- PICkit 2 Pin PIC16F917
- --------------------------------------------
- (1) VPP 1 MCLR/RE3
- (2) Vdd 11,32 Vdd
- (3) GND 12,31 Vss
- (4) PGD 40 ICSPDAT/RB7
- (5) PGC 39 ICSPCLK/RB6
- (6) AUX nem kell bekötni
Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Idézet: „Na ilyen rajzot (sőt teljesen mást inkább) sehol sem láttam, de így működik.” Orulok neki! Azonban most jon a ravasz kerdes: Hogyan mukodik? Marmint ez a kerdes, aminek utana kell nezned Segitseg kepp nezd at az ellenallas halozatokrol szolo fejezeteket, legfokepp a feszultseg osztot...
Sziasztok!
Most mélyen elsüllyedek (elmélyülök) ... az olvasásba Üdv! Köszi szépen!
Hello mindenki!
Lenne egy kérdésem. Szerintetek, hogyan lehetne legkönnyebben megoldani a PIC-vel azt, hogy LAN hálózaton össze tudjam kötni a géppel? Arra gondoltam, hogy egy ISA portos LAN karival kötném össze de sajnos nem nagyon találok rendes leírást, hogy hogyan is működik a dolog. A PCI az meg nem jó mivel ahogy olvastam 32bit-es ami már szerintem túl sok a PIC-nek. Az ISA 16bit-es elvileg de szerintem má az is éppen elég. :S Köszönöm a válaszokat előre is! Bye!
Hali
Nezzel be a mikroelektronika honlapjara. Nekik van kesz paneljuk es hozza mintapeldak. Udv Vili
Vajon miért nincs PIC24HJ sorozatban USB-s kontroller? Most akartam nézni valamit, hogy le tudjam lopni egy 8051 külső adatmemóriaolvasásait, erre csak 24FJ van USB-vel, az meg maximum 16MIPS, és nem vagyok benne biztos, hogy megfelelő lesz. 40MIPS-el jobban ki lennék békülve, így muszáj PIC32-ben gondolkoznom. Néha nem értem, hogy miért csinál a Microchip egyes dolgokat...
Nagyon köszönöm a válaszokat!!
Nem is gondoltam volna, hogy ilyen jó árban van Ethernet controller ami ráadásul még SPI-s is. Köszönöm!
Ezek szerint az Olimex PIC WEB kártyáit sem láttad még?
18F97J60 PIC-et nézted? Abban benne van a vezérlő, nem kell kívülről ráakasztani. Mondjuk elég perverz tokozása van, míg az ENC van DIP tokban is.
Sziasztok Fórumozók.
Egy olyan problémával fordulnék hozzátok,hogy ezt a kapcsolást szerettem volna megépíteni,de amikor beakartam égetni a pic-be a programot akkor kiírt egy hibát amivel még sose találkoztam.Feltöltöttem egy képet a hibáról. Előre is köszönöm a válaszokat.
Sziasztok!
Érdeklődöm, hogy meg lehet-e oldani, az MPLAB SIM-nél egy progi futtatásánál hogy automatikusan generáljon 1kHz-es 200nS széles impulzus jelet. Figyelnem kéne a Watch ablakot és a program futását is közben Vagy INT0-ra vagy ennek a FLAG-jének 1-be rakásával. Van egy SIMULUS nevű programrész, de nem tudom, hogy ezt össze lehet-e kötni vele, illetve hogy lehetne ezt beállítani.
PIC guruk!
Több PIC-es "CNC"-n gondolkodom. I2C-s busszal szeretném összeállítani. Minden tengely kezelése, elsősorban a forgójeladó egy SLAVE PIC-kel lenne megoldva. A MASTER kezelné a LCD-t, az EEPROM-ot és a tengelyek PIC-jeit. A slave PIC-eknek megszakításból csak a mérőrendszer jeleit lenne szabad kezelni. Megszakítás nélkül az I2C működhet -slave oldalon-? (ha a busz is megszakítással menne a mérőrendszer elszámolná magát!) Próba kapcsolással a mérőrendszer hibátlanul működik 1000-4096 -os jeladókkal is kb 500-as fordulaton.
Működnie kell megszakítás nélkül is. A főprogram végtelen ciklusában figyeled az I2C megszakítását jelző flag-et, és ha megjelent, akkor lereagálod. Annyiban különbözik, hogy nem a megszakítási rutinban van a kezelő kód, és nem kell az I2C számára bekapcsolni a megszakítást engedélyező bitet.
Ezt még értem, de az SLC-t a master generálja és azzal kellene szinkronban olvasni vagy írni. Nem lesznek adatvesztések, félreolvasások? Úgy tudom az SSP hardveresen kezeli a buszt, de ezzel még nincs tapasztalatom, ezért aggódom.
Ha a PIC hardveres I2C modulját használod, akkor az elvégzi a dolgokat, nem kell abban a pillanatban mindent lereagálni, amikor beesik a megszakításjelző flagje. Persze a megszakításaid ne tartsanak túl sokáig, hogy azért még viszonylag időben le legyen reagálva.
Köszi a segítséget, akkor tervezgetek tovább. Megszakításban csak kb 40 órajelig van.
Akkor biztosan meg lehet csinálni. A 40 órajel az frekvenciától függően lehet, hogy csak 1 órajelnyi idő az I2C buszon.
Remélem, hogy nem lesz vele bajom, ha mégis akkor jelentkezem.
Ma találtam egy apró hibát az MPLAB SIM-ben. 16F876-nál az adatlap szerint ha a T2CON regiszterben az első bit egyes, akkor a nulladik bittől függetlenül a prescaler 16 lesz. Ez a hardverben minden bizonnyal így is van, de azért majd még kipróbálom. Viszont a szimulátorban csak az 10 kombinációnál lesz 16 a prescaler, 11 kombinációnál 64 lesz. Gondolom egyszerűen 4 annyiadik hatványát állítja be osztónak, amennyi az utolsó két bit értéke. Igazából nemis értem, hogy ha már ott van egy bit, akkor miért nem tettek be a hardverbe is 1:64 osztást?
Az én kérdésemre is tudja valaki a választ??? Egy pár sorral feljebb kérdeztem,de senki nem tud rá válaszolni.
Igazából nemis tettél fel kérdést, csak leírtad, hogy megjelent egy ilyen.
Keress rá ebben a témában az OSCCAL szóra, volt már néhányszor róla szó, hogy mi ez és mire való.
Még annyit, hogy ha nem megszakításból figyeled, akkor két adat között mindenképpen ki kell olvasnod a puffert, más "fontosabb" dolgok nem tarthatnak tovább.
Attika, Ha nem valaszolnak, akkor azert nem, mert nem tudjak a valaszt! Nem kell ilyen assertivnek lenni, mert ezt senki sem dijazza. Nem fizetsz ezert a szolgaltatasert, hogy premium tech supportot kapj, igy meg akkor sincs jogod megsertodni vagy kovetelozni, ha nem akarnak segiteni!
32/16 bites osztó rutint keresek. 16F-es PIC-ekhez találtam is: AN617. De 18F-es PIC-ekhez nincs ilyen? Oké hogy ezek is mennének a 18F-en de ha kihasználná az algoritmus a 18F-ek jobb utasításkészletét akkor biztos gyorsabban is lefutna.
Idézet: „Van egy SIMULUS nevű programrész, de nem tudom, hogy ezt össze lehet-e kötni vele, illetve hogy lehetne ezt beállítani.” Meg kell tanulni... Pl. innen: MPLAB Stimulus használata (magyarul) Idézet: Most viccelsz?! Ott kell lennie a telepítési könytáradban: MCC18/src/traditional/math „32/16 bites osztó rutint keresek. 16F-es PIC-ekhez találtam is: AN617. De 18F-es PIC-ekhez nincs ilyen?”
ÜDV!
Valaki tudna segíteni abban, hogy a pickit2 égető kimeneteire hogyan kell illeszteni egy pic-et programozáshoz (pl 16f917-eset). Tehát h a pic melyik lábát hová kössem.
Hello mindenki!
Köszönöm az előző kérdésre a válaszokat! icserny, érdekesek a kártyák amúgy, meglestem őket. Köszi a tippet! Most egy másik kérdésem lenne ugyanezzel kapcsolatban. Az IC amit ajánlottál, potyo nagyon jó de kíváncsi vagyok azért, hogy az ISA portos karit, hogyan is lehetne használni. Annyi a gond, hogy mint már írtam 16bit-es a cím és az adat busz is. Nah most azt találtam ki, hogy mivel úgyis csak egy kártyára hivatkozok ezért nem kell a cím busz mivel mindig ugyan az lesz: 0x330 (mondjuk ez állítható). Ezért ez beállítom egy fix értékre a megfelelő felhúzásokkal és kész is. De akkor még mindig ott van, hogy 16 lábat kéne bekötnöm + a vezérlő jeleket ami még mindig túl sok. :S Arra gondoltam, hogy esetleg Flip-Flop-al meg lehetne oldani? Nincs valami ötletetek? Köszönöm a válaszokat előre is! Bye! Minden Vdd és Vss közé egy egy 100 nF (kerámia) kell! |
Bejelentkezés
Hirdetés |