Fórum témák
» Több friss téma |
Idézet: „OK a CB az nem rádió” Dehogynem. A CB is rádióberendezés, a műsorvevő is, az amatőr rádió is az, azaz röviden rádió. Meglehetősen sok gyári adó vevő némítása egyben a hangszórót is leválasztja, a CB- nél meg nem is találkoztam olyannal, aminél nem nem így lett volna, különösen az idétlen PA üzem miatt. Mint a szóbanforgó készüléken ís. Igazán eszébe juthatott volna, hogy mielőtt kipróbálja, összerakja a berendezést. És még Ő ad tanácsot képzett rádiós szakembereknek. Merthogy a rádióamatőr az, vizsgázott is a tudományából. A hozzászólás módosítva: Feb 28, 2016
Üdv. Olyan kérdésem volna (amennyiben témába illő) hogy valaki nem ismeri véletlenül az R-105D katonai rádió magyar előlapjának feliratozását? Sajnos sehol nem találom a magyar előlapot hozzá,de elvileg gyártották azzal is.
![]() ![]() ![]() A kép illusztráció de ugyan ilyen gépem van ,csak sajnos nem tudnám ilyen szépen lefotózni. A hozzászólás módosítva: Márc 1, 2016
Nézz be az Érdekességek topic-ba. Ott van róla kép.
én ismerem, várom a cuccot, eltelt ~2év
![]()
A radiomator egyertelmuen szakember kell legyen. Lelalabbis valamelyest mindenkeppen. A CB-s dolog csak vicc volt. En amugy feljebb csak arra reagaltam, hogy miert illene tudnia? Semmi tobb. Neha erdemes pozitivan olvasni a hozzaszolasokat nemi humorral.
![]() Merhetetlenul sok a negativ gondolat es agresszio a forumokon... A hozzászólás módosítva: Márc 1, 2016
Lehet. De nehezen viselem, ha egy újszülött rácsodálkozván a világra, rájön valamire, és mindjárt tanácsot ad a nagyapjának. Annyira jellemző.
A berendezés gondolom valamilyen engedély hiányában nem használható (Bár tény már hogy kíváncsiságtól hajtva adtam rá 5V-ot tápból,viszont nem nyomtam rá az adásra) Viszont kíváncsi lennék hogy mire tudom felhasználni a készüléket? Elvileg működik (legalábbis némi sistergést hallok a gépből ,meg hallom ahogy a vibracső előállítja a nagyfeszt a többi résznek.
![]()
Eredeti állapotában nagyjából semmire, (azért lett selejtezve) 36 - 46 MHz FM. Az adó nyomkodása sem igazán javasolt.
Engedélyt nem kapsz hozzá, átalakításokkal esetleg amatőr sávokon, rádióamatőr engedéllyel. A hozzászólás módosítva: Márc 1, 2016
Gondolom éterben való hallgatózásra jó jelen állapotában,de gondolom ilyen frekvenciát ma már senki nem használ.
![]()
Használni használják, de gondolom elég ritkán. Egy ilyen ritkán használt viszonylag szűk sávban elég nehéz lesz bármit is fognod, hacsak nem csöppensz bele egy hadgyakorlat közepébe.
Gondolom ahhoz hogy többféle adást is képes legyen fogni (magyarul az átfogott frekvencia határt kibővíteni) elég komolyan bele kell nyúlni a gépbe (vagy nem is lehet.
![]()
Ha belenézel, meg sem fordul a fejedben, hogy átalakítsd
![]()
Sajnos ez már akkor felötlött bennem amikor megtaláltam a sémáját.
![]()
Valamikor láttam működni hasonló rádiót, annak volt egy halk zümmögő hangja.
Szerintem lényegesen praktikusabb, egyszerűbb és gyorsabb új rádiót építeni korszerű anyagokból . Egy ilyen rádióban sok olyan anyag van, amit esetleg fel lehet használni. (Forgó, csévetest, valamilyen mechanika.) Ezeket a rádiókat nagyon összerakták és lehet, hogy nehéz sérülés nélkül kitermelni belőle.
Egyszer véletlenül átmentünk egy R-108-on egy UAZzal.
Mégcsak be sem horpadt...
Érzem nem könnyű gép.
![]()
Ahogy írták, nem egyszerű átalakítani. Nem kristályos, csak néhány ponton lehet hitelesíteni a frekvenciát. Ha belemérsz, és van anódfesz, akkor működik a vibrátor. Rengeteg rezgőkör van benne, műszer nélkül reménytelen minden átalakítás. Eseleg az 50 MHz -es amatőrsávra lenne érdemes, de az FM miatt nem lesz az igazi. Meg az a 1,5 W. A 27 MHz meg nagyon messze van.
A hozzászólás módosítva: Márc 2, 2016
A rádiótechnika újság 90-es évfolyamában volt egy cikk ha jól emlékszem akkor R105 átalakítása 28MHz-re címmel.
Akkor előkeresem,és ha nem bonyolult megpróbálkozok az átalakítással. De gondolom attól hogy áthangolom CB sávra,attól még sajnos nem használhatom adás módban sem (elvileg 1W adóteljesítménye van).
Szerintem 1W FM CB -re ha jól sikerült az áthangolás, nyugodtan használhatod..
Csak a baj hogy nem találom az ujságot amiben benne van az átalakítás menete.
![]()
Átalakítással csak óvatosan ...
A benne lévő oszcillátor tekercs kerámiára gőzölt fémbevonat és védőgázban vannak csomagolva.Ha leereszt akkor a stabilitása is romlik.
Néztem az átalakításról szólól terveket,de inkább csak elborzasztott hogy több kárt teszek az ép készülékben mint hasznot.
![]()
Annyira nem vészes, inkább csak kondenzátorokat kell párhuzamosan bekötni a frekvencia csökkentéshez.FM-hez meg elég csak a frekvenciát lehúzni 27-28 MHz közé.
A párhuzamos kondikkal olyan értéket kellene beállítani , hogy skála közel kerek MHz értékkel legyen eltolva a könnyebb leolvasás érdekében. A többi beavatkozás a lineárisabb üzem és az erősítés szabályozás miatt van leírva. Így is csak SSB/CW vételre jó, adásra marad az FM üzemmód. Ha nem szándékozol mélyebben belekotorni akkor hagyd el ezeket a plusz kiegészítőket . A hozzászólás módosítva: Márc 3, 2016
Szervusz Péter ,
Valóban kár lenne szétbarmolni azt a régi készüléket. Ma már jobbára Militari rádió gyűjtők halmozzák fel ezeket polcaikon. Ezen kívül kellő műszerezettség és tapasztalat hiányában is csupán meddő küszködés lenne neki esni az átalakításnak és ha sikerülne is valamelyest ugyan mit hallanál rajta? Persze nem zárom ki azt a pici esélyt. Ám mivel Rádióamatőrök topikjában szoktam látni érdeklődéseid feltételezem a rádióamatőrködés is foglalkoztat. Ha így van akkor csak biztatni tudlak, hogy telepíts egy jó dipól antennát / ha esetleg még nincs / és építs egy egyszerű de akár bővíthető amatőr rádiót! Kevesebb küszködéssel sokkal több élmény lesz az eredmény. Ezzel Kera_Will Vili is biztosan egyet ért és tudom, hogy szívesen segít jó tanácsokkal. Múlt héten egy egyszerű 7 MHz-s kis rádióval és sima dipóllal ilyen jól jöttek az USA állomások lásd a linken rádió a youtube-n remélem jól linkeltem be! Üdv. Gábor HA8LKM
Nem nagy műszerpark,de az általános dolgok vannak: multiméter,30V/2,5A labortáp,10Mhz-s oszcilloszkóp,woblerszkóp. Otthon szemügyre veszem amit küldtél és köszönöm.
![]()
Igen a belinkelés jó. Gondolkoztam alacsony frekvenciás vevő építésén,de egyenlőre még nem találtam olyat amit alkatrésszel győznék.
![]() |
Bejelentkezés
Hirdetés |