Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Rádióamatőrök topikja
Lapozás: OK   31 / 252
(#) Antennaman válasza satlokk hozzászólására (») Ápr 9, 2012 /
 
Szia Csaba!
Ebéd után, mikor itthon felszáradtak a hölgyek is elkészültem a bekötéssel, és pakoltam is a felszerelést. Irány a Duna part, a megszokott magas nyárfáival!
Csak egy 12m-es darab 240 Ohmos szalag kábelem van kéznél így ezt közöttem a 80 m-es dipól betáp pontjára a lent végét a Z-Match hangolóba. Meglepően simán leillesztette a dipólt 3,5-24,5MHz-ig. 20m-en egyből csináltam egy Angol QSO-t 2,5Wattal. Majd 80m-en tele QSO-ztam a napló egy oldalát. Meglepő volt, hogy a Pest közeli állomások alig hallottak, még a 2-300 Km-re lévők 59 pluszokkal vettek az 5 Wattommal. Szóval kellemesen telt a Húsvét délután.
(#) Kera_Will válasza Antennaman hozzászólására (») Ápr 9, 2012 /
 
Ezzel kényelmesebb kitelepülni a koaxnál biztos sokkal könnyebb az egységhosszúságban a szalagkábel .
(#) szendi001 válasza Antennaman hozzászólására (») Ápr 10, 2012 /
 
Leesik az állam . Gartulálok.
(#) Antennaman válasza Kera_Will hozzászólására (») Ápr 10, 2012 /
 
De, hogy kompenzáljam a súlyveszteséget, kétszer akkora akkut teszek a hátizsákba. Csak mire felbaktatok a Jánoshegyre elritkul a levegő Szendinek is kösz a biztatást. Ez a kísérlet arra irányult, hogy főleg a Gyalográdiós túrákon olyan antennát rögtönözni, mellyel elég hatásosan több sávon lehessen kis teljesítménnyel forgalmazni.
(#) Antennaman hozzászólása Ápr 12, 2012 /
 
Újabb nem amatőr jelek a 80m-en. Eddig szinte évtizedek óta a 3555KHz közelében zúgott az a sistergő valami adat továbbító adás. Na ma este már emellett hasonló nagy térerővel bömböl egy ugyan ilyen adó 3550KHz-n is. Megjelentek folyamatos távíratot adó RTTY adók is az egyik 3544,5KHz-n a másik pont a QRP hívó freki felett 3568KHz-n Atom nagy térerővel. lenn a DX sáv tetején 3511KHz-n is van valami virnyogó de az távolabbi jel. itt néha HAARP jelhez nagyon hasomlító is szokott lenni. 3515KHz-n a szokásos AM vagy DSB jellel Oroszok szövegelnek. És ez csak a 80m CW szegmense.... Mi lesz még itt? Minek legyen akkor akkora "mellénnyel" meg csindrattával az országokban a sok Amatőr Rádiós Szövetség ha már nem lesz kit képviselniük mert el lehetetlenedik a rádióamatőr tevékenység. Nincs sehol olyan szervezet vagy hatóság amely oda tudna hatni, hogy olyan frekvencián adjanak ezek a kőbaltások ahol hasonló hatékonysággal de nem amatőr sávban működnének. Tudom Pucuka is jelezte, hogy itt olcsón tudnak nagy távolságokra sugározni, meg a legtöbb amatőr sáv nem elsődleges amatőr használatra van kijelölve. Vajon milyen adások ezek, honnan kik és mit sugároznak. Lehet túlzó a gondolatmenetem de sokan jelezték ezt a problémát, csak lehet egymás között bosszankodnak mint én sem tudom hova lehet ezt jelezni. Üdv. nektek! Gábor
(#) satlokk válasza Antennaman hozzászólására (») Ápr 12, 2012 /
 
Szia Gábor!
Igazad van,de ha többi rádióamatőr szövetség is hasonló mint aq miénk/pénz beszedő óhajt lenni/akkor nagy gondok vannak.Igaz azért vannék néha egy kis érdemeik is.
(#) bodgabo válasza Yaesu hozzászólására (») Ápr 15, 2012 /
 
Nagyszerű kezdeményezés! Az otthon tanulóknak eljuttatható valamilyen formában az említett jegyzet? Debrecen kissé távol van ahhoz hogy bejárjak a tanfolyamra...
(#) MaTe193 válasza bodgabo hozzászólására (») Ápr 15, 2012 /
 
Szia Gábor!
Szerintem már találkoztunk a debreceni QRP találkozón, ha előkerül a kérdéssor továbbítom
Nem szeretnék semmit elkiabálni, de úgy néz ki, itt Debrecenben is lesz valamiféle felkészítés vizsgára, ám csak a nyári szünet kezdetétől, lévén iskolában tartanánk, illetve villamosmérnök tanár vezetésével. Ha fixálódik valami, fogjuk hirdetni, hangoztatni átjátszón/ átjátszókon, HajdúQTC-ben.
73! Máté.
(#) whitecar válasza bodgabo hozzászólására (») Ápr 15, 2012 /
 
Ezt Debrecenből is eléred. (Igaz, ez nem alapfokú.)
http://www.puskas.hu/r_tanfolyam/r_tananyag.html
(#) Antennaman válasza MaTe193 hozzászólására (») Ápr 15, 2012 /
 
Szia Máté!
Csak, hogy én is bele kotyogjak vagy ötletet adjak! Atoborzás vagyis érdeklődés felkeltés leg hatékonyabban a technika vagy gyakorlati órán pár eszközzel bemutatva vagy a rádióklubot meglátogatva lehet a diákokat megfogni. Valamint érdekes, hogy ha nyári szünetben indítunk bármilyen szakkört egyszerűen nem érdekli a gyerekeket csak a pihenésre vakációs programjaikra gondolnak még akkor is ha egyébként unatkoznak a Game konzol társaságában. A legszerencsésebb természetesen Ősszel indítani Tanév kezdéskor mert ilyenkor ráhangolódnak a tanulásra szakkörökre úgymond lendületben vannak. Ha most év vége előtt próbálkozunk akkor érdekes QSL lapokkal díszített plakát a suli folyosóján és kézzel fogható bemutató szervezése. Talán páran meg is maradnak. De ezt lehet csak az én meglátásom. Üdv. Gábor
(#) MaTe193 válasza Antennaman hozzászólására (») Ápr 15, 2012 /
 
Szia Gábor!
Köszönöm a tippeket! Teljesen igazad van a diákság megfogásával kapcsolatban, de sajnos a Fazekas(ahová járok) nem igazán elektronika-centrikus, technika óráról pedig szó se essék, mert ami ott folyik... Ezzel a tanfolyammal azoknak szeretnénk segíteni, akiket érdekel a rádiózás, de saját szakállukra nem tudják megtanulni a műszaki tananyagot. A többi tárgykört csak érinteni szeretnénk, mert azt igazából csak be kell magolni ( jogszabály, prefixek stb.). Ezektől függetlenül ha oda kerül a sor, hogy kézzel fogható adataink vannak, pár iskolában ki fogom plakátolni, hátha. Azért tudjuk csak nyári szünettől, mivel a felkészítő rádióamatőr tanárember, plusz még pár vizsgája is van az év végéig.
73, Máté.
(#) bodgabo válasza MaTe193 hozzászólására (») Ápr 15, 2012 /
 
A Puskás Technikum féle tananyagot megtaláltam, az elektronika résszel nincs is különösebb problémám, inkább a gyakorlati, forgalmazási dolgok hiányoznak. Elméletben hiába tudok kiválóan úszni, ha vizet csak pohárban láttam eddig.
(#) MaTe193 válasza bodgabo hozzászólására (») Ápr 15, 2012 /
 
Erre egy recept van: gyere el egy pénteken a klubgyűlésre, ott mutathatunk Neked szabályszerű forgalmazást. Egyébként a gyakorlat az utolsó dolog, csak pár dologra kell odafigyelned és nem lesz semmi gond. Én is úgy futottam neki a gyakorlati vizsgának, hogy előtte rádióamatőr adó-vevő még nem volt a kezemben. Ha érdekel mire figyelj oda vizsgán, kifejtem/kifejtjük.
(#) satlokk válasza bodgabo hozzászólására (») Ápr 19, 2012 /
 
Ez így igaz,normálisan csak is közösségben lehet elsajátítani.Ezért voltak jók a régi MHSZ rádiósklubok./Régi szép idők sajnos!/
(#) Antennaman válasza satlokk hozzászólására (») Ápr 21, 2012 /
 
Sziasztok!
Én is közösségben tevékenykedtem mostanában, el is voltam veszve Hi. E-mailben kezdő vevő építését propagáltam de úgy, hogy be is mutattam képekkel a lépéseket. Megint csak azt tudom mondani, hogy sokan érdeklődnének de egyedül nehezen találnak fogást a témán s jobb híján webes távirányítással is többre mennek mint egyedül.
(#) satlokk válasza Antennaman hozzászólására (») Ápr 21, 2012 /
 
Szegény kis gyürüt alaposan tele tekerted Gábor!De szép!Mi érdekesség készül belőle?
(#) szendi001 válasza Antennaman hozzászólására (») Ápr 22, 2012 /
 
Ez melyik LC mérő OM? Megadnád a linkjét? Köszi1DLX
(#) Antennaman válasza satlokk hozzászólására (») Ápr 22, 2012 /
 
Szia Csaba!

Ez egy DC 80m vevő DBM-jének trafója lesz, mert érdeklődtek a srácok , én meg megmutattam fotók segítségével a kivitel egy lehetséges módját.
Tele van ugyan de főleg a műanyag szigetelés foglal sok helyet.

DBM bekot.JPG
    
(#) Antennaman válasza szendi001 hozzászólására (») Ápr 22, 2012 /
 
szendi001 Józsi!
Ez a kis LC mérőke kimondottan rádiós célra van kifejlesztve a VK3BHR jóvoltából aki ingyen közzé tette a weben. A keresőbe írod, hogy VK3BHR LC meter ver. 2
Üdv. Gábor

DSC04032.JPG
    
(#) szendi001 válasza Antennaman hozzászólására (») Ápr 22, 2012 /
 
Megnéztem. Köszönöm, csinálok egyet!
(#) Antennaman válasza szendi001 hozzászólására (») Ápr 22, 2012 /
 
OK!
Meglátod milyen praktikus és egyszerű lesz!
Jó éjt!
(#) satlokk válasza Antennaman hozzászólására (») Ápr 22, 2012 /
 
Köszi Gábor!
Kiváncsi leszek a végkifejletre is.Látom neked nagy konstrüktőri hajlamod van ám!De ez az igazi!
(#) Antennaman válasza satlokk hozzászólására (») Ápr 23, 2012 /
 
Ma megépítettem szellős próba nyákon a kis egyenes vevő w tranzisztoros hangfrekis erősítőjét , mely kiváló hangerővel hajt egy sima fejhallgatót. Össze is állítottam kísérlet képen egy riget vele. Bemeneti sávszűrő panel, 3,5MHz-s VFO, egy DBM SBL-1, és a kis fejhallgató erősítő. Valami OK verseny van távírón és szólnak jó hangerővel. Ha ezután kapcsolnánk egy LM386-ot vagy TDA2003-at akkor dübörögne egy hangszóró is. Üdv. Gábor
(#) Antennaman válasza satlokk hozzászólására (») Ápr 25, 2012 /
 
Ma szereztem párját a fenti takarékos izzó toroid vasmagjának, tekertem rájuk hasra ütés képen 9 menetet 0,25 Zománc-selyem huzalból valamint kvartettbe válogattam mezei 1N4448 Si diódákat és kész a DBM .
Most is a fejemen szól a hallgató mondhatnám igen hangos a 2 tranzisztoros kis hangfrekis erősítőjével.
Most épp SQ8KFM CQ-zik bőszen, valamint PA7RA van összeköttetésben egy Némettel. Ebből is lehet egy érdeklődők kíváncsiságát kielégítő vevő készülék 80 vagy 40m-re.
(#) szendi001 válasza Antennaman hozzászólására (») Ápr 25, 2012 /
 
Ezzel a vassal szól? Gratulálok!
(#) Antennaman válasza szendi001 hozzászólására (») Ápr 25, 2012 /
 
Igen ! Ezekkel a kis vasmagokkal kiválóan jönnek az állomások, s ha kis fém dobozba raknám akkor még kevesebb interferencia jönne be. Most ép egy Norvég amatőr szól igen hangosan LA8IG mondjuk nem csoda 600W RF outputtal. Végül is nem csupán saját szórakoztatásomra játszok ezzel a kis vevővel, hanem ifjú érdeklődő operátoroknak többek közt Laci cimborának szeretnék kedvet hozni a megépítéséhez.
Holnap ha lesz egy kis szabad idő készítek kis trafóval leválasztót és megkísérlem felvenni a hangját. Üdv. és jó éjt ! Gábor
(#) satlokk válasza Antennaman hozzászólására (») Ápr 26, 2012 /
 
Gratula Gábor!
(#) szendi001 válasza Antennaman hozzászólására (») Ápr 26, 2012 /
 
Elkészült az LC mérő nyákja. Szép lett.
Érdeklődnék a felépítés felől a vevőnél. DBM közvetlenül antennára, oldalról VFO , előerősítő és TDA a sorrend?
(#) Antennaman válasza szendi001 hozzászólására (») Ápr 26, 2012 /
 
Na akkor te is haladsz a PIC-es LC mérővel.
Az összeállításom részegységei és sorrendje: Antenna felől két hangolt körös sávszűrő aztán a bemutatott DBM, RF bemenete, a VFO jele a DBM Lokál oszcillátor LO jelű bemenetére, majd a DBM AF kimenetéről a hangfreki egy két tranzisztoros erősítő fokozatra jut, mely bőven meghajt egy normál fejhallgatót. Táplálás 9-12V 10mA. Antenna félhullámú dipól 80m-re. Tehát a téma iránt érdeklődők egyszerű eszközökkel megépíthetik a Rövidhullámú megfigyelő vevőjüket . Remélem lesznek! Üdv. Gábor
(#) szendi001 válasza Antennaman hozzászólására (») Ápr 26, 2012 /
 
Én annyiban akarom másképpen csinálni, hogy a vagy DDS -el vagy szignállal hajtom meg, a sávszűrő ezek szerint kell. A többi tiszta és köszönöm!
Következő: »»   31 / 252
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem