Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Rádiós ébresztő kijelző hiba
 
Témaindító: moker4, idő: Jan 31, 2012
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 1
(#) moker4 hozzászólása Jan 31, 2012 /
 
Sziasztok!

Ma vettem egy Fugison rádiós ébresztőórát (500 ft-ért ), de mire hazaértem vele ilyen lett a kijelzője.kapcsolók, pótméterek jók, hangot ad, de kijelző nem csinál semmit.... ötlet?
(#) Hx-2 válasza moker4 hozzászólására (») Jan 31, 2012 /
 
Szalagkabelt nezd at!
(#) moker4 válasza Hx-2 hozzászólására (») Jan 31, 2012 /
 
Nézegettem, de nem láttam semmit....
(#) Hx-2 válasza moker4 hozzászólására (») Jan 31, 2012 /
 
pedig valszer kontakthiba lesz!! nezd meg nincs-e szakadas
(#) moker4 válasza Hx-2 hozzászólására (») Jan 31, 2012 /
 
És hol érdemes jobban keresni, kijelzőnél vagy panelnál?
(#) Hp41C válasza moker4 hozzászólására (») Jan 31, 2012 /
 
Egyes kijelzőkön szokatlanul csoportosított multiplexálás is előfordul. A legegyszerűbbekben a hálózati periódus egyik felében az egyik szegmens csoport világít a másikban a másik szegmens csoport. Lehet, hogy az egyik coport kiválasztása nem működik: vezetékszakadás, tranzisztor hiba, a hálózai félperiódus jel előállításánál dióda hiba, stb.

A hálózatról táplálod? AC adapterről? Nem az a baja, hogy DC dugasztápról járatod? Nézd meg a feliratot, milyen feszültség kell neki!
(#) moker4 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jan 31, 2012 /
 
Próbáltam összenyomni, nem történt semmi, viszont ha idő+perc+ébresztő gombokat egyszerre nyomom, akkor még egy kis karakter megjelenik
(#) moker4 válasza Hp41C hozzászólására (») Jan 31, 2012 /
 
simán a 220-ba megy, mint az előző tulajnál és mégsem történik semmi.
(#) vargaf válasza moker4 hozzászólására (») Feb 1, 2012 /
 
Szia!

Ezekben az órákban általában TMS3450 típusú IC-k vannak, ami a kijelző multiplexelésére a hálózat félperiódusait használja fel. A kép alapján a hálózati transzformátor egyik félperiódusának hiánya lehet a furcsa időkijelzés oka. Mellékelem a TMS3450 IC adatlapját. Az ajánlott kapcsolási rajz alapján a hiba könnyen behatárolható.

Üdv.: Feri

tms3450nl.pdf
    
(#) Hp41C válasza Hp41C hozzászólására (») Feb 1, 2012 /
 
Hajdanán, amikor a hálózati frekvencia nem volt ilyen pontos, alakítottam át ilyen órát quartz oszcillátorosra. Az óra többé nem késett, de a kijelző, a változó fáziskülönbözet miatt, lett leolvashatatlan. Ekkor a multiplexelést is áttettem a quartz -ról menő számlálóra. A kapcsoló tranzisztorokon fellépő áramugrások miatt a rádió vétel vált élvezhetetlenné. Amikor a vezérlés meredekségét csökkentettem, a tranzisztorok kezdtek melegedni. Sajnos a konkrét vezérlő típus már kiment a fejemből...

Bontsd meg a burkolatot, készíts fényképet - lehet, hogy az van Nálad, amit átalakítottam...
(#) dante01 válasza moker4 hozzászólására (») Feb 1, 2012 /
 
Hello!
,,Játszottam" már ilyen órákkal,kijelzőkkel.Ezeknek a kijelzőknek a 2 szélső lába közös katódok vagy anódok,már nem tudom. De a lényeg hogy a nyákról a kijelző nyákjára átvezető szalagkábel eltört és valamelyik közös pont vezetéke szakadt akkor ír ilyen ,,hülyeséget" ki a kijelző. röviden a szalagkábel széle lehet a szakadt.esetleg még ha az óra ic-je körül találsz kettő darab tranzisztort azokat nézd át,mert sokszor 2 tranzisztorral kapcsolják a közös kivezetéseket.
(#) dante01 válasza dante01 hozzászólására (») Feb 1, 2012 /
 
közben utánanéztem. Ha a kijelző világító része feléd áll,és a kimenetek lefelé néznek akkor az első és a második vezeték az 2 közös katód. ha ezek közül az egyik szakadt ,akkor szokott az általad feltöltött képen látható jelenség lenni.ugyanis a két katódot 50Hz-el felváltva kapcsolgatja 2 npn tranzisztor ahogy én néztem anno ,vagy sokszor tranzisztorok helyett a trafóról úgy van diódákkal megoldva hogy csak a negatívot engedjék a kijelző felé ahogy a képen is látható.

http://www.google.hu/imgres?q=tms3450nl&um=1&hl=hu&sa=N&biw=893&bih...:1,s:0
(#) moker4 válasza Hp41C hozzászólására (») Feb 1, 2012 /
 
Mi az ami konkrétan az időt küldi a kijelzőre, mert kijelző tuti jó, mert a kijelző szalagkábelénél ha összeérintek kettőt plusz karakter jelenik meg. Itt van pár kép, hátha rájöttök
(#) vargaf válasza moker4 hozzászólására (») Feb 1, 2012 /
 
Szia!

Hiába akarunk neked segíteni, ha nem olvasod el amit írunk. A #1155683 hozzászólásomhoz mellékeltem az IC adatlapját. Az tartalmazza a kapcsolási rajzot, arról mindent le tudsz olvasni.

Üdv.: Feri
(#) moker4 válasza vargaf hozzászólására (») Feb 1, 2012 /
 
Köszönöm Feri nézte, de nekem nem mond semmit....
Én kéményseprő vagyok.....
(#) vargaf válasza moker4 hozzászólására (») Feb 1, 2012 /
 
Szia!

Mérj a hálózati transzformátor szekunder oldalán a fekete és a két sárga vezeték között váltakozó feszültséget. Ha ott megvan, akkor keresd meg azokat a diódákat a panelen, amik ide csatlakoznak. A diódákról a kijelző panelre megy a multiplexeléshez szükséges feszültség. Ezeken jelnek kell lennie. Semmit nem kell érintgetni, a szalagkábel ereit kell ellenállásmérővel ellenőrizni.

Üdv.: Feri
(#) Hp41C válasza moker4 hozzászólására (») Feb 1, 2012 /
 
Ez még az eredeti verzió.
(#) klaczy hozzászólása Feb 7, 2013 /
 
Üdv Mindenkinek!

Van egy Time Vision rádiós órám. Áramtalanítottuk a lakást, mert pénteken, elutaztunk és vasárnap mikor visszakapcsoltam a kijelzőn a nem vilogott az ilyenkor szákos 0:00 hanem néhány szegmens csak halványan világított és azt is folyamatosan és nem reagált egyetlen gomb megnyomására sem. Szétszedtem a készüléket, a gombok jók, a kábelek szintén. Sajnos itt elfogyott a tudományom, merre induljak?
(#) zamatőr válasza klaczy hozzászólására (») Feb 7, 2013 /
 
Szia!

Húzd ki a konnektorból és ha van elem benne azt is vedd ki majd a kondenzátort (kék) zárd rövidre.Elem nélkül csatlakoztasd a hálózathoz .Nálam ideiglenesen megjavult de kb. 3-4 ilyen eset után végleg kuka,ami nem jelenti azt ,hogy nem javítható .
(#) zamatőr válasza zamatőr hozzászólására (») Feb 7, 2013 /
 
A rövid-zár természetesen csak a kikapcsolt állapotra értendő!!!!
(#) klaczy válasza zamatőr hozzászólására (») Feb 7, 2013 /
 
Megtettem amit javasoltál(köszönöm), a hiba sajnos ugyanúgy fenáll.
(#) fecameca hozzászólása Feb 7, 2013 / 1
 
Sziasztok. Nem okoskodni akarok, de olyat senki sem írt, hogy esetleg a táp brummos, pedig én javítottam néhányat, a leggyakoribb hiba ezekben az szokott lenni. Ilyenkor a kijelző hülyeségeket ír ki, nem kezelhető, esetleg halványabb a kelleténél, stb. Elko kiszáradás. Általában ezeknek a hálózati trafója nagyon melegszik, a szűk helyen túl melege van a kondenzátoroknak, ezért száradnak ki gyakrabban, mint más készülékekben.
(#) klaczy válasza fecameca hozzászólására (») Feb 7, 2013 /
 
Köszönöm, holnap kipróbálom!
(#) Tomi111 válasza klaczy hozzászólására (») Feb 7, 2013 / 1
 
Üdv!

Valószínű úgy van, ahogy fecameca írja. Elko kiszáradás. Vedd ki a zamatőr által is említett nagy kék kondit, de ne rövidre zárd, hanem tegyél bele újat! Esetleg lehet nagyobb kapacitású is, de feszültségre ne legyen kisebb az eredetinél! Ezeknek az IC-knek 7-8V körüli táp kell. A kondi kiszáradása folytán lecsökken, azért nem működik.

Üdv! Tomi
(#) klaczy válasza fecameca hozzászólására (») Feb 8, 2013 /
 
Köszönöm mindenkinek a segítséget! Elko csere után tökéletesen üzemel!
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem