Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Tudom, hogy veszélyes és már készültem is átépíteni. Jah egyébként már sikerült felprogramozni azóta de szerintem ez is lehet a gond.
Megkeresem mindjárt az eredetit amiről másoltam valamennyire, majd egy véleményt kérhetnék róla tőled, hogy jó lenne e? Annyit szeretnék még, hogy a 74LS07 mindenképpen szükséges vagy elhagyhatom?
Áhh. Bocsi a dupláért.
Pontosan erről vettem a mintát: Bővebben: Link Tehát tulajdonképpen majdnem az amit Te is csináltál: Bővebben: Link Csak ez a PIC-re veszélyesebb változat.
Azért csak ott van egy 220ohm! Az nincs a te kábeledben?
Az enyémre értettem, hogy veszélyesebb változat mivel semmi sincs rajta. Még egy 220 Ohm-os ellenállás se.
Akkor tegyél. PIC-nél az adatláb kétirányú.
Nekem megvan a CD könyvestől, de a múlt héten szembesültem azzal, hogy a CD abszolút olvashatatlan, már négy gép öt meghajtójában próbáltam. Elfelejtette az okosságot. :nemtudom:
Egy motor fordulat szám szabályzását szeretném megoldani.
Picit bővebben lehetne?
Honnan jön a bemenő jel? Milyen a motor? Egyenáramú vagy léptető? Nem elég erre a célra egy LM317?
Hát egy poti van rákötve az egyik lábra a másikra meg egy kis teljesítményű egyenáramú motor. Ahogy a poti ellenállása változik, úgy változik a motor sebessége. Azért pic-kel szeretném megoldani, mert ezt majd Topi cikke alapján szeretném vezeték nélkül továbbítani egy másik hasonló pic-nek.
Szia!
A PIC 17 az mi ?! Egyébként a pontos típust az MPLAB-ban kiválasztva láthatod, hogy milyen gyári programozók támogatják! Steve
PWM-el kellene csinalnod, hogy a H hidat vagy fel hidat (nem tudom hogyan akarod meghajtani) egy valtoztathato feszultsegu kimenettel hajtsd meg. Ez gyakorlatilag egy impulzus szelesseg modulacioval es egy alulatereszto szurovel a legjobb. Biztosan talalsz ra ezer peldat ha rakeresel DC motor vezerlesre meg PIC-re a googliban... Microchip-nek is vannak fent pelda alkalmazasai kapcs rajzokkal, forras koddal stb...
Vezetek nelkulire is talalsz boven, foleg ha ZigBee-s cuccokra keresel ra... Bar lehet nem is radiosat akarsz, de akkor pl ott van infre voros is, szoval van mibol valogatni. Idézet: „A PIC 17 az mi ?!” Kifutott termekek... ...nem tudom lehet-e meg egyaltalan rendelni, talan igen...
Az 17C42a oldalan ezt talaltam pl:
Tehat PICdem ill pk3 (meg talan icd3) lenne az elerheto. De hogy ki tudod-e olvasni a firmware tartalmat az kerdeses, gondolom nem sajat cucc, es nagy valoszinuseggel le van vedve. De nem ismerem az eszkozt, lehet meg az is, hogy nincs agyaltalan lehetoseg a kod kiolvasasara mivel OTP. Na mindegy, rad hagyom az adatlapok bongeszeset, sok sikert
Üdv mindenkinek!
Egy LCD kijelzőt próbálok feléleszteni de van egy kis gondom vele. Ha az adatküldések közt késleltetek akkor minden ok de ha a BUSY flag et akarom használni (gyorsabb mint az időzítgetés) akkor nem működik (se szimulálva se élőbe). Mi lehet a gond? A segítséget előre is köszönöm.
Úgynézem, hogy fordítva van a feltétel a Busy Flag figyelésénél. BTFSS PORTD, 7 kellene.
Egy javaslat: ha már nevet adtál a biteknek, akkor célszerű a define-t használni: #define LCD_PORT PORTD #define LCD_TRIS TRISD #define RS PORTE, 0 #define RDWD PORTE, 1 #define EN PORTE, 2 #define BF LCD_PORT, 7 ; ebben azért nem vagyok biztos, hogy működik, de kellene működnie És a kód többi részénél csak BSF RS, MOVWF LCD_PORT vagy épp BTFSS BF formát kell használni. Így kisebb a tévedés lehetősége.
