Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Szerintem meg egyszerűen védett a kód amit beégetsz! Ott van a képen a Code Protect nagy pirossal! Vedd ki a kódvédelmet a konfigurációból, különben csak csupa nullákat fog kiolvasni az égető. Ez normális dolog... Valamint a program még futhat is, ha kipróbálod, és jól van megírva és megépítve a környezet.
A kód védelem nem kiolvasás ellen véd? :hide:
Az ellenőrzékor mit csinál az égető, ha nem kiolvas(ná)?
Sima égetésnél ezért nem küld hibaüzenetet! Sőt olvasáskor sem, csak nullákat olvas ki...
Tessék, minden védelmet bekapcsolva.
Csak a következő Verify parancsnál küld majd.
Nem írta le, mit csinált pontosan... A programozásnál előbb beprogramozza a programtárat, az adatmemóriát. Leellenőrzi őket. Csak ezután állítja be a konfigurációs biteket. Ez a folyamat aktivizált kódvédelemmel is lefut hiba nélkül. A következő Verify osszehasonlítaná a buffer tartalmát a kontrollerből kiolvasott adatokkal, de a kontrollerből már csak 0 -kat olvas. Ekkor jön az üzenet.
Értem.
Értem én, hogy gőzgép, de mi hajtja??? Idézet: „ui.: rájöttem hogy az ASM nél nincsen gépibb gépi kód.” De van, amikor a hexa kódokat írod a memóriába közvetlenül. A címkéket meg fejben tartod hexa címekként Z80-at még tán ma is tudnék így programozni...
Bizony, azok a regi szep idok mikor az ASM beteteket PEEK/POKE utasitassal szurkalta be az ember a memoriaba
Az igazi régi szép időkben a PEEK legfeljebb kenyeret meg kiflit sütött, a POKE pedig hálót szőtt a sarokban. Mi viszont a kapcsolóregiszteren keresztül töltöttük be azt a néhány gépi utasítást, ami már képes volt beolvasni egy komolyabb betöltőprogramot a lyukszalagról.
Íme az előlap a kapcsolókkal és a folyton kiégő jelzőlámpákkal.
Szia!
Még programoztam rajta FOCAL nyelven, de volt szerencsém a lyukszalaghoz ODRA 1170 -en, JAS E assembly nyelven - a szalagon a programot kézi lyukasztóval javítottuk... Később az ember maga írta meg az assembly fordítót, a debuggert stb...
Ezek nem semmi szerkezetek voltak. Én már lecsúsztam róluk, az én korszakom már a Spectrum a C64 és az Enterprise volt. Minden tiszteletem azoké, akik ilyeneken nevelkedtek! Nem akarok senkit szembe dícsérni, de meg is látszik!
Köszi Simpi az ötletet.
Annyi kérdésem lenne csupán, hogy ennek a 100nF-os kondinak hova kéne kerülnie? Előre is köszönöm
A táplábakra, vagyis a PIC + és - tápfeszültség kivezetéseire, lehetőleg minél rövidebb vezetékeken a PIC-hez.
Bocsi az offért, de a 90-es évek elején kb ilyesmik védték hazánk légterétközéptájt
Ferritgyűrűs memória, meg forgódobos "merevlemez" Karbantartani sem volt egyszerű, programozni meg szerintem senki sem tudta
icserny es Hp41C: Nekem a TPA1148 (PDP-11 klon) volt a legregebbi gep amihez szerencsem volt a szalagjaival meg a 2MB-os (!) CM diszkekkel.
SzAndras: Most, hogy mondod, Kanizsan a pancelozott mozgo bemero jarmuvekben valami reles szamitogep volt!
Azért voltam biztos benne, mert én is jártam így...
Már csak az a kérdés, hogyan lehet tönkretenni egy PIC-et, kivéve, ha jól ismert az ok!?
pl. Vpp->Vdd ellenállás hiánya...
Nekem annó a tápom nyírta ki őket... mire rájöttem. Mindenki hülyének nézett, aztán kicseréltem a tápban az IC-t és megszűnt a baj (valami magasfrekis gerjedése volt). De egy próbapanelen dugdosva nem nagy szám kinyírni egy ilyen jószágot, ha az ember egy pillanatra is figyelmetlen
Ez bizony tényleg jó kérdés... Én pár hónapja úgy jártam, hogy egy Oshon-féle LPT-s égetőt próbálgattam, mert egy ismerős kérésére készítettem, és némi figyelmetlenség miatt a PIC amit próbálgattam vele égetni, egyszerűen "behalt", nem kommunikált utána sem az ICD2-vel, sem a PICkit2-vel. Aztán egy kósza ötlettől vezérelve beraktam a XELTEK SuperPRO 501s típusú univerzális programozómba, nyomtam rajta egy ERASE-t és láss csodát, feléledt, utána már az ICD2 is "észlelte". Viszont a "jó öreg" Compaq alaplapom LPT portján egy adatvonal kidöglött.
Sziasztok
ismét itt Valaki aki ismeri PICCULA projectet, hátha tud segíteni, illetve bárki más. PIC18F14K22 chip-et használnék és az USART inicializálással adatlap szerint nincs gond, viszont mégis. USB-Serial adaptert használok, ST485 illesztővel. Más pic-el teljesen jól működött, engedélyező lábaival kell játszani hogy adás vagy vételre legyen állítva. inicializálás után egyszerű teszt programmal annyit produkálna hogy küld a pc-nek egy hello üzenetet majd vár egy karaktert az RX-en. ha ez megtörtént akkor az egyik lábát átrakja 0ból 1be. Szimplán csak annak vizsgálatára hogy érkezik e adat. Nahmost a progi itt akad meg. Hiába küldök neki nem észleli. Szeretnék segítséget kérni hogy mi lett elrontva esetleg az initben.. TRISA = 0xF3; //portok beállítása LATA=0x00; TRISB = 0XB0; LATB = 0x00; TRISC = 0x00; //c port input output beállitás LATCbits.LATC7=0; //ST485 engedélyező lába 0-ba -> csak vétel INTCON=0XE0; INTCON2=0; INTCON3=0; PIR1=0X0F; PIR2=0; PIE1=0X30; PIE1bits.TXIE=0; PIE2=0; IPR1=0; IPR2=0; RCONbits.IPEN=1; TXSTA = 0; // Reset USART registers to POR state RCSTA = 0; BAUDCON = 0; RCSTAbits.CREN = 1; TXSTAbits.BRGH = 0; SPBRG = 31; // Write baudrate to SPBRG1 19.2kbps TXSTAbits.TXEN = 1; // Enable transmitter RCSTAbits.SPEN = 1; // Enable receiver // And the USART TX and RX buffer management RX_inp = 0; RX_outp = 0; TX_inp = 0; TX_outp = 0; RCONbits.IPEN=1; //Kétszintű megszakítási mód beállítása INTCONbits.GIEH=1; //A magas prioritású interrupt engedélyezése INTCONbits.GIEL=1; //Az alacsony prioritású interrupt engedélyezése // USART interrupts IPR1bits.RCIP = 0; // USART Rx on low priority interrupt PIE1bits.RCIE = 1; // Enable Rx interrupts IPR1bits.TXIP = 0; // USART Tx on low priority interrupt PIE1bits.TXIE = 0; // Disable Tx interrupts until we need to send } /* init_usart */ ezután a teszt progi : void teszt2(void) { char i; LATBbits.LATB6=0; outString("Hello"); delay_ms(100); i=_usart_getc(); LATBbits.LATB6=1; } Eredmény : Hello szöveg megjelenik , de onnantól kezdve semmi.a 'outString' funkcio elején az engedélyező lábat 1-be rakja, a végén pedig vissza nullába, így kész lenne az adatfogadásra. Ez meg is történik, viszont utána nem történik semmi... Esetleg tipp? Idézet: Nem ismerjük. Csak PICula projektről hallottam.„Valaki aki ismeri PICCULA projectet...” Idézet: 1. Az RX/TX lábakhoz tartozó TRIS biteket '1'-be kell állítani (úgy látom, ez megtörtént).„az USART inicializálással adatlap szerint nincs gond” 2. Az RX/TX lábakhoz tartozó analóg funkciót (pl. AN11 bemenet) le kell tiltani a megfelelő ANSEL(H) bit nullázásával. Ez hol van?
Bocsánat a +1 C -ért, az ANSEL és ANSELH is le lett nullázva , kimaradt a bemásolásból. email is megkaptam, bocsánat a kérdésért.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |