Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Lapozás: OK   737 / 1320
(#) watt válasza Attila86 hozzászólására (») Máj 8, 2010 /

Igen, én nem az ilyen vezetékre, hanem a külső mérővezetékre gondoltam...
(#) watt válasza Hp41C hozzászólására (») Máj 8, 2010 /

Ilyenekre gondoltam én is, köszönöm!
Az első(A) példa igazából nem a legjobb(van ahol elegendő), mert nem követi a bemeneti potenciált, inkább a második, ha kritikus a helyzet.
(#) Hp41C válasza watt hozzászólására (») Máj 8, 2010 /

Elegendően nagy erősítéssel rendelkező műveleti erősítő negatív bemenete - invertáló kapcsolásban - un. viruális földpont, valamint a két bemenet feszültsége azonos. Az eltérés a valós elemnél a munkaponti áram által az R3-on létre jövő feszültség és az offszet feszültség összege. Ez a feszültség a kicsi bemenő áram miatt uV - mV nagyságrendű.... Kétszeres offszet feszültség a második példán is előállhat az U2B bemenete és az U2A kimenete között.... Ezek a feszültségek általában 2-3 nagyságrenddel kisebbek, mint a bemenő vagy kimenő feszültségeknél és a tápfeszültségnél (1 lábtávolságra van az egyik bemenettől) vagy más, a környéken menő vezeték potenciáljánál).
(#) Attila86 hozzászólása Máj 8, 2010 /

Rájöttem a hiba okára!
Nem a linearitással van gond, az tökéletes! A probléma az offsettel van. Tudtam hogy ez gond lesz ezért a PIC A/D bemenete előtt van is egy OP07 offset-állító trimmerrel. Ezt én be is állítottam úgy hogy rövidre zárt bemenet esetén 0V legyen a PIC bemenetén. Ez jónak is tűnt mert a PIC 0.000-át is írt ki. Viszont ha 1,2,3,4 agy 5mV volt a PIC bemenetén akkor is nullát írt ki! 6mV-nál írt ki 0.001-et, 7mV-nál 0.002-t stb... Na ezt a hibát most kikompenzáltam az OP07 offsetjének szándékos elrontásával.
(#) El_Pinyo válasza Attila86 hozzászólására (») Máj 8, 2010 /

Viszont ahol eddig jó volt, innentől kezdve az offsettel lesz eltolva, nem?
Vagy azt a digitet már nem jelzed ki nagyobb méréshatárban? (Bevallom nem néztem meg még egyszer a videót és nem emlékszem, hogy nagyobb méréshatárban mi a felbontás)
(#) zoox válasza icserny hozzászólására (») Máj 8, 2010 /

(#) Attila86 válasza El_Pinyo hozzászólására (») Máj 8, 2010 /

Nem, most már a teljes tartományban jó. Eddig a videón a végkitérés felé haladva azért volt egyre pontosabb mert a végkitéréshez hitelesítettem. Az offset-eltolással az alját igazítottam ki, de utána az osztást állító trimmerrel megint belőttem a végkitérést. Szóval most már a teljes tartományban hiteles. Majd nemsoká készítek róla videót mert már nagyon szuperül méricskél.
(#) jdani hozzászólása Máj 8, 2010 /

Hali. Valaki lefordítaná Nekem HEX-re? Kösz

gptherm.asm

(#) Hp41C válasza jdani hozzászólására (») Máj 8, 2010 /

Szia!

Most az egyszer...

gptherm.HEX

(#) jdani válasza Hp41C hozzászólására (») Máj 8, 2010 /

köszönöm Nem is kellesz többször
(#) lidi válasza Attila86 hozzászólására (») Máj 8, 2010 /

Na akkor magadtól is rájöttél. Akartam írni én is hogy az hogy 0 -t ír, az nem jelent még semmit, mivel tényleg van offsettje a pic ad jének. Csak mire a végére értem a topicnak látom, hogy magadtól is rájöttél. Gondolkodtam én is amúgy azon hogy pár mV negatív Vref et kéne kapcsolni a picre. Csak egyszerűen és stabilan nem tudom hogy lehetne ezt a pár mV ot előállítani, és hogy mit szólna hozzá a pic. Tényleg egyszerűbb is a bemenő erősítővel kompenzálni.
(#) dave1 hozzászólása Máj 8, 2010 /

Sziasztok!

Építettem egy kapcsolást innen a honlapról pic12f675-tel amihez fenn volt a hex is meg a forráskód is c-ben. A gondom az hogy amivel a szerző fordított (mplab + hi-tech c compiler) nekem nem ugyanazt a hex-et generálja a fordító az eredeti c forrásból, és felprogramozva a picet nem is működik. Amiért ez nekem lényeges, hogy egy értéket módosítanom kellene a c-kódban, ahhoz, hogy az elvárásaimnak megfelelően működjön. Szerintetek mit csesztem el, vagy mit kellene beállítani a fordítóban?

Köszi
Dávid
(#) potyo válasza dave1 hozzászólására (») Máj 8, 2010 /

Üdv

Szerintem csak az van, hogy a hex fájlt régebbi verziójú fordítóval készítettem, azért térnek el. Nem lenne szabad, hogy gondot okozzon. De ha otthon leszek, akkor majd csinálok egy másik fájlt, de ez csak holnap délután lesz.
(#) dave1 válasza potyo hozzászólására (») Máj 8, 2010 /

Rendben. Nagyon szépen köszönöm!
(#) kisfesz hozzászólása Máj 8, 2010 /

Sziasztok!

Az Óra IC (RTC) használata PIC-kel topikban kértem segítséget
Ha tudtok légyszi válaszoljatok.
(#) GreaT hozzászólása Máj 9, 2010 /

Sziasztok,

Egy Explorer16-os (24FJ128GA010) próbapanelről próbálok az oldalsó csatlakozóján (UART1) 1200bps-en adatot küldeni a PC felé. A panelen TCP/IP stack fut HTTP2 szerverként konfigurálva. A gond az, hogy a az általam küldött bájt csak nagy ritkán jelenik meg, olyan mintha, a baud rate nem lenne jó. Pedig azt jól számoltam ki.

// UART1 Initialisation

TRISFbits.TRISF3 = 1; // TX
TRISFbits.TRISF2 = 0; // RX
U1MODE = 0xA800; // 0B1010100000000000;
U1STA = 0x400;
U1BRG = 0x340; // 3332;
U1TXREG = 'B';

Röviden ennyi lenne az init és a küldés..

Köszönöm...
(#) watt válasza GreaT hozzászólására (») Máj 9, 2010 /

1. TRISFbits.TRISF3 = 1; // TX
  2. TRISFbits.TRISF2 = 0; // RX

Ha számítana az, hogy miként állítod be a ki-bemeneteket, akkor a fenti beállítás hibás. De úgy tudom az USART bekapcsolásakor a lábak automatikusan beállnak a megfelelő irányba. Ha nem így lenne, akkor figyelni kell rá, hogy a 0 jelenti a kimenetet(0ut), amit a TX-re illene beállítani, és az 1 a bemenetet (1nput), amit az RX-re.
A baudod le lehet ellenőrizni, ha felveszed hangkártyával...
(#) GreaT válasza watt hozzászólására (») Máj 9, 2010 /

Üdv Watt,

A gond tényleg az volt, hogy megpróbáltam fixre beállítani a soros port TX-jét.

Ezt kivettem és már jó is..

Köszi,,
(#) 5cmarzo hozzászólása Máj 9, 2010 /

Hello!

Ha a TMR0 generált egy megszakítást, és az éppen végrehajtódik (nagy kijelző frissítése). Közben bejön egy másik megszakítás (soros portról, aminek magasabb a prioritása a TMR0-nál), majd a soros port kezelő rutin végrehajtódik, és a rutin végén van egy RETFIE, akkor a TMR0 megszakítás rutinjába visszaugrik? (MPLAB-ban ezt nem tudom szimulálni)
Köszi!!
(#) potyo válasza 5cmarzo hozzászólására (») Máj 9, 2010 /

Oda ugrik vissza, ahol akkor volt, amikor a megszakítás jött. Ha épp egy alacsonyabb prioritású megszakításban volt, akkor oda megy vissza.

Idézet:
„(MPLAB-ban ezt nem tudom szimulálni)”

Azért csak próbálgasd, mert lehet
(#) Toco25 hozzászólása Máj 10, 2010 /

Köszönöm a pénteken feltett kérdésemre a válaszokat. El_Pinyo és watt válaszát, a távolságokat lecsökkentetem a LVP bitet letiltottam, tettem be hidegítő kondenzátort, de a kérdést a MCLR VDD-re húzása (10k ellenállással) oldotta meg végül is.

Még egyszer köszi!

---------------------------------------------------------------------

Pénteken feltett kérdés

Idézet:
„Sziasztok!

Szeretnék segítséget kérni, teljesen buta vagyok az elektronikához, csak néhány alap dolgot tudok olyan PLC-zős szinten (amolyan moduláris szintem ), de elkezdtem foglalkozni a PIC-ekkel is. Készítettem egy próbapanelt, minden szép és jó, csak éppen azt nem értem miért nem stabil a működése. Igazából nem is jó szó, hogy nem stabil inkább fura. Miért kell nekem rátennem az ujjam az egyik kondenzátorra, vagy megfogni az egyik csatlakozót, hogy elkezdjen rendesen futni a program. A program növeli a számokat 1-9 ig és visszafelé, de amíg nem fogom meg a kondit, addig csak az 1-en áll. Ha netán tudjátok miért kellek én az áramkörbe, akkor segíthetnétek kicsit. Az is jó lenne ha abban segítenétek, hogy hogyan tudom ezt kiküszöbölni. Az egész olyan érzés mint amikor pár éve a padláson állítgattam az antennát és csak addig volt jó amíg fogtam

Előre is köszönöm a válaszokat!”
(#) trudnai válasza Toco25 hozzászólására (») Máj 10, 2010 /

Ja, MCLR-t soha sem szabad felhuzas nelkul hagyni! Meg akkor sem ha input pin-nek van hasznalva (belso MCLR)...
(#) vicsys válasza trudnai hozzászólására (») Máj 10, 2010 /

Érdekes... Én nem szoktam felhúzni, de eddig nem okozott gondot. Lehet, hogy csak szerencsém volt?
(#) dave1 válasza potyo hozzászólására (») Máj 10, 2010 /

légyszi ha tudsz küldj hexet thx
Idézet:
„Üdv Szerintem csak az van, hogy a hex fájlt régebbi verziójú fordítóval készítettem, azért térnek el. Nem lenne szabad, hogy gondot okozzon. De ha otthon leszek, akkor majd csinálok egy másik fájlt, de ez csak holnap délután lesz.”
(#) trudnai válasza vicsys hozzászólására (») Máj 10, 2010 /

Hat lehet -- Az MCLR ugyanis max digitalis input-kent hasznalhato, es olyankor nincs belso felhuzasa (marmint az input latch-nak nincs, az MCLR aramkor van olyankor felhuzva). Szoval akkor az input lebeg ami nem jo -- jo esetben csak extra fogyasztast okoz, de rossz esetben mindenfele furcsasagokat muvelhet miutan rangatja a tapot es egyeb modon okozhat EMI-t. Azt hiszem mar volt szo a lebego bemenetek karos hatasairol?
(#) Toco25 hozzászólása Máj 10, 2010 /

Sziasztok!

Ismét segítségre lenne szükségem. Már órák óta keresgélek a neten, de nem találok kapcsolást Analóg pin bekötésre. Egy potenciométert akarok bekötni, de nem hajlandó értelmes értékeket produkálni. Jelenleg megpróbáltam a potméter közös ágát be-tápra kötni a maradék két lába közül az egyiket meg RA0 lábra, de így nem tűnik jónak. Egyébként 16F877A leírásában ilyen rajz nincsen, na meg kód se, de azt kiókumláltam , mert programozó vagyok

Ha tudtok segítsetek, biztos egyszerű, de én nem értek hozzá.

Előre köszönöm!
(#) potyo válasza dave1 hozzászólására (») Máj 10, 2010 /

Ment.
(#) trudnai válasza Toco25 hozzászólására (») Máj 10, 2010 /

Egyik menjen fel a Vdd-re (ill. +Vref - nem tudom hogyan probalkozol), masik a foldre (vagy -Vref-re) es a kozos megy az analog bemenetre -- mint egy feszultseg oszto.

Amin meg erdemes filozni, hogy a bemenetre erdemes rakni egy vedo ellenallast is, merthogy ha igy csinalod, akkor teljes kiteresben direktben benne a Vdd-re ami nem szerencses szerintem.
(#) Toco25 válasza trudnai hozzászólására (») Máj 10, 2010 /

Köszönöm szépen !

Na ilyen rajzot (sőt teljesen mást inkább) sehol sem láttam, de így működik. A pin és a poti közé tettem egy 330 ohmos ellenállást, remélem elég lesz.

Idézet:

trudnai üzenete:
Egyik menjen fel a Vdd-re (ill. +Vref - nem tudom hogyan probalkozol), masik a foldre (vagy -Vref-re) es a kozos megy az analog bemenetre -- mint egy feszultseg oszto.

Amin meg erdemes filozni, hogy a bemenetre erdemes rakni egy vedo ellenallast is, merthogy ha igy csinalod, akkor teljes kiteresben direktben benne a Vdd-re ami nem szerencses szerintem.”
(#) icserny válasza Toco25 hozzászólására (») Máj 10, 2010 /

A Microchip honlapján a fejlesztőeszközök/Demókártyák részlegben a PIC MCU menüpontra kattintva érdekesnél érdekesebb kártyákat láthatsz, melyeknek a felhasználói kézikönyve tartalmazza a kapcsolási rajzot. Érdemes megnézegetni ezeket.

Érdemes szétnézni a www.mikroe.com címen is, ahol több könyv szabadon olvasható. Például ezen az oldalon megtalálod az analóg jel bekötését is. (Ne zavarjon, hogyha mindjárt két csatornára is kötnek egy-egy potmétert...).
Következő: »»   737 / 1320
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem