Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Quad 405 - teljes tuning

Témaindító: Takee, idő: Okt 7, 2005
Lapozás: OK   20 / 26
(#) dB_Thunder válasza Ge Lee hozzászólására (») Nov 19, 2014 /

Egy linket kérhetnénk?
(#) reloop válasza dB_Thunder hozzászólására (») Nov 19, 2014 /

(#) pjg válasza dB_Thunder hozzászólására (») Nov 19, 2014 /

A VF2-őt jobban dicsérik.
(#) Renátó004 hozzászólása Dec 15, 2014 /

Sziaszrok !

Én is bele kezdtem a quad 405 építésébe (Urbánféle ),az egyik panel már nagyjából készen van csak sajnos nem volt kettő bele való ellenállás a boltba,meg még a tekercsek vannak hátra,egy olyat szeretnék csak kérdezni hogy tekertettem egy trafót hozz kb 1000VA-s, úgy csináltattam meg hogy 2*40 V-s ki vezetésekkel természetesen közép meg csapolással,na most én még egy kicsit kezdő vagyok idáig van egy Texas a hátam mögött meg egy TDA2030-s és el felejtettem számolni a pufferel,szét szedtem a transzformátort meg számoltam ugye meneteket el osztottam vele a feszültséget ki jött hogy egy menet hány V. annyi menettel kevesebbet is tekertem vissza mind a kettő ki vezetésből,de valami hiba eshetett a számításba mert a tervezet 35 v helyet 33 v lett ki vezetésenként,csak egy kérdés ez a teljesítmény rovására mennyire mehetett vajon? már mint az erősítőjére,mert a rajzon ugye +- 50 v van írva ha nem vettem volna le a menet számból akkor +-57,6 v körül lett volna a táp de így meg +-47,2 ,ez így más sok vajon ?

Üdvözlettel:Renátó
A hozzászólás módosítva: Dec 15, 2014
(#) Ge Lee válasza Renátó004 hozzászólására (») Dec 15, 2014 / 1

Az úgy pont jó lesz, legalább a gyengébb minőségű tranzisztorokkal is bírni fogja. Egyébként egy sztereóhoz bőven elég lett volna egy 400W-os trafó is, ráadásul ahhoz még lágyindítás sem kell.
(#) Renátó004 válasza Ge Lee hozzászólására (») Dec 15, 2014 /

Köszönöm a korrekt és gyors választ,azért került ez a trafó bele mert a cégnél ahol dolgozok ingyen tekerték át nekem ,24 v s vezérlő trafó volt,másikat nem találtunk ,de még van rajta pluszba 2*50v ki vezetés közép meg csapolással,hosszabb távra gondolkodtam vele
(#) Renátó004 hozzászólása Dec 18, 2014 /

Sziasztok !

Készítettem két Quad 405-s panelt az egyiket most próbáltam ki,és sajnos valami hiba van benne mert nagyon gyenge a hangja erőtlen,és ahogy kicsit jobban fel nyomom neki azonnal el ég benne az R36 s ellenállás 22 ohmos az l1 tekercsel van párhuzamosan kötve,Urbán féle Quadról lenne szó egyébként,tudnátok nekem segíteni benne?
Tanácstalan vagyok mert élesztés előtt mindent le ellenőriztem 3 szór is a be ültetési rajz szerint végig sípoltam az összes alkatrészt hogy tuti jól van e forrasztva meg mértem véletlen sávok közötti zárlat van e....Még arra merek gondolni hogy a tekercsek vannak rosszul méretezve mert nem tudtam szerezni 1 réz huzalt csak 0,85 s de a Hobbielektronika tekercs méretező táblázatával olyan értékűre méreteztem .

Üdv:Renátó
(#) kadarist válasza Renátó004 hozzászólására (») Dec 18, 2014 / 1

Szia!
Ha az az ellenállás elég, akkor nem jól van beforrasztva a tekercs. A többi ellenállás nem melegedet nagyon?

Szia !

ne haragudjatok el néztem nem az R36 s ellenállás hanem az R35,bocsánat kicsit füstös volt a panel azon is meg írtam az ellenállásokat és el mosódott,szóval ez ami az UT- és T10 Emiterét köti össze,meg oda csatlakozik a T8 Colektora meg a C15,de egyébként a T6 is zárlatos lett
(#) reloop válasza Renátó004 hozzászólására (») Dec 18, 2014 /

Szia! Melyik rajzhoz tartoznak ezek a pozíciószámok?
(#) Renátó004 válasza reloop hozzászólására (») Dec 18, 2014 /

A komplett Urbán dokumentációt használtam fel,annak a rajzát és panel tervét.
(#) reloop válasza Renátó004 hozzászólására (») Dec 18, 2014 / 1

T10 bázis-emitter diódája szakadt, vagy nem érintkezik ez a tranyó.

Ki cserélem meg próbálom és köszönöm a választ,mint ki derült béna voltam mert a transzformátor közép ki vezetését el felejtettem be kötni a puffer kondik közé,lehet ez nyírta ki a vég tranzisztorokat ? és azé éget ki az ellenállás mert már eleve zárlat volt ott
(#) reloop válasza Renátó004 hozzászólására (») Dec 18, 2014 /

A transzformátor középkivezetés bekötetlensége nem okoz problémát ennél az erősítőnél. Nem biztos, hogy rossz a végtranzisztor, mérd ki őket!

Ki mértem,Bázis colektor teljesen zárlat,bázis emiter szakadt,mind kettő tranzisztornál T9 nél is meg T10 nél is ,és valamiért a T6 meg pusztul

Nézd meg a D5, D6 diódákat és a beültetésük irányát ellenőrizd le!
Engem le szoktak beszélni, mikor a végtranzisztor nélküli élesztésről írok, pedig itt a példa milyen hasznos lett volna.
Mikor mindent ellenőriztél és kijavítottál, rakd össze a végfokot T9 és T10 nélkül! Mérd meg a kimeneti egyenfeszültséget, és a T9, T10 helyén mutatkozó bázis-emitter feszültséget.
A kimeneti DC 20mV alatt kell legyen, a B-E feszültségeknek pedig nem szabad elérni az 500mV-ot. Ez esetben ültethetők be kockázat mentesen a végtranzisztorok.

Fantasztikus jó ötlet egy zseni vagy köszönöm szépen,ezt ki fogom próbálni,eszembe nem jutott volna ilyen hogy vég tranyó nélkül éleszteni ,örök hálám üldözön sokáig

Egyébként mért szoktak le beszélni róla ?mert teljesen logikus hogy így éleszteni

A tápági áramkorlátozó (10 ohm ) ellenállások a másik eljárás. A kettő együttes alkalmazása is bele kell férjen az amatőr idejébe.
Az áramkorlátozó nélküli élesztés az ami nagyon hazárd.

Rendben van köszönöm ezt is meg fogom csinálni +- ba 10 ohmos ellen gondolom egy 5 w körüli

Lehet 1/4W-os is, az egyben biztosítékként funkcionál. Az 5W-ossal viszont meg tudod hallgatni a működését.
(#) Renátó004 hozzászólása Dec 19, 2014 /

Nagyon szuper köszönöm a segítséged,ezek mind nagyon hasznosnak bizonyultak

Sziasztok!

Be kötöttem a trafó közép pontját,ki cseréltem a T6,T10 zárlatos tranzisztorokat,a táp egyen súly rendbe volt 46v +- ba GND-hez képest,szép tiszta hangja van nem hallani föld hurkot viszont nagyon gyengén szólt,hajnali 4 ig hallgattam nem melegedet csak a T8 at éreztem melegnek meg az R 30,R 31,a kimeneten ki szedet vég tranzisztorokkal szinte nem mért semmit egy két mV Dc viszont a T9 B-E 560mV a T10 450 mV,ma reggel maga biztosabban fel keltem le kötötten 4 ohmra 8 ohmról T8 teteje le repült (le éget) és megint ugyan az az ellenállás ki éget.
Szóval a táp közepébe be kötöttem a trafót vélhetően jobb lett mert 8 ohmon nem volt gond,viszont még valami lehet mert nagyon gyengén szólt koppig ki kellet tekerni a potméter meg még a pc-n is a hangerőt hogy úgy jobban szóljon ,olyan a texas erőm után mind ha le lenne tekerve a potméter,torzítani se torzított.

esetleg lehet az hogy bd 249 sek vannak benne és nem bírják,meg még arra merek gondolni hogy az R30,R31 (510 ohm) ellenállások 2W-s nem 3 W ?
(#) reloop válasza Renátó004 hozzászólására (») Dec 19, 2014 / 1

Az alkatrészek és a melegedés teljesen rendben van. A teljesítmény-tranzisztorok szigetelés a hűtőbordától több mint gyanús. Láthatnánk egy képet róla?
(#) Renátó004 válasza reloop hozzászólására (») Dec 19, 2014 /

Igen ma este haza megyek készítek,de meg mértem a hűtő borda és a tranyók között a kapcsolatot nem volt elektromos kapcsolat,használtam csillámot is meg ezeket a kis gyűrűket a meg hajtó tranzisztor csavarjaihoz.
(#) Renátó004 válasza Renátó004 hozzászólására (») Dec 19, 2014 /

Az lehetséges hogy a vég tranzisztorok nem mennek ?
(#) reloop válasza Renátó004 hozzászólására (») Dec 19, 2014 / 1

A T10 körül valami nem stimmel, az tehermentesítené T8-at és R35-öt. Az ismétlődő hiba még a tranzisztor hamisságát is felveti. Remélem feltár valamit a szemrevételezés, sokan kísérik figyelemmel ezt a témát.

Igen azért is próbálom meg találni a hibát mert másnak is ez tanulság lenne hogy mi lehetett a baj,most guberáltam egy autós erőből Toshiba tranzistorokat meg látjuk azzal mit csinál,egy ami biztos hogy a trafó közepére nálam érzékeny az nincs meg akkor az egyik oldalon 10 volt-tal több van mindig,de majd most haza megyek még egyszer tüzetesen át nézem az összes fólia sávot zárlatra szakadásra,alkatrészek jó helyen vannak e és utána megint meg nézemT9,T10 nélkül ahogy mondtad
(#) Renátó004 válasza Renátó004 hozzászólására (») Dec 19, 2014 /

Vagy esetleg az okozhat problémát ha valahova tantál kondi kellene és én elkót tettem bele,mert gyanús nekem az a 47µF kondi C11 .
Következő: »»   20 / 26
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem