Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Propeller Clock
Sziasztok! A 3D Led gömbnek nyitottam egy topicot ott folytassuk a témát majd tovább!Bővebben: Link
Helló.
Nézegettem a bázisáramkört elvileg kész. 5.06V-ot kap a pic, az infra led kimeneten nincs fesz amíg a pic nincs betéve. A motor feszültsége: 3-14V között állítható és 12.9-13.3V-ot kap a videofej motor trafója. Nagyjából jók az értékek ugye? (Bár azt nem értem, hogy a videofej motor trafója elvileg nagyfrekis feszt kap nem? Multiméterrel AC-be nem mutat semmit, de ha megcserélem a multiméter vezetékét 28.7V-ot mutat, DC-be meg ugrál 12.8 és 13.3V között. Ez normális?)
Szia!
Elindult a 18F2620 verzió. (Egy - két kisebb hiba azért még van, de a kép megjelent, az időt számolja, a mérések működnek...) A propeller óra programja kisebb, mint 4kbyte, a táblázatok 6140 byte-on férnek el. Összesen kevesebb 10kbyte foglalt a 64k -ból. Az adat memóriából is csak két lapot használ fel a 15 és félből.. Most 20 MHz-es órajelről megy (a 16F876 helyére tettem be, a kvarcot nem cseréltem ki), de 10MHz kvarccal 40MHz-es órajelről is járatható. Bőven belefér a földgömb még RGB ledekkel is...
Szia! Na ez csodás! Hogy érted,hogy elindult ? Szimulátoron vagy maga az óra? Földgömb?? Beszerzek egy kontrollert én is akkor azt beültetem a fekete nyákomat erre a verzióra.) Várok még a rendelésekkel mert ugye van mit még nem döntöttünk el .)
Helló.
De ez a ferritmagos tekercs fesz, ez jó vagy csak a multiméter szar?
A pufferfeszültséget mérd egyenirényító Zener után mert a digitális műszert megzavarja a PWM és hülyeséget ír ki!
Szia!
Ez még a legelső 16F876 -os verzióm helyén működik. A maga fizikai valóságában az óra működik - egy két kis hibával. Innen már nem sok, hogy a 18F886 fényerő állítós és a 16F886 SMD verzióknak megfelelő program is előálljon. (10MHz-s kvarc kell majd hozzá.) A propeller óra működik, nem a földgömb. A földgömbhöz csak az adatokat kell máskép kitenni a ledek meghajtóira, a többi részt át lehet venni. Ahogy írtam a tárolási kapacitás elég lesz...
Hello!
Kész vagyok az órával, de még nem müködik. A hőmérő IC még nincs meg. Emiatt lehet, hogy nem megy? Építés közben folyamatosan ügyeltem az áramkörökre, ellenőriztem azokat. A táv jó müködik, leállítja és elindítja a propellert. Egy led sem világit. Sajna már bennt van a 886-os és a többi is a hőmérő kivételével. Elindítás után ellenőriztem a pic-et minden rendbe van vele, nem halt meg. Segítsetek már mit nézzek meg, hogy müködésre birjam! Vagy míg a hőmérő IC-t nem építem be nincs is rá esély. Ja igen a fototranzisztornak kell infra vagy a sima fényre reagál? Mert oda elég nehéz tenni infraledet, kicsi a hely a táp és a rotor közt. Kérlek segítsetek már csak egy kis lépés és baromira bosszant!! Előre is köszi!
Semmi köze nincs menni kéne neki! A mágnest forgasd! Ha van egy nagyobb mágnesed próbálj hozzá közelíteni felülről és azt mozgatni! Valószínű nincs megfelelő hall effektus.A tápok 12-5V megvan? Bent a fet? Jól van bent? Műveleti erősítő jól van beforrasztva?Egy jó fénykép segítene a hibakarasésben..Ha nem megy a fet D,S lábait zárd össze forrasztással! Úgy próbáld! Most mennem kell!
A tápfesz tökéletesen megvan.
Teszek fel képeket! Ja a DATA nekem nincs bekötve a tápon!!
Egyenirányítás után valami 13V-nál kicsit több van, de 11V ac van kb. (Most próbáltam ki az asztali lámpával jó hogy csupasz a kihúzható két fele. De a potival csak a motor feszt lehet állítani ugye? Jobban mondva a kitöltést?)
Szia!
Hőmérő nélkül is mennie kell, csak a kijelzett hőmérséklet nem lesz értékelhető. - Álló motornál mérd meg a Calibration lábon a feszültséget. - A bázis potenciómétere csak a motor feszültségét állítja, a trafó kitöltését nem.
A tápon a feszültség 14,78V
Ha felrakom a prop.-t és a mellékleten nézem a feszt, ahol szerintem ugyaennek kellene lenni, csak olyan 4,7-4,8V mutat? Bocs, de a Calibration az hol is van? A Data részt nem kell valamivel összezárni?
Szia!
A mért feszültség kevés a 7805 -nek, nem lesz meg a kontroller tápja. Szakítsd meg a motor vezetékét, hogy a mérés alatt a rotor álljon, kapcsold be / ki a bázison a trafót többször egymás után. Végül maradjon bekapcsolva. Ekkor mérd meg újra a feszültséget. A Calibration lábra megy a jobb / bal nevű ellenállás. Ha a program fut, egy 2.5 kHz -es négyszögjelnek kell megjelenni rajta - feszültség mérővel mérve kb 2.5V.
Nincs rajta áram, de még mindig nem értem, hogy lesz a 14,8V-ból 4,8V ha ráteszem a tápjára a rotort.
A rotor egy terhelés a trafóra, ha túl nagy a belső ellenállása, vagy túl kicsi a kitöltés a bázison, a terhelés hatására a feszültség leeshet. Az is elképzelhető, hogy a rotor egy zárlat miatt túl nagy áramot vesz fel, illetve rossz vagy hibás értékű alkatrész van valahova beültetve... A panel körvonala ne legyen zárt.
Azt írod, hogy kb. 17 V -ot mérsz a zéneren. A tápba 15V-os, 3W .. 5W zéner kell. A zéneren mért feszültség nem mehetne fel 17V-ra. Nincs egy 12..13 V egyenáramú táp a közelben, esetleg 9V- os elem? A rotor panelt (a táp nélkül) polaritáshelyesen arról kellene megtápláni és megmérni a feszültségeket.
A Zéneren 14,8 volt van nem 17. kipróbálom a direkt táplást.
Ha egy 9V dugasztáppal próbáltam megvolt a fesz a rotoron és a CAl. -on 2,3V jelentkezett. Akkor most nem értem miért nem adja tovább a tápja a feszt.
A trafó egy 12V-os 1,33A trafó, az eredeti bázisra ( a legelsőre ráépítve.)
Szia!
A kitöltés lesz alacsony. A bázis milyen? Kikapcsolt állapotban is ad tápot a rorotnak? Próbáld ki/be kapcsolgatni. Változik-e a feszültség a rotoron? Standby módban más kitöltést alkalmaz, mint aktív módban.
Szia!
Ez nagyon jó eredmény, nem is gondoltam rá először, mekkora a helyigénye a propeller órának és a későbbi glóbusz adathalmazának. Tényleg belefér minden eddigi fejlesztés, és még ki tudja mennyi egyéb bővítésre is marad hely. (Az RGB-s változat úgy néz ki, sokakat érdekel majd ebben programrendszerben, sőt idővel itt már az adatátvitel is működhet valamilyen kipróbált megoldással.)
Szia!
Megnéztem standby módban is ugyanazt a feszt adja, mint aktiv módban . Viszont a gombkiosztás szerint a standby módnak az első oszlop 4. gombjának kellene lennie, de nekem a negyedik oszlop 4. gobja az. Lehet, hogy más program kellene a bázisba? Az eredeti 16f628A-s program van benne.
Kellene egy új bázist építeni?
De melyiket. Nekem az ébresztő funkció és a szám. csatlakozás nem szükséges. Ez jó lenne?
Sziasztok.
Még annyi kérdésem lenne, hogy a rotorra kell 2db dióda ha jól láttam az elem környékén. Oda jó az 1n4148-as dióda (a nyákterven diódának néztem a dolgot, de nincs odaírva semmi). A videófej motor trafójának tekercseit hogy érdemes bekötni? Primert párhuzamosan és sorba vele egy 1-2ohmos ellenállás a szekundert meg sorba?
Szia!
Szerintem nem kell építeni másikat, ez tökéletesen működteti a propeller f886-ot. (Már jónéhány megépített f886 ezzel a bázissal dolgozik.) A kitöltéseket kell hozzáigazitani a forgótrafódhoz, (propellerhez). Általában "0C" a bázishoz tartozó parancskód, nem is lenne más kód jobb, így sok programozható távival kompatibilis marad a bázisáramkör be/ki kapcsolása. (Ha másik bázist építel, a kitöltéseket ott is hozzá kell igazitani az új áramkörhöz.) Itt a topikban "rengeteg" hex-et találsz a bázishoz, különböző kitöltési tényezőkkel lefordítva.
Szia!
Az a két dióda Schottky típus, pl. (BAT43), vagy olyan dióda, amelyen kevés feszültség esik. Az 1N4148 nem lesz megfelelő, mert legalább 0.6V esik rajta. A videó forgótrafó tekercseit a kevés menetszámok miatt sorosan célszerű kötni, így is előfordulhat, hogy túl nagy áramok folynak a primer körben. Ahogyan írtad, lehet sorosan a primerrel egy 2.2-4.7 Ohm-os 3-5W-os ellenállást bekötni, legalább a kitöltési tényezők beállításának idejére.
Szia!
Jobb lennen oda egy Schottky dióda is, de működik 1N4148-cal is, mert az RTC nem vesz fel jelentős áramot. Ki tudod vele próbálni. A távirányító gombkiosztása függ a huzalozástól is. A saját példányonban is van egy swéd csavar. Ha a kontroller rendelkezik adat EEPrommal, a gombok kódolása az EEProm -beli táblázat módosításával tetszőlegesen átalakítható. A PC-s kapcsolattal rendelkező bázis hathatós segítséget nyújt a trafó vezérlés paramétereinek beállításához, a táviránytó parancskódjainak ellenőrzéséhez.
Sziasztok!
Egy pár kép a már majdnem végleges földgömbről .
Még egy pár kép.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |