Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Rádiós adó-vevő modulok
Lapozás: OK   19 / 52
(#) Biki válasza proba hozzászólására (») Júl 6, 2012 /
 
Köszi a hozzászólásod proba,
közben próbapanelen az adó-vevő párost teszteltem. Az adatlapjukkal összhangban kb. 70ms ideig tartja az adó az utolsó jel állapotát, ha a data lábon lévő jel nem változik 70ms-ig, akkor sleep üzemmódba lép az adó. Ekkor a vevő csak zavart érzékel. 16f887-es pic-el tesztelve valóban, az ennél kisebb periódusú jeleket átviszi, a hosszabbak esetében már nem biztos az adatátvitel. Az adóra és a vevőre is 8 cm-es huzalt forrasztottam antennaként (868MHz frekvenciához). Az adóra folyamatosan kb. 20Hz-es négyszögjelet küldve a vevőt kb. 100 m-re tudtam elvinni épületek között, hogy a jel megmaradt. Szóval műxik ez a rendszer, csak ki kellett ismerni. A következő tesztelésemben rádiós aszinkron soros adatátvitel lesz és a jelátvitel hatótávolságát kimérem.
(#) Pepebá hozzászólása Júl 7, 2012 /
 
Üdv!
PIC18F4550 és TX-4MSIL rádiómodul párossal, a PIC USART-ján próbálom egy rádiós hőmérő által küldött adatok feldolgozását.
Jelenleg ott tartok hogy jönnek az adatok, de nem tudom tovább feldolgozni.
Ehhez kérek segítséget. MPLAB fejlesztőkörnyezetben C18 fordítóval szerkesztem a programot. Olvastam itt a témával kapcsolatos 2 részes cikket, a Manchester kódolásról, de nem igazán boldogulok a megoldással. Minden témával kapcsolatos infót, leírást esetleg példa progit szívesen vennék.
Üdv.
(#) JSRoland hozzászólása Júl 22, 2012 /
 
Sziasztok.Kaptam egy KOPENICK 1415.51A tipusú (USE 600 2E) 1972-ben gyártott adó-vevő készüléket.Elvileg hibátlanul kaptam mégis,feszültséget adok és vagy nemtörténik semmi,vagy kerreg egy relé benne.Tudnátok ötletet/vagy leírást adni a (tápfesz)bekötéshez?Üdv.
(#) pucuka válasza JSRoland hozzászólására (») Júl 22, 2012 /
 
Nem biztos, hogy olyan egyszerűen használni tudod. Kezelő box van-e hozzá? Ez így önmagában nem működik.
Remélem van amatőr engedélyed, mert máskülönben be sem kapcsolhatod, legfeljebb műantennára. Eredetileg olyan sávban ment, ami engedélyköteles, ha így bekapcsolod, és adást indítasz rendes 160 MHz -es antennára, rögtön lebuksz. Beteheted a vitrinbe a gyűjteményedbe.
Ez egy 6 csatornás csatorna kristályos, 10 W -os berendezés. Vannak-e benne kristályok, és ha igen, milyen frekvenci(án)ákon ment? És ha csak egy van belőle, nem is ér semmit, mert ki lesz a párja. Hallgatózni sem jó, mert egyáltalán nem biztos, hogy a lakóhelyed közvetlen környezetében pont azt a csatornát használják. (attól még az adóval zavart okozhatsz, és még az sem biztos, hogy az adónak ugyanaz a frekvenciája mint a vevőnek. Átjátszó állomás meg csak az amatőr sávban van. Ha már esetleg valaki áthangolta oda, akkor jó, ha nem, akkor műszerek, dokumentáció, szaktudás nélkül nem fog menni.
(#) JSRoland válasza pucuka hozzászólására (») Júl 23, 2012 /
 
Természetesen van engedélyem,amatőr klubhoz tartozom,de ezzel a géppel nem találkoztunk még.Bosch készülékeink vannak.Ez a gép "lomiból" került hozzánk,kezelője,beltérije,hangszórója megvan.4db kristály van benne,elmondás szerint anno Volán Tefu használatában állt.Eltér a mostani készülékektől jócskán ahogy a beltartalmát tekintem mitöbb,a kapcsolása sem egyértelmű,ezért keresek leírást hozzá.Üdv.
(#) pucuka válasza JSRoland hozzászólására (») Júl 23, 2012 /
 
Mivel ez nem rádiós modul, ebben a topikban rossz helyen vagyunk. Át kell menni a Rádióamatőrők topikba.
Egyébként nem olyan bonyolult szerkezet ez, modulos felépítésű, ennek is az "őse" storno rádió volt, ahogy a titánnak is. Igen hasonló a felépítése, úgyhogy az áthangolása nem okozhat gondot, bár elég nagy munka. Mivel csatornafrekvenciára kristályokat úgysem lehet beszerezni, mindenképpen át kell alakítani a vevő és adó oszcillátorokat PLL -esre, vagy DDS meghajtásra. A sokszorozásokat meg ki lehet számolni a meglevő kristályok alapján.
(#) uramesi89 hozzászólása Szept 2, 2012 /
 
Hello. Van egy rádió adó vevőm de csak félig jó.Az egyik oldal ad jelet a másik oldal meg fogadja de fordítva semmi sem történik. Hogyan tudnám megállapítani hogy melyik oldalba van a hiba?
(#) pucuka válasza uramesi89 hozzászólására (») Szept 2, 2012 /
 
Egyáltalán mid van? Az, hogy adó vevő, az eléggé tág fogalom. Ha egyik irány jó, és a másik nem, akkor vagy a másik adó, vagy vevő hibás. Eddíg evidens. De hogy mi, ahhoz tudni kéne, hogy miről van egyáltalán szó, valami típus, vagy valami.
(#) uramesi89 hozzászólása Szept 2, 2012 /
 
Ez egy voki-toki.Lomisoknál vettem és szeretném megjavítani de nem igen foglalkoztam még ezzel a témával eddig.Ez van ráirva: modul27034 DICKIE Spielzeug
(#) pucuka válasza uramesi89 hozzászólására (») Szept 2, 2012 /
 
Akkor ez másik témába való. Ebben a témában rádiós modulokról társalgunk, a tied meg egy CB -s játékszer. (spielzeug)
(#) sk8angel hozzászólása Szept 16, 2012 /
 
Üdv mindenkinek
Segitséget szeretnék kérni a soronkövetkező projektemhez :
Modell UHF vevő. Az adó adott, 868 mhz-es adó modul, amiből PPM jön ki. A vevőoldalhoz RFM01-es modult szeretnék használni, attiny13 lenne a mikrokontroller, elsősorban PPM jelet szeretnék kinyerni a vevőből. Dekódolás készen van.
előre is köszönöm
(#) sk8angel hozzászólása Szept 17, 2012 /
 
A kérdésem a következő lenne : valaki már játszott az rfm01-es modullal? Esetleg lenne AVR-hez való .asm .c ? Ha nem attiny13-hoz lett írva, nem nagy probléma, megpróbálom átírni. Ha jól sejtem, valószínűleg 433mhz-es modulokat használt a kedves felhasználó(k), igy mindenképp bele kell nyulnom. Az elsődleges cél az lenne, hogy az AVR egyik lábán le tudjam venni a vett PPM jelet.
(#) Buddha hozzászólása Okt 7, 2012 /
 
Sziasztok,

Egy Hope HM-TRP 433Mhz-es modult szeretnék beállítani a gyáritól eltérő paraméterekre.
Az adatlapján meg vannak adva a különböző modem parancsok, én csak azt nem értem hogy milyen hardver kell ahhoz hogy ezeket beleírjam?
A benne lévő ucontroller eepromja nem felejti el a beállításokat, szóval elég volna egyszer PC-ről valahogy átírni őket. Sajnos nem találtam sem beállító programot sem huzalozási ábrát.
Minden segítséget előre is köszönök.
Cső: B.
(#) _vl_ válasza Buddha hozzászólására (») Okt 7, 2012 /
 
Itt a 7. oldal alján van egy rajz MAX-3232-vel, bal oldalán egy RS-232 soros interfésszel. Megépíted, rákötöd a PC-dre, és valami terminál programmal szépen tudsz vele beszélgetni.
A hozzászólás módosítva: Okt 7, 2012
(#) Buddha válasza _vl_ hozzászólására (») Okt 7, 2012 /
 
Kössz.
Ilyen egyszerű lenne?
Ha nincs RS232 illesztőm a fiókban, de van USB-UART átalakítóm, akkor azzal is menne?
A hozzászólás módosítva: Okt 7, 2012
(#) _vl_ válasza Buddha hozzászólására (») Okt 7, 2012 /
 
99.9%, hogy igen, ha 3.3V-os.
(#) mechanika hozzászólása Dec 7, 2012 /
 
Sziasztok!

Olvastam ennek az rf modulnak az adatlapját.
A HIR6 tipusnál találtam sleep üzemmódot.
Ha jól értelmezem a sleep üzemmódban a modul fogyasztása 1 – 2 uA, de ennek az az ára, hogy hatótáv lerövidül 50 méter alá.
Jól gondolom ,vagy félre értettem valamit?
(#) _vl_ válasza mechanika hozzászólására (») Dec 8, 2012 / 1
 
Nem. Annak a modellnek 50 méter a "rálátásos" hatótávja úgy alapból, de ha sleep módba rakod, akkor kikapcsolja a rádiót, ergó semekkora távolságból nem fogja venni az adást. Azt tudja viszont, hogy bekapcsolod, vársz, kikapcsolod. Mivel tipikusan 150ms alatt éled fel, ha másodpercenként egyszer kapcsolod be, akkor a folyamatosan érkező adást legfeljebb 1 másodperccel később fogod így észrevenni, és cserébe mondjuk az alap 1.5mA-es fogyasztás a 15-30%-ára csökkenthető. Ismerni kéne még azt is, hogy ha az adó gombjára ráállsz, akkor milyen időközönként jön az adás, mert legalább ennyi ideig bekapcsolva is kell tartani a vevőt.
(#) mechanika válasza _vl_ hozzászólására (») Dec 10, 2012 /
 
Köszi!
(#) messer hozzászólása Feb 7, 2013 /
 
Sziasztok. Gondoltam nyitok egy témát ezeknek a moduloknak, mert elég olcsók és hasznosnak tűnnek, viszont bonyolultnak tűnik az élesztésük. Pic mikrokontrollerrel szeretném vezérelni és a beállításait végrehajtani elsőnek az RFM01-es modulon.A programot c-ben szeretném írni ccsc-vel.
Neki is látok, aztán ahogy jönnek majd a problémák remélem meg tudom veletek vitatni ebben a témában.
(#) jdani hozzászólása Feb 24, 2013 /
 
Helló. Lenne egy ilyen adó-vevő modul. Nem volt még ilyennel dolgom. El tudná valaki mondnai röviden,m hogy is működik az adatátvitel? Az adón és a vevőn van két táp csatlakozás, a harmadik az adat. Ha az adó adat csatlakozójára kapsolok 5Vot, a vevő kimenetén ugyanúgy az 5V lesz jelen? Tehát ami az adó bemenetén van (H vagy L), az lesz a vevő kimenetén is?
(#) pucuka válasza jdani hozzászólására (») Feb 24, 2013 /
 
Az egyenszint semmilyen rádiós összeköttetésen nem megy át. Azt valamilyen módon jelezni kell a demodulátor számára. Adatot, impulzus sorozatot lehet csak átvinni, de azt is csak megfelelő szabályok szerint, hogy a vevő felismerhesse.
(#) jdani válasza pucuka hozzászólására (») Feb 24, 2013 /
 
Valamiért az ugrik be, hogy, mondjuk egy PIC Tx lábát rá lehetne kötni egy ilyen adóra, és a vevő kimenetét, meg egy másik PIC Rx lábára. Ez ugyanazt csinálná, mintha összekötnék két PICet közvetlen Txről, Rx lábra? Ha nem így van, csak írd meg, egy egy kósza ötlet, hirtelen ez ugrott be valahonnan. (valahol talán így láttam?...)
(#) pucuka válasza jdani hozzászólására (») Feb 24, 2013 /
 
A mikrovezérlő kimenetén nem DC van, hanem ott jönnek ki az adatok. A mikrovezérlő TX lábát az adó egység data lábára kötheted (ha szükséges szintillesztés után), A vevő oldali mikrovezérlő RX lábát a vevő data kimenetére kötheted. (szintén szintillesztéssel, ha szükséges)
Szoftverben kell gondoskodni az adat szinkronizálásról, és hibajavításról.
(#) jdani válasza pucuka hozzászólására (») Feb 24, 2013 /
 
Tehát ha két PICet összekötök (Tx Rx), és ha a kommunikáció működik, akkor ha két PC közzé ilyen modulokat kötnék, ugyanúgy működnie kén az adat átvitelnek?
(#) pucuka válasza jdani hozzászólására (») Feb 24, 2013 /
 
Elvileg igen, de azért ha visszaolvasol láthatod, lehetnek problémák.
(#) zenetom válasza jdani hozzászólására (») Feb 24, 2013 /
 
Szia!
Mivel csak egy "data" vonal van, ezért ez aszinkron soros módon kommunikál.
A leírás szerint
Idézet:
„Transfer rate: 4KB / S”

(4kbit/s ?) a sebesség, bár ez kicsit gyanús (4.8k szokott inkább lenni). Meg kell próbálni, úgy, ahogy mondtad, vagyis az RF adó data lábára rákötni a PIC (UART) Tx lábát, az RF vevőre pedig egy másik PIC (UART) Rx lábát. A kommunikáció sebességét pedig 4000kbit/s-re beállítani.
Ha nem megy, akkor 4800kbit/s-re beállítani.
(#) Topika válasza messer hozzászólására (») Márc 6, 2013 /
 
Szia!
Nézd meg a Rádiótechnika újság 2012.8-10. számát. Van benne egy cikk ami pont ilyen kütyükkel foglalkozik.
Üdv: Topika
(#) kiborg hozzászólása Márc 13, 2013 /
 
Sziasztok!
Tanácsotokat kérném. Az alábbi 3 modul közül melyikkel lehetne a legnagyobb távolságot áthidalni szerintetek.
Jelenleg a BT modult használom, kb 50-70 méter a távolsága. A másik kettőt még nem próbáltam. Érdemes egyáltalán?
Kiborg
(#) pucuka válasza kiborg hozzászólására (») Márc 13, 2013 /
 
Az összeköttetés távolsága a kisugárzott teljesítménytől, és a vevő érzékenységétől függ. Mindhárom adó teljesítménye nagyjából megegyezik, ezért a hatótávolságukban sincs nagy különbség. De csak az RFM12 -re lehet külső antennát tenni, erre lehetne külső antennát tenni. ami jelentősen javíthatja a hatótávolságot. A Bluetooth modulnál lehetőség van 3 teljesítmény fokozat kiválasztására, a többinél is állítható a modul kimeneti teljesítménye, de a max lehetőségek elég egyformák. A max hatótávolság is a max teljesítményekkel érhető el. A hatótávolság mindegyik esetben majd 300 m lehet, ha ettől jelentősebb eltérést tapasztalsz, akkor valami probléma van. probléma lehet a sugárzó nem megfelelő elhelyezésével, az antenna sugárzójának mindíg a lehető legszabadabb térben kell elhelyezkednie, de ez beépített antenna esetén nem mindíg biztosítható.
Következő: »»   19 / 52
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem