Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Lapozás: OK   688 / 1320
(#) icserny válasza kistigris hozzászólására (») Feb 26, 2010 /

Nyilván a PIC16F84 helyére. Megnézed a PIC12F683 adatlapját, s abból kiderül, hogy melyik láb micsoda:

MCLR, VDD, VSS funciója ugyanaz, mint a másik PIC-nél, ezekkel bizonyára nincs gondod.

A PIC12F683 ICSPDAT (7-es láb) kivezetése a PIC16F84 mikrovezérlőn az RB7 jelű (14-es láb) kivezetés volt.

Hasonlóan a PIC12F683 ICSPCLK (5-ös láb) kivezetése a PIC16F84 mikrovezérlőn az RB6 jelű (13-as láb) kivezetés volt.

Arra természetesen nincs garancia, hogy egy ilyen gagyi programozó készülék (nézd meg a topikot vagy Watt fórumtársunk honlapját a JDM kulcsszóra keresve!) működni is fog!
(#) szilva válasza icserny hozzászólására (») Feb 26, 2010 /

A 6-os láb az ICSPCLK!
(#) takytaky hozzászólása Feb 26, 2010 /

sziasztok! tegnap kértem segitséget... nem válaszolt senki

csak arra vagyok kiváncsi mit rontottam el?

[/code #INCLUDE "p16f84a.inc"
LIST p=16f84a
ERRORLEVEL -302
__CONFIG _XT_OSC &_PWRTE_ON & _WDT_OFF &_CP_OFF

CBLOCK 0x0C
W_TEMP
S_TEMP
MTIM
KIM
ENDC

ORG 0X000
GOTO START
ORG 0X004
BCF INTCON,T0IF
PUSH MOVWF W_TEMP
SWAPF STATUS,W
MOVWF S_TEMP
MOVLW H'EE'
MOVWF MTIM
NYIT BTFSS PORTA,2
GOTO NOMNYIT
MOVLW H'EE'
MOVWF MTIM
GOTO POP
NOMNYIT NOP
NOP
NOP
DECFSZ MTIM,F
GOTO NYIT
CALL NYITÁS
GOTO POP
POP SWAPF S_TEMP,W
MOVF STATUS
SWAPF W_TEMP,F
SWAPF W_TEMP,W
RETFIE

START BSF STATUS,RP0
MOVLW B'00001111'
MOVWF TRISB
MOVLW B'00011100'
MOVWF TRISA
MOVLW B'10000111'
MOVWF OPTION_REG
BCF STATUS,RP0
BSF INTCON,GIE
BSF INTCON,T0IE
CLRF PORTA
CLRF PORTB
MOVLW H'00'
MOVWF KIM

STAR BTFSS KIM,0
GOTO KI
BSF PORTA,1
GOTO STAR

KI BCF PORTA,1
GOTO STAR

NYITÁS: MOVFW KIM
XORLW B'11111111'
ANDLW B'00000001'
MOVWF KIM
RETURN

END
]köszi, ha valaki +szán
(#) szilva válasza takytaky hozzászólására (») Feb 26, 2010 /

Szerintem a POP címkénél a STATUS visszaállításánál MOVWF kellene. Amúgy ne nagyon várd, hogy a kommentek nélküli programot magyarázatok nélkül valaki megpróbálja megérteni.
(#) takytaky válasza szilva hozzászólására (») Feb 26, 2010 /

Köszi! látod egyszerü, ha más ránéz nem is kell tudnia miről van szó, rögtön kiugrik a hiba, amin a hülye-gyerek: én átszalad.. köszi!
(#) icserny válasza szilva hozzászólására (») Feb 26, 2010 /

Valóban a PIC12F683 ICSPCLK (6-os láb), csak melléütöttem! Köszönöm a kiigazítást!
(#) takytaky válasza takytaky hozzászólására (») Feb 26, 2010 /

mégse! az szerintem direkt movf...de lehet hülye vagyok..status reg visszaállitása
(#) potyo válasza takytaky hozzászólására (») Feb 27, 2010 /

MOVWF kell oda, mert a MOVF-el nem csinálsz semmit.
(#) Hp41C válasza potyo hozzászólására (») Feb 27, 2010 /

Szia!

Dehogynem, a movf STATUS,f beállítja a Z bitet aszerint, hogy a STATUS a művelet előtt 0x00-t tartalmaz-e.

Szia
(#) Sztyopa hozzászólása Feb 27, 2010 /

Üdvözlet mindenkinek!
Egy nagyon egyszerű programmal akadt problémám. Egy motort szeretnék egy H-híddal meghajtani. Egy PIC18F66j55-t használok CCS C-ben írom a programot. ECCP3-t szeretném használni a híd meghajtására és előrefele hajtja a motort hátra nem. Egyszerűen nem tudom elképzelni hogy mi lehet az oka. A kódot mellékelem és a válaszokat köszönöm!

MotorTest.c

(#) tothviktor1995 hozzászólása Feb 27, 2010 /

Helló!
Azt szeretném kérdezni hogy lézeres egérben van-e PIC .
(#) watt válasza kistigris hozzászólására (») Feb 27, 2010 /

Miért teszel fel egy kérdést két helyen? Válaszoltam rá a másik topicban...
(#) watt válasza takytaky hozzászólására (») Feb 27, 2010 /

Idézet:
„sziasztok! tegnap kértem segitséget”

Akkor is kisbetűvel kezdted a mondatot, ami itt nem divat!
(#) watt válasza tothviktor1995 hozzászólására (») Feb 27, 2010 /

Nincs.
(#) watt válasza Sztyopa hozzászólására (») Feb 27, 2010 /

CCP3CON elvileg jól van beállítva. Biztosan jól kötötted be a motort, ill. az áramkör jól működik?
(#) Sztyopa válasza watt hozzászólására (») Feb 27, 2010 /

Igen jól kötöttem be, mert ha direkben vezérlem a portokat akkor forgatja a motort jól.
(#) geri12 válasza potyo hozzászólására (») Feb 27, 2010 /

Oké!

Az elem élettartalma miatt érdemes lesz.

Én a DS1307-et néztem ki. Abból fogom megcsinálni. De ha esetleg van ennél jobb, akkor kivele!

Köszi a segítséget!
(#) vicsys válasza geri12 hozzászólására (») Feb 27, 2010 /

Nagyon jó a DS1307. Én a 1340-33 is kipróbáltam, mert bele van integrálva a rezgőkvarc. Az is nagyon jó kis cucc.
(#) gydanee hozzászólása Feb 27, 2010 /

Sziasztok!

Játszadozom a 44pin demo boardal, és az lenne a kérdésem, hogy ha 50ohmot mérek a GND és a Vdd között az normális? Most kibővítettem még 2 kapcsolóval, és lehet hogy valamit benéztem? Mintha jobban melegedne a PIC.(kb 30C fokos lehet) Amúgy mindent megcsinál. Az új kapcsolókat is jól kezeli.
(#) watt válasza gydanee hozzászólására (») Feb 27, 2010 /

Az áramfelvételt kéne megmérd, mert ez a 50ohm, nem sokat mond.
(#) t-dani válasza gydanee hozzászólására (») Feb 27, 2010 /

Illetve nem ártana valami fotót vagy tervet is megosztani, hogy tudjuk, milyen módon és milyen előfeszítéssel oldottad meg a kapcsolók bekötését.
(#) gydanee válasza t-dani hozzászólására (») Feb 27, 2010 /

A már gyárilag rajtalévő RB0-n található kapcsolóról lestem le.
Watt:
Valamit kitalálok hogy letudjam mérni az áramot, de sajnos még nem volt időm a multiméterembe új biztit venni...

Vasszög?
(#) gydanee válasza watt hozzászólására (») Feb 27, 2010 /

Az lett belőle! 90mA-t vesz fel. Egyszerre 2LED világít rajta. De még így is sokallom.

Igen, ez sok! Le tudod rajzolni(legalább magadnak), hogy van-e olyan elem, ami ezt indokolja? Mert ha nincs ilyen, akkor a PIC elhalálozott... :zavart2:
(#) gydanee válasza watt hozzászólására (») Feb 27, 2010 /

De még simán megy. Gyönyörűen felismeri a Pickit2, beletudok égetni, és megy a program még most is a PIC-ben. Semmi jele annak hogy valami baja lenne, csak az hogy melegszik.

Meg kell nézd, nincs-e valami zárlatod valamelyik lábon. Én azt írtam, ha nem találsz más hibát, akkor a PIC a beteg.
(#) vicsys válasza gydanee hozzászólására (») Feb 27, 2010 /

Akkor készítsd oda magad mellé egy vödör vizet meg egy rongyot. Ha már nagyon melegszik -de pickit2 még felismeri- akkor egy kis vizes ronggyal lehet hűteni a kontrollert.
Kísérletezni még jó lehet, de semmi sem garantálja, hogy nem rúgsz öngólt. Gondolok arra, hogy napokig keresel egy sw hibát és kiderül, hogy a kontroller már nem bírja...
(#) gydanee válasza vicsys hozzászólására (») Feb 27, 2010 /

Lehet veszek egy másikat, ha nem találok hibát. Úgy emlékszem hogy amikor új volt, már akkor is melegedett. Azt sem tartottam normálisnak, de ezt már végképp nem.

Amúgy tudja valaki hogy Chipcad-ban van-e még olyan akció, hogy ha veszek 1 44pin demo boardot, akkor kapok mellé még 2 NYÁK-ot, ami még nincs beültetve? Arra gondoltam, hogy forrasztok bele egy 18F-et, és lehet azt is tanulgatni.
(#) icserny válasza gydanee hozzászólására (») Feb 27, 2010 /

Jelenleg nem kapható a 44 lábú demóáramkör.
Mellesleg kísérletezéshez alkalmasabb a 40 lábú, PDIP tokozású PIC. Ha foglalatba teszed, akár ötpercenként cserélheted... Bővebben: Link
Következő: »»   688 / 1320
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem