmi változás.
potyo:
Ez egy 44pin demo board. Ezért gondolom hogy nem a kártyán van elszúrva valami. Sajnos még nem sikerült teljesen felfogni, amit linkeltél. Agyalok rajta, de szerintem mást szúrtam el.

Köszönöm hogy foglalkoztok a problémámmal!
(#) szilva válasza gydanee hozzászólására (») Feb 21, 2010 /

Egyrészt a ciklus elején ott van a TRISB matatása, majd utána bankváltás nélkül a PORTB szerinti elágazás. Mivel a két regiszter nem azonos bankban van, ez így biztos nem jó.

Másrészt a két BTFSS a PORTB-ről sem az igazi. Azt írod, az RB0-n van a kapcsoló, gondolom annak az egy lábnak az állapotától függően kellene elágazni, de ez így az egyik rutint az RB0, a másik rutint az RB1 állapota szerint hívja meg, vagy ugorja át. A BTFSS második paramétere nem bitmaszk, hanem a bit sorszáma!
(#) icserny válasza gydanee hozzászólására (») Feb 21, 2010 /

Idézet:
„0-t írtam az ANSELH regiszter összes bitjére”
Melyik bankban?
Légy szíves a komplett programot mutatni!
Javasolt bankváltás a STATUS regiszter piszkálása helyett:
  1. START:  
  2.              BANKSEL ANSELH
  3.              CLRF    ANSELH
  4.              BANKSEL PORTD
  5.              MOVLW   B'00011111'
  6.              MOVWF   PORTD
  7.              ....

De jó! Működik! Úgy ahogy az meg van írva!
Kijavítottam az általatok felsorolt hibákat, bank váltásokat és már csinálja is a dolgát!
Nagyon szépen köszönöm a segítséget mindenkinek! Tanulságos volt!
(#) vviktor hozzászólása Feb 21, 2010 /

Helló, én a PIC16f877-ről szeretnék kérdezni.
A kérdésem az lenne, hogy ennek a procinak van-e olyan lába, amin tudom szabályozni, hogy a lábán mekkora legyen a kimeneti feszültség és, hogy bemeneti feszültséget tudok-e mérni? Lényegében azt szeretném megoldani, hogy egy potival szabályzom, hogy az egyik lábon bemenő feszültséget egy másik lábon jelenjen meg.
Ha lehet, akkor kód részleteket is küldjetek.
Üdv és köszi a segítséget: Viktor.
(#) potyo válasza vviktor hozzászólására (») Feb 21, 2010 /

Adatlapban nézted már, hogy tudja-e ezeket?
(#) icserny válasza vviktor hozzászólására (») Feb 21, 2010 /

Idézet:
„ennek a procinak van-e olyan lába?”
Nincs. De van impulzusszélesség modulációs célokra használható kimenet (PWM).
Idézet:
„bemeneti feszültséget tudok-e mérni?”
Legyünk diplomatikusak: lehet vele mérni.
Idézet:
„Lényegében azt szeretném megoldani, hogy egy potival szabályzom, hogy az egyik lábon bemenő feszültséget egy másik lábon jelenjen meg.”
Muszáj ehhez mikrovezérlőt/digitális technikát használni? Egy műveleti erősítő nem tudná ugyanezt?
(#) trudnai válasza vviktor hozzászólására (») Feb 21, 2010 /

Idézet:
„kérdésem az lenne, hogy ennek a procinak van-e olyan lába,”

Akkor en is had kotozkodjek A procinak a labahoz nem fersz hozza, mert az jol be van agyazva a mikrovezerlo muanyag tokjaba... (es akkor hagyok egy kis hatas szunetet gondolkodni ezeken...google-t szabad hasznalni!)
(#) vviktor hozzászólása Feb 21, 2010 /

Vagyis akkor ezzel a procival nem tudok ilyet?
(#) trudnai válasza vviktor hozzászólására (») Feb 21, 2010 /

Vagyis ez nem proci... hanem mikrovezerlo...

Amugy meg nem, ill PWM-et tudsz eloallitani (Pulse Width Modulation -- Impulzus Szelesseg Modulacio). Az legtobb esetben megfelel a celnak, ha nem akkor kell egy kulso alkatresz ami ezt megcisnalja neked...
(#) vicsys válasza vviktor hozzászólására (») Feb 22, 2010 /

Akkor én is bele vau...
Dehogyisnem lehet! Bár ehhez már 1 kicsit komolyabb programozási ismeretek kellenek.
(A "hitetlen gyauroknak" írom, hogy nem csak a pwm kimenettel lehet előállítani, hanem egy ellenállás lánccal is, vagy akár egy SPI/I2C buszon kommunikáló digipottal is. Csak, hogy diplomatikus legyek. ). A mikrokontrollered (mert célszerű nevén nevezni a gyereket), tud az analóg bemenetén keresztül mérni.
Meglátásom szerint, egyszerűbb lenne, ha konkrétan leírnád, hogy mit készítenél. Van 1 olyan érzésem, hogy tényleg meg lehet oldani analóg módon is a problémádat!
(#) spepe válasza watt hozzászólására (») Feb 22, 2010 /

Köszönöm a válaszokat.

Akkor most írom sorba a válaszaimat a kérdésekre.

trudnai, Az adatlap szerint az abszolút maximum érték amit az egyes lábak, az (MCRL-en kívül) elbírnak az 7 V. A probléma nem is a PIC-val van hanem a többi cuccal amit még bekötöttem. Azt, hogy mennyit fogyaszt összesen az áramkör még nem mértem le igazából de amint haza érek le fogom. Köszi az ötletet!

A programozó kábelét egy 1m-es szalagkábelből csináltam. zajszintet pedig nem is tudom, hogy hogy mérhetnék rajta de gondolom oszcilloszkóp nélkül esélytelen is. Max hangkarival...

szilva, most jöttem rá ahogy olvastam az üzenetedet, hogy mekkora hülyeséget csináltam. Tényleg bőven elég lenne egy dióda is. De egyébként lemértem, és olyan 4,2 V körül volt legutóbb amikor néztem a 78L05 kimenetén a feszültség. A kondikat meg egyébként pont azért tettem oda, hogy nagyobb legyen a stabilitás de erről nem tudtam, hogy még rosszabb lesz. De egyébként miután beraktam őket sokkal jobban ment minden. De szerintem ez annak tudható be, hogy a 78L05-ös valamivel jobban tudott működni, hogy volt honnan egy kis plusz áramot venni neki vagy nagy hülyeséget mondok? :S

watt, igen, bocsi elfelejtettem írni! LVP módban van mert már egyszer megjártam a 12V-al és azóta inkább kerülöm ha nem muszáj használni. Csak simán a PIC megfelelő lábait a 2,3,4,5,6 és 11-es LPT kivezetésekre kötöttem.

Ha jól emlékszek akkor 2 az órajel, 3 az adatjel, 4 az LVP, 5 az MCLR és a 6-os a VDD de az nincs bekötve mivel nincs mit kapcsolni neki. A 11-es kivezetés pedig az adat olvasásra van. Azért nem a 10-es mert eredetileg ezt a kábelt egy AVR-hez csináltam és akkor még nem tudtam, hogy be lehet abba is állítani, hogy más kivezetést használjon.

Köszönöm a válaszokat előre is!

Bye!
(#) szilva válasza spepe hozzászólására (») Feb 22, 2010 / 1

Hidd el, ha a 7805-nek nincs elég tartaléka, akkor nem stabilizál. Persze, valami átjön rajta, lehet, hogy épp 4.2V-ot tudsz is mérni a kimeneten, de kb. azzal egyenértékű, mintha egy ellenállást raknál sorba a tápfesszel. Terhelésváltozásra ez a feszültség rogyadozni fog, és teljesen kiszámíthatatlan, hogy éppen mennyi lesz az értéke. Ilyenkor persze a nagy puffer segít kisimítani a nem stabil tápot, de ez nem rendeltetésszerű működése a stabilizátornak.

Ha stabilizátort akarsz odatenni, akkor mindenképpen low-drop típus kellene, de 5.2V annyira kevés, hogy ahhoz még low-drop típusban sem igazán fogsz találni 5V-osat, mert azoknak is kell általában fél volt körüli tartalék. Egyébként 5.2V-ra én nem tennék semmit (még az elég szigorú, TTL áramköröknél alkalmazott 5%-on is belül van), de ha nagyon le akarod csökkenteni kicsivel 5V alá, akkor a Schottky dióda jó megoldás lehet.
(#) spepe válasza szilva hozzászólására (») Feb 22, 2010 /

Nem akarom én minden áron azt az 5 V-ot csak azért, hogy szép legyen max.

Csak mivel már mint írtam megjártam a 12 V-al ezért kicsit óvatosabban próbálom meg csinálni.

Azt nem tudom még, mert sajnos az elektronikai tudásom eléggé hiányos, hogy ha mondjuk az USB port 5 V-ot és 500mA-t ad le, akkor az nyugodtan ráköthetem közvetlenül az PIC-re? Tehát az e lényeg végül is, hogy a PIC elvileg max 200-220mA-t vesz fel az adatlap szerint ha jól emlékszek és abba nem vagyok biztos, hogy az a +280-300mA nem tesz e kárt benne?
(#) zsoltee0001 hozzászólása Feb 22, 2010 /

Sziasztok

Pic 17-et mivel tudom olvasni?
PK2-m van.
üdv
(#) icserny válasza spepe hozzászólására (») Feb 22, 2010 /

Idézet:
„ha mondjuk az USB port 5 V-ot és 500mA-t ad le”
Nem "ad le" csak úgy 500 mA-t. Azt csak akkor adja le, ha egy rákötött terhelés kiveszi belőle. Ha a PIC max 200-220 mA-t vesz fel, akkor csak ennyi áramot fog az USB csatlakozó tápvezetéke leadni.
(#) watt válasza spepe hozzászólására (») Feb 22, 2010 /

Addig értem, hogy melyik lábat hova kötötted az LPT-n, de hogyan? (Milyen az a kábel? Milyen áramköri illesztés van benne?) Rajz jól jönne!

Még annyit, hogy az USB 5V-ját nyugodtan rákötheted a PIC-re, égetés közbem néhány mA-t fogyaszt., meg amúgy is(a PICKit2 is arról megy). Kondizni ne kondizzad meg nagyon, mert nem szereti(max. 100µF puffernek)! Viszont 100n szűrést tegyél a PIC táplábaira!
(#) sucuka hozzászólása Feb 22, 2010 /

Kedves kollégák!

Akinek esetleg megvan a "Kónya-féle" könyv második kiadásának CD-melléklete, az dobjon egy privátot, ha nem nagy kérés.
Köszi!
(#) spepe válasza watt hozzászólására (») Feb 22, 2010 /

Köszönöm a válaszokat ismét.

Nos hát ezért biztosan fogok kapni a fejemre ( ) de a kábel az csak egy szimpla kábel. Semmi nincs rajta még egy ellenállás sem. Csak simán össze vannak kötve a lábak. Volt egy oldal ahol több ilyen programozó áramkör is volt. Én az enyémet az egyik ott lévő alapján építettem meg ami az oldalon úgy volt fent, hogy közvetlenül a csatlakozóra voltak forrasztva diódák és azokra pedig a vezetékek.

ok 100nF-os már van rajta, (igaz nem közvetlenül a PIC bemenetén) de gondolom nem árt ha még egy párat ráteszek. A puffer kondit pedig gondolom közvetlenül a + és a - ra kell kötni.
(#) watt válasza spepe hozzászólására (») Feb 22, 2010 / 1

Úgy soha nem lesz jó, ne is csodálkozz! Rosszabb esetben tönkremegy vagy az LPT adat kimenete, vagy a PIC PGD lába!
Nézd meg az oldalamon a WLPT_mini-t, ne a V4-est első körben , hanem az elsőt, és legalább azokat az ellenállásokat tedd be, ha jót akarsz! Reménykedj, hogy eddig nem tetted tönkre a PIC-et!
Következő: »»   682 / 1320
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem