Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Pickit2 továbbfejlesztése
Lapozás: OK   10 / 22
(#) Hp41C válasza KBal76 hozzászólására (») Dec 13, 2014 /
 
A Pk2DeviceFile1.62.146 letölthető a fórumról. A többi még fejlesztés alatt...
(#) KBal76 válasza Hp41C hozzászólására (») Dec 13, 2014 /
 
A keresô semmit sem hoz, de még a google sem, "Pk2DeviceFile1.62.146" illetve a számokra vagy a szó részleteire sem.
Tehát nem publikus. Értem.
A hozzászólás módosítva: Dec 13, 2014
(#) nedudgi válasza KBal76 hozzászólására (») Dec 13, 2014 /
 
Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Dec 13, 2014
(#) KBal76 válasza nedudgi hozzászólására (») Dec 13, 2014 /
 
Sajnos, a jelek szerint csökkent értelmi képességű vagyok. Nem tudom mit kéne látnom, pedig bizonyára kiveri a szemem. Mindegy, hagyjuk is.
Van egy gyári PicKit2-m, a fórumot olvasva tévesen úgy értelmeztem a hsz-okat, hogy létezik egy alternatív program hozzá, ami többet nyújt mint a gyári.
Gondoltam akkor esetleg régebbi 16C sorozatot is tudhatja, kipróbálom, és nem kell többet a ZIF foglalatból kidrótoznom az smd tokokhoz. De inkább maradok a bevált módszernél.
(#) Hp41C válasza KBal76 hozzászólására (») Dec 13, 2014 /
 
El kell szomorítsalak: A 16C - közül csak a 16C83 és 16C84 -et programozása lehetséges az említett eszközleíróval, 16C84 -en tesztelve. Különos óvatosság kell az ICSP bekötésnél, ugyanis, ha a Vpp bekapcsolásnál nincs meg a Vdd feszültség, a pic tönkremegy. A többi C típus nem kezelhető a nagy Vpp áramigényük miatt.
(#) nedudgi válasza KBal76 hozzászólására (») Dec 13, 2014 /
 
Az életben nem csak fekete és fehér létezik. Túl könnyen nem szabad feladni.

Nem akarok Veled vitatkozni, ezért összefoglalom a PICkit2 felhasználásának lényegét.
Ezt a programozót kétféle módon lehet használni: MPLab alatt, illetve egy önálló programmal.
Az MPLab fejlesztését támogatását a Microchip tavaly végleg befejezte, hogy az újabb MPLabX váltsa fel. Ezzel azt a tervezési hibás terméket, ami PICkit2 néven fut, kizárhatják az újabb mikrokontrollerekkel való felhasználás alól. (A gyártó szempontjából hibátlan a PICkit3, mert párezer kontrollertípusváltás után garantáltan elhasználódik, tehát újat kell venni helyette). Az MPLab nem ad lehetőséget a PICkit2 által történő égetésre, ha nincs beledrótozva a kontroller, viszont a PICkit2 önálló programja lehetőséget ad a PKDeviceFile.dat lecserélésére, ami már tudhatja az újabb típusokat is.
Ezt a munkát végzi HP41C kolléga, akinek munkásságát nem lehet eléggé elismerni.
A PICkit2 alkalmazás bináris könyvtárában ( körülbelül: "C:\Program Files\Microchip\PICkit 2 v2") levő "PkDeviceFile.dat" nevű paraméterfájlt kell lecserélni, a régi kezelőprogram maradhat.
A hozzászólás módosítva: Dec 13, 2014
(#) KBal76 válasza nedudgi hozzászólására (») Dec 13, 2014 /
 
Én szeretek vitatkozni, ha az konstruktív, előre visz.
Tehát, ha jól értem, akkor a "PkDeviceFile.dat" nevű paraméterfájlt ha lecserélem (még most sem találtam meg mire, mert süsü vagyok), akkor tudni fogja az standalone PicKit2 program a topikban elmúlt 10 lapon vázolt plusz funkciókat? (nem a plusz kontrollerek égethetôségére gondolok)
Nem vitatom senki munkásságát, ha annak gyümölcsét más is élvezi valamilyen módon (akár fizetés ellenében is).
Konkrétan az MPLabX nem érint, két életre el vagyok látva régebbi (OTP) kontrollerekkel.
Tesztelésre szívesen küldök a fejlesztőnek mintákat (16c62B,16c923-924), hátha mégsem ég le a PicKit tôlük. Feltéve persze, ha én is érzem bármi hasznát.
Csak a példa végett, amikor regisztráltam, épp fejlesztettem leendő 3d nyomtatómhoz szoftvert, amiket fel is tettem ide. Az hogy később más irányt vett a 3d nyomtatók világa, így okafogyottá vált a folytatása, most más lapra tartozik.
(#) mps válasza KBal76 hozzászólására (») Dec 13, 2014 /
 
Sajnos a plusz funkciókat nem mind fogja tudni. ahhoz másik égetőt kell építeni és egy továbbfejlesztett progit kell használni. Nedudgi linkjén ott a dat file, be van csomagolva zip-el.
Pontosabban a progit mindenképpen cserélni kell, de sok új dologhoz másik vas is kell.
A hozzászólás módosítva: Dec 13, 2014
(#) mps válasza mps hozzászólására (») Dec 13, 2014 /
 
Na, ebbe most bele kavarodtam. Tehát a dat fájl csak a programozható pic-ek számát növeli.
(#) Hp41C hozzászólása Dec 13, 2014 /
 
Tiszta víz:
Több szinten fejlesztem a PICkit2 önálló kezelő programját:
- A programozható kontrollerek számossága. Egy ideig töretlenül lehetett bővíteni a devicefile.dat bővítésével (főleg a Enhanced Midrange és a 18F*J, 18F*K, 33F*J, 24F*J típusokkal amit a gyártó egyszerűen kihagyott). Aztán jöttek az újabb kontrollerek 32MX1*, 32MX2* stb, amik programozásához módosítani kellett magát a programot is. Ezekhez még nem kellett módosítani a firmware -t. A még újabb kontrollerek egyre újabb és újabb programozási eljárást igényelnek, ezekhez már a firmware -t is módosítani kellett (nop min 2 MHz órajellel és a legújabb, az SPI kompatipilis mód a 16F188x és a 18FxxK40 esetén). Az utóbbi két évben annyiféle jelent meg, hogy nem győztem követni. Most legalább a 8 bitesek egységesedni látszanak, megkönnyítendő a PICkit3 fejlesztők életét...
- Szolgáltatások. A bővítések mind a firmware mind a kezelő program módosítását igényelték.
- Hibajavítások. Akadt a programban és a firmware -ben is néhány.

Egyedül fejleszgetem, sajnos elég kis "kitöltéssel". Ahogy látom már itt a fórumon is nagy az érdeklődés. Ha kitenném publikus helyre, azt hiszem tömegével jönnének a hibabejelentések, amik feldolgozására nem lenne elég a kapacitásom. Próbálkoztam kis körben tesztelésekkel, de csak nagyon kevés (tisztelet a kivétalnek - felületes) visszajelzést kaptam...

A legbosszantóbb, a felhasználást legjobban gátló "szolgáltatás" az UART tools primitívsége. Bosszantott, hogy a megvalósítás egy programozott uart 38400 Baud maximális sebességgel, amikor a kontrollerben benne van egy UART egység is - az egyik lábát még szabadon is hagyták. Egy kicsit átrendezve a port lábakat egy ki-/bemenettel lehetett bővíteni az ICSP csatlakozót (4 csatornás lett a logikai analizátor szinte semmi munkával...) és felszabadult az UART (8 bites (esetleg paritásos) módban 115200 Baud -ot (IrDa) simán viszi). (PICkit 2.50.xx). Emellett a programozott mód megy 5..8 biten, paritással vagy nélküle, 1..2 stopbittel, sőt még a Tx lábon is lehet venni. Ha 18F2550 helyett 18F4550 -nek építik meg, akkor még egy 8 bites port is kihasználatlan lenne.

Ps: Semmi esetre sem lehet "fizetős", a Microchip feltételei kizárják....
A hozzászólás módosítva: Dec 13, 2014
(#) kissi válasza Hp41C hozzászólására (») Dec 13, 2014 /
 
Sajnos én is csak "elvben" tudlak támogatni, az általad beleírt újabb PIC-eket én még nem használtam/használom, így egyrészt nincsenek, másrészt a tapasztalatom is valószínűleg kevés lenne a programozás "tökéletességének" eldöntéséhez ! Mindenesetre köszönöm a munkádat és sok kitartást, energiát, mert szeretném megépíteni a sok egyedi fejlesztéssel ellátott 18F4550-es programozót !
(#) mps válasza kissi hozzászólására (») Dec 13, 2014 /
 
Sajna csak kevés időt tudok szentelni az elektronikának, így pic-ből is csak pár típust használok, de azokkal gond nélkül működik, valamint a többi funkció is stabil, a gyárit elő sem veszem már. Szóval ami verzió nálam van (kb. 1 éves), az hiba nélkül teszi a dolgát nálam, nem fagy meg, nem csinál botorságokat. Csak gratulálni tudok, és kifejezni köszönetem.
(#) Hp41C válasza kissi hozzászólására (») Dec 13, 2014 /
 
Ha netán többőtöknek lenne kedve, egy Beta tesztelő csapatot össze lehetne hozni. Arra kellene azért ügyelni, hogy egy "hibáktól hemszegő" teszt verzió ne kerüljön ki publikus felületre - egyszerűen nem győzném a beömlő hibajelzéseket feldolgozni. Nem csak erről a fórumról akadnának felhasználók... Bővebben: Link
Az eredetileg kezelt kontrollereket érintheti a módosítás, szinte az egész firmware -t átírtam már. A PTG szolgáltatást még ki sem próbáltam. A leírásról (főleg az angolról) ne is beszéljünk.

Visszatérve a 16C6xx, 18Cxx kontrollerekre. Volt egy tervem a megvalósításra, meg is építettem a kiegészítést, de még nem volt időm még kipróbálni sem....

Apropó: Jól gondolom, hogy csak cikkhez tudnék feltölteni 4-5Mb -os állományt? Vagy még oda sem?
A hozzászólás módosítva: Dec 13, 2014
(#) kissi válasza Hp41C hozzászólására (») Dec 13, 2014 /
 
Szerintem tettél annyit az asztalra, hogy Topi megengedhet neked egy kis kedvezményt a mérettel kapcsolatban !
(#) mps válasza Hp41C hozzászólására (») Dec 13, 2014 /
 
Ha csak egy kis körben történő megosztásról van szó, abban tudok segíteni.
Ha változott a régebbi mc-k kezelése is, vagy azokat érinti változás, pár típussal meg tudom nézni, nálam a 20131111 változat van.
(#) KBal76 válasza Hp41C hozzászólására (») Dec 14, 2014 /
 
Írtam egy hosszabb hozzászólást, majd elszámoltam 3-ig. Talán privátban...

(#) nedudgi: Közeben látom a link "megjavult" .
(#) mps: Kérdésem erősen költői volt, tudom hogy mi változik a dat-fájlt hatására.
(#) vicsys válasza Hp41C hozzászólására (») Dec 14, 2014 /
 
Úgy gondolom, hogy igazán tisztességes munkát végeztél és nagyszerű dolog kerül ki a kezed alól. A csapat a legjobb teszter. Az, hogy ömleni fog a hibajelentés, nem gondolnám. Azt meg pláne nem, hogy mindent neked kell majd egyesével átrágni és megoldani. A problémák nagy hányada, a kezdők tapasztalanságából adódik. Ezeket az itt jelen lévő "teszter csapat" könnyedén kiszúrja és tanácsadással helyre teszi. A hibajelentés másik fele az új uC-ek tesztje során ugrik ki. Úgy gondolom ez jóval kisebb hányad lesz, hiszen még ma is jó nagy számban kerülnek elő a rég lejárt típusok használata (pl.: PIC16F84 és 628...) Szerintem az új "egzotikus" típusok használata- még nem domináns.
Tekintettel arra, hogy csodálatosan kibővítetted a hw részt is, szerintem bele kéne csapni a lecsóba és feltenni a 18F4550-es bővített változatot. Ekkor már nem a régit kell foltozgatni, hanem egy teljesen új termék kerül ki. Sokan foglalkoznak fejlesztéssel és látom, hogy szoftver és hardver szinten is nagyon képzettek. Van aki a nyáktervezéshez, van aki hardveres megoldásokhoz és van aki a szoftveres szét műveli magas szinten. Innen adódna a csapat ereje. Nem neked kell mindent megoldani.
Az is igaz, hogy mindenki dolgozik is nincs túl sok ideje arra, hogy csak is ezzel a projekttel foglalkozzon, de hangsúlyozom: a megosztott rendszer hatékonyabb...
ui.: Nagyon köszönöm az eddigi munkádat, le a kalappal!
(#) kaqkk válasza vicsys hozzászólására (») Dec 14, 2014 /
 
Egynek máris jelentkezem ! A prototipus nyákokat anyagárban legyártom a fejlesztőcsapatnak .
(#) vicsys válasza kaqkk hozzászólására (») Dec 14, 2014 /
 
Szivesen beültetném a saját prototípusomat és tesztelnék 1-2 pic-et ami itthon van.

Látod Zsolt! Már megindult a szervezkedés... Ha kokozo fórumtárs is csatlakozna a nyáktervezéshez, a csudajó lenne.
(#) kissi válasza kaqkk hozzászólására (») Dec 14, 2014 /
 
Egy NYÁK-ra én is csatlakozom ( megveszem !) és az általam használt PIC-eket szívesen megnézem vele !
(#) denon888 hozzászólása Dec 14, 2014 /
 
Szívesen tesztelném én is, ha lehetne.
(#) nagym6 hozzászólása Dec 14, 2014 /
 
5-6 féle Pic van nekem is, ha a próba annyi, hogy programozás után verify rendben van, tesztelem.
Proci minden részegysége működésének biztos tesztelése magas nekem.
(#) ktamas66 hozzászólása Dec 14, 2014 /
 
Én meg is terveztem a nyákot (kétféle méretben), meg is építettem mindkettőt, használom is a régi FW2.32-vel. (Talán fel is tettem ide.)
Szerintem megfontolandó lenne a fejlesztés hangsúlyát inkább az új program lehetőségek felé tolni, mint az egyre újabb (soha véget nem érő ) típusok programozhatósága felé.
(#) Hp41C válasza vicsys hozzászólására (») Dec 14, 2014 /
 
Egy körrel ár előrébb járunk. A kapcsolások már fel vannak töltve, a prototípusok kiválóan mőködnek. Az első klónom még wire-wrap vezetékkekkel készült próbapanelre, ezen minden változtatás könnyen kipróbálható. A paneltervek készen vannak 18F2550 és 18F4550 -re is. Mindkettőből van több működő példány. Sokan segítettek más ezen a téren. Köszönöm munkájukat, főleg msp -nek a 18F4550 paneltervért és panelért.
A program terén jöhetnek elő problémák. Nem áll módomban minden típust beszerezni. A kritikus családokból egy-egy példányon (főleg DIP tokosakon) próbáltam ki a működést. A teszteléshez fel kellene vállalni a firmware lecserélését (és ezzel járó problémákat), a kapcsolás módosítását (nem egyszerű a visszatérés a gyári programra).

Eddigi eredmények: PICkit2.5 panelterv a furatszerelt klón módosításával, Watt - féle SMD PICkit2 panelterv, MPS féle 18F4550 panelterv.
Első lépésben a Watt féle terv ellenőrzése jönne jól, abból még nincs működő példány.
(#) ktamas66 válasza Hp41C hozzászólására (») Dec 14, 2014 /
 
Akkor, hogy teljes legyen a választék .
18F4550 SMD verzió, két méretben: az egyik PICkit2 méret, a másik a kis kék dobozomba való.
3 forrasztással átalakítható a régi FW-re, jelenleg így is használom (talán a többi alkatrészt be sem forrasztottam).
A hozzászólás módosítva: Dec 14, 2014
(#) vicsys válasza ktamas66 hozzászólására (») Dec 14, 2014 /
 
Mi a helyzet a sokcsatornás logikai analizátorral?
(#) Hp41C válasza Hp41C hozzászólására (») Dec 14, 2014 /
 
Valakinek, aki jártasabb az MpLabX -ben nem volna kedve egy LED villogtató programot írni dsPIC33EV256GM102 -re? Ezzel tesztelni tudnám a hex file betöltését, kiírását.
(#) ktamas66 válasza vicsys hozzászólására (») Dec 14, 2014 /
 
Az eredeti FW-vel és PICKit programmal csak 3 csatorna működik, és minden egyéb is jól megy. (UART tool, Logic tool).
(#) Hp41C válasza ktamas66 hozzászólására (») Dec 14, 2014 /
 
Idézet:
„Az eredeti FW-vel és PICKit programmal”
és kapcsolással. A 4. csatornához fel kell szadadítani a RA5 -ot, a vezérlést át kellett helyezni a RB6 -ra.
(#) ktamas66 válasza Hp41C hozzászólására (») Dec 14, 2014 /
 
Így van, ez a nyákon ki van alakítva két "ónpaca" vagy egy via beforrasztásával. (Ugyanúgy J8-cal jelölve, mint a rajzon.)
Következő: »»   10 / 22
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem