Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Lapozás: OK   683 / 1320
(#) spepe válasza watt hozzászólására (») Feb 22, 2010 /

Tudom, hogy veszélyes és már készültem is átépíteni. Jah egyébként már sikerült felprogramozni azóta de szerintem ez is lehet a gond.

Megkeresem mindjárt az eredetit amiről másoltam valamennyire, majd egy véleményt kérhetnék róla tőled, hogy jó lenne e?

Annyit szeretnék még, hogy a 74LS07 mindenképpen szükséges vagy elhagyhatom?
(#) spepe válasza spepe hozzászólására (») Feb 22, 2010 /

Áhh. Bocsi a dupláért.

Pontosan erről vettem a mintát:

Bővebben: Link

Tehát tulajdonképpen majdnem az amit Te is csináltál:
Bővebben: Link

Csak ez a PIC-re veszélyesebb változat.
(#) watt válasza spepe hozzászólására (») Feb 22, 2010 /

Azért csak ott van egy 220ohm! Az nincs a te kábeledben?
(#) spepe válasza watt hozzászólására (») Feb 22, 2010 /

Az enyémre értettem, hogy veszélyesebb változat mivel semmi sincs rajta. Még egy 220 Ohm-os ellenállás se.
(#) potyo válasza spepe hozzászólására (») Feb 22, 2010 /

Akkor tegyél. PIC-nél az adatláb kétirányú.
(#) bodgabo válasza sucuka hozzászólására (») Feb 22, 2010 /

Nekem megvan a CD könyvestől, de a múlt héten szembesültem azzal, hogy a CD abszolút olvashatatlan, már négy gép öt meghajtójában próbáltam. Elfelejtette az okosságot. :nemtudom:
(#) vviktor válasza vicsys hozzászólására (») Feb 22, 2010 /

Egy motor fordulat szám szabályzását szeretném megoldani.
(#) vicsys válasza vviktor hozzászólására (») Feb 22, 2010 /

Picit bővebben lehetne?
Honnan jön a bemenő jel? Milyen a motor? Egyenáramú vagy léptető? Nem elég erre a célra egy LM317?
(#) icserny válasza vviktor hozzászólására (») Feb 22, 2010 /

(#) vviktor válasza vicsys hozzászólására (») Feb 22, 2010 /

Hát egy poti van rákötve az egyik lábra a másikra meg egy kis teljesítményű egyenáramú motor. Ahogy a poti ellenállása változik, úgy változik a motor sebessége. Azért pic-kel szeretném megoldani, mert ezt majd Topi cikke alapján szeretném vezeték nélkül továbbítani egy másik hasonló pic-nek.
(#) kissi válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Feb 22, 2010 /

Szia!

A PIC 17 az mi ?!

Egyébként a pontos típust az MPLAB-ban kiválasztva láthatod, hogy milyen gyári programozók támogatják!

Steve
(#) trudnai válasza vviktor hozzászólására (») Feb 22, 2010 /

PWM-el kellene csinalnod, hogy a H hidat vagy fel hidat (nem tudom hogyan akarod meghajtani) egy valtoztathato feszultsegu kimenettel hajtsd meg. Ez gyakorlatilag egy impulzus szelesseg modulacioval es egy alulatereszto szurovel a legjobb. Biztosan talalsz ra ezer peldat ha rakeresel DC motor vezerlesre meg PIC-re a googliban... Microchip-nek is vannak fent pelda alkalmazasai kapcs rajzokkal, forras koddal stb...

Vezetek nelkulire is talalsz boven, foleg ha ZigBee-s cuccokra keresel ra... Bar lehet nem is radiosat akarsz, de akkor pl ott van infre voros is, szoval van mibol valogatni.
(#) trudnai válasza kissi hozzászólására (») Feb 22, 2010 /

Idézet:
„A PIC 17 az mi ?!”

Kifutott termekek...

...nem tudom lehet-e meg egyaltalan rendelni, talan igen...
(#) trudnai válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Feb 22, 2010 /

Az 17C42a oldalan ezt talaltam pl:

1. MPLAB ICD 3 In-Circuit Debugger DV164035
  2. MPLAB PM3 Universal Device Programmer   DV007004
  3. MPLAB REAL ICE In-Circuit Emulator      DV244005
  4. MPLAB Starter Kit for PIC18F MCU        DM180021
  5. PIC18 Explorer Board    DM183032
  6. PICDEM 1        DM163001
  7. PICkit 3 Debug Express  DV164131

Tehat PICdem ill pk3 (meg talan icd3) lenne az elerheto. De hogy ki tudod-e olvasni a firmware tartalmat az kerdeses, gondolom nem sajat cucc, es nagy valoszinuseggel le van vedve. De nem ismerem az eszkozt, lehet meg az is, hogy nincs agyaltalan lehetoseg a kod kiolvasasara mivel OTP. Na mindegy, rad hagyom az adatlapok bongeszeset, sok sikert
(#) Thowra hozzászólása Feb 23, 2010 /

Üdv mindenkinek!
Egy LCD kijelzőt próbálok feléleszteni de van egy kis gondom vele. Ha az adatküldések közt késleltetek akkor minden ok de ha a BUSY flag et akarom használni (gyorsabb mint az időzítgetés) akkor nem működik (se szimulálva se élőbe). Mi lehet a gond?
A segítséget előre is köszönöm.

lcd_proba.asm

(#) potyo válasza Thowra hozzászólására (») Feb 23, 2010 /

Úgynézem, hogy fordítva van a feltétel a Busy Flag figyelésénél. BTFSS PORTD, 7 kellene.

Egy javaslat: ha már nevet adtál a biteknek, akkor célszerű a define-t használni:

#define LCD_PORT PORTD
#define LCD_TRIS TRISD
#define RS PORTE, 0
#define RDWD PORTE, 1
#define EN PORTE, 2
#define BF LCD_PORT, 7 ; ebben azért nem vagyok biztos, hogy működik, de kellene működnie

És a kód többi részénél csak BSF RS, MOVWF LCD_PORT vagy épp BTFSS BF formát kell használni. Így kisebb a tévedés lehetősége.
(#) zsoltee0001 válasza trudnai hozzászólására (») Feb 23, 2010 /

Szia

PIC17C756A -ról van szó, chipcadnél kapható.
Tehát, jól mondod OTP és 99%, hogy All protect, de egy próbát akartam tenni, hátha mégse
Egy tengelyvég motor vezérlője, a probléma, hogy ha beteszem a panelba a PIC-t akkor melegszik (de nem forró), és a stab 5V-os kockát is fűti.
Bizonyos perifériák nem működtek, úgy gondolom, néhány kimenet szállt el, tehát a PIC még nem halt meg.
A kissé naiv elképzelésem az volt, hogy a firmware-t átmásolom egy új PIC-be és már meg is van oldva a dolog.
Csak miután rákötöttem a PK2-re akkor vettem észre, hogy hoppá, nem támogatja, a kereső meg nem hozott eredményt, úgy tűnt senki nem foglalkozott PIC 17-el, ezért kérdeztem rá.
Köszi az infót.
ÜDV
(#) zsoltee0001 hozzászólása Feb 23, 2010 /

Azt elfelejtettem, megkérdezni, szerintetek az normális, hogy a PIC Vss és a Vdd- je között 21 Ohm az ellenállás?
(lehet, e-miatt melegszik)
(#) trudnai válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Feb 23, 2010 /

Szerintem jobban jarnal, ha megprobalnad kitalalni mit csinalhat, es egy hasonlo labkiosztasu modern chippel helyettesitened, megirnad hozza a sajat firmware-ed...

Amugy ne ohmikusan merdd, hanem mukodes kozben nezd meg mennyit vesz fel.
(#) Thowra válasza potyo hozzászólására (») Feb 23, 2010 /

Üdv!
Köszönöm a segítséget.
Megcsináltam a #define részt, működik.
A végén a BF be belekötött, átírva BUSY ra elfogadta.
A probléma viszont továbbra is fennáll, valami a busy kezelésénél nem ok.
(#) Hp41C válasza Thowra hozzászólására (») Feb 23, 2010 /

Szia!

Nézd meg az LCD adatlapját, az első inicializáló parancsoknál nem lehet a busy fleg-et figyelni... Az első parancs beírása előtt várakozni kell (az idő sajnos típus függő kb. 15 ms), a mód állító parancs után kb. 5ms-et, az ismételt mód állítás után kb. 100us-t. A további parancsoknál lehet a busy-t figyelni, de mivel az LCD lassú (kb 100kHz órajelről megy), a busy flag első kiolvasása előtt is érdemes várni egy kicsit ...
Nem tudom mekkora órajelről jár a kontroller, de a beírandó értékek és a RS, RDWR jelek előkészítési idejének, az E magas periódusának legalább 500ns nek kell lennie, olvasásánál az E aktivizálása és az adat (Busy flag) beolvasása között is legalább 500 ns -nak el kell telnie. A busy flag kiolvasásának egész ciklusát meg kell ismételni - ha a kiolvasást így tartod, a busy flag egy régebbi értékét tartja az LCD, mivel az adat nem változhat meg az adatvonalakon a kiolvasási ciklus alatt.

Szia
(#) The_Saint hozzászólása Feb 23, 2010 /

Sziasztok!

az ilyen típusu adatokat

1. .db %00000000,%00000000,%00000000,%00000000

hogy kell egyenként a W-be rakni? bitmap 128x64 es lcdre... ez egyenlőre számomra kezelhetetlen.... Van belőle úgy 1Kb
Köszi előre is!
(#) Tilinkó Gábor hozzászólása Feb 23, 2010 /

Sziasztok!
Eddig a PIC mikrokontrolerek 16F-es családjával ismerkedtem meg . A HI-TECH C forditóját használom.
A 16F877-es belsö A/D konverterét már többször használtam eredményesen.
Következő a problémám és ebben kérnék töletek segitséget.
A 16F877-hez kellene kötnöm egy legalább 12 bites külső A/D konvertert.A mérés pontossága miatt nem használhatom a belső 10 bites A/D-t.
Ha valaki tudna egy példa programot küldeni C nyelven ,azt nagyon megköszönném.
(#) potyo válasza Tilinkó Gábor hozzászólására (») Feb 23, 2010 /

Most neharagudj, de mégis mire számítasz? Vedd elő a külső AD konverter adatlapját, abban szépen le van írva, hogy kell kezelni, azt leprogramozod és megvan oldva a probléma. Eleve azt sem tudjuk, hogy milyen AD konvertert akarsz használni...
(#) sucuka válasza The_Saint hozzászólására (») Feb 23, 2010 /

Szia!
Részemről ez csak kotnyeleskedés, mivel eléggé kezdő vagyok, csak az olvasatomra hagyatkozva mondom:
Én csinálnék hozzá egy makrót (ha ASM-ben programozod), és azt hívnám meg.
(#) The_Saint válasza sucuka hozzászólására (») Feb 23, 2010 /

Szia!

Hát ez eddig rendben is volna, nem is a makróval van gondom, hanem ezt az adat formát nem tudom hogy kezelje a makró. Az elmúlt fél órában azt sikerült kideritenem, hogy ez egy 'unsigned char' valami amit lehet ugyan kezelni ,de a C-hez nem értek...asm-ben kelle valami megoldás....

Üdv
(#) icserny válasza Tilinkó Gábor hozzászólására (») Feb 23, 2010 /

Assembly nyelvű programot tudok mutatni, a Linear Technology AN86 alkalmazás mintapéldájában Bővebben: Link
(#) sucuka válasza The_Saint hozzászólására (») Feb 23, 2010 /

Ha valami C-s megoldásod van, az már hasznos lehet, szerintem át lehet ültetni, de én még csak asm-tanuló vagyok. Sajnálom, hogy az én segítségem kevés, de legalább a szándék megvolt...
(#) icserny válasza The_Saint hozzászólására (») Feb 23, 2010 /

Tudjuk, hogy milyen mikrovezérlőről van szó? Szerintem nem. Ha netán PIC18-ról van szó, akkor PICCOLO projekt honlapján a Mutatók, tömbök, szubrutinok fejezet végén (A programtároló memória elérése és a Változók inicializálása részben) találsz hozzá némi útbaigazítást. Bővebben: Link
(#) The_Saint válasza icserny hozzászólására (») Feb 23, 2010 /

Szia,

nem, valóban nem írtam. PIC16F876. a converter program elvileg direkt PIC részére készit bmp-ből asm-et. Én be is illesztem a progiba, de hogy kell meghívni, vagy valami...na ezt nem tudom.

Üdv
Következő: »»   683 / 1320
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem