Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Radiátor hőfokszabályzás lépcsőházi fűtésnél
Lapozás: OK   1 / 1
(#) sunraw hozzászólása Márc 18, 2011 /
 
Szükségem lenne egy olyan kapcsolásra, amely egy radiátor szelep zár vagy nyit. Ha lehet léptető motorral, 270 fok mozgással. Thermosztátom van, Omron 24VDC-s táppal.
(#) Holubek válasza sunraw hozzászólására (») Márc 18, 2011 /
 
Szia! Egyszerűbb lenne egy thermoelektromos szelep. Mint a mellékletben. Én ezeket használtam, közvetlenül a termosztátra kötöd és nem kell annyi elektronika, kábel, motor stb....

8a-main.jpg
    
(#) TAKLACO válasza sunraw hozzászólására (») Márc 18, 2011 /
 
Itt a megoldas.http://www.avelmak.sk/index.php?lm=984&pg=det&article=39311 . Ket darab AA tipusu elemmel mukodik.
(#) Holubek válasza TAKLACO hozzászólására (») Márc 18, 2011 /
 
Van Mo-n is :
Bővebben: Link
Csak ehhez még kell szelep is. A tekerősre nem jó.
(#) szucsip válasza sunraw hozzászólására (») Márc 18, 2011 /
 
Üdv!

Ha jól értelmezem, akkor ugye a lépcsőház hőmérsékletét kell egy szinten tartani, és ha meghaladta ezt a szintet (mondjuk 15°C), akkor állítsa le a fűtést. Így van?

Mert ha így van, akkor nem a csapot kell tekergetni, hanem bizony 2 állapotot kell beiktatni:

1) Teljesen nyitva a csap
2) Teljesen el van zárva a csap.

(hacsak nem létszükséglet, hogy valamekkora melegvíz-áramlás minden képen legyen a radiátorban)

Neked igazából csak egy termosztátra van szükséged, amit én egy egyszerű hőfokfüggő ellenállással, és hiszterézises komparátorral oldanék meg. Jah és persze kéne egy mágnesszelep, ami lezárja, vagy megnyitja a vízáramlást.
(#) sunraw hozzászólása Márc 19, 2011 /
 
Sziasztok!

Holube!

Néztem én is ezt a megoldást, de ez csak időközre szabályoz, nem hőfokra. Sajnos

szucsip!

A lépcsőházi fűtés alatt azt értem, hogy 14 lakásra van egy kazán. Ha megy meleg van, ha nem hideg. A sima számozott szeleppel nem tudok emiatt szabályozni.
(#) szucsip válasza sunraw hozzászólására (») Márc 19, 2011 /
 
Tisztázzuk! Saját lakásodban akarod a fűtést -hőfokfüggően- lezárni? Mert azt meg lehet tenni, de ha egy hosszabb ideig nem megy a kazán, és a te lakásodban csak 24°C ig ment fel a hőmérséklet, a többiekében meg mondjuk 30 -ig, akkor nyilván nem fog addig újra bekapcsolni a kazán, míg az ő házuk jól le nem hül. Ha az övéké lehül, akkor a tiéd már kifejezetten hideg lesz. Gondold meg, hogy akarod-e...
(#) sunraw válasza szucsip hozzászólására (») Márc 20, 2011 /
 
Szia!

Pont ez a baj. A kazán nem hőfokra kapcsol, hanem időre. Ezért nem tudom a kislányom szobájában tartani a fix hőfokot. Ráadásul 2 kazán is van és ha kisebb bekapcsol, jobban melegít.
(#) Holubek válasza sunraw hozzászólására (») Márc 20, 2011 /
 
Hali! Amit én mondok az hőfokra szabályoz. Bővebben van egy termosztátod, beállítod pl 20 fokra akkor az kapcsolgatni fogja a szelepet. Ezt a megoldást épületautomatikánál használjuk Fan-coil vezérléshez. Pl.: A ferihegyi skycourt fűtés-hűtése is ezekkel van megoldva. Annyi külömbséggel, hogy klíma és fűtés közt váltogat. De gondolom neked nem csak 1 radiátorhoz kellene. Nekem még van 1 darab ilyen szelep, azt hiszem 1/2 colos + hozzá 24V és 220V-os szelepmozgató is, sokat eladtam régebben magánlakásokba. Boltban viszont nagyon drága.
(#) sunraw válasza Holubek hozzászólására (») Márc 20, 2011 /
 
Hát a sima időre kapcsolgatós sem olcsó. Viszont, most így mondod, mivel van egy omron thermosztátom, PID-es vezérléssel, lehet egy szeleppel és egy hőelemmel meg is tudom oldani magam a dolgot. Ezek szerint szucsip elgondolása a legjobb, csak én bonyolítottam mindenféle motorral
(#) szucsip válasza sunraw hozzászólására (») Márc 20, 2011 / 4
 
Így van...

Fölösleges oda az átáramló vízmennyiséget szabályozni, mert a szobának úgy is akkora a hőtehetetlensége, hogy...

Meg aztán nem inkubátorról van szó, hanem gyerekszobáról.

Esetleg annyi bonyolítást még érdemes lenne meggondolni, hogy a hőfoklimit (mert ugye a kazán miatt csak megállítani tudod a további hőmérséklet emelkedést, elindítani nem tudod) más egyéb körülményekhez is legyen-e kötve. Pl.: ha -10°C-nál hidegebb van kint, akkor a felső limit ne X°C legyen, hanem X+Y°C, azaz nagyon hideg időben (hogy még véletlenül se hűljön ki a szoba nagyon) egy kicsit magasabb hőmérsékletig menjen a fűtés.
(#) sunraw válasza szucsip hozzászólására (») Márc 22, 2011 /
 
Köszi a segítséget! Ott a pont!
(#) szucsip válasza sunraw hozzászólására (») Márc 22, 2011 /
 
Nagyon szívesen. Szólj, ha tudok még segíteni, ha nem vagy biztos a vélt/valós probléma felvetésének létjogosultságában, akkor írjhatsz privátban is, és az esetleges eredményeket majd beírjuk ide a fórumba.

Párdon eredmény...

Hogy sikerült megoldani? Hogyan működik?
Jah és köszönöm a pontokat.
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem