Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Propeller Clock
Esetleg lehet e tesztelni a propellert valahogy?
Nálam mindig a fototranya felhúzása volt a gond. Azt hiszem 100k-ra növeltem, hogy le tudja húzni nyitáskor a PIC bemenetét 0,8V alá.
Az adatátvitelnél kellet megoldanom, hogy lehessen mérni a jelalakokat a rotorn a LED -ek vezérlése alatt is. A 200us -es timer megszakításba írtam egy kis rutint, ami 256 lefutásonként bebillenti az INTCON regiszter RBIF bitjét. Ez 51.2 ms forgási időnek, 19 ford/s azaz 1172 ford/perc sebességnek felel meg. ((Sokszor írtam már, hogy a forrás kóddal könnyebb eredményt elérni, mint a hex -ekkel.))
A hozzászólás módosítva: Dec 17, 2014
Sziasztok!
Segítségért fordulnék hozzátok megint... Megépítettem a 2550-es USB-s bázist, viszont kifogott rajtam az ébresztés funkció. Mint kiderült olyan zummer kell, ami ha 5V-ot kap akkor folyamatosan "vonyít".... mivel ilyenem nincs, kerestem alternatív megoldást. Szerencsére megtaláltam ezt a kis áramkört (lást csatolt file), össze is raktam gyorsan, 5V-os dugasztápra csatlakoztatva tökéletesen működik.Az egyetlen hiba, hogy ha ezt a buzzer helyére rakom, akkor megint csend van. Lehetséges, hogy így nem is illeszthető ez a kiegészítés? bekötésről Móricka rajz csatolva power piont lvl100 Még jobban elbizonytalanít, hogy a Pick lábán sem mérek az ébresztés pillanatában semmi feszültség változást! Rosszul állítanám be a programot? Aki megépítette, és tesztelte az ébresztés funkciót az kérem írja le, neki hogy sikerült beállítani. A hozzászólás módosítva: Dec 18, 2014
Ha az alarm beállítást elküldöd, akkor a beállított értékeknek vissza kellene jönniük az olvasásra. Piros kör: Egész órakor adna hangot a form időponttól a to időpontig.
Kapcsolási rajz(propeller)->fototranya kollektor és +5V között ellenállás (10k)->ezt cserélni nagyobbra.
T.i.: ha kicsi az érték, akkor a fototranya az infra led fölé érve kinyitna, de nem tudja a PIC lábát lehúzni 0V-ra. Teendők: Motor vezeték leköt, multiméter a GND és kollektorra, fesz leolvas. Ez majdnem 5V. Most propeller kézzel elforgat, hogy a tranya az infra led fölött legyen és multiméterrel mér. Most akkor oké, ha leesik a fesz nulla közeli értékre (L szint). A hozzászólás módosítva: Dec 18, 2014
A te nyákodon ez 100 k. Én ezt is ültettem be. Jó ez az érték vagy ez már sok?
A propelleren a kondinál mekkora feszt. kellene mérni? A hozzászólás módosítva: Dec 18, 2014
Vicsys megmentetted az életemet kicseréltem az ellenállást és működik az óra, a tervezéseimben nem volt hiba, csupán a felhúzó ellenállást kellett kicserélnem és 5mm-es leddekkel világít, már csak annyi a problémám, hogy vibrál kicsit illetve túl erős valami javaslat?
A javaslat Ha legközelebb órát építesz egy kicsit jobban tájékozódj
Mióta Vicsys elindította ezt a fórumot sok idő múlt el, és erre hogy vibrál sokan rájöttek, voltak aki tovább gondolták továbbfejlesztették Itt a fórumon számos változat megtalálható az egyszerűtől a nagyon összetettig Én magam végigolvastam a fórumot az első laptól az utolsóig Már a negyedik változat építését is elkezdtem Sok sikert kívánok neked is a következő órák építéséhez
Még az is lehet, hogy kevés. Volt olyan, hogy valami noname fotodiódát raktam be (kallódott a fiók mélyén) és egészen 120k-ig emelnem kellett, mire jó lett. Ezért írtam, hogy mérj rá műszerrel a PIC lábára.
Melyik kondi? Én inkább azt javasolnám, hogy a pic tápfesz lábain mérd meg a +5V-ot. Ha az okés, elvileg mindenhol okés a fesz.
Legalább fejlődtem közben, amint kicsit jobban megtanulom a PIC programozást utána már kevesebb gond lesz vele, úgyhogy a következő egy PIC programozó lesz amit, összerakok utána pedig keresek, egy RGB-s órát szerintem.
Köszönöm szépen.
Köszönöm a segítséget elkezdek mérni akkor. A propelleren lévő 1000 uf-os kondira gondoltam.
Értem. Jelenleg a kondin 5,6 V van csak.
A 78(L)05 -nek legalább 8V -ra van szüksége, hogy a stabil 5V -ot előállítsa.
Tisztelt Fórumozók!
Tudnátok segíteni egy led-gömb elkészítésében.Mert nekem az lenne a következő.dsPIC-el meghajtani a 64 led-et a földrészekkel felprogramozni és megpörgetni.A derekára már kész az óra kijelző.Meghajlítható nyák lemezem is van.Erős motor is van hozzá
Lehet hogy akkor nem működik a légmagos trafó?
Esetleg nem jó zéner van beültetve vagy a fogyasztás mellett nagyon leesik a transzformátor feszültsége.
A légmagosra tippelnék. A bázison egyszerűen mérhető a puffer kondenzátor feszültsége - terhelve is meg kell legyen a 12 .. 13V.
Akkor azt lehet hogy újra kell tekernem?
A pic lábain is ugyanaz a 4,2 volt van.
Az bezony nem jó. Én levenném a tekercs kivezetéseit és rámérnék terheletlenül. Az is segíthet, ha a szoftverben megváltoztatod a kitöltési tényező értékét, hátha jobb lesz...
Ha nem működik akkor a trafó lesz a ludas? Hol kell vátoztani a kitöltési tényezőt?
A fototranyával megcsináltam amit írtál de ne esik le a fesz nullára. Vagy addig hagyjam amíg nem lesz meg a normális feszültség a propelleren?
Addig nem nagyon érdemes kísérletezni. Itt a topicban is feltöltve olyan bázis progi, ahol kisebb vagy nagyobb kitöltés van beállítva. Figyelj, mert a nagyobbnál a fet melegedhet.
Lehet, hogy a panelodon van valami, ezért is írtam, hogy kösd le!
Lekötöttem a propellert és amit most mérek az 0,664 V. Na bumm.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |