Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Nyilván a PIC16F84 helyére. Megnézed a PIC12F683 adatlapját, s abból kiderül, hogy melyik láb micsoda:
MCLR, VDD, VSS funciója ugyanaz, mint a másik PIC-nél, ezekkel bizonyára nincs gondod. A PIC12F683 ICSPDAT (7-es láb) kivezetése a PIC16F84 mikrovezérlőn az RB7 jelű (14-es láb) kivezetés volt. Hasonlóan a PIC12F683 ICSPCLK (5-ös láb) kivezetése a PIC16F84 mikrovezérlőn az RB6 jelű (13-as láb) kivezetés volt. Arra természetesen nincs garancia, hogy egy ilyen gagyi programozó készülék (nézd meg a topikot vagy Watt fórumtársunk honlapját a JDM kulcsszóra keresve!) működni is fog!
sziasztok! tegnap kértem segitséget... nem válaszolt senki
csak arra vagyok kiváncsi mit rontottam el? [/code #INCLUDE "p16f84a.inc" LIST p=16f84a ERRORLEVEL -302 __CONFIG _XT_OSC &_PWRTE_ON & _WDT_OFF &_CP_OFF CBLOCK 0x0C W_TEMP S_TEMP MTIM KIM ENDC ORG 0X000 GOTO START ORG 0X004 BCF INTCON,T0IF PUSH MOVWF W_TEMP SWAPF STATUS,W MOVWF S_TEMP MOVLW H'EE' MOVWF MTIM NYIT BTFSS PORTA,2 GOTO NOMNYIT MOVLW H'EE' MOVWF MTIM GOTO POP NOMNYIT NOP NOP NOP DECFSZ MTIM,F GOTO NYIT CALL NYITÁS GOTO POP POP SWAPF S_TEMP,W MOVF STATUS SWAPF W_TEMP,F SWAPF W_TEMP,W RETFIE START BSF STATUS,RP0 MOVLW B'00001111' MOVWF TRISB MOVLW B'00011100' MOVWF TRISA MOVLW B'10000111' MOVWF OPTION_REG BCF STATUS,RP0 BSF INTCON,GIE BSF INTCON,T0IE CLRF PORTA CLRF PORTB MOVLW H'00' MOVWF KIM STAR BTFSS KIM,0 GOTO KI BSF PORTA,1 GOTO STAR KI BCF PORTA,1 GOTO STAR NYITÁS: MOVFW KIM XORLW B'11111111' ANDLW B'00000001' MOVWF KIM RETURN END ]köszi, ha valaki +szán
Szerintem a POP címkénél a STATUS visszaállításánál MOVWF kellene. Amúgy ne nagyon várd, hogy a kommentek nélküli programot magyarázatok nélkül valaki megpróbálja megérteni.
Köszi! látod egyszerü, ha más ránéz nem is kell tudnia miről van szó, rögtön kiugrik a hiba, amin a hülye-gyerek: én átszalad.. köszi!
Valóban a PIC12F683 ICSPCLK (6-os láb), csak melléütöttem! Köszönöm a kiigazítást!
mégse! az szerintem direkt movf...de lehet hülye vagyok..status reg visszaállitása
MOVWF kell oda, mert a MOVF-el nem csinálsz semmit.
Szia!
Dehogynem, a movf STATUS,f beállítja a Z bitet aszerint, hogy a STATUS a művelet előtt 0x00-t tartalmaz-e. Szia
Üdvözlet mindenkinek!
Egy nagyon egyszerű programmal akadt problémám. Egy motort szeretnék egy H-híddal meghajtani. Egy PIC18F66j55-t használok CCS C-ben írom a programot. ECCP3-t szeretném használni a híd meghajtására és előrefele hajtja a motort hátra nem. Egyszerűen nem tudom elképzelni hogy mi lehet az oka. A kódot mellékelem és a válaszokat köszönöm!
Helló!
Azt szeretném kérdezni hogy lézeres egérben van-e PIC .
Miért teszel fel egy kérdést két helyen? Válaszoltam rá a másik topicban...
Idézet: „sziasztok! tegnap kértem segitséget” Akkor is kisbetűvel kezdted a mondatot, ami itt nem divat!
Nincs.
CCP3CON elvileg jól van beállítva. Biztosan jól kötötted be a motort, ill. az áramkör jól működik?
Igen jól kötöttem be, mert ha direkben vezérlem a portokat akkor forgatja a motort jól.
Oké!
Az elem élettartalma miatt érdemes lesz. Én a DS1307-et néztem ki. Abból fogom megcsinálni. De ha esetleg van ennél jobb, akkor kivele! Köszi a segítséget!
Nagyon jó a DS1307. Én a 1340-33 is kipróbáltam, mert bele van integrálva a rezgőkvarc. Az is nagyon jó kis cucc.
Sziasztok!
Játszadozom a 44pin demo boardal, és az lenne a kérdésem, hogy ha 50ohmot mérek a GND és a Vdd között az normális? Most kibővítettem még 2 kapcsolóval, és lehet hogy valamit benéztem? Mintha jobban melegedne a PIC.(kb 30C fokos lehet) Amúgy mindent megcsinál. Az új kapcsolókat is jól kezeli.
Az áramfelvételt kéne megmérd, mert ez a 50ohm, nem sokat mond.
Illetve nem ártana valami fotót vagy tervet is megosztani, hogy tudjuk, milyen módon és milyen előfeszítéssel oldottad meg a kapcsolók bekötését.
A már gyárilag rajtalévő RB0-n található kapcsolóról lestem le.
Watt: Valamit kitalálok hogy letudjam mérni az áramot, de sajnos még nem volt időm a multiméterembe új biztit venni...
Az lett belőle! 90mA-t vesz fel. Egyszerre 2LED világít rajta. De még így is sokallom.
Igen, ez sok! Le tudod rajzolni(legalább magadnak), hogy van-e olyan elem, ami ezt indokolja? Mert ha nincs ilyen, akkor a PIC elhalálozott... :zavart2:
De még simán megy. Gyönyörűen felismeri a Pickit2, beletudok égetni, és megy a program még most is a PIC-ben. Semmi jele annak hogy valami baja lenne, csak az hogy melegszik.
Meg kell nézd, nincs-e valami zárlatod valamelyik lábon. Én azt írtam, ha nem találsz más hibát, akkor a PIC a beteg.
Akkor készítsd oda magad mellé egy vödör vizet meg egy rongyot. Ha már nagyon melegszik -de pickit2 még felismeri- akkor egy kis vizes ronggyal lehet hűteni a kontrollert.
Kísérletezni még jó lehet, de semmi sem garantálja, hogy nem rúgsz öngólt. Gondolok arra, hogy napokig keresel egy sw hibát és kiderül, hogy a kontroller már nem bírja...
Lehet veszek egy másikat, ha nem találok hibát. Úgy emlékszem hogy amikor új volt, már akkor is melegedett. Azt sem tartottam normálisnak, de ezt már végképp nem.
Amúgy tudja valaki hogy Chipcad-ban van-e még olyan akció, hogy ha veszek 1 44pin demo boardot, akkor kapok mellé még 2 NYÁK-ot, ami még nincs beültetve? Arra gondoltam, hogy forrasztok bele egy 18F-et, és lehet azt is tanulgatni.
Jelenleg nem kapható a 44 lábú demóáramkör.
Mellesleg kísérletezéshez alkalmasabb a 40 lábú, PDIP tokozású PIC. Ha foglalatba teszed, akár ötpercenként cserélheted... Bővebben: Link |
Bejelentkezés
Hirdetés |