Fórum témák
» Több friss téma |
Gyakorlati szinten is járható dolog.
Bár rendszerváltás előtt csak középhullámon volt szokásos technika
Csak körvonalasan mondd, hogyan jön a frekvenciából a kondenzátor-érték (㎌)?
Thomson képlettel, ha tudod a tekercs értékét is.
Valamelyik '70-es évjáratú RT újságban volt erről szó. Barátom épített is ilyet (több fixhangolású kör/FM-adó), szenzorosra, mert az asszony mindig eltekergette, és soha többé nem találta meg, amit szeretett volna hallgatni.
A hozzászólás módosítva: Jan 19, 2017
Szia ! A forgókondenzátornak két szektora van, az egyik a bemenőkört a másik a lokál oszcillátort hangolja, Mindkét rész a pontos együtt futás beállítására párhuzamosan kapcsolt trimer kondenzátorokkal is ki van egészítve. Ezek pár pF kapacitásúak. A forgó szektorai kb 7-20 PF között hangolnak, az adott állomáshoz a forgó nyitásából közelítő pontossággal meghatározható a szükséges kapacitás. A trimerekre szükség van a pontos beállítás és az együtt futás biztosítására.
Általában a készülékek AM sávra is alkalmasak, ezért a forgó tulajdonképpen 4 szektoros, de gondolom jelen esetben az AM sáv nem szükséges.
Én valahogy úgy gondoltam volna, hogy kitermelem a forgókondenzátort, helyette pedig egy váltókapcsolóval be a két fixre hangoló kondenzátort (vagy többet, ha nagyobb igény és váltókapcsoló lenne). Jó ez így? - De hogyan jönne a frekvenciából a kondenzátor-érték? Esetleg tekergessem be a rádiót, majd mérjek rá a forgókondenzátorra multiméterrel?
(És akkor itt jön a kérdés, hogy hogyan lehet multiméterrel kondenzátort mérni?)
Olyan multiméterrel, ami mér kapacitást is. Betehetsz egy kb. megfelelő fix kondit, mellé egy trimmert, és pontosra hangolod. Mivel a tekercs értékét nem tudod (hacsak nincs olyan kapcsolási rajzod, amin megvan), így a Thomson képlettel nem számolhatsz.
Így, hogy nem ismerem azt a képletet, pláne nem tudok vele számolni! Amúgy nekem ilyen multiméterem van, kérdés, hogy ez jó-e kondenzátort mérni?
És én pontosan arra gondoltam, hogy két fix értéket derítek ki, és majd egy kétállású kapcsolóval váltom a fix kondenzátorokat (mert nem vehető mindkét adó országszerte, ezért mindkettő szükséges).
Ha a forgókondi(k) helyére beteszel egy ilyet, azzal nagyjából be is hangolhatod a vevődet. Bár lehet, hogy a bemenőköri trimmer mellé kívánkozni fog egy kb. 20 pF -es kerámia kondi.
Azért az alapokhoz tartozik az elektronikában a Thomson képlet (is)! Valamint Google a barátod, de a fórumon is megtalálod a mellékletben. Feltéve, hogy komolyan gondolod, amit hobbizol.
Az nagyjából olyan, mint egy összement forgókondenzátor! Én két darab fix kondenzátort képzeltem el, amit egy kapcsolóval váltok... Akkor te úgy gondolod, hogy ilyenekkel hangoljak, és ezeket majd a burkolat alá rejtsem egy váltókapcsoló beépítésével???
Nem kell számolni semmit, létezik hasonló átfogású trimmer kondi, mint az eredeti forgó, csak bele kell tenni. Párhuzamos fix kondikkal meg lehet finomítani.
Ha mindenáron fíx kondikat akarsz, akkor azt jól meg lehet saccolni a trimmer állásából, mivel hogy az lineáris. Csakhogy a pontos hangoláshoz mindenképp kell trimmer, úgyhogy nem sokat vesztesz, ha eleve a trimmerre hagyatkozol. Az átkapcsolást így is megoldhatod.
Kezdek belebonyolódni... Szóval egyszerre kell trimmer meg fix kondenzátor? Vagy hogy is van ez?
Forgókondik mellett is vannak trimmer kondenzátorok, hogy az együttfutást be lehessen hangolni. Ha két külön trimmert (forgókondit) használsz, az együttfutás nem lényeges szempont, mivel külön hangolod az oszcillátort, és külön a modulátor (bemeneti) kört.
De Az oszcillátor 10,7 MHz -el magasabb frekin megy, mint a vételi frekvencia, oda kisebb induktivitás, és kapacitás kell. A kérdést megfordítva, ha az oszcilátor körbe beteszel egy kondenzátort, akkor az alacsonyabb modulátor köri frekvenciához nagyobb kondenzátor kell. Ez lehet, hogy belefér a trimmerek átfogásába, de lehet, hogy nem. Ez attól függ, hogy a venni kívánt adó a sáv melyik részén helyezkedik el. Ha a sáv alján, akkor szükség lehet a modulátor köri trimmer végkapacitásának növelésére, ez valósítja meg a párhuzamos 20 pF. Egyébként ha megnézel egy forgókondis tuner kapcsolási rajzot, ott is láthatsz a forgókkal párhuzamos, és soros kondikat a trimmeren kívül is.
Ha figyeltél, akkor váltókapcsolóval váltanék kettő adó között! Mindkettő FM, az egyik 93.9, a másik 105.7 lenne! Tehát a forgókondenzátor helyén mind a két frekvenciára meg lenne építve a fix hangolás, és azokat egy váltókapcsoló váltaná (mint a sávváltó kapcsoló, csak itt kettő adóval)...
Én figyeltem. Írtam is hogy megoldható a váltókapcsolóval, 2-2 trimmerrel. Az alsó frekvenciához meglehet szükség lesz kiegészítő kondira, a felső frekvenciára valószínűleg nem kell, beállítható a trimmerrel.
Az lehet nem volt elég szájbarágós. A hozzászólás módosítva: Jan 21, 2017
Tehát az egyik csak trimmer, a másik pedig kiegészítő kondenzátorral? Aha...
Na ne már. Akkor szájbarágósan:
Az egyik venni kívánt frekvenciára a 93,9 MHz -re az oszcillátor körbe 1 db 10 - 60 pF trimmer, a modulátor körbe egy 10 - 60 pF trimmer, + a trimmerrel párhuzamosan egy kb. 20 pF. A másik venni kívánt frekvenciára 105,7 MHz -re az oszcillátor körbe egy 10 - 60 pF trimmer, a modulátor körbe is egy 10 - 60 pF trimmer. A két frekvencia közötti átkapcsolást megoldhatod egy kétállású, négy áramkörös kapcsolóval. Remélem ezek alapján le tudod rajzolni az átkapcsoló áramkört.
Van türelmed!
Ilyen átkapcsolós megoldás csodákat tud művelni ezen a frekvencián.
Nem lesz egyszerű jól megvalósítani.
Hacsaknem varicappal, vagy kapcsolódiódákkal. Ez sem kevésbé mókolós.
A hozzászólás módosítva: Jan 22, 2017
Nem lesz egyszerű, de nem megoldhatatlan. Nyilván jobb lenne pl. BA182 kapcsoló diódával.
De ha varikapos megoldást választana, ott csak a hangoló feszültséget, ami egyenfeszültség kellene átkapcsolni, mit a rádiók programmozható állomás keresőjében.
Ehhez felkészültebb szaki kell, szerintem biztos a kudarc.
Nem érdemes hozzáfogni, elméletben még működhet is, gyakorlatban nem fog. Tanácsaid sem segíthetnek, gyakorlatban jártasabbaknak is nagy kihívás. A hozzászólás módosítva: Jan 22, 2017
Az meglehet, hogy a konstrukcióval gondjai lesznek. Ha mechanikailag stabilra építi, pl. egy öcsipanelre, és a kapcsolót hosszú száron mechanikusan működteti, akkor még jó is lehet. De az ő döntése lesz.
Sziasztok!
Ezt az egyszerű kapcsolást, amit ezen oldalon találtam csak próbapanelen szeretném összerakni. Tudom, nem várhatok tőle sokat, de azért ki szeretném próbálni. A kérdésem az lenne , hogy a ferritantennán a tekercsek egymás mellett vannak -e? Vagy egymásra kell tekernem őket? A hozzászólás módosítva: Feb 8, 2017
Szia! Jobb ha mellette van akkor a csatolást tudod állítani. Szoros csatolás esetén a rezgőkört nagyon leterheled, az érzékenység csökken, a hangolási görbe laposabb lesz, csökken a szelektivitás.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |