Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Lapozás: OK   753 / 1320
(#) Toco25 hozzászólása Máj 29, 2010 /

Sziasztok!

Szeretnék segítséget kérni:

Készítettem egy PIC-es órát, a kijelzője 4db 7 szegmenses, ponttal együtt nyolc szegmenses kijelző. Mivel nem tudtam és nem is akartam elhasználni 8x4 db kimenetet a PLC-n ezért a 8 alap kimenet mellett plusz négy kimenettel és 4db tranzisztorral, plusz megfelelő időzítéssel ezt megoldottam.

A kérdés most jön: lehetőség és hely spórolás végett (esetleg később 6 kijelzővel) szeretnék használni a tranzisztorok helyett egy olyan IC-t, ami mondjuk helyettesíthetné a tranzisztorokat. Természetesen próbáltam magam megtalálni a megfelelő áramkört és vettem is egy tranzisztor mezőnek nevezett eszközt (ULN20003A), a leírása alapján jónak tűnt, de elakadtam a bekötésével, hiába olvasom az adatlapját sehogy sem teszi azt amit szeretnék, természetesen alapból csak egy lámpát (ledet) akarok vele kapcsolni PIC nélkül.?

Gondolom mivel kevésbé értek az elektronikához, nagy az esélye, hogy nem is ezt kellene használnom. Tudom kijelző áramkörök is léteznek, de azt jelenleg nem akarok használni és összességében elég drágák is a PICHEZ és tranzisztorhoz képest.

Az építő válaszokat előre is köszönöm!

ui.: tudom nem igazán PIC-es kérdés, de kapcsolódik hozzá kicsit

Üdv!
(#) lidi válasza cooler15 hozzászólására (») Máj 30, 2010 /

Hát a 16bites CD hez képest a 10bit már kevésnek tűnhet, de a nagyobb gond szerintem a vezeték nélküli kapcsolat sebességével lesz. Legalábbis ha a CD mintavételezési frekijét vesszük alapul. (44100Hz)
(#) trudnai válasza cooler15 hozzászólására (») Máj 30, 2010 /

Tul azon amit Lidi mondott, zenesz vagy... gondolom akkor van hallasod... gondolom akkor azt is tudod, hogy oriasi kulonbseg van a CD es az analog eszkozok minosegeben az analog javara.

En mar csak azert sem mennek a digitalizalas fele, mert egy FM adot megepiteni egyszerubb. Ezek az rfPIC-ek arra lettek kitalalva, hogy kapu nyitokat csinalj ami max 5m-ig jo, tehat ha olyat akarsz ami mukodik is akkor mindenkeppen kell radobni egy RF erositot -- akkor mar egyszerubb megepiteni az FM adot. Masik oldalon akkor meg egy sima FM vevovel fogod as adast, nem is kell hokusz-pokuszolni
(#) trudnai válasza Toco25 hozzászólására (») Máj 30, 2010 /

Idézet:
„Mivel nem tudtam és nem is akartam elhasználni 8x4 db kimenetet a PLC-n ezért a 8 alap kimenet mellett plusz négy kimenettel és 4db tranzisztorral, plusz megfelelő időzítéssel ezt megoldottam.”

Egyszoval multiplexeltel?

Annak az ULN20003A-nel az adatlapjat mellekeld mar be legyszi, mert en igy hirtelen nem talalom sehol.
(#) lidi válasza trudnai hozzászólására (») Máj 30, 2010 /

Szerintem elírta, 1 nullával kevesebb: http://search.datasheetcatalog.net/key/ULN2003A
(#) Toco25 hozzászólása Máj 30, 2010 /

Igen elírtam, bocs

Bővebben: ULN2003a adatlapok

Persze ezek is jók:

lidi válasza:

Idézet:

Szerintem elírta, 1 nullával kevesebb: Bővebben: Link

(#) benjami válasza trudnai hozzászólására (») Máj 30, 2010 /

Azt se felejtsük el, hogy a FET-ek nagyobb gate feszültségnél jobban kinyitnak, ezért 2,5V-os tápfeszültségnél nem fele akkora rövidzárási áram fog folyni mint 5V-os tápnál, hanem kevesebb. Ebből következik hogy negyedakkoránál is kevesebbet fog disszipálni 2,5V-nál mint 5V-nál.
(#) mrbini hozzászólása Máj 30, 2010 /

Urak!