Szia
PIC17C756A -ról van szó, chipcadnél kapható. Tehát, jól mondod OTP és 99%, hogy All protect, de egy próbát akartam tenni, hátha mégse Egy tengelyvég motor vezérlője, a probléma, hogy ha beteszem a panelba a PIC-t akkor melegszik (de nem forró), és a stab 5V-os kockát is fűti. Bizonyos perifériák nem működtek, úgy gondolom, néhány kimenet szállt el, tehát a PIC még nem halt meg. A kissé naiv elképzelésem az volt, hogy a firmware-t átmásolom egy új PIC-be és már meg is van oldva a dolog. Csak miután rákötöttem a PK2-re akkor vettem észre, hogy hoppá, nem támogatja, a kereső meg nem hozott eredményt, úgy tűnt senki nem foglalkozott PIC 17-el, ezért kérdeztem rá. Köszi az infót. ÜDV
Azt elfelejtettem, megkérdezni, szerintetek az normális, hogy a PIC Vss és a Vdd- je között 21 Ohm az ellenállás?
(lehet, e-miatt melegszik)
Szerintem jobban jarnal, ha megprobalnad kitalalni mit csinalhat, es egy hasonlo labkiosztasu modern chippel helyettesitened, megirnad hozza a sajat firmware-ed...
Amugy ne ohmikusan merdd, hanem mukodes kozben nezd meg mennyit vesz fel.
Üdv!
Köszönöm a segítséget. Megcsináltam a #define részt, működik. A végén a BF be belekötött, átírva BUSY ra elfogadta. A probléma viszont továbbra is fennáll, valami a busy kezelésénél nem ok.
Szia!
Nézd meg az LCD adatlapját, az első inicializáló parancsoknál nem lehet a busy fleg-et figyelni... Az első parancs beírása előtt várakozni kell (az idő sajnos típus függő kb. 15 ms), a mód állító parancs után kb. 5ms-et, az ismételt mód állítás után kb. 100us-t. A további parancsoknál lehet a busy-t figyelni, de mivel az LCD lassú (kb 100kHz órajelről megy), a busy flag első kiolvasása előtt is érdemes várni egy kicsit ... Nem tudom mekkora órajelről jár a kontroller, de a beírandó értékek és a RS, RDWR jelek előkészítési idejének, az E magas periódusának legalább 500ns nek kell lennie, olvasásánál az E aktivizálása és az adat (Busy flag) beolvasása között is legalább 500 ns -nak el kell telnie. A busy flag kiolvasásának egész ciklusát meg kell ismételni - ha a kiolvasást így tartod, a busy flag egy régebbi értékét tartja az LCD, mivel az adat nem változhat meg az adatvonalakon a kiolvasási ciklus alatt. Szia
Sziasztok!
az ilyen típusu adatokat
hogy kell egyenként a W-be rakni? bitmap 128x64 es lcdre... ez egyenlőre számomra kezelhetetlen.... Van belőle úgy 1Kb Köszi előre is!
Sziasztok!
Eddig a PIC mikrokontrolerek 16F-es családjával ismerkedtem meg . A HI-TECH C forditóját használom. A 16F877-es belsö A/D konverterét már többször használtam eredményesen. Következő a problémám és ebben kérnék töletek segitséget. A 16F877-hez kellene kötnöm egy legalább 12 bites külső A/D konvertert.A mérés pontossága miatt nem használhatom a belső 10 bites A/D-t. Ha valaki tudna egy példa programot küldeni C nyelven ,azt nagyon megköszönném.
Most neharagudj, de mégis mire számítasz? Vedd elő a külső AD konverter adatlapját, abban szépen le van írva, hogy kell kezelni, azt leprogramozod és megvan oldva a probléma. Eleve azt sem tudjuk, hogy milyen AD konvertert akarsz használni...
Szia!
Részemről ez csak kotnyeleskedés, mivel eléggé kezdő vagyok, csak az olvasatomra hagyatkozva mondom: Én csinálnék hozzá egy makrót (ha ASM-ben programozod), és azt hívnám meg.
Szia!
Hát ez eddig rendben is volna, nem is a makróval van gondom, hanem ezt az adat formát nem tudom hogy kezelje a makró. Az elmúlt fél órában azt sikerült kideritenem, hogy ez egy 'unsigned char' valami amit lehet ugyan kezelni ,de a C-hez nem értek...asm-ben kelle valami megoldás.... Üdv
Assembly nyelvű programot tudok mutatni, a Linear Technology AN86 alkalmazás mintapéldájában Bővebben: Link
Ha valami C-s megoldásod van, az már hasznos lehet, szerintem át lehet ültetni, de én még csak asm-tanuló vagyok. Sajnálom, hogy az én segítségem kevés, de legalább a szándék megvolt...
Tudjuk, hogy milyen mikrovezérlőről van szó? Szerintem nem. Ha netán PIC18-ról van szó, akkor PICCOLO projekt honlapján a Mutatók, tömbök, szubrutinok fejezet végén (A programtároló memória elérése és a Változók inicializálása részben) találsz hozzá némi útbaigazítást. Bővebben: Link
Szia,
nem, valóban nem írtam. PIC16F876. a converter program elvileg direkt PIC részére készit bmp-ből asm-et. Én be is illesztem a progiba, de hogy kell meghívni, vagy valami...na ezt nem tudom. Üdv |
Bejelentkezés
Hirdetés |