Elkészítettem ezt a töltőt.
Tesztelés után a következő problémák jelentkeztek:
A töltés és kisütés tökéletesen működik, de ha egyéb más funkciót akarok kiválasztani akkor lefagy vagy csak egyszerűen újra indul a pic.
Valakinek van esetleg ötlete?
(#) watt válasza mrbini hozzászólására (») Máj 30, 2010 /

Rosszul töltődött le a hex, vagy nem jól égetted be, vagy valamit nem jól építettél meg. Ezen kívül még kismillió, PIC-től független kérdés is lehet az ok...
(#) mrbini válasza watt hozzászólására (») Máj 30, 2010 /

Szia!
A hex-et én fordítottam pic simulatorral az égetés eddig működött pickit2-vel és a panelen sem találtam hibát a rajzhoz képest.
Szerintem a programnál nem stimmel valami.
Van esetleg ötleted, hogy mit nézzek meg?
(#) geri12 válasza mrbini hozzászólására (») Máj 30, 2010 / 6

Üdv!

Én megépítettem régebben, és működött.

Egy tuti jó hex fordítás mellékelve!
(#) mrbini válasza geri12 hozzászólására (») Máj 30, 2010 /

Szia!

Köszönöm működik
Most már nem fagy le és be tudok lépni a menübe is.
Már csak 1 kérdés hogyan tudom letölteni az adatokat belőle?
Össze kötöttem a kábellel de csak annyit ír hogy memory ready.
(#) geri12 válasza mrbini hozzászólására (») Máj 30, 2010 /

soros porton kösd össze, számítógépes progi működjön, pic menüben memory-t okézd le, és az utolsó ep-rom érték mentések megjelnnek a gépeden.

Egyébként a 128X64-est is megépítettem, de már azt sem használom, mert mindig jobbat találok.

Jelenleg ez a nyerő töltő nálam:

http://www.seven-segments.com/index.php?action=pageshow&id=75&idcat=43

PIC16F876-al működik. Az árammérés ugynevezett hall szenzorral tölténik, ami nagyon jó dolog... Teljes doksi, forráskód. Pazar!

Ok akkor ezek szerint nem volt mentett érték máris töltök egyet és akkor majd kiderül.
Egy valamit viszont sajnálok, hogy nem lehet szoftveresen állítani a feszültséget és a töltő áramot de amúgy nagyon tetszik ez a töltő.
Idézet:
„Jelenleg ez a nyerő töltő nálam”

Tényleg elég profi nem is nézegetem mert a végén még meggyőzőm magam, hogy megépítem.
Köszi még egyszer a segítséget.

ha működik a töltés, és rajta van a gépen akkor is folyamatosan kiolvassa az értéket. Ha úgy sem megy, akkor nincs rendes kapcsolat.

Szívesen!
(#) potyo válasza benjami hozzászólására (») Máj 30, 2010 /

A pic kimenetét meghajtó mostfet gate feszültsége állandó, mindig 5V lesz.

Sajnos nem tudom összekötni töltés közben a géppel.
Még egy kérdés nem igazán értem hogy ezek a beállítások mire valók: signalfiltertype, peakgap, peakdetect, minvalue.

keress meg priviben, mert ez már nem az adott topikhoz tartozik!
(#) benjami válasza potyo hozzászólására (») Máj 30, 2010 /

Lenne benne segédtápfeszültséget előállító áramkör?
Az N csatornás FET-hez akkor fix +5V kell, a P csatornáshoz meg VDD - 5V, ami pl. +2,5V-os VDD esetén -2,5V-ot jelent.

Nem így fix, hanem mindig egyenlő a tápfeszültséggel, függetlenül attól, hogy a lábon épp mekkora a feszültség. Tehát a lábon a feszültségszint nem hat vissza (legalábbis nem jelentős mértékben) a lábat meghajtó mosfet telítési áramára, vagyis nem számítható úgy a disszipáció, hogy a lábon 2,5V van, akkor ahhoz feleakkora áram tartozik, mintha teljesen GND-re le lenne húzva.

Belenéztem 1-2 FET adatlapjába, alacsonyabb gate feszültségnél sokkal kisebb áramnál, és erőteljesebben jelentkezik az áramgenerátoros jelleg. Ahhoz hogy jobban meg lehessen mondani mit csinál a kimenet, kellene a PIC kimeneti fetjeinek az adatlapja.
Az áramgenerátoros jelleg eléréséig viszonylag lineáris az Uds az árammal (Rds-on viszonylag konstans), viszont alacsonyabb gate feszültségnél az Rds-on ellenállás is magasabb, ezért gondolom azt, hogy fele tápfeszültségnél nem fogja az áram a felét sem elérni.

Ez igaz, amit írsz. De a Pickit2-ben a pic tápfeszültsége mindig 5V, függetlenül, hogy mit csinálsz vele, tehát a kimeneti mosfetek gate feszültsége is mindig 5V.

Igen, igazad van, csak én nem a pickit-ben gondolkodtam, hanem abban hogy mi van ha alacsonyabb tápfeszről járatva zárjuk rövidre a pic kimenetét. Az eredeti téma még valami ledes téma volt, csak később jött be a pickit hogy abban hogy van ez-az megoldva. kicsit elbeszéltünk egymás mellett, de legalább minden kiderült
(#) trudnai válasza benjami hozzászólására (») Máj 30, 2010 /

Az eredeti tema az volt, hogy a LED ill LED kijelzo ellenallas nelkul van meghajtva. Es akkor az a megallapitas jott ki, hogyha rovidre zarjuk, meg akkor is csak max 2.5V-ig esik le a kimeneti fesz.

Es akkor jott, hogy de a PICkit2-nek is csak 10 ohmos ellenallasa van -- merthogy ott a szint illesztes ilyen faramucin van megoldva, kihasznalja a fet-ek karakterisztikajat.

Tehat en nem tudom most ott legbelul a FET bazisan ilyekor mi zajlik le, de mindenesetre en az ellenallas hiva vagyok -- meg ha foldalatti is a mozgalom
(#) Toco25 hozzászólása Máj 30, 2010 /

Sziasztok!

Újra beillesztem a kérdést, mer én nem jutottam semmire, hátha valaki tudja a megoldást:

Idézet:

Sziasztok!

Szeretnék segítséget kérni:

Készítettem egy PIC-es órát, a kijelzője 4db 7 szegmenses, ponttal együtt nyolc szegmenses kijelző. Mivel nem tudtam és nem is akartam elhasználni 8x4 db kimenetet a PLC-n ezért a 8 alap kimenet mellett plusz négy kimenettel és 4db tranzisztorral, plusz megfelelő időzítéssel ezt megoldottam.

A kérdés most jön: lehetőség és hely spórolás végett (esetleg később 6 kijelzővel) szeretnék használni a tranzisztorok helyett egy olyan IC-t, ami mondjuk helyettesíthetné a tranzisztorokat. Természetesen próbáltam magam megtalálni a megfelelő áramkört és vettem is egy tranzisztor mezőnek nevezett eszközt (ULN2003A), a leírása alapján jónak tűnt, de elakadtam a bekötésével, hiába olvasom az adatlapját sehogy sem teszi azt amit szeretnék, természetesen alapból csak egy lámpát (ledet) akarok vele kapcsolni PIC nélkül.?

Gondolom mivel kevésbé értek az elektronikához, nagy az esélye, hogy nem is ezt kellene használnom. Tudom kijelző áramkörök is léteznek, de azt jelenleg nem akarok használni és összességében elég drágák is a PICHEZ és tranzisztorhoz képest.

Az építő válaszokat előre is köszönöm!

ui.: tudom nem igazán PIC-es kérdés, de kapcsolódik hozzá kicsit

Üdv!
(#) potyo válasza Toco25 hozzászólására (») Máj 30, 2010 /

Mégis mi az, amit te próbálsz vele, és az elvárthoz képest mit csinál?

Amúgy szerintem nulla a helyspórolás ezzel egy négydigites kijelzőnél. Négy darab bipoláris tranzisztor kisebb helyen elfér, mint egy ilyen IC.
(#) Toco25 válasza potyo hozzászólására (») Máj 30, 2010 /

Szia!

Amit próbálok mondjuk egy darab led kapcsolása egy darab PIC kimenettel elsőre. Arra gondolnék hogy maga az ULN2003a az képes erre és persze egymástól külön többre is. De mivel nem igazán értek az elektronikához csak tanulgatom, ezért lehet, hogy nem is jó erre a feladatra.

Amit csinál az, hogy ha a bemeneti lábra kapcsolok feszültségeket akkor a kimeneti lábakon mindenhol kapcsol.

A helyspórolás természetesen egy ok, igazából ha már vettem egy ilyen (ULN...) IC-t, akkor érdekelne, hogyan tudom használni, meg persze mindenből lehet tanulni.

Köszi a gyors reagálást !
(#) potyo válasza Toco25 hozzászólására (») Máj 30, 2010 /

Idézet:
„Amit csinál az, hogy ha a bemeneti lábra kapcsolok feszültségeket akkor a kimeneti lábakon mindenhol kapcsol.”

Vagyis nem csak azon a lábon, amin kellene? Mutass egy kapcsolási rajzot, amivel próbálkozol, vagy írd le részletesen, mi hová van kötve.
(#) Toco25 válasza potyo hozzászólására (») Máj 30, 2010 /

Szia!

Itt van amivel próbálkozom, ezt a bekötést az adatlapból néztem ki, mégsem jó, mert mindegy hová dugom a kimenetet.

P1010982.jpg

(#) trudnai válasza Toco25 hozzászólására (») Máj 31, 2010 /

Ez szep, de hol a kapcsolasi rajz?
Következő: »»   753 / 1320
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem